joi, 19 iulie 2012

Un pariu riscant

Convingerea mea este că, în ceea ce privește bursele, marii câștigători sunt cei care știu să caute în gunoaie. Este într-adevăr dificil, trebuie să depui eforturi mari, să înțelegi lucruri de neînțeles pentru cei mai mulți și, în final, să riști mult mai mult decât alții. Însă, în cazul în care calculele sunt corecte, premiul pe care-l primești este unul infinit mai mare, iar satisfacția, cum ar spune un clip publicitar, priceless.

Astăzi m-am gândit să vă aduc în atenție o companie dezamăgitoare, care s-a intersectat cu destinele noastre și care acum este catalogată la junk. O companie care în vremurile ei de glorie se tranzacționa la peste 50$/acțiune. În prezent valoarea i-a scăzut cu 96%, se zbate într-o cruntă banalitate și marea majoritate a investitorilor o ocolesc. E vorba despre Nokia, producătorul de telefoane care altă dată era răsfățatul piețelor, vârful tehnologiilor, farul călăuzitor al lumii mobile. Ceea ce se întâmplă acum cu Nokia este lecția cea mai clară despre efectele dezastruoase ale plafonării în lumea tehnologiei. Nokia n-a știut când e momentul să părăsească o anumită linie și acum se află aproape de a fi îngropată în istorie. Lumea telefoniei mobile a devenit extrem de complexă, vechile vedete aproape sunt scoase din cărți. Blackberry nu mai reprezintă nimic, Motorola a fost salvată de preluarea de către Google, iar  Nokia, așa cum am mai spus, aproape că nu mai există. Cu toate acestea sunt decis să risc. Motivul e simplu. Personal consider că prețul la care se tranzacționează acum este mult subevaluat. Cu toate că la vremea respectivă am criticat parteneriatul cu Microsoft, acum consider că acel parteneriat poate mări valoarea companiei. Microsoft este disperat să facă o figură bună cu noul Windows, supraviețuirea sa depinzând de aceasta. Până acum s-au anunțat prețuri extrem de mici pentru upgrade, iar mașina de marketing a început să intre în funcțiune. Telefoanele mobile și tabletele sunt un segment strategic pentru Microsoft și, din acest punct de vedere, cred că parteneriatul cu Nokia va conduce la creșterea vizibilității și la ieșirea companiei finlandeze din banalitate. 

Cu toate că pariul pe care-l fac poate părea multora de-a dreptul nebunesc, tind să cred că nu este atât de riscant. În cazul unui eșec, cel mai probabil Nokia va fi scoasă la vânzare. Compania este un adevărat tezaur de patente și inovații de care pot fi interesați atât cei de la Apple sau Google, cât și producătorii asiatici de telefoane. Prețul de vânzare va fi, cu siguranță, unul mult mai mare decât cel la care au ajuns acum cotațiile. La actualele prețuri Nokia valorează aproximativ 7 mld. $. Nu știu de ce tind să cred că o tranzacție de vânzare s-ar face la un preț cu cel puțin 50% mai mare.

Nu pariez însă pe un dezastru finalizat cu o vânzare a companiei. Personal consider că și un succes moderat ar reuși să repună Nokia pe linia de plutire. În lumea device-urilor mobile evoluția e ciclică. Mă gândesc numai la perioada în care Samsung intrase în banalitate și la rapiditatea cu care au reușit revenirea în top. Nokia are tot ce-i trebuie pentru o reîntoarcere onorabilă pe piețe. În plus, probabilitatea destul de mare de a ataca la un moment dat și segmentul tabletelor deschide perspective interesante. 

Dacă am sau nu dreptate rămâne să vedem. Oricum, ca o idee generală, pe burse zicala „cine nu riscă nu poate câștiga” trebuie amendată cu observația că absolut nimic nu este lipsit de riscuri. 

13 comentarii:

  1. Dane, am acelasi feeling in ce priveste Nokia si cred ca este subestimat spiritul scandinav in ceea ce priveste inovatia.
    Oricum, cate miliarde a platit Microsoft pentru Skype sau alte achizitii?
    Nokia, categoric nu valorizeaza mai putin.
    Personal, sunt satul de iPhone's care se blocheaza iremediabil si de Androide care se restarteaza la cateva zile just like that.
    Nokia poate ca nu mai este campionul inovatiei dar in mintea consumatorului este al fiabilitatii, iar WP pare al naibii de stabil.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai grija, asa ziceam si eu cand actiunile se tranzactionau la 5 USD...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-adevar, nu e nicio garantie ca nu se poate ajunge mai jos, dar eu cred ca asta e bottom-ul(sau ma rog suntem foarte aproape de el). Vedem! :-)

      Ștergere
  3. cum si unde se poate subscrie la Nokia din romania ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca nu stii raspunsul la intrebarea asta, probabil e mult mai bine sa stai pe margine.

      Ștergere
    2. Buna asta... :))))

      Ștergere
  4. Motorola a fost achizitionata de Google cu 12,5 miliarde, cu 80% mai mare decit valoarea actuala a NOKia. Sanse sa iasa ceva profit dintr-o astfel de investitie sunt destul de bune mai ales pe praful asta... Oricum nu trebuie investita o suma foarte mare deoarece cred ca pina NOKia isi gaseste un nou drum pretul poate sa coboare si mai jos care poate fi un prilej de cumparare.

    Avind in vedere ca si Amazon se pregateste sa intre pe acesta piata, nu ar fi de mirare sa vedem o achizitie precum ceea a Motorola facuta de Google.

    RăspundețiȘtergere
  5. Presupun ca cresterea de ieri pe azi de ~11% la deschidere e adusa de cei tine care-au cumparat exact pt acelasi motiv (ca NOK e cam subevaluat), dar momentan vad ca trend-ul e tot in jos si se va duce. Pana acum doar vesti negative despre nokia, efectiv nimic positiv: lumia vinde mult sub asteptari (si asta in piete relativ consacrate nokia cum ar fi UE), terminalele lumia produse pana acum nu pot fi upgradate la noul OS al lui m$, sunt vorbe cum ca ar cam sta pe stocuri si ei si canalele de distributie (cum ar fi AT&T-ul din State care a mizat multisor pe Lumia) sunt mancati pe dumbphones de chinezi, etc.

    Eu mizez ca va fi cumparata de unii care stau pe un purcoi de cash (e.g. Amazon, cum spune Daniel). Nokia inoveaza greoi (exemplu si dezvoltarea Maemo/Meego care a fost fail datorita vitezei de melc cu care s-a facut, desi era o super-produs tehnologic, daca aducem si qt-ul in ecuatie) si nu cred ca vor avea ei timp sa puna in produs vandabil inovatiile pe care le au ei prin laboratoare, pana adevarul crud (cel de piata, rezultate/sales, etc.) ii loveste si-i scade pe piata (deci devin peanuts pt cineva cu niste banuti sub saltea - si aici sunt f.f. multi, asta doar daca ne uitam doar in vest sau cel mult coreea de sud).

    my two cents :)

    RăspundețiȘtergere
  6. presupun ca stiti de horace dediu (care e intamplator roman :), respectiv blogul lui (asymco.com), e destul de ok pe analiza de piata de telefonie mobila,

    RăspundețiȘtergere
  7. Bun moment de scris despre Nokia. Nu urmaresc asa de atent evolutia Nokia pe bursa insa sunt curios de evolutia companiei. Citisem de curand un blog bursier unde autorul se intreba daca se va ajunge la 1,50 pe actiune. Cred ca in urmatoarele 2 luni se va decide totul. Microsoft deja a anuntat lansarea Win8 si mai mult de atat, absolut toti producatorii de hardware alearga sa scoata tabletele cu sistemul asta ( vreo 20 la numar dupa ce zic oamenii pe net). Unde sta Nokia? Simplu. Vanzarile sunt oribile, distributia e blocata, nimeni nu prea mai are incredere si toata lumea da vina pe un singur om, mult prea uratul Elop. Consider ca Nokia va da un mare refresh in perioada urmatoare si-si va prezenta noua strategie. La ce penurie de vesti e in Europa, numai din asta cresc actiunile cu cateva procente. Cupleaza asta cu o frenezie de nedescris a pietei si ai numai de castigat.

    Sau poate lucrurile nu stau asa de simplu...

    RăspundețiȘtergere
  8. EPA:ALU? Detine Bell-Labs ceea ce o face extrem de valoroasa pe termen lung.

    RăspundețiȘtergere
  9. Apropo' ul asta cu telefoanele e foarte bine ales. Deci linia expiratorie a intrat in desuet si acum batalia se da pe masinaria "Enigma" care poate inclina balanta. Deci sunt subevaluati si tu mizezi pe o revenire in forta? Daca nu-l schimba pe stopis cum va decurge treaba? Poti face o analiza mai la obiect? :-)

    RăspundețiȘtergere
  10. Hmmm, de cand a intrat Microsoft pe piata tabletelor cu Surface, Nokiei nu-i merge prea bine si nici nu se intrevede nimic bun la orizont. Propun mai degraba o societate de telefonie mai putin cunoscuta, cotata la NYSE: Telecom Argentina (NYSE:TEO) a carei date fundamentale pe ultimii ani sunt foarte bune, exceptand doar faptul ca au datorii iar pretul actiunilor e mult subevaluat in momentul de fata (valoarea intrinseca e undeva pe la 79$ iar pretul actiunii e cca. 11,5$).

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)