marți, 17 septembrie 2013

Cu roşioara la lecţia de prinţipuri

De o bună bucată de vreme asistăm la un jalnic spectacol electoral  pe marginea subiectului cianurat al aurului. Isterizarea şi mutarea obiectivului sunt elemente clasice ale manipulării, astfel încât ceea ce vedem zilele acestea nu este nimic mai mult decât un straniu joc jegos.

Tinicheaua numită Roșia Montana atârnă greu de coada multora însă poporul ieşit în stradă e superficial şi refuză să treacă de primul strat. Într-adevăr, e OK să repeţi slogane, dar parcă e mult mai bine să şi gândeşti. Dacă ieşim în stradă să ne manifestăm indignarea, trebuie să fim scutiţi de a gândi? Personal sunt destul de rezervat atunci când masa intră în acţiune din cauză că acolo acţionează forţe dubioase, interesate să utilizeze şi să plaseze ancore manipulatoare care, în final, pot deturna sensul iniţial. Recomandabil este ca, indiferent de cât de înfierbântat ai fi, să nu-ţi acorzi niciodată lejeritatea de a-ţi ceda obligaţia de a gândi unor terţi, indiferent cât de empatici ar părea aceştia. Este fenomenul cel mai îngrijorător care se produce atunci când te amesteci în masă.


Cred că sunt unul dintre cei care s-au manifestat destul de clar încă de atunci de când poporul rivuluţionar nu ieşea pe străzi, preferând docilitatea laşă a acceptării propagandei oficiale. Ceea ce se întâmplă zilele acestea pare, în sine, un lucru bun. Însă personal nu reuşesc să mă împac cu realitatea din spatele frontului. Faptul că întragul tăvălug a fost pornit sau îi are între iniţiatori pe sclavii unui individ dubios, efectiv mă înţeapă. Periculoasa reţea privată de influenţă dezvoltată de acesta - pare că avem de-a face cu o agentură particulară - a ajuns la o capacitate înfricoşătoare, reprezintând un atentat serios la siguranţa naţională. Exploatarea potenţialului masei este unul dintre cele mai periculoase jocuri şi aceasta deoarece este extrem de simplu de deturnat scopul iniţial(declanşatorul) în vederea realizării unor acţiuni/scopuri ticăloase.

Trecând însă peste aceste elemente - pe care m-am simţit obligat să le subliniez - este cazul să ne reîntoarcem la subiectul preferat, anume exploatarea şi manipularea din jurul cauzei. Cu siguranţă că jocurile şi interesele contondente care roiesc în jurul problemei aurifere sunt dintre cele mai dure. Ultima producţie manipulatoare a avut loc ieri, în deja tradiţionala chiloţariada săptămânală şi sună după cum urmează:
Nu ne opreşte nimeni ca în loc de euro şi dolari să ne mărim rezerva în aur, dar nu ne opreşte absolut nimeni. Şi într-un moment extrem de convenabil. La momentul în care BNR ar cumpăra aur ar face emisiune de lei”. 
"Monstra" de gândire prezidenţială dovedeşte ori prostie, ori ticăloşie, ori ambele. Cunoscând sensibilitatea "poporală" în ceea ce priveşte aurul din rezervă, al nostru băsescu a zis că e cazul să-i mai ardă un joc de imagine vânzându-ne himera unui aur luat gratis care, vezi Doamne, ar rămâne la rezervă. Nici n-ar fi mare lucru de făcut, doar să-l punem pe Mugurel să-i frigă puţin din tiparniţă şi gata. Merită să-i dăm cu cianura, mai ales că ne-a şi spus el metoda prin care cianura se topeşte precum cuburile de gheaţă în paharul cu whisky.

Şi, cum lucrurile sunt aşa simple, hai să ducem raţionamentul până la capăt, că doar nu suntem la cârciumă sau la cort, transpiraţi la subraţ şi behăind după palincă. Deci BNR face emisiune de lei și cumpără aur de la RMGC. Aurul respectiv va sta la dospit undeva în beciurile BNR sau, ca să fie lucrurile și mai bune, va fi depozitat „în siguranță” la Fort Knox, întrucât tot se-aude că e penurie de aur pe-acolo. În urma tranzacției, RMGC va avea lei în cont. Întrebarea de 1000 de puncte(sau de 5 meleoane în contu' din verginica) este ce face RMGC cu leii? Îi schimbă în dolari, că doar n-o face export de lei în Canada. Păi și de unde scoate BNR-ul dolarii, băi tovarășu' băsescu? Dacă în loc să fi fumat prin wc-uri ai fi pus burta pe carte, ai fi învăţat un lucru simplu, anume că nimic nu se produce din nimic. În concluzie, pentru a putea schimba leii RMGC, BNR-ul se împrumută, că doar nu există o tiparniță de dolari sub biroul lui Isărescu. Iar împrumutul înseamnă încă o piatră de moară legată la gâtul acestei țări adusă de măria ta la cea mai gravă cedare de suveranitate de la Fanarioţi până azi.

Așa că, mărirea rezervei clamată din populism, e o prostie fără margini. BNR-ul n-are ce face cu aurul, iar a se împrumuta pentru a cumpăra aurul de la Roșia Montana e ultima aroganță pe care o putea propune băsescu. Tradus, aceasta ar însemna ca tot noi ar trebui să asigurăm desfacerea produselor RMGC! Curat murdar, monşer! Dac-am fi rămas la retorica specifică birturilor, probabil că soluţia scoasă din mânecă de băsescu ar putea părea miraculoasă. Numai că logica ne obligă să ducem raţionamentul până la capăt şi să înţelegem că în spatele poveştilor cu zâni chei se ascund interese dubioase.

Dacă ideea de a păstra aurul în ţară vi se pare una bună, cred că există o soluţie care efectiv nu presupune niciun cost. Cel mai simplu e să-l lăsăm acolo unde se află, adică în pământ. E cel mai sigur loc! Garantez că nu-l va fura nimeni deoarece e greu să fugi cu zeci de mii de tone de rocă la spinare.

În spatele acestei retorici se află însă şi oamenii de-acolo. Sunt ferm convins că trebuie să înţelegem şi realitatea lor. E simplu să dai din gură că vor trăi din turism. Însă ce turism poţi face în condiţiile în care n-ai pic de infrastructură în ţară? E o prostie să crezi că, peste noapte, haitele de turişti vor lua cu asalt Roşia Montana pentru a vizita galeriile romane. Să fim serioşi, acestea sunt discuţii pentru cei cu intelectul lui Remus Cernea. Realitatea e că nu prea sunt soluţii. În mod normal, în urma renunţării la minerit, trebuie făcute investiţii serioase acolo astfel încât să nu avem de-a face cu o nouă zonă fantomă. Şi aici este o altă poveste la fel de spinoasă ca şi prima.

Dincolo de populisme şi manipulări rămân câteva realităţi care trebuie înţelese la adevărata lor valoare: politicienii interesaţi care vor să scoată cărbunii încinşi cu mâna celor circumspecţi şi acuzaţi de laşitate, o zonă defavorizată economic atât de specificul istoric dar şi de jocurile dubios-interesate(vezi forţarea mono -industrializării) şi, nu în ultimul rând, un contract secret la rădăcina căruia se află răul din noi, marele blestem al acestei ţări(eu le-am spus metaforic Subtili şi Expiratori). Ultima chestiune mă face de zece ori mai circumspect  atunci când se paraşutează soluţii din neant sau când mase compacte defilează. Statul, dacă vrea cu adevărat, poate da drumul proiectului şi, în acelaşi timp, poate face imposibilă continuarea acestuia. Spre exemplu, dacă s-ar face un calcul al posibilelor dezastre produse de spargerea mega-iazului şi s-ar solicita garantarea cu un depozit bancar deschis la o bancă autohtonă, exploatarea nu ar mai fi posibilă.

Mai e un amănunt care mă face să mă gândesc de zece ori. Preţul în scădere al aurului pune o presiune imensă asupra întregii afaceri deoarece o cotaţie de sub 1000$ ar putea conduce la un randament nesustenabil al exploatării. Oare în interesul cui ar fi blocarea din topor a proiectului astfel încât să poată fi cerute despăgubiri?

Sunt lucruri voit ignorate deoarece interesele sunt cele care dictează. Roşia Montană e subiectul "hot" al momentului, însă pe lista de priorităţi urmează gazele de şist, o altă realitate cruntă şi reevaluată de Ponta sub dulcele fâlfâit de aripi produs de porumbelul păcii. O bombă cu întârziere, gata să detoneze peste vreo cinci ani, fix în perioadă post-electorală, numai bună pentru decizii "strategice şi curajoase".

Ce mai rămâne după toate aceste realităţi? Rămânem noi, ca de fiecare dată, agitându-ne inutil, ba sub imperiul manipulării, ba - în cazul fericit - sub bruma de instinct de conservare pe care-l mai avem. Însă toate acestea sunt inutile în condiţiile în care coloana noastră vertebrală este făcută din "cartilagiu" de melc.

23 de comentarii:

  1. Excelent punct de vedere!Solutia populatiei din Rosia Monatana este solutia populatiei din Calarasi,Mizil și Sulina: munca (inclusiv afara)și iar munca.Adica daca crestem porci, cultivam cartofi și culegem nuci sau cirese nu se poate dar se poate ca nevestele minerilor sa stea la telnovele in timp ce sotii lor beau ceva între schimburi!
    Solutia este simpla: NIMENI NORMAL LA CAP in tara asta NU DORESTE LACURI CIANUIFERE!Așadar aurul poate ramane unde este iar sustinatorilor proiectului le urez multă ....sănătate la doi metri dedesubt!

    RăspundețiȘtergere
  2. 1) In premiera BLESTEMUL AURULUI DIN APUSENI Antena 3. E doar una din surse care spune clar ca aur e "căcălau" dar s-a blocat intentionat exploatarea si mai ales achizitia de catre BNR, pentru a face lor "investitiilor straine".

    2) Exagerezi cu "reţeaua privată de influenţă", rolul ei a fost puternic exacerbat tocmai pentru a discredita miscarea. E ca si cum i-ai atribui sefului de galerie Dinamo revoltele din Ianuarie 2012. Sigur, Ghita din Popleaca de Sus crede manipularea asta, dand vina pe "huligani" pentru blocarea Universitatii. De la tine am alte pretentii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Son Sung, lucrurile sunt mai complexe decat crezi. Iti garantez eu ca aia joaca eficient si paralela cu galeria nu tine.

      Ștergere
  3. "Mai e un amănunt care mă face să mă gândesc de zece ori. Preţul în scădere al aurului pune o presiune imensă asupra întregii afaceri deoarece o cotaţie de sub 1000$ ar putea conduce la un randament nesustenabil al exploatării. Oare în interesul cui ar fi blocarea din topor a proiectului astfel încât să poată fi cerute despăgubiri?"

    Aici mi se pare si mie a fi cheia povestii.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Dane: sigur ca putem vedea manipulare peste tot si este chiar posibil sa fie asa. Inseamna asta ca nu am voie sa ies in strada pentru ce mie mi se pare incorect? (mie ca persoana cu ratiune si constiinta)
    - bagarea in parlament pentru vot a unei legi ilegale (fara avize, etc)
    - exploatarea cu riscuri f mari pentru mediu
    - risipirea avutiilor acestei tari intr-un mod f brutal si rapid sub pretextul oferirii catorva locuri de munca ...cativa ani
    - chiar daca exploatarea s-ar face prin mijloace traditionale si cu o redeventa adecvata, in continuare as fi sceptic pentru ca banii obtinuti de stat vor intra de fapt in buzunarele nesimtitilor care ne conduc prin achizitii publice "transparente".
    Asa ca, pana ne vom maturiza ca natie si clasa politica, ar fi bine ca aurul sa ramana acolo unde este acum

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am zis sa nu iesi. Doar sa gandesti cu creierul tau. Despre asta e vorba.
      Ca o idee generala, nu inteleg de ce mega-manifestatia e focusata doar pe Rosia Montana si extrem de putin pe gazele de sist. In timp ce la RM nu s-a miscat inca mare lucru(fie vorba intre noi, trecerea prin Parlament o consider mult mai democratica decat o Hotarare de Guvern care e votata de o mana de oameni), companiile americane au intrat in linie dreapta in ceea ce priveste explorarea gazelor de sist. Nu ti se pare ciudat?
      Si inca una: de ce mama naibii n-a iesit nimeni in strada atunci cand udrea a dat o scutire de autorizatie de constructie pt. companiile petroliere? Probabil aia de la Exxon erau prea saraci si n-aveau bani sa plateasca atunci cand au dat lovitura in Marea Neagra...
      Dupa cum observi, problemele sunt mult mai complexe, insa poporul e canalizat doar spre RM. Nu ti se pare ciudat? Mie da!

      Ștergere
    2. Cunosc foarte putin problema, insa am auzit pareri cum ca nu aurul ar fi miza la RM ci metalele rare.

      Ștergere
    3. @Dan,
      Pt. gaze nu s-a iesit (inca) din mai multe motive:
      1) RM e un subiect mult mai vechi, cu un nucleu dur (Alburnus Maior) care in timp a capatat vizibilitate si a catalizat niste reactii. Nu in ultimul rand legea asta idioata a fost cea care a facut BUM.
      2) Se pare ca gazele de sist nu sunt atat de poluante ca lacul acela imens cu cianura. Eu personal as spuna sa se dea licenta pt. 2 sonde si sa vedem ce se intampla acolo. Cu cianura ne-am lamurit dupa Baia Mare.
      3) Momentan lumea e focalizata pe 1 subiect. Cine alearga dupa 2 iepuri nu prinde niciunul.
      Overall, suspiciunea ta cu oamenii care ies in strada manipulati, e hilara. Asa o fi si cu sutele de mii din Vest iesiti impotriva ACTA sau impotriva austeritatii? Teoria ta cu ingineria sociala facuta de cativa smecheri cu bani spune ca de fapt nici nu are sens sa mai gandesti sau sa te agiti , ca oricum rezultatul e cel care trebuie.
      Toate coinicidentele pe care le cauti si apoi le transformi in teorii sunt simple speculatii; nu vor putea fi confirmate decat in timp si din pacate pentru tine, timpul a infirmat anumite teorii de-ale tale, legate de conspiratia globala.
      Sa nu uit: ai fost in piata? Daca nu, te invit sa vorbesti cu mine si cu prietenii mei; asa manipulati cum suntem noi...

      Ștergere
    4. Da, nu e manipulare si marmota infasura ciocolata! Poate explici cum de scroafa s-a apucat sa faca un partid al pietei. Bai, ne lasi?

      Ștergere
  5. Din principiu, te faci frate si cu dracu pana treci puntea.
    Ca sa iasa in strada, poporul asta trebuie sa fie scos si organizat de cineva, dar si cauza pentru care e chemat la protest trebuie sa fie adevarata, acuta si grava. Strigaturile sunt initiate de organizatori, de-aia nu se striga - decat izolat - si impotriva gazelor de sist. In orice caz, ceea ce se striga ii uneste pe toti -si se striga destule, nu doar despre natura si cianura.

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, unul dintre riscurile evidentiate in raportul anual al Gabriel Resources este chiar acela al pietei aurului. Basescu s-a milostivit si propune un unic cumparator, sigur: BNR.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu uita ca licenta de exploatare s-a acordat acum mai bine de 10 ani, cand pretul aurului era unde era. Daca la timpul respectiv, investitia era sustenabila, nu vad cum n-ar mai fi acum, cu toate ca pretul aurului a mai scazut.

      Ștergere
  7. Gata, l-au pus la punct pe basescu aia de la BNR.

    RăspundețiȘtergere
  8. Dane, poate te intereseaza si articolul acesta
    http://www.valuewalk.com/2013/09/poland-wants-its-gold-back/

    RăspundețiȘtergere
  9. Interesanta ipoteza, dar eu am niste obiectii:

    1. Daca despagubirile sunt adevaratul scop care se urmareste de ce o saptamana intreaga Ponta&comp tot de asta au vorbit si amenintat pe toate canalele? Asta ca sa apucam cu totii sa ne prindem ca asta e scopul lor ascuns?
    2. RMGC a mai dat statul in judecata in trecut cerand 1 milion de euro despagubiri si A PIERDUT procesul. Prin urmare nu au un dosar deloc solid.
    3. Cu sau fara despagubiri si alte jocuri secunde daca se obtine blocarea definitiva a proiectului este un mare castig pentru un popor care nu a castigat nici o batalie impotriva clasei politice in ultimii 70 de ani (sau chiar mai mult).

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu cunosc vreo 10-15 persoane care se duc la mitinguri pt Rosia Montana. Jumatate din colegii mei de servici se duc la mitinguri dupa munca. Sunt ca si mine tineri cu facultate intre 25-35 ani cu venituri peste medie care lucreaza in domeniul IT. Si nu sunt manipulati de nimeni. Multi dintre ei nu au tv acasa, internetul e sursa informatiei. Exista multe site-uri pe Facebook salvati RM/ uniti salvam Rm ... care prezinta alte stiri decat cele din presa noastra. Pur si simplu s-au saturat de minciuni si spera ca pot schimba ceva.
    Daca nu as fi avut copii mici m-as fi dus si eu.
    Manipulare e cand se duce salvatorul Ponta si scoate minerii din subteran. Si apoi coruptul Ponta striga coruptie!

    Unii dintre cunoscuti s-au dus in fiecare zi de 2 sapt. S-au dus din convingere ca asta trebuie sa faca nu din alte motive.

    http://blog.activewatch.ro/rubrica-cetateanului-necenzurat/romania-in-genunchi-acum-ori-niciodata/
    http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/Pozitia+Academiei+Romane+proiectul+Rosia+Montana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar despre Basescu nimic, mai propagandistule?

      Ștergere
    2. Basescu e la fel ca Ponta. Niste politicieni romani autentici.
      Amindoi mint si se razgandesc referitor la RM dupa cum bate vantul sau spaga.

      Ștergere
  11. Eu sunt unul dintre cei care cred ca "e a păstra aurul în ţară" e o idee buna.
    Dar nu la BNR, ci la populatie.
    Sunt absolut sigur ca daca aurul s-ar vinde (sub forma de monezi sau lingouri) la pretul zilei (ala manipulat si in scadere) catre populatie, fara accize, tva si alte nebunii, stocurile s-ar epuiza rapid...

    RăspundețiȘtergere
  12. Scaderea pretului aurului ceea ce ar face smecheria neprofitabila ar putea fi o treaba dar acolo mai sunt si alte metale mult mai pretioase, pretul aurului de acolo e mic fata de pretul altor metale.
    S-ar putea totusi sa fie cumva si mana rusilor care detin cantitati uriase de aur si altele si carora nu le convine ca sa mai existe o alta mina de metale pretioase? Totusi ideea cu exploatarea de la RM e de mult timp inainte de a creste pretul aurului si a tergiversat mult prea mult timp. Putem considera ca lui RMGC i se opune o mana mult mai puternica decat vocea poporului sau pretul pietei.

    RăspundețiȘtergere
  13. Dar de ce măi anonim să fie vandut populatiei cand AURUL E AL POPULATIEI! eu propun cu alea 80 de miliarde cat valorează aurul, argintul și metalele rare precum și inca vreo 160 de miliarde de euro gaze de șist să ne cumpărăm o altă țară: GRECIA sau ISLANDA și toți românii să plecam acolo fiindcă după ce vor face băieții lacurile ale cu cainuri sa vedeti cum incep să dispara romanii!
    Invit pe toți susținătorii proiectului Rosia Montana sa se mute la Rosia Montana si sa traiasca acolo fericiti linga apa curata de izvor ..cianuifer!

    RăspundețiȘtergere
  14. Dolarii ii cumpara de pe piata libera, cum adica BNR se imprumuta ca sa "produca" dolari?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce vorbesti mai expertzel? Incearca sa te duci cu lei in SUA si sa cumperi dolari de pe piata libera. Sau la Londra sa cumperi lire. Aia e piata libera. Ceea ce ai tu impresia ca e piata libera, in realitate e o troaca in care intra mai putina valuta decat iese. Iar diferenta, dragul meu, se acopera intr-un singur mod. Ghici care!

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)