joi, 28 noiembrie 2013

China si noi

Cu ocazia evenimentelor generate de Primăvara de la Praga, România era înconjurată de trupe sovietice gata s-o invadeze. Ruşii, ca de fiecare dată, reacţionau dur. Comunismul cu faţă umană promovat de Alexander Dubček era considerat o sfidare a puterii sovietice, o încălcare grosolană a propriei sfere de influenţă. Aşa s-a născut alianţa pentru salvarea comunismului din Cehoslovacia.

România s-a opus cu vehemenţă. A fost momentul de glorie al lui Ceauşescu, un apogeu al unei abile lupte ascunse desfăşurate pe plan extern. Desigur, ieşirea lui Ceauşescu nu a fost un joc la cacealma. Cacealmaua e un joc practicat de cartofori, promovat la nivelul politicii mari doar de beţivi prostovani. Mişcarea de atunci a fost perfect calculată, ceva care mergea la sigur. China promitea într-o convorbire telefonică „secretă” dintre Ceaușescu și Mao că, în cazul în care rușii vor ataca România pentru salvarea comunismului de-aici, un milion de soldați chinezi vor trece granița pentru a salva comunismul de la Moscova. Dacă vă imaginați că o asemenea poziție se obține într-un acces de nervozitate vă înșelați. Poziția tranșantă a Chinei avea în spate ani de tatonări și negocieri și, de asemenea, o particularitate a acestei civilizații milenare.


Relațiile bune dintre noi și China au ca piatră de temelie fondarea Republicii Populare. În 1 octombrie 1949 China își proclama noua formă de organizare statală, însă aceasta nu era acceptată de marile puteri ale vremii. Primii care au recunoscut republica Populară Chineză au fost rușii, la doar trei zile de la proclamare, urmați de bulgari pe 4 octombrie și de noi pe 5 octombrie 1949. Apoi au urmat, rând pe rând, celelalte țări comuniste. În ceea ce ne privește, gestul pe care l-am făcut atunci a fost reevaluat ceva mai târziu, iar autoritățile comuniste ale Chinei l-au interpretat diferit față de ceilalțio. Într-adevăr, reacția României a ținut de aparteneța sa la lumea comunistă. Însă, spre deosebire de Rusia care vedea în noua paradigmă chineză o extindere a sferei sale de influență, România a făcut atunci un gest strict dezinteresat. Bulgaria a ieșit din calcul după ce s-a dovedit a fi doar un satelit fidel „luminii” de la Moscova.

Au urmat de-atunci episoade deosebit de productive între China și noi. Din punctul meu de vedere, cele mai interesante sunt cele legate de învățământ, de bursele acordate studenților chinezi și de modul în care este percepută România acolo. Traducerea lui Eminescu în chineză a fost considerat un eveniment al vremii. Încă există numeroși vorbitori chinezi de română, iar mulți dintre ei ocupă funcții cheie în aparatul de stat chinezesc. Este doar un exemplu despre cât de profitabilă este „limba învățământului” și câte beneficii poate aduce acest domeniu.

Mulți ar fi tentați să considere că apropierea noastră de China ține aproape exclusiv de cooperarea dintre statele comuniste. Chiar dacă aici se găsește „originea recentă”, realitatea nu este aceasta. Iar pentru a contracara falsa percepție nu trebuie decât să ne amintim comunicatul dat de ministrul de externe chinez în decembrie 1989, la căderea lui Ceaușescu. Celor care au creierii înguști ar trebui să li se înghesuie acest fragment istoric. China se declara atunci solidară cu direcția aleasă de poporul român, subliniind faptul că prietenia dintre cele două state nu va avea de suferit. Desigur, declarațiile diplomatice sunt întotdeauna tributare unui limbaj de lemn, însă declarația de-atunci a Chinei a însemnat și ar fi trebuit să însemne mult pentru noi.

Vremea a trecut, China este în față, foarte în față. Este cea care conduce o brigadă a țărilor care militează pentru o altă abordare economică, pentru o „descentralizare” a economiei mondiale. Dolarizarea lumii își trăiește ultimele episoade. Vedem bine cum arată criza actuală și consecințele unei politici nerevizuite de mai bine de șaptezeci de ani. Lumea e sleită și, chiar dacă hegemonia americană își are rădăcinile în extraordinara sa putere militară, treptat se va produce o „dezamericanizare” a lumii. E o mișcare reală în care China este unul din vectorii principali. 

Faptul că în cooperarea cu UE China vrea ca centrul de greutate să fie Europa de Est nu ține de ideologia comunistă, ci de noua paradigmă economică. Lumea trebuie să fie și a celor mai slabi, iar profitul trebuie să migreze dinspre speculant spre producător. În această cheie trebuie interpretată belicoșenia birocraților de la Bruxelles care, slujind cu sârg marilor puteri europene, nu pot accepta evoluția Europei de Est. Într-adevăr, pentru mai marii Uniunii este mult mai comod un Est cu forță de muncă ieftină care să fie închiriată pe nimic de vestici. Un Est compus din națiuni europene de mâna a doua, care să-și vadă lungul nasului. Culmea, cei care propun democrația în această abordare sunt chinezii. Desigur, n-o fac gratis. Interesul lor este accesul pe piața europeană, iar stabilirea unui cap de pod în Est e o opțiune strategică. 

Nu trebuie să ne culcăm pe-o ureche și să ne iluzionăm că va curge cu lapte și miere „made in China”. Lupta de-abia de-acum începe. Chinezii n-au venit să facă acte de caritate, ci profit. Atâta vreme cât profitul este reciproc avantajos(și este, slavă Domnului!) trebuie să mergem hotărât înainte. Dacă reușim să fructificăm această oportunitate, putem spune că am făcut un uriaș pas înainte. Chiar dacă la nivelul a ceea ce avem de făcut nu e foarte mult, simpla dezmorțire a oaselor ar fi un semnal foarte bun. Ceea ce trebuie însă să înțelegem este că, în ceea ce privește China, respectul reciproc este obligatoriu. Ei ne respectă. Noi i-am respectat? E un mare semn de întrebare.

P.S. Acest articol a fost scris în contextul în care un individ delirant afirma într-un cotidian „ieconomic” de înaltă respirație băsistă că primirea în Parlament a premierului chinez este o rușine pentru România. Oare cât de prost trebuie să fii pentru a scrie așa ceva?

13 comentarii:

  1. In 1941 Romania era o tara comunista? Parca inca eram cu nemtii, aveam un Rege...

    RăspundețiȘtergere
  2. A gresit autorul la tastare o cifra, evident ca este 1949 si nu 1941, si s-a gasit un prost s-o faca pe desteptul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, ala e, dar ti-am sters comentariul din cauza link-ului. Nu sunt de acord sa le fac trafic de pe blogul meu(la modul principial, deoarece sunt constient ca traficul lor e de vreo 10000 de ori mai mare)...

      Ștergere
  4. Totul e OK in articol, mai putin "Lumea trebuie să fie și a celor mai slabi". Pe chinezi ii intereseaza in primul rand resursele si dupa aceea expansiunea. In acceptiunea chineza cel slab trebuie sa se supuna sau sa piara.

    K

    RăspundețiȘtergere
  5. Misto. Au venit comunistii de rit nou sa ne scape de capitalistii verosi din Vest. Ne promit chinezii bani, in schimbul a ce? Nu suntem in stare sa atragem bani europeni (deh, reguli, OLAF, bleah), dar aia chinezi (daca o fi sa-i dea) sigur ajung usor la Mafie, ca doar China nu-i UE sa se incurce in fleacuri. Ce ne cere? Ma doare-n cur, atat vreme cat imi baga banii in contu' din Elvetia! Cand vad entuziasmul asta infantil in fata banilor veniti din partea unor mahari comunisti, care nu se incurca in principii de tip, justitie, libertate sau drepturi cetatenesti, ma ia cu fiori.
    Fraza maxima e urmatoarea: " Într-adevăr, pentru mai marii Uniunii este mult mai comod un Est cu fortă de muncă ieftină care să fie închiriată pe nimic de vestici.". Pai daca Vestul ne vroia doar ca forta de munca ieftina, nu era mai simplu sa negocieze si sa constituie un spatiu economic comun cu Estul, cu mentinerea vizelor pt. cetatenii estici, astfel incat sa nu permita celor 3 milioane de romani (si cine stie cate alte milioane de polonezi, cehi, bulgari, etc.) sa circule si sa se angajeze in Vest pe salarii mai mari ca in Romania/Est? Asta-i doar un argument vizibil si de pe Luna.
    Nu ne mai place Vestul...Daca Vestul s-ar retrage maine din Romania (sau din tarile pe care cica le suge de bogatii), ce ar ramane in urma? Un popor inca buimac, care nu stie ce vrea, nu are exercitiul libertatii, nu intelege care ii sunt drepturile si indatoririle, iar in frunte o casta de politicieni prosti si hoti. Iar golul asta ar fi umplut rapid de Rusia, China sau mai stiu eu ce natii "prietene", la pachet cu binecunoscutul lor sistem de valori.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In momentul in care crezi ca unii sunt ingeri si altii demoni ajungi la fracturi logice precum cea din comentariul tau. Faptul ca am trait in doua sisteme ar trebui sa ne ajute sa fim mai flexibili in gandire si sa fim capabili sa profitam de orice oportunitate.
      E infantil "entuziasmul unora in fata banilor veniti din partea unor mahari comunisti"? Pe ce lume traiesti? Cand faci o afacere cu cineva te ghidezi dupa profitul pe care-l obtii sau dupa cum si-a aranjat partenerul tau casa?
      Toate cliseele pe care le insiri sunt puerile si nocive. A crede ca natiunile vestice duhnesc de altruism si nu-si doresc decat propasirea descultilor din Est e la fel de fals precum impresia unora ca venirea chinezilor echivaleaza cu banii pe gratis, dati din simpatie. Ce-ar fi daca n-ai mai crede in produsele propagandei si ai gandi cu propriul cap? Singurul principiu sanatos e acela de a privi exclusiv din perspectiva propriului interes.
      Ti-a propus China sa treci la comunism? Nu-mi amintesc. Alt exemplu: la ce ti-au folosit declaratiile inutil belicoase la adresa Rusiei? Intr-adevar, am reusit sa fim evitati de traseul South Stream, de preturi rezonabile la gaze si de un venit suplimentar sigur. Te cucereau rusii daca faceau o afacere cu tine in loc de a o face cu bulgarii? Iti prisosea o piata suplimentara pentru desfacerea produselor tale? Poate, daca vei avea curiozitatea, vei intelege de ce Romania a avut atatia ani interzis la exportul de carne de porc in UE. Acum avem liber, dar nu mai avem ce exporta. Daca in loc de UE am fi exportat carnea de porc in Rusia sau China cred ca altfel ar fi aratat zootehnia acum. Sunt doar cateva exemple, n-are sens sa insist.

      Ștergere
    2. Acum vreo 2 ani Islanda a refuzat o suma importanta de bani venita din partea unui chinez (particular - sic!) pt. care ar fi trebuit sa cedeze o halca din insula, pe motive de turism de lux - asta zicea chinezul ca vrea sa faca acolo. Intr-un final, dat fiind suspiciunile mari in privinta adevaratului motiv al tranzactiei, oficialii islandezi au refuzat tranzactia. Motivatia (citez aproximativ): "Desi suma oferita este cu adevarat tentanta am considerat ca aceasta tranzactie nu corespunde intereselor poporului islandez". Este doar un exemplu vis-a-vis de banii chinezesti, cu o tara pe care si tu ai dat-o de multe ori exemplu (si pe care si eu o admir). Dupa ce (daca) ne punem de acord asupra semnificatiei acestui fapt, putem face o analiza pe text si sa vedem unde sunt fracturile de logica si cui apartin ele.

      Ștergere
  6. Cred ca ar fi trebuit sa ne fi orientat spre est de mult mai mult timp. Ca de obicei politicienii nostri se aliaza tocmai cu cine nu trebuie. Prajiturile acum se coc in est si ar trebui sa ne luam dupa miros altfel murim de foame. Anul asta, mai ales dupa cum s-au solutionat divergentele mondiale (Siria, Iran) e clar ca rusii si chinezii conduc lumea, occidentalii sunt praf, ba chiar se mananca intre ei si cand iau o pauza isi mananca "partenerii" mai mici din estul Europei.
    Am citit nu stiu pe unde ca Rusia pregateste 650 de miliarde de dolari numai pentru o reforma militara completa care va incepe peste 2 ani si asta in conditiile in care au deja a 2-a armata a lumii. Deja construiesc in Siberia un poligon DIGITAL de antrenament militar pe 100.000ha, cu ecrane 3d si alte nebunii SF. Ba mai mult deja oficialii rusi au cam dat de inteles ca se pregatesc de o epurare a dinozaurilor politici inutili din armata. In conditiile astea noi cu niste aliati (care nici nu prea sunt aliati) cu o datorie de 16.000 de miliarde de dolari si care tin un scut antiracheta la Deveselu ne aflam intr-o situatie cat se poate de proasta, mai proasta decat oricare altcineva.
    Oricum, pana nu se scad taxele si pana nu se mai domolesc hotii noi nu vom sta bine indiferent de cine vine va investi pe aici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. de ce nu incerci sa emigrezi in rusia sau china? ai avea un avantaj cand vor fi prima forta a lumii. am citit nu stiu unde ca aselenizarea nici nu a avut loc, cica au facut-o pe niste ecrane 3d pe mii de hectare in desert.

      Ștergere
  7. Dacă veneau chinezii când era Boc și Nuți ce ar mai fi lăudat excrementul zilei și labeunutv relizărilii (am scris la misto sper să nu se găsească vreun anonim să facă analiza de text xa cel de mai sus cu anul)!
    De acord cu autorul articolului cu o mică nuanțare: poate fi acest succes (căci asta este când mai vine cineva cu ceva cash în Ro) interpretat ca o recâștigare a țărilor BRICS (în special RUSIA) a vechilor poziții tampon?
    Ucraina merge unde e logic să meargă, GEORGIA se pregătește să-l bage la pușcărie pe Saakașvili.Poporul român după ce l-a concediat pe KIORETE se pregătește să meargă masiv din nou la vot și să voteze împotriva sa!
    Noua conducere a României va fi sigur mai înțeleaptă vis-a-vis de relațiile cu RUSIA!
    Întreb toți băsiștii de aici: de ce în UK gazele rusești costă 190 dolari /1000 MC și pentru români ele sunt 450 de dolari /1000 de MC?
    Oare nu merită un președinte răstignit doar pentru că a mărit costurile fiecărui român de aproape 2.5 ori la energie? Oare sunt discounturi pentru băsiști? Adică prezintă la dministratorul de bloc carnetul portocaliu și brusc plătesc mai puțin?
    Orice apropiere de o mare putere economică și militară ALTA DECÂT US este benefică poporului român și întregii Comunități Europene!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur ca da, cel mai bine e cu sfanta maicuta Rusia. Spune-le asta ucrainienilor umpluti de sange de fortele speciale rusesti, chemate in ajutor de Ianukovici si mafia lui.
      Pe de alta parte nu stiu daca ai aflat, dar cetatenii USA, UK si AUS au nevoie de formulare de vize speciale pt. a intra in Rusia. Tu, mare admirator al satrapului de la Kremlin, de ce ai ales sa locuiesti in capitala uneia din cele 3 tari pe care Rusia le vede ca fiind principalii inamici? Sau spionezi acolo pt. taica Putinica?...

      Ștergere
  8. O dată ce s-au au acumulat capitaluri într-o regiune, cei din regiunile sărace nu mai au nicio șansă să se ridice pe calea concurenței obișnuite pe piață. Asta ar fi o lege formulată de V. I Lenin. Pe baza ei a apărut comunismul în Rusia ca să spargă cercul vicios al înapoierii. Nu a reușit direct. Dar a reușit să ridice Coreea de Sud din cauza fricii de comunism. Iar acuma, sub ochii noștri, se desfășoară experiența chineză de lovire a capitalului cu cu propria armă a lăcomiei, a ratei înalte profitului.

    Europa a fost un proiect de investire a capitalului excedentar în raport cu limitele științei, investire în Europa de Est unde aceste limite nu există. Putem spune că proiectul a căzut din cauza investiților uriașe britanice, franceze, germane în afara Europei. China vine cu un nou proiect pentru Europa, în interesul chinez desigur.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)