luni, 24 februarie 2014

Caderea in lume

Cred că e momentul să readuc în discuţie "problema Facebook". În ceea ce priveşte această acţiune, m-am exprimat într-o manieră tranşantă atât referitor la preţ cât şi la evoluţia sa viitoare. Ba - o spun pentru a vă scuti de a mai căuta prin istoricul blogului - am prognozat chiar şi un preţ de sub 10$!

Preţul actual este de "doar" 7 ori mai mare!!! Mai precis, joi şi vineri am avut două tentative de a trimite preţul peste 70$. Lucrurile devin cu atât mai interesante cu cât toate acestea se petrec într-o perioadă în care Facebook are un chef nebun de cumpărături scumpe. Ultima achiziţie, Whatsapp a costat un mizilic de 19 mld. $. Acţionarii, în loc de nelinişti şi întrebări, au răspuns cu o încredere exagerată, menţinând cotaţiile la vârful istoric absolut. E clar că avem nevoie de explicaţii sau de reanalizări ale situaţiei.

Chiar dacă am mai spus că acum suntem într-o puternică bulă tehnologica, ceea ce se întâmplă pare de neimaginat. Preţurile zboară fantastic, făcându-ne să regretăm ratarea unor oportunităţi. Realitatea face jocurile, ne contrazice analizele şi ne arată că "se poate şi aşa". Când eşti contrazis într-un asemenea fel, trebuie să ai puterea să reiei raţionamentul de la început şi să vezi unde ai greşit.

Să începem cu ipotezele de la care am pornit. Personal merg pe ideea că o companie trebuie să producă bani pentru acţionari. Accept şi formularea în care cuvântul bani e înlocuit cu "valoare", însă cu rezerva că aceasta trebuie să fie cumva palpabilă, evaluabilă tot în bani. În ceea ce priveşte Facebook, să-mi fie scuzată insistenţa, acest fenomen nu se întâmplă. Veniturile sunt în continuare infime în raport cu preţul acţiunilor. După ce că datele financiare stau aşa cum stau, Facebook face investiţii scumpe şi dubioase. Mă refer la WhatsApp şi cele 19 mld. $ ale sale! Un purcoi de bani, mai ales dacă ne gândim prin prisma faptului că Google evaluase Whatsapp la aproximativ jumătate, oferind 10 mld. pentru achiziţie.

Whatsapp, dincolo de tehnologia interesantă din spatele ei, e o companie care nu prea are venituri. Cele 20 milioane pe an(estimate) nu reprezintă mare lucru. Modelul de business pe care-l practică este unul cu limitări serioase. E un mare semn de întrebare. Şi mai mult surprinde, în aceste condiţii, creşterea cotaţiilor Facebook. E clar că ceva nu e în regulă! Ce naiba aduce în plus Whatsapp astfel incât negrul să devină alb şi albul să se facă şi mai alb(vorba detergentului :-) )? Personal n-am nicio explicaţie palpabilă, iar repetarea raţionamentului din postările anterioare n-are niciun sens. Astfel încât, ca de fiecare dată când mă simt fără direcţie într-o problemă, mă văd nevoit să apelez la o instanţă superioară.

Întâmplător, un personaj pe care-l respect foarte mult - profesorul Aswath Damodaran - chiar tratează pe propriul blog problema achiziţiei Whatsapp(articolul complet aici). Distinsul profesor are antecedente serioase în "palparea" acţiunilor Facebook. Între altele, el este cel care a calculat revenirea cotaţiilor Facebook în momentul în care acestea se scufundau către minimele istorice. Nu vă imaginaţi că omul despre care vă vorbesc are vreun glob de cristal. Toate "predicţiile" sale au în spate calcule riguroase şi o logică solidă.

În ceea ce priveşte evoluţia Facebook , după o analiză în care demonstrează nesustenabilitatea preţului de achiziţie al Whatsapp, Damodaran pătrunde însă şi mai adânc punând punctul pe i. Conform analizei sale, în ceea ce priveşte percepţiile pieţei şi evaluarea pe care aceasta o face companiilor de socializare, fundamentele n-au nicio valoare, mult mai importanţi fiind următorii vectori-axiomă:

  • Numărul de utilizatori reprezintă parametrul esenţial de evaluare;
  • Implicarea utilizatorilor este, de asemenea, extrem de importantă;
  • Veniturile estimate(viitoare) sunt evaluate mult superior celor existente;
  • Făcutul banilor este o chestiune secundară
Privind prin prisma acestor elemente, achiziţia are sens. Şi chiar şi preţul ei. Facebook nu face altceva decât să livreze pieţei elementele aşteptate. Cum utilizatorul Facebook costă ~130$, achiziţionarea Whatsapp la o valoare de aproximativ 40$/user poate fi considerată chiar o bagatelă, un discount de  70%. Dacă user-ul e moneda de schimb, e clar că s-a făcut o afacere impresionantă. În lumea geeks e o chestie cool, o lovitură teribilă.

Avem însă în tot acest raţionament o chestiune care mă zgârie pe creier. Bursa este o instituţie economică fundamentală, iar când spunem economie spunem bani. Văzând vedetele momentului evaluate prin prisma altor factori, putem să ne pierdem raţiunea. Nu trebuie însă să uităm că flame similare au mai fost în istorie. Când uităm de bani ne apucă euforia, dar, până la urmă fundamentele dau cu noi de pământ. Nu spun că acum Facebook e o acţiune bună de shortat. Judecând astfel putem termina ruinaţi. Cred că întreaga piaţă tehnologică e una de care trebuie să stăm departe acum. Şi, dacă vă apucă plictisul, poate că e momentul să scoateţi din bibliotecă o carte pe care s-a cam pus praful, anume "Investitorul inteligent" a lui Benjamin Graham. Veţi găsi acolo o grămadă de exemple similare şi, poate când veţi termina cartea, pieţele îşi vor fi recăpătat raţiunea, recăzând în lume.

9 comentarii:

  1. Salut Dan,

    Mai recomanda te rog si alte carti ptr cei care sunt la inceput si vor sa invete sa investeasca!
    Urmaresc blogul de vreo 3-4 ani, dar abia acum am incepput sa fac niste bani si sa ma gandesc serios la a investi in ceva actiuni.

    Multumesc,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca intr-adevar vrei sa investesti(si nu sa joci la loterie), incepe cu cartea lui Benjamin Graham; a fost tradusa si in romana(vezi daca o mai gasesti prin librarii sau la Editura Beck). Dupa ce ti-ai insusit bazele poti incerca sa mai faci un pas studiind o alta carte clasica, anume Technical Analysis of the Financial Markets a lui John J. Murphy. Dupa aceea, incearca sa gasesti un echilibru intre analiza fundamentala si cea tehnica si apuca-te de treaba.
      In principal, daca nu-ti faci iluzii si te pastrezi cu picioarele pe pamant vei avea succes. Nu uita doua chestii de baza:
      1. fa-ti propria analiza, asuma-ti riscurile, ia propriile decizii si invata din greseli;
      2. nu asculta sfaturile expertilor, nu cumpara nimic in urma analizelor altora. Domeniul e plin de escroci, asa ca fereste-te!

      Ștergere
    2. Mersi mult Dane!

      Da, intr-adevar chiar vreau sa invat sa investesc pe bune! Nu mai sunt in Romania....le-am luat deja pe Kindle.

      Multumesc mult ptr sfaturile 1 & 2, precizez ca sunt IT-ist destul de priceput as zice si erau cam de la sine intelese.....adica logice si de bun simt, ptr cineva tehnic + cu ceva experienta de viata.....Stiu, escroci peste tot!

      Mersi inc-o data!

      Ștergere
    3. Mai e o carte pentru incepatori si cei care nu au treaba cu economia: "Rule #1" de Phil Town. Si asta se inspira din Graham dar abordarea lui e mai pe intelesul novicilor. Parca e tradusa si-n romana.

      Ștergere
    4. tocmai am achizitionat-o! orice recomandari mai ai, nu te sfii!:)

      Ștergere
  2. Aceste firme nu sunt altcelva decat instrumente de manipulare, si da, faca bani pentru proprietarul lor. Prin manipularea maselor actionarii ajung sa puna mana pe bani - vezi Ucraina.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pe cât se duce mai sus, pe atât sunt de convins că prăbușirea va fi spectaculoasă :)
    De acord ca shortul acum e falimentar (ar putea ajunge la 100 si apoi sa cada).

    Ai tot spus că nu dai sfaturi investiționale, dar există totuși sunt ceva posibilități (pt omul de rând) de a "paria" împotrivă? Poți da niște idei sau locuri de unde se poate invăța?

    RăspundețiȘtergere
  4. Exuberanta irationala e din nou la ea acasa. Si nu numai pe tehnologie. Bani ieftini cat cuprinde, levier in cumpararea de stock-uri la niveluri istorice. Oare ce urmeaza?!

    RăspundețiȘtergere
  5. baietii de la fed in frunte cu madam yelen vor sa rescrie istorie ... bursa trebuie sa urce mereu ! caderi minore de ochii lumii si apoi urcari spectaculoase , excelent sa vedem cat o sa tine distractia !

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)