marți, 30 septembrie 2014

Blatul energetic

Aflată la o conferință în Houston(la țărani acasă!), ministrul finanțelor Ioana Petrescu s-a comportat precum cireșica de pe colivă anunțând triumfalist cum că platformele off-shore din Marea Neagră sunt scutite de impozitul pe construcții. Desigur, mesajul este mascat de noul icon al propagandei publice, anume necesitatea atragerii de investitori străini.

Este hilar să auzi din gura Ministrului Finanțelor termenul de scutire. Până mai ieri căuta cu disperare o modalitate de acoperire a găurilor generate de reducerea impozitului pe muncă. Azi se comportă precum un nabab provenit dintr-o țară cu excedent bugetar.


Tot acest joc stupid de-a „investitorul strategic” nu este nimic altceva decât o formă fără fond. Sau, mai pe șest spus, o modalitate de jefuire a țării. Nu înțeleg noțiunea de investitor străin și motivul pentru care unuia i se oferă facilități peste facilități doar pentru că este străin. Cunosc ăia formula secretă a „fântânii cu leac” și ne-o aduc aici pe plaiuri mioritice? Desigur nu. În realitate bravii noștri oameni politici primesc comenzi de la „marii licurici” și, pentru a le executa, găsesc formule propagandistice stupide. Este un fenomen care s-a tot accentuat de la Revoluție încoace, iar după aderarea la UE s-a transformat în coșmar. Absolut tuturor aberațiilor telecomandate li se găsește un pattern propagandistic și după, își umplu toți tiriplicii gura cu sloganuri de rahat.

Cum e posibil să scutești de taxe o firma căreia-i dai voie să exploateze zăcămintele tale? După ce că faci blat cu redevența care e aproape zero te mai apuci să-i mai scutești și de impozitul pe construcții? De ce firmele autohtone(și în final contribuabilul) sunt obligate să plătească taxa pe stâlp în timp ce americanilor li se dau scutiri peste scutiri? Doar pentru, că în urma unui lobby(la noi se numește trafic de influență), a dat licuriciul un apropo? Nu vi se pare că sunteți cam tâmpiți, domnilor? 

Războiul din Ucraina este argumentul suprem pe care-l vor găsi bravii noștri politicieni pentru a justifica blaturile incredibile de pe piața energetică. Cum poți spune că păstrezi redevența neschimbată? Cum poți da cu mărinimie scutiri de taxe pentru unul dintre cele mai rentabile domenii de activitate de pe planetă? Cum poți minți cu seninătate că gazele de șist sunt domeniu strategic în condițiile în care-ți transformă zone întregi în deșerturi chimice? Doar pentru că ești prost și ticălos nu este o justificare mulțumitoare, chiar dacă ambele caracteristici sunt adevărate.

Așa cum am mai spus, exploatarea resurselor proprii cât timp suntem membri UE  reprezintă un act de trădare națională. Aceasta deoarece exploatările nu ajută în niciun fel la bunăstarea României ci a statelor bogate din UE. România - obligată să-și taxeze cetățenii cu prețul Uniunii la petrol și gaze - nu are absolut niciun beneficiu. Schema e simplă: americanul extrage, românul e obligat să cumpere benzina și gazele scump. Unde rămâne profitul? Desigur la american! Simplu, extrem de simplu! Și, în contrapartidă, americanul îți face favoarea de a-ți vinde fier vechi pe post de avioane de vânătoare. Și, așa reprofilate, avioanele americane se vor dovedi numai bune să contribuie la îmbunătățirea aratului pe ogoarele patriei. Cu siguranță că ne-o merităm. După ce am luat țeapa de la ruși cu conserve pe post de tarageci de război e cazul să decartăm și la frații americani, doar ne dau voie să le cumpărăm petrolul și gazele pe care, cu mărinimie, ni le extrag. Curat murdar monșer!

Mai avem câteva zile și intrăm în campania electorală(de fapt suntem într-una perpetuă). În spatele sloganurilor se ascund aceleași apucături jalnice. Nu trebuie să ne facem iluzii: e doar o luptă între ticăloși. Unii mai mari, alții mai mici sau, dacă vreți să traduc în termeni corecți politic, unii mai pregătiți, alții mai nepregătiți. Singura certitudine pe care o avem este că, după alegeri, indiferent de numele acoperitului de la butoane, lucrurile vor sta la fel. Direcția e aceeași, diferența e făcută doar de moaca bizonului care se afișează ca salvator al națiunii. Aleluia!

7 comentarii:

  1. Comunistule! Asta te-ar numi 99% din privitorii acoperitului recent autodeconspirat. Tu crezi ca degeaba sunt romanii nostalgici si la 25 de ani de la lovitura de stat? Bullshitul tip "managementul privat este eficient, cel de stat este dezastruos prin definitie", "investitori strategici", "necesitatea investitiilor in infrastructura" nu prinde la oamenii simpli, ei vad ca privatizarea inseamna distrugerea si vanzarea la fier vechi, ca investitorii sunt niste hiene la 4 ace care fura cat pot si apoi dau bir cu fugitii, ca investitiile in infrastructura inseamna niste autostrazi folosite de maxim 0.1% din populatie, la preturi record, dar care vor fi platita in rate cateva decenii de toti romanii, etc. De la vladica pana la opinca stiu asta, cu totii observa ca se lucreaza mult mai mult decat inainte de 89 cand "noi ne faceam ca muncim iar ei se faceau ca ne plateau" dar nu se vede absolut nimic nou, nu spitale, nu fabrici, cartiere, nu metrou. Majoritatea spatiilor comerciale au fost transformate in sedii de banci si farmacii, reprezentative pentru un popor bolnav si dator vandut. Culmea, pana si tinerii nascuti dupa '89 cred ca inainte a fost mai bine, iar asta demonstreaza clar ca 25 de ani de spalat pe creiere prin intermediul acoperitilor nu au reusit sa acopere adevarul crud: din 89 Romania e condusa de o haita de hoti.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt extrem de mulțumit de acesta întorsătură in articolele tale Dane, bravo. Pina la urma te-ai prins ca basescu, ponta blaga, Udrea sunt toți o apa si un pământ. Nu stiu de ce am impresia ca participam la o licitație - noi suntem cei licitați - sua, china rusia licitează si primul ministru face turnee de promovare sa ne crească cota. Ne va vinde la cel care da mai mult cum ne-a vîndut si nasty la bechtel. Cu cine s-a intilnit ponta in state - cu haliburton cumva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta cu "aceasta intorsatura" e valabila daca citesti articolele mele in cheie basista. In realitate nu s-a schimbat absolut nimic la mine. Daca gasesti vreun punct de vedere de-al meu care-l contrazice pe cel de fata, te rog sa-l faci public!

      Ștergere
  3. Comunist, necomunist dar macar incearca sa "tipe", mai-mai de s-or mai "trezi" ceva bizoni mioritici. De fapt, cu totii stim acest mare adevar, dar nu avem nici taria si nici curajul de a mai schimba ceva. In Matrix se traieste mai bine si mai confortabil :)
    Deh, muntii nostri aur poarta...

    RăspundețiȘtergere
  4. Noi cerem redevente cat mai mici, iar Brazilia cere redeventa de 40% pentru exploatarea ultimului zacamant off-shore si participarea Petrobras la proiect. Si sa vezi ca nesimtitii aia de capitalisti or sa accepte conditiile brazilienilor ...

    K

    RăspundețiȘtergere
  5. Mai stiti zicala de dinainte de 1989?
    "Capitalismul este exploatarea omului de catre om. In comunism este invers." Nu e nimic nou sub soare de mii de ani. Sau cum se mai spune: "Smecheria e veche, prostul este nou." Toata asa zisa evolutie sociala/politica/economica este evolutia prostelii in care este imbracata "exploatarea omului de catre om".

    RăspundețiȘtergere
  6. S-ar putea spune ca suntem un popor de natarai de ne lasam condusi de toti escrocii de mai bine de 20 ani.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)