joi, 5 februarie 2015

Lucruri inca neclare(1)

Chiar dacă mulţi preferă să uite, eu unul am boala rememorărilor. De fiecare dată când nu înţeleg ceva mă uit în spate. E un exerciţiu util, dar nu i se poate garanta eficienţa. Chiar dacă priveşti în urmă, neavând toate datele, rişti să rămâi în aceeaşi ceaţă.

Sunt elemente pe care nu reuşesc să le înţeleg. Sunt chestiuni neclare care mă obsedează. Poţi alege să le ignori, să te faci că nu le vezi. Poate fi o strategie însă ea nu te scapă de obsesie. Am fost învăţat că toate lucrurile au un rost al lor. Chiar şi iraţionalul poate fi explicat, teoretizat şi încadrat între anumite limite. Istoria însă pare a fi cel mai mare terorist al vremurilor deoarece ea, prin ascunderea unor amănunte, ne lasă să credem că o groază de enigme ale sale nu au explicaţie. Toate aceste mistere o fac pe ea mai atractivă şi mai misterioasă, în timp ce unora dintre noi le creşte frustrarea.

Poate că dacă ar fi vorba de evenimente din trecutul îndepărtat, dorinţa mea patologică de explicaţii logice ar putea fi cumva împăcată de ipoteze mai mult sau mai puţin verosimile. La urma urmelor, existenţa chiar şi a unor informaţii modeste despre unele perioade ale istoriei poate fi considerată o binecuvântare. Chiar dacă nu poţi reface şirul evenimentelor, te mulţumeşti cu "fotografia" pe care ai privilegiul să o vezi. Ce se întâmplă însă atunci când lucrurile inexplicabile se desfăşoară sub ochii tăi, când istoria pe care o trăieşti nu mai are logică, când evenimentele par disparate, generate de întâmplări aleatoare şi fără sens? Pentru mine e frustrant şi, asemeni obsedaţilor, mă apuc să reparcurg episoadele trecute cu speranţa că voi regăsi ceva uitat, acel fragment care-mi poate revela logica faptelor.

N-am scris acest articol pentru că am certitudini, ci din contră. Mă văd proiectat într-o lume pe care efectiv n-o mai înţeleg. În Ucraina avem o luptă perpetuă şi inexplicabilă. Orientul e un butoi cu pulbere. China şi ale sale mări sunt asemeni terenurilor minate. Africa nici n-o mai aduc în discuţie pentru că n-ar face altceva decât să sporească haosul. America de Sud reintră într-o epocă romantică şi, în acelaşi timp, obtenebrată. Să ne uităm la economie! Dolarul creşte pe fondul începerii QE-ului european. Însă creşterea sa nu are absolut niciun sens. Euro de-abia acum începe politica tipăririi aberante, în timp ce dolarul (teoretic) a terminat-o. Aurul începe şi el să crească în acelaşi timp cu aprecierea dolarului. Are vreun sens? Desigur că nu! Scade în schimb petrolul. De ce scade? Aparent fără sens! E clar că totul pare aiurea, însă fiecare element ne la locul lui trebuie să aibă o explicaţie pentru care se află într-o anumită situaţie.

O să încerc să rederulez şirul istoriei recente. Poate ne-o ieşi ceva acum. Să pornim de la Ucraina. În urma evenimentelor de-acolo, media internaţională are, la unison, un unic vinovat: Putin. OK, sunt perfect de acord. Putin e diavolul, Rusia e principalul vinovat. Ceea ce însă nu-mi dă ghes e amintirea zilelor în care Putin era OMUL, era cel care aducea stabilitate, cel care reda Rusiei strălucirea de altă dată. Vă mai amintiţi petrecerile fastuoase de la Sankt Petersburg? Întâlnirile amicale cu mai marii Europei şi ai lumii? Cum era Putin invitat pe la toate G-urile, cum era el în centru atenţiei? Poate veţi argumenta că pe atunci Putin era alt om. Chiar aşa? Păi Hodorkovski când a fost umflat? Yukos vă spune ceva? Se-ntâmpla atunci, când Putin era băiatul bun. Toţi marii lideri ai lumii închideau ochii argumentând doct că politica internă e treaba fiecărei ţări. Şi-atunci, când s-a petrecut ruptura?

Dând înapoi evenimentele aş fi tentat să mă opresc la anul de graţie 2011. În Siria al-Assad era contestat din ce în ce mai vehement. Încă din ianuarie 2011 s-au organizat manifestaţii şi ţara părea a fi într-un setup de revoluţie pseudo-paşnică. Lucrurile se desfăşurau live, televiziunile transmiteau, dar nimic nu se întâmpla. Din luna iulie 2011 lucrurile scapă de sub control şi începe războiul civil. Aşa-zisa opoziţie(în fapt grupuri extremiste sunite adunate de prin toate ţările arabe) este înarmată generos de către coaliţa invizibilă(SUA-Arabia Saudită-Kuwait plus ceva state europene). Lucrurile însă sunt destul de vagi deoarece nu se ţine cont de interesul Rusiei. Baza militară de la Tartus e esenţială pentru prezenţa rusească în Mediterana.

Aici avem prima dilemă. De ce au ales americanii s-o rupă definitiv cu al-Assad? Din cablogramele făcute publice ştim că vizita lui al Assad în România s-a făcut, în special, pentru a da SUA un semnal de împăcare. Americanii au refuzat, continuându-şi planul de "militarizare" a opoziţiei siriene. Se bazau oare pe desfăşurarea unei "primăveri" care ar fi avut ca scop eliminarea ruşilor din Siria? Greu de spus. Cert e că, în faţa inevitabilului, Putin are o poziţie tranşantă: califica evenimentele din Siria ca tentativă de lovitură de stat şi anunţă sprijinul necondiţionat pentru regimul Assad. Ce înseamnă aceasta e simplu de dedus: sprijin militar nelimitat şi informaţii preţioase livrate la timp. Exact ce avea nevoie al-Assad pentru supravieţuire.Şi, pentru a arăta că nu e de glumit, Moscova dă publicităţii o "alertă de rachetă", identificând exact locul de unde fusese lansată: era vorba despre un exerciţiu militar comun Israel-SUA. "Suntem cu ochii pe voi" - a fost primul mesaj transmis, iar cel de-al doilea a fost că, în ciuda "slăbiciunilor" de care erau suspectati rusii, chiar aveau o tehnologie de localizare despre care nimeni nu ştia nimic.

Americanii şi aliaţii lor occidentali au încearcat să-l îmbuneze pe Putin indirect, trimiţând Arabia Saudită la negocieri. Putin probabil s-a simţit jignit şi a dezvăluit presei propunerile indecente făcute de saudiţi. Practic, acesta cred că este momentul marii rupturi. Occidentalii şi americanii înţeleg că Putin nu e omul de paie pe care-l credeau. Relaţiile se răcesc, dar nu de tot. Vechile canale de comunicaţie rămân deschise însă în subteran diferendurile se adâncesc.

De-aici aş sări în 2014, la un alt moment pe care-l consider esenţial: Olimpiada de iarnă de la Sochi. Putin şi-a dorit un eveniment grandios. A pompat peste 50 miliarde pentru a reconstrui Sochi-ul de la zero. A proiectat grandios şi a investit enorm pentru ca totul să arate perfect. Ceva însă plutea în atmosferă. Mass media propagandistică a început să critice: ba că n-ar fi apă la robinete, că autobuzele circulă aiurea, că nu se trage apa la hoteluri s.a.m.d. Cu cât se apropia Olimpiada, cu atât presa se agita mai tare. Americanii încep să acuze şi se declanşează o acţiune de boicot a Olimpiadei din partea liderilor. Putin îşi continuă imperturbabil pregătirile, văzându-se în continuare în rolul de gazdă primitoare. Atunci primeşte o lovitură pe care - cred eu - o consideră ca fiind o jignire personală: începutul evenimentelor din Ucraina. Pregătirea sa îl face să mascheze perfect trăirile pe care le are. Fix în momentul în care dorea să se înscăuneze(simbolic) drept Ţar suprem, fix atunci petrecerea îi este stricată de bruiajul ucrainean care reprezintă nici mai mult nici mai puţin decât un atac la securitatea Rusiei. A rămas calm ducându-şi la bun sfârşit obligaţiile de gazdă, însă era cât se poate de logic faptul că va reacţiona radical. A făcut-o anexând Crimeea instantaneu şi generând criza din estul Ucrainei.

Acum lucrurile încep să devină extrem de ceţoase. Conflictul Rusia-Vest este unul deosebit de dur. Este clar că negocierile în ceea ce priveşte estul Ucrainei n-au niciun sens deoarece Rusia nu va accepta niciodată o graniţă a NATO/UE atât de aproape de Moscova. Însă niciuna dintre părţi nu este decisă să tranşeze într-un fel acel conflict. E o zonă gri transformată într-o linie roşie. Cel care se atinge primul de ea declanşează conflictul total. 

Să continuăm cu depănarea amintirilor. SUA a impus sancţiuni economice Rusiei, iar UE le-a copiat docilă. Este adevărat că fiecare sancţiune a atins puternic funcţionarea statului rus, însă la fel de adevărat este că sancţiunile nu au avut efectul scontat la nivelul populaţiei. Aşa cum am mai discutat, în împrejurări critice ruşii preferă să se grupeze monolitic în jurul ţarului. E greu de înţeles cum americanii au ignorat acest lucru. Sau poate că nu l-au ignorat, ci au căutat altceva, dar eu unul nu înţeleg ce. Popularitatea lui Putin a explodat, ruşii aliniindu-se în spatele lui precum armata în spatele generalului suprem. În timp ce media occidentală continuă demonizarea, Putin pozează în conducătorul imperturbabil, stăpân pe situaţie. Arată că fiecare sancţiune economică reuşită sugerează o fragilitate a economiei ruseşti incapabile încă să se auto-satisfacă. Începe să ia măsuri concrete pentru reducerea dependenţei de importuri şi creşterea producţiei interne. Alt element pe care nu-l înţeleg este de ce nu a făcut acei paşi cu mult timp înainte. Nu pot să cred că nu ştia ce-l aşteaptă.

După toate sancţiunile economice a venit, precum o bombă atomică, scăderea preţului petrolului. Rusia este dependentă de exporturile de hidrocarburi, iar scăderea petrolului se reflectă direct în scăderea veniturilor. Preţul petrolului poate fi văzut ca o răzbunare americano-saudită. Cu toate acestea Putin pare imperturbabil şi răspunde printr-o radicalizare a miliţiilor din estul Ucrainei. 

Mă voi întoarce acum în Siria. Situaţia de-acolo este total neclară. Statul Islamic, chiar dacă finanţat de americani via Kuweit şi Arabia Saudită, a ajuns să se auto-susţină. Deja armata radicală trăieşte din taxe şi impozite, exact ca un stat. Mai mult, prin decimările de lideri, se pierde cordonul ombilical care lega această organizaţie de finanţatorii iniţiali, devenind necontrolabilă. Cu toate că pentru SUA şi Israel ar fi foarte simplu să lichideze respectiva organizaţie n-o fac pentru a nu permite armatei lui Assad să preia controlul. Decimarea ISIS ar dezechilibra frontul în favoarea armatei fidele lui al-Assad. Ignorarea în continuare a ISIS întăreşte aripa radicală care, într-un final, se va îndrepta cu siguranţă spre "duşmanul perpetuu" Israel. În aceste condiţii SUA încearcă să ţină lucrurile sub control prin lovituri aeriene şi înarmarea unor triburi rivale, dar insuficiente numeric. Şi-acolo este un echilibru instabil!

Să ne uităm acum asupra economiei. O facem pentru că războiul la care asistăm este total, desfăşurându-se pe toate planurile posibile. Avem, în primul rând aprecierea dolarului faţă de euro şi "scăparea de sub control" a francului elveţian. Aprecierea dolarului nu o văd ca pe un efect al nefericitului QE european ci, mai degrabă, ca pe un ciclu înainte negociat. Aşa cum aprecierea Euro faţă de dolar s-a făcut într-un moment în care nu exista nicio justificare, la fel se întâmplă acum. Cu un singur amendament: în ecuaţie este vorba şi de un interes american în ceea ce priveşte semnarea tratatului de liber schimb SUA-UE. Devalorizarea euro face produsele europene competitive pe piaţa americană - o capcană cu scopul de a uşura negocierile cu argumente de genul "semnând tratatul veţi vinde mai mult unei pieţe bogate". În ceea ce priveşte francul elveţian, aprecierea sa este singurul element logic pe care-l percep. Aici lucrurile sunt clare: Elveţia efectiv nu a mai putut face faţă cererii de franci şi a fost nevoită să reacţioneze înainte de a-şi umple inutil visteria cu gunoi.

Nu în ultimul rând avem aurul. În loc să scadă pe fondul aprecierii dolarului el creşte. De ce? Speculaţiile sunt multiple şi ţin de zvonurile din piaţă. Logica din spatele acestei creşteri îmi scapă, însă preţurile sunt impulsionate de vigurozitatea cu care băncile centrale îşi repatriază rezervele. 

Deocamdată mă opresc aici. N-am făcut nimic altceva decât să reamintesc evenimente din istoria recentă. În episodul viitor doresc să încercăm ca, pe baza informaţiilor pe care le avem, să înţelegem logica evenimentelor. Dacă vi se pare că am sărit din enumerare informaţii care ar putea fi introduse în raţionament, vă rog să comentaţi. De asemenea, sunt binevenite orice opinii legate de logica evenimentelor enumerate.


P.S. Îi rog pe cei care vor să-mai demonstreze cât de pro rus, comunist şi reacţionar sunt să se abţină de la comentarii. Acesta este un exerciţiu pe care minţile îmbuibate de propagandă nu-l pot înţelege.

13 comentarii:

  1. Logica nostra presupune ca America isi calculeaza miscarile logic asa ca si la sah. Dar daca nu este asa, daca cumva acolo sunt mai multi care conduc in diverse directii si iau decizii asa mai pe rand. Daca unul isi impune o decizie exagerata si apoi vazand ca nu gandit bine data viitoare mai lasa de la el si lasa locul altcuiva sa exagereze? Daca este doar o dorinta de a fi cel mai dur, si se joaca asa prin rotatie acest joc gandindu-se ca doar in final puterea conteaza, razboi=arme=profit si ca Europa trebuie sa le fie lor fidela in orice fac ei ca doar ei au salvat-o in trecut de la distrugere deci le este datoare.
    Despre Rusia (Putin) banuim/stim ca este de condusa de un tar care se infomeaza, gandeste si apoi decide ce vrea el.

    Exista un ziar ciudat pe care l-am gasit intamplator de ceva vreme si are un alt punct de vedere decat cel al altor ziare.
    Prezentand un scenariu (din eterna lor sursa a unui document circulat prin Kremlin) exista acolo un fragment:
    "
    Supporting this MoD statement, this report notes, are the new documents and tapes released in Washington D.C. this past week detailing how former US Secretary of State Hillary Clinton personally directed the destruction of the Libyan government over the objections of both the Obama regime and the Pentagon.
    "
    http://www.eutimes.net/2015/02/russian-shock-of-march-battle-plan-targets-norway-saudi-arabia/

    In alta ordine de idei cred ca ai uitat sa mentionezi ca Papa a intervenit recent sa spuna ca ar fi timpul ca fratii sa opreasca acest razboi. Oare stie el ceva in plus decat stim noi?

    E ciudata si miscarea ucrainienilor de a desfiinta batalioanle voluntare si a le inlocui cu armata regulara, de parca se pregatesc sa faca razboiul asa oficial, ca la carte, doar cu armata ca sa se justifice primirea de armament american care asa va ajunge doar pe mainile de incredere ale armatei ucrainiene:
    "
    The Ukrainian capital has already seen several protests by volunteer troops, who returned from Ukraine’s war-torn Donetsk and Lugansk regions, after the government disbanded the Aidar volunteer battalion last week.
    "
    http://www.eutimes.net/2015/02/hundreds-trying-to-break-into-ukraine-presidents-office-in-kiev/

    Ma uitam ieri la harta celui de-a doilea razboi mondial
    http://en.wikipedia.org/wiki/Participants_in_World_War_II
    Granita cu Ucraina este un pic prea aproape ca sa stam linistiti, mai ales ca precum tocmai am aflat din alte stiri cu toate garantiile americane de protectie au trecut deja vreo 2 ani de cand nu s-a numit un ambasador american in Romania.
    Oare unde ar fi bine sa fim in viitorul apropiat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Batalioanele de voluntari, inclusiv Aidar, sunt alcatuite in mare parte din membrii Sektor Pravii si ai Partidului Svoboda, doua partide sau mai degraba grupari formate pe scheletul diferitelor galerii de fotbal din Ucraina, de ex cei de la Dinamo Kiev ( de aici si desfiintarea imediata, dupa ce au preluat puterea,a trupelor speciale de interventie ucrainiene Berkut, primii razbunindu-se pe bataile incasate de la politisti in timpul meciurilor de fotbal...similar cu ce s-a, intimplat in Iugoslavia, in acest caz). Armata ucrainiana,dupa parerea mea, pe linga faptul ca ii fuge recrutii incotro vad cu ochii, nu vrea sa lupte impotriva celor din Donbass. La ora actuala in Ucraina, exista citeva centre de putere...Galitia, regiunea dominata de partidul nationalist Svoboda, partid cu al sau cult pentru Bandera, Donetk si Lugansk dominata de prorusi, haideti sa le spunem asa, regiunea Dnepropetrovsk la care se adauga si Odessa dominata de oligarhul ucrainian evreu Kolomaiski, care dispune si de o mica armata de mercenari si in acelasi timp ii mai sponsorizeaza si pe cei din Sektor Pravii, centrul cu Kievul si Transcarpatia( unde se agita maghiarii si rutenii pentru autonomie ) care apartine lui Porosenko... in subsidiar in Buceag de curind au inceput sa se agite bulgarii si gagauzii....Americanii au incercat in vara trecuta si chiar in toamna sa dea cu bricheta in conflictul armeano- azer, sperind sa-l aprinda...au citeva ciocniri la granita intre cele doua armate...in toamna un elicopter armean a fost doborit de azeri....politica externa americana , personal, nu mi se pare a fi extrem de coerenta....au actiuni haotice, instinctive mai degraba. Danbv

      Ștergere
  2. Va citesc de mult timp cu multa curiozitate. De cele mai multe ori asteptarile mele de opinie sunt complet satisfacute.
    In tot acest timp, am inteles in primul rand ca nu inteleg. Un singur lucru mi-e clar: de-a lungul istoriei, derapajele au avut loc din cauza orgoliului si a greselilor. Orice eveniment e determinat de : cauze, premise, provocare sau pretext. miscarile beligerantilor au loc in limitele acestea. La care se adauga totdeauna o greseala de o parte sau de alta a tablei de sah. La care rusii sunt cei mai buni. Il joaca de secole, acasa. Iar acum sunt la ei acasa.
    Deasemenea, sunt tentata sa cred ca, daca Putin va face vreo greseala, ea nu este din greseala, ci pentru ca jocul lui este unul dublu.

    RăspundețiȘtergere
  3. O fi Departamentul de Stat populat cu semidocti...?

    RăspundețiȘtergere
  4. Era Putin baiat "bun" cand isi cerea pixul inapoi pe la TV? Nu cred. Iar ce sa vezi, Sochi in chirilica se scrie COYN, moneda.

    Dane, vino cu dezvaluirile

    RăspundețiȘtergere
  5. A crede ca SUA e un mamut calm si controlat care isi gandeste si planifica atent mutarile, este o greseala. Istoria ultimilor 100 de ani arata ca nu de putine ori au inceput sa traga inainte sa ocheasca. Daca rateaza, aplica reteta "bigger hammer".

    Dupa WW2 incoace, rusii au fost pacaliti de americani ca ursul la balci, culminand cu "perestroika" si anii 90, o lovitura atat de puternica pentru USSR incat i-au spart in bucati la propriu. Imaginati-va ca in 90, Bush ar fi spart SUA in 50 de state. Mda, nici nu ne putem imagina asa ceva. Si totusi rusii si-au luat-o. Anii '90 au adus Rusiei celebrele privatizari, generatoare de oligarhi, coruptie, saracie, foamete, reteta capitalista de digerare a unei tari de catre "complexul militar industrial". Betivul de Eltin, cel calare pe tanc la lovitura de stat din '91 s-a dovedit a fi o marioneta jalnica. Sforile s-au rupt prea devreme si a aparut Putin, un nationalist, patriot, "securist".

    Putin, uns cu toate alifiile, maestru in sah la propriu, a preluat o Rusie grav bolnava si a inceput sa o curete. "Comunistii" cedasera puterea "democraticilor capitalisti" dar nu au predat si tara. Au inceput sa dispara incet-incet oligarhii si averile furate in anii 90 sa fie recuperate prin nationalizare. Americanii au observat destul de tarziu ca au pierdut controlul in Rusia, probabil cand au aparut oligarhii care pozau in "dizidenti politici". Primul incident serios a fost in 2008, cel cu Gergia.

    Vesticii nu cred ca-si imaginau ca o Rusie facuta knock-out cu doar 2 decenii inainte se poate ridica din nou in picioare. Noi am fost facuti knock-out in '90 si deja ne aflam in putrefactie, organismele occidentale profitand cum vor de resursele tarii. Adio industrie, totul la fier vechi, terenurile agricole cumparate masiv, cianuri, fracturari hidraulice, energie si utilitati "privatizate" in favoarea altor companii de stat straine, fac ce vor din noi. E suficient sa ne inchida o banca gen BCR si a doua zi Romania e in colaps, intr-o saptamana nu m-ar mira sa ramanem si fara apa si curent din cauza asta. Pe cand la rusi, desi le-au invinetit rubla, totusi rezista si ba mai mult, ei sunt cei care ameninta ca-i lasa pe europeni sa degere. Au reusit destul de rapid sa-si gaseasca noi furnizori in "restul lumii".

    Viitorul? Imprevizibil dar sumbru. Rusii clar nu cedeaza, americanii au mers prea departe ca sa se intoarca cu cozile intre picioare. Am senzatia ca acum ne aflam in perioada de inarmare rapida, pana si debarcarea din Normandia a fost planificata cu un an inainte, desi trebuia sa fie un atac surpriza. Nu stiu daca o sa vedem (dar nu exclud) un conflic armat direct intre americani si rusi, chiar daca s-a ajuns deja la faza pe amenintari nucleare. Dar chiar si un pas gen excluderea rusilor din SWIFT s-ar putea sa declanseze invadarea Ucrainei de catre rusi. Probabil Ucraina se va transforma intr-un nou Afghanistan. Pentru noi plasati aici, cu baza la Kogalniceanu si rachete la Deveselu, nu e bine deloc. De prin '68 incoace romanii au tot latrat la rusi, rusii nu au uitat ajutorul dat de romani nazistilor, in cazul unui conflict nu ne putem astepta la omenie din partea lor.

    In cel mai fericit caz, lucrurile vor ingheta in pozitia actuala si vesticii vor forma un "arc of instability" in jurul Rusiei. Adica noi, ucrainienii si tarile baltice, am dat de dracu. In cel mai rau caz, e bine sa ai si un plan personal de rezerva.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ma gandeam acum oare ce mai lipseste din descrierea de mai sus si m-am gandit la atentatele de la Paris, asta mai mult cu gandul la o alta stire Eutimes- marca raport circulat prin Kremlin:
    http://www.eutimes.net/2015/01/french-police-commissioner-suicided-after-attempting-to-issue-murder-warrant-against-president-obama/
    E prea ciudat sa te sinucizi la cateva opre dupa ce primesti raportul despre atentate.
    Altfel, daca nu e adevarata macar de gluma e buna stirea asta, dat atentatele n-au fost gluma si poate totusi se leaga de late detalii.

    RăspundețiȘtergere
  7. Dane, iti citesc blog-ul cam de un an fiindca imi place cum gandesti :) Si nu trebuie sa-i bagi in seama pe talibanii portocalii care-ti amarasc viata cu tot soiul de comentarii "a la Baselu". Chiar ar trebui sa nu-i cenzurezi ptr. ca numai asa putem sa ne dam seama de nimicnicia lor. Pentru ei ori de cite ori vei pronunta cuvantul "Putin" sau "rus" vei fi infierat cu fierul rosu... nu te mai scuza! Lasa-i in pustiu...
    Referitor la subiect: cred ca elita americana e o cohorta de pungasi care in afara de a face cite un "bussines" din orice tragedie, creeata tot de ei, altceva nu stiu. Vezi cazul cel mai recent cu feciorasul lui Biden, in Kiev. Daca dau cu o mana poti sa fii sigur ca vor lua cu doua. Ca doar e imperiu si cruciadele trebuiesc finantate, nu?
    Uita-te cum procedeaza la ultimele suturi luate de la rusi, in Donetzk: il trimit pe Kerry in Kiev, presa occidentala instantaneu urla ca vor trimite arme letale defensive(cum altfel?) dupa ce cu doua zile inainte tot aceeasi presa lansase "bomba" ca o sa se duca la Moscova dar s-a razgandit intre timp...apoi ieri, brusc, se anunta ca madame Merkel si printul Holland pleaca la Kiev (oare ce mai discuta?) ca a doua zi, vestitul cuplu sa aterizeze la Moscova. Sa faca pace, cica. O pace serioasa si durabila si nu cum a incercat rusul in Minsk. Capisci?
    Stii bancul cu pisica calcata de TIR dar care-si flutura coada, semn ca nici n-o doare? Asa si cu americanii... Crezi ca degeaba Obama, in ultima Stare a Natiunii, spunea de "exceptionalismul" american? Tu crezi ca astia au oglinzi acasa? Nu. Ei sunt galactici, magnifici, cei mai frumosi, sunt SuperMan, Omul Paianjan, Captain America, Rambo... ei au castigat in Vietnam... Elita asta americana o sa aduca lumea in prag de razboi numai din cauza infumurarii de care da dovada. Cinici si ipocriti! Inganfati si trufasi! Educati in cultura razboiului si a doctrinei ca "to lose is not an option" dar si a "the winer take it all", nu? Si se comporta exact ca matza calcata de TIR...oare unde o fi vulturasul ala pe care ni-l tot falfaie Hollywood-ul de fiecare data?
    Bineinteles ca e o legatura intre Siria si Ucraina! Razboaiele astea de proximitate se duc, intotdeauna, cu materialul clientului. Pai pana acum daca tusea Iranul trimiteau cel putin 2-3 portavioane in Golf ca sa asigure " the oil flow" ca doar ei au grija ca economia globala sa duduie, nu? Acum ISIS-ul asta e asa de puternic incit ei nu au puterea sa-i extermine...wow! Pai normal ca nu-i termina pentru ca sunt creatia lor si inca mai au nevoie, probabil, de ceva "useful idiots" in scenariile ulterioare. Mai e pina la "eu te-am facut, eu te omor".
    Iar Siriei nu i se trage de la americani. Ci de la vecinilor lor din Vest. Ma rog, Sud-Vest. Acolo s-a hotarit ca "Assad must go". Gurile rele spun ca lui Assad i se trage de la pozitia geografica a tarii sale care reprezinta o amenitare ptr. zacamintele de petrol si gaze din Mediterana, bazinul Levantin. Cum nu poti muta tara trebuie sa schimbi jupanul de la butoane. Democratic, of cours. Agiti pulimea si-l dai jos. Mai intai o infometezi, apoi ii dai sperate pentru o viata mai buna cica (via Hollywood), aprinzi chibritul, gasesti niste idioti sa arunce cu gaz si... tu doar te faci ca scapi chibritul. Iar restul vine de la sine. Teoria jocurilor, nu? Apoi instalezi democratia...dai drumul la haturi (pornografie, hi life, ceva lovele) iar apoi "intaresti institutiile statului", asmuti "organele" sa instaureze linistea si ordinea si jefuiesti tot. Curat, frumos, pe factura. La pretul pietii :)
    C-asa-i in tenis!

    RăspundețiȘtergere
  8. La Crimeea mai trebuie mentionat ca exista un punct strategic militar important care rusii nu vroiau sa il lase in mainile americanilor.
    Practic, americanii prin forta "pasnica" a armelor si a revolutiei incearca sa puna mana pe tot ce se poate (care renteaza sau care ii deranjeaza). Prin democratizarea Ucrainei nu au reusit sa puna mana pe punctul Crimeea caci rusii s-au miscat mai repede. In Siria iarasi a reactionat Putin, care mi se pare ca da semnale clare: pana aici, nu treceti de linia asta, nu va bagati dincolo. Cum americanii inca nu au control in Rusia ca sa preia resursele, ei incearca sa saboteze Rusia si cei din jurul ei sub divese forme, in ideea de a se apropia de rusi in diverse feluri si de a pune mana pe resurse, caci ii doare undeva de rusi sau Putin.
    Sper ca in tot jocul asta sa nu fie totusi unii cu resurse enorme (financiare) care sunt plictisiti sau cu agende personale pline de orgolii.

    RăspundețiȘtergere
  9. Hai sa privim lucrurile in lumina evenimentelor ce vor avea loc azi. De ce se duc Merkel si Hollande la Moscova? Sunt doua variante: de frica (de ceea ce poate urma) sau ca asa a fost ordinul pe unitate. Mie imi place a doua varianta desi nu-mi displace nici prima.
    Asa deci...Marele Licuric, in virtutea exceptionalismului de care vrea sa dea dovada, nu se poate cobori la nivelul de a-si sterge propriile fecale pe care le-a lasat in Ucraina. Cu atit mai mult sa si recunoasca...asta-i blasfemie! Si ca sa arate ca-i jupan, isi trimite ciracii sa-i curete mizeria. Dar cum? Pai incercand, in perfidenia lui, acelasi scenariu de "good cop, bad cop". Lansez zvonul ca ma duc la Moscova, apoi ma dau fudul si anunt ca nici vorba de asa ceva. Apoi Senatul, acea sleahta de trogloditi in care peste 75% sunt taiati imprejur, urla ca vrea sa trimita arme in Ucraina. Dupa care un general de rang inalt spune ca inarmarea Ucrainei va determina reactii greu de controlat, din partea Rusiei. Apoi "surse de incredere dar care nu vor sa-si dezvaluie anonimatul" spun ca in nici un caz nu o sa se ajunga la WW3. Dupa care tzup, Merke & Holland pachet la Kiev dar independent de Kerry (cine zice ca ei se sfatuiesc?) doar asaaa...ca sa mai ia aer in piept, ucrainean, inainte de asi umple bojocii cu aer infestat moscovit. Bad cop, good cop...dar cu coada sus!
    Oare o sa puna botu' Putinica la vrajeala? Greu de spus...pana acum a aratat ca are "sange in instalatie" (pana una alta l-au gasit ca are si autism) dar loc de manevra nu prea are.
    De fapt toata cacanaria asta din Ucraina se datoreaza unor orgolii de nemasurat ale unor "elite" de trei lulele: unii vor musai sa ramana in istorie ca au creat sistemul perfect socio-economic, altul vrea sa devina (el oricum se crede) Super-SuperMan iar altul vrea sa reinvie (sub o forma sau alta) veche URSS. Macar economic, in prima faza. Iar puletzii stau cu gura cascata si se imbata cu apa rece ca Nato mai infiinteaza niste baze intru apararea "valorilor" occidentale. Fals! La prima basina a rusului iar o sa zica ca au fost prinsi nepregatiti si ca nu i-a dus capu' sa ne dea masca de gaze. Sunt destule cazuri in istorie cu incarcate cu ipocrizie de tip "west". Vezi cazul Poloniei. De 4 (patru) ori a disparut ca stat. Si, eu zic, ca urmeaza a 5-a. Cu tot cu scut...antiracheta.
    In concluzie: cand un popor devine supus, umil si arde de dorinta de a imbratisa valorile occidentale e mangaiat pe crestet si pupat pe frunte (bomboane ii da peste vreo 2-3 generatii pentru ca acum e criza). Cand un popor isi iubeste liderul, nu pune botu' la valori "wild-wild-west" (LGBT, GMO, impartirea resurselor, accesul liber la piata interna, etc.) mai intai e infometat, liderul e demonizat iar tara trimisa undeva prin feudalism. Si asta numai ca sa va intre-n cap cine-i sefu'!
    Cand Rusia a luat Crimeea, Zbignew Brezinsky a zis: "Rusia va castiga pe termen scurt dar pe termen lung va pierde". Precum vedeti jihadul impotriva rusilor s-a deschis. Infometarea a inceput. Nu-i zi de la Dumnezeu in care sa nu citesc ba ca un submarin "neidentificat" a fost reperat in apele Suediei, ba un bombardier cu rachete nucleare (pilotul a si armat-o si statea si cu degetul pe buton) a trecut prin Canalul Manecii, ba au trecut 7000 de tancuri rusesti in Donetsk, ba Putin are sida, are guta, are amigdalele scoase... ce mai, o nebunie! Brusc orice film anti-sistem (si mai ales facut cu materialul clientului) va lua Oscar. Demonizarea a ajuns la paroxism. Si asta-i numai inceputul...

    Nu uitati ce-a zis Goebbels: Minte, minte, minte pana cand poporul te crede. Apoi minte, minte, minte pana te crezi pe tine insuti.

    RăspundețiȘtergere
  10. Cred ca ar mai trebui adaugat in lantul evenimentelor inca un factor care a accelerat desfasurarea ostilitatilor : Snowden , Iunie 2013.

    Legat de Siria, dupa cum cred ca a mai fost deja mentionat si in alte postari, unul din jucatorii hard sunt Qatarezii, care sunt defapt printre cei mai mari finantatori ai fractiunilor luptatoare. Interesul lor este legat se pare de conducta de gaz care urma sa traverseze Siria pentru a ajunge in Mediterana, care ar fi lovit foarte dur in interesele Gazprom.

    RăspundețiȘtergere
  11. Si daca Putin este o marioneta in pregatirea urmatorului mare razboi?
    http://new.euro-med.dk/20141006-east-west-theatre-ii-vladimir-putin-playing-same-orchestrated-game-as-western-colleagues-toward-one-world-government-through-world-war.php

    RăspundețiȘtergere
  12. O sa-ti placa video-ul asta. Vorbeste si despre Siria.
    https://www.youtube.com/watch?v=f7NsXFnzJGw

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)