Trebuie să recunosc înainte de a începe că nu mai folosesc absolut niciun produs Microsoft de aproximativ 5 ani. N-am făcut „separarea” dintr-un „spirit ideologic” - aşa cum o făceam pe la mijocul anilor 90 - ci dintr-o normalitate. Pur şi simplu nu mai am nevoie de ceea ce fac ei.
Poate că, pentru unii care încă se mai „ciocnesc” de Microsoft, despărţirea mea poate părea exagerată. În unele discuţii amicale, primeam întrebări de genul: „Păi şi ce faci fără Excel? Doar nu te-apuci să faci calculele manual?” sau „Şi cu ce mai scrii un articol, o scrisoare, o ofertă? ”. Îmi vine să zâmbesc gândindu-mă cum, pe la jumătatea anilor 90, în „confruntările doctrinare” le dădeam peste nas windows-iştilor cu alternativele gratuite de pe Linux ale programelor comerciale de pe Windows.
Cu toate acestea, nu trebuie negat rolul avut de Microsoft în dezvoltarea IT-ului. Cam tot ceea ce înfioară acum masele îşi are originea în ideile promovate de Microsoft. Dacă în prezent nu tresari când introduci un dispozitiv de stocare USB în calculator şi te concentrezi doar pe copierea fişierelor care te interesează, ar trebui să ştii că asta se datorează Microsoft, artizanul „plug&play”-ului. Dacă-ţi place să clăpăceşti pe o tabletă şi asta se datorează tot celor de la Microsoft, conceptul prezentându-l încă de prin anul 2000. Smartphone-ul are şi el rădăcini pe la Microsoft care, prin Windows CE a pus bazele primelor dispozitive mobile inteligente cu adevărat funcţionale. Şi, pentru a mai da un exemplu, voi spune că şi conceptele - de avangardă în prezent - precum casa inteligentă sau IoT(Internet of Things) îşi au multe din seminţe prin laboratoarele din Redmond.
Dar asta deja este istorie. Ceea ce tinde să devină şi compania lui Bill Gates. O spun acum ca investitor în acţiuni Microsoft. Iar la concluzia asta am ajuns cât se poate de banal: o cunoştinţă m-a rugat să-i fac câteva setări la telefonul care folosea ... Windows Mobile. Nu văzusem până zilele trecute un telefon cu Windows, însă trăiam cu convingerea că au făcut o sculă simplă şi simpatică, în linie cu strategia care i-a ajutat să cucerească lumea desktop. Nu am cuvinte pentru a explica ce dezamăgire mi-a fost dat să trăiesc! Un sistem greoi, încârligat, cu mult text, meniuri anapoda şi o interfaţă vizuală de-a dreptul obositoare. Practic, un rebut tehnologic, astfel încât nu-i nicio mirare că nu are succes.
E interesant că experienţa mea negativă se suprapune peste expirarea termenului până la care upgrade-ul la Windows 10 a fost oferit gratuit. Cu toată pompa publicitară a Microsoft-ului, cu toată presiunea pusă pe upgrade, constat că rezultatul a fost anemic: Windows 10 are doar 21% din piaţă, campion fiind în continuare Windows 7 cu peste 47%! Constat cu surprindere că Windows 8 şi 8.1 - cu toate criticile privind implementarea „struţo-cămilească” - ocupă 10% din piaţă, la egalitate cu ... arhaicul XP. E un semnal cât se poate de negativ.
De ce se-ntâmplă acest fenomen al dezinteresului pentru upgrade e simplu: suntem deja în momentul în care nu prea mai contează ce sistem de operare foloseşti. Cu aplicaţiile mutate în cloud, sistemului de operare nu-i mai rămâne decât sarcina desenării interfeţei grafice, restul logicii petrecându-se în cloud. Cu toate că pe partea de cloud Microsoft pare a fi înţeles business-ul, în zona sistemelor de operare continuă un model învechit: încercarea de o obţine venituri din vânzarea acestora. Lumea s-a schimbat radical. Mai nimeni nu-ţi cere bani pe sistemul de operare. N-o mai face nici măcar Apple, campionul chelirii clienţilor. Companiile concurente au învăţat deja lecţia: dau gratis sistemul de operare şi câştigă înzecit din analytics şi store. Microsoft şi-a pus la punct atât partea de analytics(a ajuns proverbială cantitatea de date spionate de Windows 10) cât şi infrastructura de distribuţie prin „store”, dar ar vrea să mai ia şi bani de la clienţi. Fapt de-a dreptul inacceptabil şi care-i va dăuna în continuare.
Observ cu stupoare că tocmai cei de la Microsoft, creatorii uşurinţei frivole de utilizare a calculatorului nu se descurcă deloc într-o lume din ce în ce mai frivolă, mai superficială. Tocmai ei, cei care promiteau că „merge din prima” au ajuns să fie efectiv umiliţi pe propriul teren. Nu cred că greşesc dacă afirm că Microsoft a trecut de mult de punctul în care lucrurile puteau fi corectate, rulând deja în zona critică. Ce înseamnă aceasta? Că probabilitatea unei perioade destul de dubioase pentru acţionari este din ce în ce mai mare. Compania are nevoie de restructurări masive, tăieri dureroase şi redimensionări ale business-ului. Totul se traduce în scandaluri, cheltuieli crescute, scăderi de profit s.a.m.d.
Dacă ne uităm pe evoluţia acţiunii Microsoft, constatăm că se apropie sfârşitul unui ciclu excepţional început prin 2008, momentul în care acţiunile şi-au reluat creşterea constantă. În prezent se apropie de maximele atinse în anul 2000, o rezistenţă extrem de importantă. Există aşadar şi o justificare „tehnică” de ieşire de pe Microsoft.
Aşadar decizia ieşirii pare una cât se poate de logică. Cu produse din ce în ce mai puţin competitive, fără mari inovaţii tehnologice actuale, Microsoft merge pe un drum al trecutului, un drum care acum lucrează împotriva sa. N-o spun acum, am spus-o prima dată prin 2008. E greu de prevăzut acum când va avea loc explozia, dar certitudinea sa există. Semnele sunt extrem de clare şi nu mai e decât o chestiune de timp până când, mult prea oblojitele picioare de lut ale gigantului vor ceda.
Conceptul de tableta a aparut cu mult inainte de 2000, Microsoft nu a fost nicidecum printre pionieri.
RăspundețiȘtergereRamane de vazut cu ce vor inlocui corporatiile si guvernele lumii sistemul Windows si Office ul in conditii de asigurare a securitatii cibernetice la un cost competitiv.
Aşa putem spune că au fost concepte şi prin literatura SF(dacă nu mă înşel, o tabletă apare şi prin Star Trek), dar nu e relevant. La fel de nerelevante sunt şi conceptele anterioare anului 2000(Pencept, GRiDPad sau, mai cunoscutul, Palm Pilot). Adevărata tabletă a fost PocketPC-ul, care, de altfel, a condus la TabletPC-ul anului 2002. Alea chiar erau tablete!
ȘtergereTot la fel şi pentru smartphone, tot Microsoft este „vinovat”, chiar dacă anterior ai avut ceva gen Nokia Communicator.
În ceea ce priveşte înlocuirea Windows & Office, să fii tu sănătos, că alternative sunt destule. Şi mult mai bune!
Nu zic ca nu sunt alternative, sunt curios care va fi "aleasa", tu spre ce inclini? Sau macar spune mi daca se tranzactioneaza la bursa :))
ȘtergereNu cred că va mai exista o tehnologie „universală”. Orice distribuţie serioasă de linux este capabilă de servicii enterprise.
ȘtergereÎn principal, cred că se va merge pe sisteme din ce în ce mai eterogene pe partea de client, iar adevăratele jocuri pe bani grei se vor face pe partea de server. Acolo însă, discuţia e lungă. Foarte lungă!
Nu stiu ce vi se pare complicat la windows phone.Folosesc un Lumia 640 si e chiar foarte practic.
RăspundețiȘtergereÎn comparaţie cu Android şi iPhone e extrem de complicat şi neintuitiv. În plus, interfaţa aia grafică îţi face ochii vraişte. Chiar nu ştiu ce-au avut în cap atunci când au proiectat-o!
ȘtergereWM e clar mai simplu, fluid, fara floricele si brizbrizuri, stabil. M-apuca durerea de cap cand trebuie sa umblu pe un Android, chiar nu inteleg de unde parerea ta negativa despre Windows Mobile.
Ștergerecorectie la comentariu anterior: ma refer evident la Windows Phone 8.1si nu la WM !
ȘtergereDe fapt Apple si Samsung au definit lumea mobilelor. Astfel ca cei noi in domeniu, inclusiv Microsoft nu isi poate impune propriul stil.
RăspundețiȘtergereDane, Windows Mobile si Windows Phone sunt sisteme complet diferite iar intre versiunile 8 si 10 ale Windows Phone sunt diferente mari. Am avut de a face cu toate cele trei sisteme (IOs, android si Windows Phone) si pot sa spun ca cel mai putin intuitiv si greoi este de departe Android cu cele enspe mii de optiuni. Legat de interfata grafica, e o chestiune de gust. Cel putin Windows Phone 10 te lasa sa o configurezi cum vrei.
RăspundețiȘtergereEu am scris mai sus cu Lumia.Toata viata am folosit produsede la Microsoft, si in paralel fireste ca m-am lovit si de Ububtu, Android sau altele.Nu sustin ca unul sau altul e mai bun, aici sunt doar chestii de obisnuinta.Daca faci 5 ani de box, iti va fi greu sa intelegi eficienta luptelor libere.Seful meu are Galaxy 6 iar eu sunt persoana desemnata pentru setari si mentenanta.Nu as da Windows Phone-ul meu pentru Android niciodata.Dar asta nu inseamna ca nu vad chestiile bune din Android.
ȘtergereNimeni nu a zis ca Androidul, Windows Phone sau IOs ar fi proaste doar ca m-am aratat nedumerit de afirmatia lui Dan cum ca interfata Windows Phone ar fi "complicata" si putin intuitiva, afirmatie cre ma face sa cred ca n-a avut inca un Android in mana (probabil are un iPhone).
ȘtergerePersonal urasc iPhone(şi cam tot ecosistemul Apple), iar Windows phone foloseam pe vremea în care se numea CE.
ȘtergereÎn prezent târâi după mine un ... Android. Ce surpriză! :)
Se estimeaza ca ~ 60% din sistemele cu Windows 7, la nivel global, sunt versiuni piratate. Acum, ghici de ce aia n-au avut curaj sa dea accept la upgrade free la Windows 10...
RăspundețiȘtergereSponsored by NSA...
Uite un articol interesant, apropo de prostia celor de la M$: http://www.dedoimedo.com/computers/windows-10-control-panel.html
RăspundețiȘtergereProstie pe care eu n-o înțeleg, dar o văd la o mulțime de alți jucători din domeniul tehnologiei. Cum ar fi Yahoo.