luni, 13 martie 2017

Povestea unei familii

Ce-aţi face dacă vecinul v-ar face o vizită şi, după ce şi-ar expune propriile viziuni, ar începe să vă dea diverse ordine referitoare la aranjarea mobilierului în casă, la alimentele care mai trebuie să rămână în frigider, la îmbrăcămintea pe care trebuie s-o purtaţi s.a.m.d.? Ce-aţi face dac-ar scoate un fluier din buzunar şi-ar începe, aşezat în mijlocul casei, să dirijeze absolut tot ceea ce se-ntâmplă acolo. Ceva gen:

- Băi, grăsane, hai mai repede cu aspiratorul! Fă balcâzo, marş la bucătărie că te mişti ca o curcă-n tramvai şi mi-e foame! Puţulică, nu te-ai spălat încă pe faţă, hai valea la făcut pantofii!


Ca să fie mai expresiv şi mai uşor de înţeles, ar putea ca, din când în când, să mai „alinte” cu bocancul posterioarele membrilor familiei.

Să mergem mai departe. Lună de lună, vecinul ar încasa în propriul cont salariile celor din casă. Când e nevoie de bani, puteţi lua de la el, dar cu împrumut şi cu o dobândă aproximativ corectă. Pentru ce s-aveţi nevoie de bani? Pentru produsele necesare subzistenţei, pentru haine, pentru confortul propriu, s.a.m.d. Toate acestea vi le oferă vecinul contra banilor pe care-i împrumutaţi de la el. De altfel, se ştie că vecinul nu împrumută decât pentru a cumpăra de la el.

O soluţie ar fi împrumutul din alte părţi, mai ales că se-aude că sunt unii care împrumută mai ieftin şi, incredibil!, vă lasă să cumpăraţi tot ceea ce vă doriţi de oriunde. Iată ce minune! Aţi scuti o groază de bani! Dar, din nefericire, aceia nu vă împrumută, din cauză că nu puteţi face dovada că încasaţi bani. Aţi uitat, toţi banii casei sunt încasaţi de vecin în contul datoriilor pe care le aveţi la el. Din nefericire, vecinul află de „tentativa de eliberare” şi nu-l mai lasă „p-ăla mic” să meargă în vizită la el acasă unde copilul se juca în voie pe computere şi console avansate pe care vecinul le posedă. De-aici începe o criză în familie. Ăla mic plânge că e marginalizat, soţia face crize de isterie că „numai din cauza curiozităţilor tale cretine trebuie să suferim toţi”!

Vremuri grele se abat asupa casei. Vecinul nu mai vrea să vină să dea ordine decât pe bani. Spune că el, de fapt, oferă consultanţă, că aveţi o casă problematică, înglodată în datorii. Trebuie făcut ceva!

- Nevastă-ta fumează - spune el- tu bei cafea ca nebunul şi, în weekend-uri, mai frigi şi câte-o sticlă de vin! Puştiul tău stă non stop la consolele şi computerele mele cocoşându-mă cu factura la curent. De-aici vă vine supraîndatorarea! N-am ce să fac. Tu ar trebui să-ţi mai iei un job, pe puşti n-o să-l mai las decât o oră pe zi şi, ce e-n plus, facturez la secundă, iar nevastă-ta, va trebui să vină din când în când să mai presteze la mine. N-am ce face, te-ajut cum pot, dar trebuie să mă mai plătească şi pe mine cineva!

În casă e nebunie. Soţia plânge, copilul plânge. E momentul acela în care simţi o transpiraţie rece pe şira spinării. Ce faci?

E cam tembel exemplul, nu-i aşa? Unde s-ar putea întâmpla una ca asta? Ştiu, pare imposibil, însă totul e perfect adevărat: casa din povestea prezentată, aşa cum probabil aţi înţeles, e România, iar schema de fraudare se tot practică de la Revoluţie încoace. Aceeaşi schemă repetată până la obsesie, aceleaşi sloganuri, aceleaşi texte spuse în acelaşi fel. Un joc aberant din care rezultă mulţi bani pentru „vecinul” şi lipitorile sale. Oare veţi reuşi să-l identificaţi vreodată pe vecin? Bun venit în România!

13 comentarii:

  1. Basisti ignoranti, n-ati inteles nimic ... e vorba de colonialistii care atenteaza la bunastarea urmasilor dacici, la aurul din munti vandut pe nimic, la padurile pe care tot prostii de romani le taie pentru 2 lei, la multionalele care sug sangele poporului etc


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. Pai daca noi ii lasam sa ne bage mana in buzunar. De 27 de ani ne tot victimizam ca "agenturili straine" ne praduiesc tara, dar noi suntem primii care ne furam caciula. Strainii ne fura pentru ca pot, pentru ca ii lasam... Nu are nici o legatura cu basistii, cu psd-sti sau alte culori politice.

      Ștergere
  2. nimic nou sub soare

    http://jurnalul.ro/editorial/colonialismul-criza-de-inventivitate-a-capitalismului-biruitor-613344.html

    RăspundețiȘtergere
  3. Manole Strugurel - stăpânul tiparniţei şi protectorul cartelului.

    RăspundețiȘtergere
  4. Vecinul se numeste Itzic Strul si ...nu este dezertor.Ba chiar mai mult,a inceput sa-si mute si cativa copilasi prin casa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lasind gluma la o parte acesti vecini sint in ordine: EU (i.e. noul USSR cu cei doi piloni Germania/Franta. Pe linga ei sint si niste matusi: ECB -> EU, FMI -> USA plus tarisoare de cacat care se cred importante vezi nulitatea Austria sau Olanda. Americacanii oversee the whole rape with a protective eye. Ia incercati voi romanilor sa faceti autostrazi cu Chinezii si mina lor de lucru si preturi la 25%, o luati in bot de nu va vedeti. Dehh, asta este dupa 27 de ani de agenti KGB pe post de presedinti, un tap retardat depasit de evenimente, dupa care KGB again si bomboana pe coliva un matelot DIE betiv, redus la minte, infumurat si cu gura mare care a promovat in functiile de conducere semidocti, analfabeti, doctorate false, poltroni si slugi. Ultimul creatie a binomului: Schwarzenegger 1,93m, de minoritatea etnica care trebuie, ales "democratic"...LOOOL

      Semnat Strul

      Ștergere
  5. gospodarul decide ca nu mai ia bani cu conditii
    ia doar banii si ii baga in casa dar
    gospodina care administreaza cheltuielile se duce si sparge banii pe excursii in brazilia, bautura in rusia si droguri din ungaria.
    tu o acuzi de furt
    dar gospodina lasa politia sa ii atinga o tata, mai face una alta si scapa
    tu gospodarul ai ajuns si fara bani si cu datorii ca nu a fost nimeni la post sa iti pazeasca banii imprumutati pentru mancare si ca sa iti repari acoperisul

    ce faci atunci ?

    nu era mai bine sa iei banii si sa faci casa cu ei pe un plan cinstit si daca gospodina iti ia banii sa poti sa te duci la politie sa o bage pe gospodina la beci pana cand receuprezi banii?
    ca daca faci casa si politia are acoperis si nu se mai lasa impresionata de o tata sau altele ca are avantaje mai mari daca pazeste casa?

    asa preferi sa iei bani sa ii spargi aiurea iti faci poftele cu ei si dupa aia te miri de ce trebuie sa dai spaga la spital? la politie? la profesoara de la scoala?
    ce au facut cei pe care ii aperi cu banii?
    parca suntem in tara lui papura voda, tu spui ca esti om cu afaceri private, cum poti sa sustii aberatiile astea?
    nu iti este sila cand aperi un sistem de gen psd?
    ce a facut psd bun de 4 luni de cand au puterea absoluta?
    a crescut cursul, a crescut dobanzile, baga in vrie bugetul, da legi special ca sa nu mai ai incredere in orice reprezentant al statului
    ce aperi ?
    lipsa de investii? lipsa de strazi? aperi panselutele lui firea?
    aperi lipsa de transparenta ai banilor nostri?
    ce tot aruncati, tu si prietenii tai de la a3, marota asta cu agenturile, ori noi suntem cretini ca nu va intelegem pe voi toti care sprijiniti acest sistem infect ori tu aperi niste jigodii care sunt puse pe praduit totul.
    cu ce te incanta ca e dragnea la butoane? jigodia aia nu a reusit sa aduca nici un ban in judetul pe care l-a pastorit ca un satrap. tu sustii aberatiile alora din giurgiu? unul din cele mai sarace judete la 2 pasi de bucuresti si care nu sunt in stare sa aiba prosperitate la ei acasa ?
    ce tot aperi ? pe tine ? pe ei ? hotia? prostia?

    din limbaj pari un om citit, calculat si tot asa cum poti sa debitezi kkturile astea in aceste momente? ce te mana?

    korea de sus a pornit de mai jos decat romania si acum unde sunt?
    asa cu prostii aia de americani care le-au dictat ce sa faca unde sunt?
    asalatul asta desantat impotriva ratiuinii te pun alaturi de dintos si gusatul ala infect care ne distrug orice urma de incredere in tara asta

    poate te uiti in spate sa vezi ce ai scris si dupa aia decizi sa iti stergi memoria

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "korea de sus" n-a avut Securitatea stalinistă ca "Korea de nors", Securitate obișnuită încă din anii '50 să-și abuzeze proprii cetățeni și desăvârșită în furat pe față și înfometat populația... la propriu.

      Dar tu, jeg pupinbăsist, servit mură-n gură de propaganda securistă, ignori complet realitatea.

      Ștergere
    2. "a crescut cursul, a crescut dobanzile"
      Parcă dobanda și cursul sunt rezultante a pieţei libere (cerere/ofertă). Ce treabă are Guvernul cu dobânda, cursul? Mai ales în condițiile în care dobânzile sunt în creștere la nivel mondial. Sau să înțeleg că PSD conduce și FED-ul? :))

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)