duminică, 28 mai 2017

Despre granite si limite

Un gard îmi delimitează casa de restul lumii, e o delimitare voită pe care-o fac între teritoriul meu şi restul lumii, între lumea mea şi lumea celorlalţi. Indiferent că e un gard de beton de cinci metri înălţime sau un simplu gard viu, rolul său este acelaşi: de a delimita. Odată intrat în curtea mea ştii că trebuie să te supui regulilor mele, că trebuie să respecţi fiecare fir de iarbă de-acolo. De altfel, de fiecare dată când intri într-o curte străină simţi un sentiment ciudat, o sfială, un impuls care-ţi spune că te afli pe un teritoriu diferit, cu alte reguli pe care trebuie să ai grijă să le respecţi. E un sentiment normal.


Lărgind obiectivul, e simplu să constatăm că ceea ce reprezintă curtea pentru omul obişnuit este graniţa ţării pentru popor. O graniţă nu este ceva arbitrar! Este o delimitare naturală. Aşa cum gardul casei mele face diferenţa dintre ordinea din interior şi haosul exterior, la fel graniţa unei ţări face delimitarea dintre două culturi diferite. Indiferent dacă graniţa este trasată sau nu, dacă este păzită sau nu, ea există. Chiar şi atunci când se doreşte a fi ştearsă. Un exemplu relevant este cel al graniţelor artificial „şterse” din UE. Ca exemplu am putea găsi graniţa dintre Germania şi Franţa sau, şi mai relevant, cea dintre Austria şi Germania. Chiar dacă le depăşeşti fără nicio greutate, chiar dacă treci în viteză pe-autostradă, graniţele tot există. Şi, culmea, cu cât sunt mai ascunse, cu atât ne stârnesc dorinţa de a le repera mai exact.

Nu ştiu dacă aţi avut experienţa asta, dar eu sunt conştient de fiecare dată când trec din Austria în Germania, din Germania în Franţa, Elveţia, Olanda, s.a.m.d. Chiar şi-atunci când trec din Italia în San Marino simt că se schimbă ceva, că am de-a face cu un alt peisaj, cu o altă lume, cu alte reguli.

Acesta este modul normal de a trăi, de a percepe lumea. Diversitatea înseamnă capacitatea de a percepe graniţele, diferenţele culturale, de a admira şi de a te mira. Însă, mai mult decât atât, diversitatea însemnă inclusiv capacitatea de a te întoarce acasă, adică acolo unde ceilalţi trăiesc după aceleaşi reguli în care te-ai născut, care-ţi sunt naturale, care simţi că te apără şi pe care eşti în măsură să le aperi indiferent de consecinţă. Diversitatea înseamnă că ai o acasă, un refugiu, un teritoriu clar delimitat în interiorul căruia să te simţi apărat. Aşa e natural, aşa e de când lumea.
Ceea ce introduce în mod pervers ideologia neoliberală este ideea seacă şi păguboasă că diversitatea înseamnă libertatea oricui de a-ţi împroşca teritoriul, zona intimă, cu regulile lui. Dacă obiceiul unuia e să umble în fundul gol în văzul altora ca el, eu trebuie să accept ca el să poată face acest lucru inclusiv în curtea mea. E un model deformat, păgubos şi distructiv.

Când vorbesc despre libera circulaţie, globaliştii susţin că aceasta înseamnă nu doar un acces mai facil între teritorii, ci şi stabilirea unui set de legi care trebuie să fie acceptate obligatoriu de toţi pentru a permite unei minorităţi călătoare să se simtă identic oriunde în lume. Dacă minoritarul respectiv obişnuieşte să nu se spele puţind ca un hoit, să-şi facă nevoile în public şi să urle ca un descreierat, eu ar trebui să mă simt fericit că a ales curtea mea ca bastion al tranziţiei sale perpetue. Pe scurt, cam aşa s-ar traduce întreaga ideologie neoliberal-globalistă articulată de toţi analfabeţii şi corifeii „nou-societăţii”.
Ceea ce trebuie să înţeleagă omul obişnuit este că graniţele şi limitele fac parte din normalitate. A contesta dreptul individului de a trasa o graniţă între el şi restul celorlalţi, a contesta dreptul unei comunităţi de a împărtăşi un set comun de reguli, la fel cum a contesta unui popor dreptul la a-şi trasa graniţele şi propriile reguli, ţine de instituirea unei terori a anormalităţii. A nu avea un pământ în care să simţi că ai rădăcinile reprezintă o degenerare. De-aceea cei care susţin teoriile abracadabrante ale globalismului sunt degeneraţi şi de-aceea globalismul ajunge, în final, la impunerea brutală a anormalităţii, a presiunii minorităţilor de orice fel asupra unei majorităţi din ce în ce mai timorate. Scopul neoliberal-globalistului este transformarea tuturor într-o copie a sa: un degenerat plutind într-o mare de idealuri false şi sperând că, la un moment-dat, după ce va fi schimbat faţa pământului, îşi va găsi liniştea. Însă, fără rădăcini, fără graniţe şi fără să ştii de unde vii n-ai nici suport, nici orientare şi nici direcţie. Fără acestea, în realitate, n-ai nimic. Iar când descoperi adevărul, dacă-l descoperi, e deja prea târziu!

12 comentarii:

  1. Aici vin de mai mult timp sa vad ce mai zice vocea Rusiei. (Desi in ultima vreme devine din ce in ce mai pregnant si mai evident) Exact planurile batute de tatucul Putin. Ca doar in State dc mergi din Texas in Calufornia nu e absolut nici o diferenta. (Deh acceasi tara) Sau daca tot globul vorbeste englexa nu e nici o diferenta culturala si de exprimare intre Anglia, America sau India. Trebuie neaparat sa ai o granita fizica ... Unde se bate aici in articol este ca neaparat nationalismul este bun (desi latura asta tot timpul a dus la razboi)... si ce bine ar fi ca in Europa sa se refaca inapoi granitele. Ar veni tatucul Putin cu tancurile in fiecare tara separat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Amice, nu vreau să te supăr dar ești cam praf...!

      Stai să înțeleg și eu: de ce naționalismul e rău? Dacă e așa de bine in State, de ce au rămas statele de sine stătătoare, cu legi proprii, și nu s-au unit intr-o „Greater America”, făcând să dispară ”U.S.”?

      Amice, tu nu înțelegi că SUA este așa cum este tocmai pentru că acolo e o salată de naționalități care încearcă să-și redefinească identitatea în cea de „american”, indiferent ce-o fi aia! Când prezidenții USA vorbesc despre „American Nation” la ce s-or referi? Crezi că doar la cetățenie? Atunci de ce toate filmele în care își glorifică „părinții fondatori”, cuceririle Războiului de Secesiune, pe Abraham Lincoln sau victoriile din cele două Războaie Mondiale? Exact despre naționalism este vorba, pe care încearcă să-l construiască, făcându-i pe fiecare să-și uite rădacinile vechi și să se simtă „american”. Nimic nu sudează mai bine o țară decât sentimentul de apartenență la comunitate pe care îl au membrii ei și, implicit, dragostea pe care o au față de țara respectivă. Ceea ce la nivel de individ este familia, la nivel de țară este națiunea, meștere...

      Exemplul cu ricanii e cel mai prost pe care puteai să-l dai și asta îmi arată fie că nu înțelegi nimic din ce te înconjoară (și aici nu mă refer la granițe...!) fie ești un troll pus să combată pentru că șefilor săi nu le convine un articol care să mai zică și de bine... Îți doresc, totuși, să te încadrezi în prima categorie. Măcar așa ai mai avea o scuză dar și o șansă să te luminezi...!

      Doamne-ajută!

      Ștergere
    2. Eu combateam ideea ca nu poti sa ai diversitate decat separata de granite. Si aratam ca diversitatea poate avea loc si locurile cele mai uniformizate. (de asta exemplul cu Anglia, SUA si India ...).
      Nu era ideea sa laud America.
      Si articolul se bazeaza pe un argument logic fals ca granita vine de la locul de protectie al "familiei" si extrapoleaza aceasta afirmatie la nivelul unui stat. Discursul acesta este radical de dreapta. Nu mai este nici un pas de la discursul din articol la exterminarea evreilor ( tiganilor, minoritatilor sexuale ...) in Germania nazista sau la conceptul de "Lebensraum". Tot de la ideea ca "poporul" are niste "drepturi".
      Si ideea de familie si stat/comunitate nu sunt o generalizare de la simplu la complex, ci sunt in interdependenta. Nu poti avea familie fara stat sau comunitate si nici comunitate fara organizarea de familie. Nu poti sa faci inductie de la familie la stat. Nu vreau sa insist pe acest aspect.
      Si in general faci o eroare intre nationalism si interes national. Nu am zis ca Romania nu ar trebui sa isi urmareasca interesul national. Daca observi lumea nu mai este ca pe la 1800 sa se separe in state nationale. Tedinta este ca lumea sa se concentreze in grupuri/parteneriate tot mai mari si nu sa se separe. Prosperitatea apare cand apar blocuri din ce in ce mai mari. Si statele din SUA au un avantaj ca au o piata comuna. Dupa ideea din articol SUA ar fi fost mai bine dc ar fi impartita in statele constituente. Poti sa iti urmaresti interesul national si prin cooperare cu alte state.

      Ștergere
    3. Prietene, corectitudinea politică şi relativitatea adevărului îţi fac franjuri gândirea. Arunci invective, acuzi aberant(îmi spui că sunt pro rus, că vreau să exterminez evrei, ţigani, etc.), toate în numele unei ipotetice bunăstări care, în realitate, e o ideologie a sclavilor fericiţi. Din punctul tău de vedere e normal ca majoritatea să nu mai aibă drepturi, ca normalitatea să fie desfiinţată, iar indivizii(căci nu mai pot fi numiţi oameni) să trăiască o existenţă castrată.
      Spre deosebire de tine - derulator inconştient de slogane - eu încerc să gândesc cu propriul cap. Asta, din punctul de vedere al ideologiei strâmbe care vă deformează gândirea, este cel mai mare păcat. Însă ar trebui să ştii că nimeni niciodată n-a reuşit să îngenuncheze gândirea. Şi sunt convins că, până la urmă, neomarxismul ăsta care-a inflamat creierul atâtor generaţii o să fie învins, iar corifeii lui se vor sfârşi într-o tragică dezamăgire.

      Ștergere
    4. Către Anonimul anti-granițe,

      Meștere, dacă-mi spui că eu confund interesul național cu naționalismul atunci trebuie să-ți spun că n-ai proprietatea termenilor. Naționalismul si interesul național se determină reciproc. Nu poți fi cu adevarat naționalist dacă nu te preocupă interesul național. Invers, cum ar putea să te preocupe interesul național fără a te interesa in mod sincer națiunea? Când dispare naționalismul, se risipește și interesul național și vițăvercea... Exact cam ce s-a întâmplat în țărișoara noastră de la uciderea lui Ceaușescu. Unii ar spune că e chiar mai demult.... Faptul că în prezent în mai toate discursurile națiunea se confundă cu statul, asta e o altă discuție...

      Ceea ce tu confunzi însă (nepermis, dacă-mi dai voie) este naționalismul cu național-socialismul, cu nazismul. Este exact genul de confuzie parșivă pe care toate ong-urile patronate de lingăi de buci soroșiste vor să o sădească în toate căpșoarele tinere, frumoase și libere, așa cum e poate e și al tău... Aud văicărelile lor pe la toate televiziunile, și ele în marea lor majoritate grabnic mâncătoare de rahat contra mulți arginți... Iar jelania asta contra naționalismului românesc a dus la aruncarea în derizoriu a marilor noastre figuri istorice: Mircea cel Bătrân (era doar un șmecheraș), Vlad Țepeș (au zis că era sângeros și crud), Ștefan cel Mare și Sfânt (au reținut doar că era un curvar), Mihai Viteazul (el a unit pe români...fugind de turci, atât este important). De Brâncoveni, mucenici întru Hristos, nici nu mai pomenesc, ca să nu-i mai aprindă românului becul creștinătății și al martiriului pentru un țel... sau pentru Dumnezeu. Pe Eminescu l-au făcut borș, la fel pe Alecsandri, Caragiale, Creangă și tot așa. Toți aveau măcar un defect major... Mai încoace, industria noastră era „un morman de fiare vechi” - după cum spunea chiar primul nostru prim-ministru, Petre Roman, dacă nu mă-nșel, chiar in anii '90 - dar a fost bună de vândut la strănii care acum îți pun bocancul pe gât... Pe Cioran, Vulcănescu, Țuțea, Eliade i-au scos în afara legii deși Tribunalul de la Nürnberg n-a făcut-o și doar naționalismul îi mai menține vii în conștiințele noastre.

      Băiete, naționalismul este bun, el îți apără cultura, istoria, averea și viitorul tău ca nație. Naționalismul este rău doar pentru dușmanii unei națiuni. Naționalismul luptă să păstrezi familia așa cum e lăsată de la Dumnezeu, adică formată dintr-un bărbat, o femeie și copiii lor, naționalismul luptă să rămâi creștin (dacă ești!), naționalismul se opune vânzării Masivului Retezat lui Schweighofer, Petrom-ului la OMV ș.a.m.d. Naționalimul vrea ca românul să se simtă ca acasă oriunde în țara lui și să nu ajungă să fie obligat să vorbească turcește în Constanța, maghiara în Sfântu Gheorghe sau țigănește la Craiova... Naționalismul observă că din 1990 încoace la conducerea țării sunt mai mult alogeni și mai puțin români... Și, da, pentru asta ai nevoie și de granițe, atât geografice dar și politice, culturale și economice. Dincoace de ele, lucrurile trebuie să se întâmple așa cum vrea națiunea, nu cum vor unii care numai binele nu ni-l vor...

      Doamne-ajută!

      Ștergere
    5. Anonim30 mai 2017, 21:52
      Marfa! Dar nu te astepta sa fii inteles. Poate cel mai devreme peste vreo 10 ani, daca si numai daca, preopinentul tau pune mana pe carte si renunta la a se "informa" doar citind headline-urile din main-stream.

      Ștergere
  2. anonim,ai pleava in scafarlie si esti si ciacar pe de-asupra daca nu vezi ca america a ajuns la dementa sa se creada unica tara de pe glob,iar pe toate celelalte tari,multe cu vechime de peste 4000 de ani,le obliga sa devina rezervatii zoologice . Au inceput cu indienii,le-au luat tara ,i-au masacrat in masa,iar ce-a ramas i-a pus in rezervatii...!!! Procesul continua si nu se va opri,ca sunt prea multi mutilati la tartacuta ca tine de propaganda sclavagistoido-iobageasca amerloca, carora rezervatia este suprema dorinta a devenirii lor,este insasi ratiunea de-a trai. Ba mop de rezervatie,chiar america are garduri si ce garduri are pe la granitele sale si inca mai vrea sa construiasca cateva mii de km...)))Numai tu nu ai granite loaza,ca fara sa stii nici nu mai ai ce ingradi,ti-au luat tot aia de-i saruti tu la tartita )))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prietene nu am bucurii de la americani. Dar am o certitudine : cu rusii mereu in istorie a fost nasol rau de tot. Asa ca pana sa o dai tu cu americanii in sus si in jos poate te muti fizic in Rusia ca sa vezi acolo "normalitate".

      Ștergere
  3. Anonim,ramai bland,nu te smunci ca un streptococ in expansiune ca-ti sar epoletii de tabla si te deconspiri a fi conserva amerloca in dispozitivul inamic...)))Da-ne o lectie democratica anonim si ia-ti viza de america si muta-te tu acolo,nu ne mai deporta tu in Rusia asa cu de-asila ca pari extremist,nesimtit si prost crescut. Racordeaza-te anonim la uriasul uger amerloc si vidanjeaza belsugul infinit imperial si astfel te vom crede si ne vom inrola ca si carne de tun impotriva vecinului rus . Ia-o cu tine in america si pe ma-ta anonim,ca biata molfaieste sub steag fals tot mai anevoie chirpicul de mamaliga cu gingiile,in haul gurii ei n-au ajuns senilele NATO,asta din cauza rusilor desigur...! Am auzit ca in america fac reduceri la dintii din hartie gudronata daca ai pierit,poate batrana are noroc acolo,nu ? Asa sa ne-ajute Dumnezeu !)))

    RăspundețiȘtergere
  4. Nici bune vecinatati nu mai putem avea,ca se supara niste unii si ne trimit in Rusia...)))

    RăspundețiȘtergere
  5. Ciudat, sunt de acord cu articolul asta la virgula.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)