Ca să înţelegeţi cum merg lucrurile pe planetă, cum e cu libertatea economică, cu pieţele libere şi cu progresul, iată o întâmplare recentă. Peste Ocean - unde altundeva - e scandal mare generat de serviciile secrete. Cică niciun oficial al SUA nu ar trebui să folosească telefoane Huawei. În sine ştirea pare una mult prea importantă pentru a putea fi ignorată. Ea vine dinspre servicii şi e multiplicată la absurd de către vuvuzelele media.
Ce să fie? I-au prins pe chinezi iar la furat prin SUA? Încercau să bage vreun virus distructiv la bătaie? OK, dacă-i aşa de ce nu au interzis definitiv telefoanele Huawei? Dacă descoperi o chestiune grosolană ar trebui să o cureţi definitiv.
Căutând o sursă credibilă de informaţii nu am aflat nimic. Totuşi, nu te poţi limita la a acuza pe cineva fără să aduci probe sau, cel puţin, să duci acuzele până la capăt. Întrucât efectiv n-am găsit nimic am săpat şi mai adânc, descoperind lucruri interesante.
Să începem „pe partea economică” - vorba lui Gigi Becali. Huawei era cât pe ce să semneze un parteneriat cu AT&T. Astfel, telefoanele concernului chinez puteau fi vândute la preţ „subveţionat” de către operator, ducând astfel la o creştere puternică a vânzărilor. Din punct de vedere tehnologic, telefoanele Huawei sunt extrem de puternice, luptând de la egal la egal cu liderii mondiali, designul e foarte reuşit, iar preţul mic. Sunt caracteristicile care au transformat Huawei într-o vedetă şi care, cu siguranţă, ar fi crescut teribil vânzările pe piaţa nord-americană. Problema e că, beneficiind de această creştere, Huawei ar fi devenit numărul 2 mondial, imediat după Samsung, lăsând junk-ul Apple cu buza umflată. O asemenea ştire ar fi aruncat în derizoriu acţiunile americanilor, lucru care nu-i putea lăsa nepăsători pe bravii meseriaşi din serviciurile lu' peşte.
După ieşirea recomandării serviciilor de securitate, contractul dintre AT&T şi Huawei a picat, iar compania va fi nevoită să-şi continue vânzările prin canalul clasic, mult mai greoi. E o dovadă a ceea ce se numeşte în termeni neoliberali „mediu concurenţial”. Adică ori eşti cu serviciile ori te-a luat dracu'. C-aşa-i în piaţa liberă: concurezi cu cine vrei tu, dar nu cu firmele acoperite ale securiştilor!
Săpând şi mai adânc, am găsit o chestie mult mai interesantă. Cea mai fragilă componentă a telefoanelor(recunoscută de toată lumea) este software-ul baseband care e vechi şi asupra căruia planează bănuieli de lucruri necurate. Întâmplător sau nu, zona aceasta era controlată de producătorii procesoarelor baseband. Care producători sunt câţiva: Broadcom, Icera, Intel Mobile Communications, MediaTek, Qualcomm, Spreadtrum şi ST-Ericsson. Dacă vă uitaţi bine la provenienţa acestor firme, veţi înţelege că toţi sunt legaţi de fraţii americani, adică, în mod sigur, pe undeva pe la fiecare, fratele cel mare de la CIA sau NSA şi-a băgat coada. Huawei e diferit faţă de restul producătorilor deoarece are procesorul baseband de la HiSilicon - o firmă pe care o deţine 100% - iar software-ul baseband e scris „in house”. Mai mult, firma s-a dovedit foarte atentă la acest aspect, vânând orice eroare a software-ului. Practic, pentru orice vulnerabilitate descoperită este lansat rapid un patch pentru toate telefoanele afectate(ultimul, care corecta o vulnerabilitate „stack overflow”, a fost lansat în decembrie, la câteva zile de la identificarea sa de către companie!). Lucru pe care nu l-am văzut la concurenţii acestora. Îmi e extrem de greu să cred că software-ul baseband de la ceilalţi e atât de solid, în timp ce cel de la Huawei e varză. Mai ales ţinând cont de funcţionalitatea excepţională a telefoanelor pe care le produc.
Şi-acum să punem treburile cap la cap: se dă un producător de telefoane din China care a reuşit să-şi internalizeze aproape toată tehnologia necesară producerii device-urilor cu pricina, care are o exoluţie explozivă în vânzări, care face inovaţii copiate rapid de ceilalţi(vezi camera duală!) şi care, în plus, face aproape imposibilă ascultarea telefoanelor sale de către incompetenţii din serviciile americane. Puneţi aceasta în balanţă cu eşecul răsunător al Iphone X care vine la pachet cu probleme jenante(tocuchscreen nefuncţional, întârzierea apelurilor primite - probabil din cauza „buclei” cu CIA, buzzing speakers, etc.), dar care are un preţ nesimţit de mare. Cred că o să înţelegeţi unde păcătuiesc chinezii! Păi securist să fii, ce-ai alege între o firmă acoperită de tine, care practic are data center-ul în server-farm-ul NSA şi nişte chinezi care ţin ei cu tot dinadinsul să-şi producă singuri tot, să acopere găurile de securitate şi, mai mult, să vândă tehnologii superioare la preţuri mai mici. Păi unde vă credeţi voi, în capitalism?
Incredibil cum e perfect acceptabila boicotarea companiilor straine pentru a-si proteja incompetența locala. Au făcut-o in trecut cu autoturismele europene, o fac azi cu electronicele chinezești. Ma face sa ma intreb ce e in telefoanele Samsung. Orice HDD are backdoor din fabrica, e evident ca nu scapau telefoanele.
RăspundețiȘtergerehttps://www.google.ro/amp/s/www.wired.com/2015/02/nsa-firmware-hacking/amp
Mai credea cineva ca aifon este state-sponsored de bun ce e? Tocmai pentru ca e un "closed ecosystem", pot face agenturile ce vor in el, fara prea mari griji ca le va descoperi comunitatea open source mizeriile.
RăspundețiȘtergereOrice laptop sau deskop, are backdoor inca de la boot-are, doar nu scapau fix echipamentele de comunicatie.
Your hard drives were RIDDLED with NSA SPYWARE for YEARS. Seagate, Western Digital, IBM, Toshiba, Samsung and Maxtor.
https://www.theregister.co.uk/2015/02/17/kaspersky_labs_equation_group/
La fel si router-ele, folosite pe tot internetul.
The NSA has been covertly implanting interception tools in US servers heading overseas – even though the US government has warned against using Chinese technology for the same reasons.
https://www.theguardian.com/books/2014/may/12/glenn-greenwald-nsa-tampers-us-internet-routers-snowden
E momentul in care hotul striga hotii. De peste un secol, "agenturile" interfereaza grav cu "demokratiile" altora, iar acum ca rusii s-au lepadat de ei iar chinezii ii intrec in aproape toate capitolele tehnologice, incep sa arate cu degetul de teama sa nu le vina randul.
Excelenta analiza. Si eu ma intreb de mult de ce le-au luat atatia ani chinezilor si rusilor sa se tot bazeze pe tehnologia big brother a astoara. Daca ne uitam la sekuristanul care-a devenit Romania linia rosie in nesekuritate asta stalinista este: urmareste cu masina pe toata lumea si stocheaza, daca trebuie vre-o data analizam manual si folosim :D Plecand de la axioma asta si daca ar fi cum zic aia mi se falfaie ca Huawei ar avea "bube" (am retinut ideaa, sunt cei mai grijulii la update) , n-am treaba cu chinezii; mai bine spionat de ei decat de psihopatii cia/nsa. In concluzie: cat de repede imi voi lua un Huawei, comandat direct din China. Eu sincer nu inteleg ce le-a trebuit atatia ani ca sa priceapa asta. Dupa ultimul scandal Spectre-Meltdown si unde au fost proiectate mizeriile alea de intel de ce nu fac si ei un procesor al lor numai unde sa stie toate backdoorurile? Sau un procesor open hardware? Linux a ajuns la un nivel la care orice prost se descurca. Nimeni nu mai are nevoie de mizeriile microshit/intel impanate cu sculele lor. N-am sa mai cumpar intel veci. (desi nici amd nu-s mult mai buni la capitolul spy) Elbrus sau open source RISC-V va fi urmatorul computer. Stiti ceva ce au chinezii pe partea asta? Recent vad ca au desfasurat echivalentul f35 in sud, daca pot face avasa avioane nu cred ca cipuri nu stiu face; ca doar tot la ei s-au facut pana acuma. Dusamanul dusmanului e prieten :D
RăspundețiȘtergereCe spuneti de stirea asta :
RăspundețiȘtergerehttp://jurnalul.ro/bani-afaceri/economia/romanii-si-au-cumparat-anul-trecut-case-pe-credit-de-12-6-miliarde-de-lei-766139.html
Poate ne puteti impartasi un punct de vedere, va rog frumos.
Va intreb deoarece am facut parte si am urmarit forumul dvs., ce a urmat blogului lui "Manole". Sincer...imi e teama de ce poate urma....Multumesc anticipat ! Cu stima, week-end placut !
George
Combinata cu asta :
RăspundețiȘtergerehttps://www.cotidianul.ro/romanii-topul-rau-platnicilor-din-europa/
george
Internetul a fost "dat" omenirii pt ca era clar ca toti vor musca momeala si astfel vor deveni controlabili la modul total. Desigur ca si influentati, reeducati, dupa modelul revolutiei culturale chinezesti, ale carei rezultate le si vedem. D. Rockefeller, cel decedat de curind, a scris in cartea sa autobiografica ca revolutia culturala chinezeasca este cel mai important experiment social din istorie. Era clar ca va fi preluat, modernizat si extins, pt ca acest model aduce mari avantaje elitei globaliste.
RăspundețiȘtergereSe vede extrem de bine in Romania, unde tefelistii sint copii acestei revolutii culturale 2.0. La noi a fost testat un experiment social de amploare, la care romanii au participat fara sa aiba habar!
"pericolul" Huawei este nimic pe langa intel Management Engine [ME], Active Management Technology (AMT), TXE / the Trusted Execution Engine sau AMD cu “TrustZone” in linia APU!
RăspundețiȘtergereDespre AMT: "AMT is used for remote management of the PC for things like upgrades and installations, which can be done even when a laptop is powered off."
Deci chiar si daca este oprit un laptop, accesul la la resurse este posibil, asta-ti da de gandit daca mai tii laptopul prin preajma... microfoane si camere video la discretie pentru toata lumea!
... codul din AMT este protejat prin RSA 2048, adica nu va putea fi decodat niciodata in timpul vietii noastre, asa ca acolo poate sa fie orice :)
TXE contine de fapt un sistem de operare linux denumit Minix ... nu intru in detalii, dar este suficient sa intelgem ca Huawei ar fi negru sub unghie in conparatie cu ce se ascunde prin tehnologia americana !