miercuri, 28 noiembrie 2018

Crăpături

O să încep cu General Motors care, spus elegant, e cam în rahat. Pentru a-şi rezolva problemele s-a apucat să închidă ceva fabrici din SUA. Motivele sunt justificate din punct de vedere economic: acolo se plătesc cele mai mari salarii, iar vânzările nu-s grozave. Nu e doar justificată, ci şi stringentă întrucât cash flow-ul companiei arată de parcă ar fi manageriată de-un buticar analfabet.

Treaba asta însă l-a supărat pe taica Trump care a anunţat că le taie toate subvenţiile, inclusiv cele pentru maşinile electrice. Opinia lui Trump e şi ea perfect justificată: când erau să dea colţul, cei din industria auto s-au dus spăşiţi la guvern pentru ajutor şi alte potlogării economice, iar acum lasă pe bară muncitorii americani, în favoarea ălora ieftini din China şi Mexic.

Trecem într-o altă lume, în preacinstita Japonie. Acolo tocmai ce s-a petrecut cel mai mare scandal din lumea auto: CEO-ul Renault, Carlos Ghosn a fost arestat într-un ciudat scandal financiar. Legendarul executiv pare a fi acuzat că ar fi făcut nişte operaţiuni financiare dubioase în urma cărora şi-ar fi tras pentru sine vreo 40 mln. $. Desigur, pentru pulime, 40 milioane înseamnă o sumă imensă, dar pentru un individ de talia lui Ghosn nu e ceva atât de dărâmător. Mai ales că totul se referă la întreaga lui carieră de la Nissan. Să nu uităm că Ghosn e cel care a scos Nissan-ul din rahat, astfel încât pare ilogic ca el să fie acuzat că a prejudiciat compania. Ceva pute la mijloc. Iar dacă mai şi constatăm că la zece zile de la arestare nu există nicio acuzaţie oficială la adresa sa, avem toate motivele să bănuim că se întâmplă altceva acolo.

Sunt extrem de multe zvonuri legate de misterioasa arestare. Unii spun că e o misterioasă lovitură de palat administrată din Franţa, unde statul e cam deranjat de optimizările lui Ghosn. Nu de puţine ori energicul executiv şi-a exprimat dezacordul legat de politica Franţei. Nu a fost de acord cu părăsirea Iranului(cu toate că a plecat de-acolo scrâşnind din dinţi), la fel cum nu e de acord cu retorica anti-rusă. Şi e normal să fie aşa, doar vinde în draci acolo. De-aceea a instrumentat o imensă operaţiune de răscumpărare a acţiunilor de la stat prin intermediul salariaţilor. Prin prisma acestor informaţii, dar şi cunoscându-l pe tiripliciul penibil Macron, avem toate motivele să suspectăm o implicare a Franţei în mazilirea şefului Renault.

O altă teorie vorbeşte despre problemele stringente pe care le avea Nissan-ul, dar şi proaspăt intrata în alianţă, Mitsubishi. Înainte de a trece mai departe, trebuie să înţelegeţi ce-i cu aceste alianţe. În principal şmecheria e simplă. Intrând într-o alianţă foloseşti împreună cu partenerii tăi o bază comună de componente, negociezi mai strict cu furnizorii, aloci optim resursele umane şi reuşeşti astfel să reduci teribil costurile. Există însă şi un revers al medaliei: cu toate că sunt firme diferite, realitatea e că sub capotă se cam află aceleaşi componente. Deci, fiare identice la care diferă doar marca şi design-ul. Chestia e atât de dubioasă încât devine de-a dreptul hilară observând modul în care mândrul posesor de Mercedes se raportează în trafic la modestul conducător de Logan. Asta în condiţiile în care, sub capotă, ambele maşini sunt echipate cu ... acelaşi motor.

Această realitate a industriei auto, suprapusă peste problemele de vânzări atât ale celor de la Nissan & Mitsubishi, pare să-i fi atras atenţia lui Ghosn. Mai mult ca sigur, cunoscându-l pe Ghosn, nu pot să nu bănuiesc un plan de optimizare vizibil din avion: închiderea unor facilităţi de producţie din Japonia. Ţinând cont de baza comună de organe de maşini şi de similaritatea modelelor, a face o linie care să-ţi scoată în cadenţă maximă modele diferite ale maşinilor din alianţă nu e o mare şmecherie. E imposibil ca Ghosn să nu se fi gândit la aşa ceva. Înseamnă mai mult de jumătate dintre angajaţii japonezi, adică o optimizare extremă care ar fi condus la o drastică reducere de costuri şi o profitabilitate ridicată a alianţei. Ceva perfect justificat economic.

Numai că, cine are impresia că Japonia e economie de piaţă, ori e naiv ori prost. Îţi trebuie ceva brumă de cunoştinţe istorice ca să înţelegi cum a trecut ţara la modelul economic vestic şi cum fostele relaţii nobiliare de vasalitate au fost translatate în noua paradigmă a economiei de piaţă. Peste noapte ţăranii s-au transformat în muncitori, aristocraţii în patroni, militarii în executivi s.a.m.d. Japonia e o ţară cu un şomaj extrem de redus, situat undeva pe la 2%. Angajările se fac pe viaţă. Dacă părinţii lucrează la Sony, cu siguranţă copiii li se vor angaja tot acolo şi asta încă de pe băncile şcolii. O să spuneţi că e un semn de civilizaţie. Eu vă spun că e o rămăşiţă a şerbiei. Dar totul sub o mască extrem de bine marketată. În aceste condiţii, dacă vă imaginaţi că acţiunea „justificată economic” a nebunului Ghosn putea să treacă nevăzută de politicul insulei, sunteţi naivi. Cu siguranţă că un asemenea plan nebunesc i-a pus pe ăia pe jar. Doar cine naiba se credea veneticul ăla? Astfel încât trimiterea sa la bulău e pur justificată din punctul de vedere al politicienilor.

Să n-o mai întindem şi să încercăm să înţelegem ce se petrece. Avem aşadar confruntări între politic şi mediul economic în care fiecare parte are dreptate. Ştiţi când s-a mai întâmplat asta? V-o spun eu, doar sunt trecut prin două regimuri: în comunism. Atât în URSS cât şi în întreg lagărul comunist, în ultimele momente ale regimului s-a remarcat o tensiune între economic şi politic. Dinspre mediul economic veneau mesaje clare că sistemul centralizat a degenerat în haos şi că absolut toate deciziile influenţate de politic sunt aberante, în timp ce politicul îi acuza pe economişti de slabă înţelegere a doctrinei marxist-comuniste. Ceea ce s-a întâmplat cunoaşteţi cu toţii.

Mai este însă un element de similaritate: armata. Încercarea de a ţine pasul cu Vestul era din ce în ce mai dificilă pentru membrii Pactului de la Varşovia. Ruşii îi dădeau înainte cu „ameninţarea capitalismului” şi profitau de „Războiul rece” pentru a le băga vasalilor arme pe gât. Însă armele produse de ruşi erau scumpe şi aveau o calitate îndoielnică. Treaba ajunsese atât de hazlie încât, în ceea ce priveşte tehnica de calcul, ruşii pretindeau că vând tehnologie nouă în timp ce, sub carcasă, se aflau aceleaşi componente învechite. Realitatea „Pactului de la Varşovia” era una tragicomică: în afara arsenalului nuclear rusesc şi a kalaşnicoavelor absolut nimic nu se ridica la nivelul rivalilor. Apogeul a fost constatat la un exerciţiu militar unde o „invincibilă” navă de război a fost făcută praf de un vas de pescari cam afumaţi care-au intrat absolut aiurea în zona de simulare a conflictului, defectând iremediabil „perla” armatei Estului.

Dacă dăm un ochi pe arsenalul NATO constatăm că similarităţile cu ceea ce se întâmpla cu fosta URSS şi aliaţii săi sunt de-a dreptul şocante. Cel mai nou avion militar, F35, cel pe care s-a cheltuit un purcoi de bani, e un monstru inutilizabil, inferior din punct de vedere al manevrabilităţii nu doar celor ale duşmanilor, ci chiar produselor din arsenalul propriu. Un F16 e mult mai manevrabil decât F35 şi, dacă i s-ar face un upgrade de radar, l-ar învinge fără probleme. În ceea ce priveşte forţele terestre, diferenţa tehnologică dintre ruşi şi americani e de-a dreptul covârşitoare. E greu de crezut că bătrânele Abrams-uri ar putea face faţă noii generaţii ale tancurilor „Armata”.

Însă elementul cel mai flagrant provine de la o întâmplare petrecută la ultimul exerciţiu militar al NATO. La întoarcerea de la exerciţiul NATO Trident Juncture, fregata norvegiană KNM Helge Ingstad a intrat în coliziune cu un petrolier maltez, fiind iremediabil distrusă. Vă puteţi imagina aşa ceva? O indestructibilă navă de război făcută praf de-o tingire malteză? Dacă se dovedeşte că marinarii maltezi erau beţi, totul seamănă până la identificare cu întâmplarea din perioada sovietică.

Punând lucrurile cap la cap, cred că se observă cu ochiul liber un element cât se poate de clar: fundamentele economico-politice ale Vestului se prăbuşesc. Şi asta nu din cauza existenţei unui rival, ci tocmai din cauză că nu există un rival real. Rusia e un duşman inventat. În realitate ruşii sunt disperaţi să găsească o ieşire din rahatul în care se află întreaga lume. China de fapt se află în aceeaşi barcă cu Vestul şi va fi lovită la fel de dur ca şi celelalte economii mari. Problemele care sunt, sunt fundamentale. Şi imposibil de rezolvat. Nu vă lăsaţi păcăliţi de aparenţe. Ceea ce v-am prezentat până aici sunt semnele vizibile ale crăpăturilor din ce în ce mai mari ale economiei mondiale. Industria auto e în criză, imobiliarele deja sunt pe făraş, iar cea de la care se speră revirimentul, armata, e o bulă frumos văcsuită care stă şi ea să explodeze. Lumea se prăbuşeşte, iar noi suntem, din nou, în zona greşită.

12 comentarii:

  1. Nu-i nimic, o să facem ca până acum, ne vom trăda aliații și ne vom alătura câștigătorilor în momentul în care se cristalizează un câștigător.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred ca se va mai putea face aceasta. Dragutii nostri parteneri strategici ne cunosc perfect si nu au mai lasat nici o portita de scapare.

      Ștergere
    2. Între timp ne-am prins și noi cum stă treaba cu partenerii strategici, dar probabil nu are nicio importanță! O țară slabă chiar și când este de partea învingătorilor tot nu este primită la masaă!

      Ștergere
  2. Trandafirul Galben28 noiembrie 2018 la 23:23

    Mai exista o paralela foarte cunoscuta care arata decaderea...

    Pentru cine isi mai aminteste cum se raportau in RSR productiile la hectar seara ca mari victorii ale oamenilor muncii in epoca socialista. Acelasi lucru se intampla astazi cu bursa care e decuplata complet de la realitatile economice. S-a ajuns de la situatia in care bursa care era o sursa de finantare a activitatii economice la situatia in care banii printati de FED in loc sa ajunga in economia reala sunt cheltuiti sa mentina valorea actiunilor cat mai atractive. Pratic bursa canibalizeaza economia reala.

    M-as intoarce inapoi la anul 89 in care disparitia competitiei ideologice a avut un alt efect important: aparitia pietei libere. Pentru multi asta suna ok pentru ca permite competitie performanta etc. Realitatea e ca piata libera a insemnat in fapt subminarea statului ca arbitru intre patronate si sindicate. Patronatele s-au corporatizat iar monstrii care au devenit au fost suficient de puternici sa impuna legislatie dictata de ei. Vezi abolirea legii Glass-Steagall care a pus in acelasi cos bancile de investitii cu bancile comerciale. Astfel incet incet totul a devenit un casino global care a explodat controlat in mega escrocheria din 2008. Tot in aceeasi serie se include si migratia capitalului si a joburilor din Vest spre Asia de SE trend care putea fi diminuat daca statul ar fi penalizat un astfel de exod.

    Riscul principal pentru Romania nu e cel economic ci militar. Rusii probabil vor fi provocati cu ceva la care daca nu vor raspunde cu o invazie isi vor pierde credibiltiatea dpdv militar. Iar la o invazie americanii vor transforma Ucraina intr-un scenariu de tip Afghanistan iar noi vom fi baza logistica din spate(probabil ni s-a promis Moldova). Plavanul a si anuntat ca noi suntem pregatiti...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred că americanilor le surâde o confruntare reală. Deocamdată vând jucării la preț de tehnică militară. Într-o confruntare reală s-ar putea să-și dea lumea seama că există pe piață tehnică militară mai performantă decât a americanilor!
      Să ne aducem aminte că în Serbia americanii au bombardat tancuri de carton iar propaganda ne spunea că au americanii niște sateliți de vezi ce scrie pe bățul de chibrit aruncat în iarbă!

      Ștergere
    2. "Realitatea e ca piata libera a insemnat in fapt subminarea statului ca arbitru intre patronate si sindicate. Patronatele s-au corporatizat iar monstrii care au devenit au fost suficient de puternici sa impuna legislatie dictata de ei...
      Tot in aceeasi serie se include si migratia capitalului si a joburilor din Vest spre Asia de SE trend care putea fi diminuat daca statul ar fi penalizat un astfel de exod."

      Amice, tu esti un marxist comunist/socialist si ai niste conceptii si idei abracadabrante. Einstein spunea ca "definitia nebuniei este sa faci de fiecare data acelasi lucru si de fiecare data sa te astepti la alte rezultate".

      Tu si marxistii tai ratati inca nu ati priceput pana acum ca inteligenta si capitalul nu cunosc granite. Margaret Thatcher spunea: "The problem with socialism is that you eventually run out of other people's money".

      Tu si marxistii tai ratati SUNTETI IN FALIMENT asa cum ati fost tot timpul, motiv pentru care nu stiti cum sa mai furati munca si banii altor oameni.

      In afara de acest lucru, poate ai sa pricepi ca piata S-E asiatica si asiatica, in acest moment ESTE MULT MAI IMPORTANTA decat piata din SUA si cea Europeana, iar un producator poate renunta razand la aceste doua piete clasice. Numai populatia Indoneziei si a Filipinelor la un loc fac mai mult decat cea a SUA. Vrei sa mai luam in calcul si state ca India, China, Pakistan, Malaezia, Vietnam, etc?
      Asiaticii abia acum ies din saracie si sunt dornici sa achizitioneze orice. Cam cum au fost romanii in primii ani de dupa revolutie cand cumparau ORICE: blugi, covoare, televizaore, cuptaore electrice, dulciuri, etc.

      Referindu-ne doar la Romania, asta e vocea disperarii:
      https://www.gazetaromaneasca.com/focus/romania/anaf-ameninta-cu-represalii-contra-romanilor-din-diaspora-cine-nu-trece-pe-la-noi-risca-sa-aiba-datorii-la-stat/

      https://www.gazetaromaneasca.com/focus/diaspora/ministrul-teodorovici-si-a-pierdut-mintile-propun-limitarea-dreptului-la-munca-al-romanilor-in-strainatate/

      https://www.gazetaromaneasca.com/focus/romania/si-la-ministerul-sanatatii-apar-propuneri-halucinante-ne-gandim-sa-obligam-medicii-sa-ramana-in-tara/

      Viitorul Romaniei este exact asta:
      https://www.gazetaromaneasca.com/focus/diaspora/lider-sindical-alerta-avem-peste-35-milioane-de-romani-plecati-la-munca-strainatate-pierderi-uriase-pentru-romania-dar-si-altii-vor-dori-sa-plece/

      https://www.gazetaromaneasca.com/focus/romania/romania-goleste-si-imbatraneste-mai-putini-si-mai-batrani-solutia-sa-atragem-imigranti/

      https://www.gazetaromaneasca.com/observator/prim-plan/vietnamezii-sunt-multumiti-de-conditiile-din-romania-ministerul-muncii-a-semnat-un-acord-pentru-mai-multi-vietnamezi/

      (ps. tine cont de faptul ca idiotii astia iau in calcul doar romanii plecati din Romania dupa 2008 si pana in 2017. le ies ~3.5 milioane. daca ii numeri si pe cei care au plecat incepand cu 1990 pana in 2008 si pe cei plecati in 2017 - 2018 si pe cei care se pregatesc acum sa plece, te sperii. nu de altceva dar sari lejer de 7 milioane.)

      Tie si tovarasilor tai marxisti va doresc mult succes sa implementati astfel de tactici cu "legatul de glie" si cu taxatul. Poate vrei sa aflati cati romani si antreprenori vor mai pleca din Romania si cati vor renunta la cetatenia romana razand.

      Ștergere
    3. Trandafirul Galben2 decembrie 2018 la 06:13

      Statul roman este un stat minimal cu personal maximal. Eu nu vobesc de aberatia de la noi, vorbesc de statele relativ functionale din vest care au fost sacrificate pentru a putea face loc "pietei libere". Vezi US, UK.

      "inteligenta si capitalul nu cunosc granite" absolut corect vezi industria financiara care a dus la financial leverage si produsele derivate. Cel mai picant discurs pe tema:
      https://www.youtube.com/watch?v=7Yv4bbOBo-U

      Thatcher a folosit capitalul de popularitate din razboiul din insulele Falkland pentru a distruge sindicatele din UK. Dar evident patronatele corporatiste nu s-au oprit la asta... au mutat productia in Asia.
      Practic a fost un razboi in care elitele vestice si-au tradat natiunile. Iar tot ei acum arata cu degetul spre China si vor competitie globala... cu ce?! :))

      In 2008 presedintele Obama avea de ales intre a salva electoratul scufundat in datorii si bancherii care erau artizanii crizei. Toti bancherii cereau reglementari... pe sistemul sefu am apasat acceleratia pana la capat ca eram in betia profitului fara limite si nu era nici o legislatie. Adica noi suntem ok ca oameni doar ca nu ne putem abtine. Presedintele i-a ales pe ei iar pulimea si-a pierdut casele si si-a distrus vietile... Evident dupa criza nu mai vroia nimeni nici o legislatie ca vorba aia: a fost misto si mai vrem o runda. Concluzia: capitalismul e pentru prostime pentru bancheri socialismul functioneaza de minune.

      Ștergere
    4. "nu stiti cum sa mai furati munca si banii altor oameni" Cred ca mata confunzi capitalismul(un sistem de organizare a productiei in care plusvaloarea obtinuta din urma muncii angajatilor este insusita in mare parte de capitalist care nu munceste) cu marxismul care este doar o metoda de analiza scioeconomica.

      Ștergere
  3. Rusii vor stramtorile Marii Negre de trei sute de ani. Ca sa ajunga la ele, vor trebui sa invadeze-inca o data in istorie- tara romaneasca.E singurul "pasaj spre sud" viabil-versiunea georgiana-armeana-Caucazul de sud e prea complicata geografic si implicit, militar.Ar trebui sa faca turul marii negre pe acolo; prin Romania e mult mai aproape.
    Vor lupta-la inceput pe frontul sudic, cu semiluna,pe care o vor spulbera minunat in doua saptamani; mai apoi si pe cel vestic cu Germania si aliatii ei; vor izbandi pe ambele fronturi datorita tehnicii de lupta revolutionare, mare parte robotizata;dar se va deschide al treilea front in rasaritul Rusiei,de catre alianta Asiei de est si Americii de Nord; unde vor pierde si se vor retrage acasa, dupa ce vor fi atins vecinatatea largita a Ierusalimului.
    Macelul din orasul lui Constantin va fi mai fioros decat Stalingrad'42 si Berlin'45 la un loc.
    Au spus asta rusi imbunatatiti, inca de acum 50-70 de ani...dar cine are urechi de auzit...
    Pe galbeni, doar mana divina ii va alunga din zona cucerita atunci.
    @admin Sper sa nu ma spamezi,nu cred ca am ofensat pe cineva comentand asa...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam care ar fi orizontul de timp in care se vor petrece toate acestea?

      Ștergere
  4. Acum vreo 2 luni am trecut pe la un dealer auto (nu cred ca are importanta numele firmei). Toata curtea era plina ochi de masini. N-am mai vazut asa ceva. L-am intrebat ce-i cu treaba asta, zice tipul: vindem, vindem! Bine-ar fi!

    RăspundețiȘtergere
  5. "Lumea se prăbuşeşte, iar noi suntem, din nou, în zona greşită."

    De data asta zona politica in care te pozitionezi ca tara nu mai are nici o relevanta. Uriasele orase fantoma de zeci de milioane din China asteapta locuitorii AVUTI DIN TOATA LUMEA care vor da buzna imediat DUPA EVENIMENTELE ce vor urma. Lucrurile nici pe departe nu sunt asa cum se observa la prima vedere. CHina si Siberia ca p0laca tectonica este cea mai stabila portiune a globului dpdv tectonic si climateric...printre multe altele

    Iar joburile dane, nu au migrat de unele singure, ci au fost trimie , expediate din Vest dupa un plan care inca este in plina derulare( condus indirect chiar de Trumpete( paradoxal, nu?), printre multe altele din nou, vezi GM-ul!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)