sâmbătă, 19 ianuarie 2019

Economia şi oamenii

Există două tipuri de economişti: cei care se uită la economie ca la o maşină şi cei care-o privesc ca pe o fiinţă. Cei din prima categorie citesc indicatorii economici precum citesc kilometrajul de la maşină, în timp ce ceilalţi o fac aşa cum un medic interpretează nişte analize.

Să vă dau un exemplu: datoria publică. Primii vor atrage atenţia şi se vor isteriza că datoria publică e de peste 80 mld.$. Vă daţi seama? Pe vremea lui Ceauşescu aveam o datorie de doar 11 mld. $ şi-a durat un deceniu de foame ca s-o returnăm. Ce-o să facem acum când ea e de opt ori mai mare?



Omul se uită lung şi-i dă dreptate îngrijoratului. Ce-i drept e mare. Însă e absolut eronat. În 1986 PIB-ul României era de aprox. 25 mld$, iar acum e de vreo zece ori mai mare. La valorile de atunci, datoria României era de 50% din PIB, în timp ce acum e de aprox 35% din PIB.

La fel stau lucrurile şi în ceea ce priveşte deficitul bugetar. Ne-am înhămat în căruţa europeană şi am promis că nu vom depăşi 3% din PIB. Problema e că cei 3% eu îi aplic unui PIB care nu mă reprezintă încă. Şi-o să vă spun de ce. Un PIB normal pentru o ţară ca România ar fi de vreo trei ori mai mare decât cel actual. Asta dacă am fructifica cum trebuie resursele interne ale ţării şi dacă am reuşi să „punem ţara la treabă”. Dar, din păcate, nu reuşim s-o facem. N-avem decât câteva motoare economice: Bucureşti&Ilfov, Constanţa şi Prahova sunt responsabile pentru 1/3 din PIB-ul naţional. Cei trei campioni sunt urmaţi de Cluj şi Timiş. Şi-apoi urmează o tandră banalitate. Dacă am reuşi să ridicăm întreaga ţară la 40% din cât fac aceste judeţe, PIB-ul ar exploda. Dar asta nu e posibil.

Putem însă să estimăm, fără a ne înşela prea tare, că România poate ajunge fără eforturi prea mari la un PIB de 350 mld $. Ar fi o evoluţie normală pentru noi. Revenind discuţia cu deficitul, ar trebui să ne întrebăm de ce ne-am înhămat la un deficit de 3% din PIB acum, în condiţiile în care noi trebuie să „topim etapele” pentru a ajunge la un PIB cu mai bine de 50% mai mare decât cel actual? Un deficit de 3% acum înseamnă 6 mld$, în timp ce atunci ar însemna vreo 10 mld. $. La fel stau lucrurile şi cu deficitul structural pe care băsescu s-a grăbit să-l semneze, condamnându-ne la subdezvoltare.

Din nefericire pentru noi, majoritatea celor care sunt „la aparate”, văd economia ca pe o maşină: ai învârtit de-o manetă, se-nvârte şi motorul mai tare. Totul sună OK în teorie, dar în practică e un dezastru. Atunci când încerci să ştergi deficitele din topor, constaţi că treburile sunt mult mai interconectate şi loveşti aiurea în sectoare întregi. Iar deficitele, în loc să se corecteze se ascut şi apar şi-n alte părţi. Tot la fel se întâmplă atunci când încerci să strângi bani prin introducerea unei taxe. În prima fază funcţionează, după care constaţi că te costă mai mult să strângi taxa aia decât suma pe care-o colectezi.

Primul lucru pe care ar trebui să-l înţeleagă un economist ar fi acela că economia, în ultimă instanţă, e formată din oameni, nu din maşini. Şi fiind formată din oameni se comportă mai degrabă ca o fiinţă şi mai puţin ca o maşină. De-aceea în economie trebuie să intervii ca un medic, nu ca un inginer. E o lecţie pe care ar trebui s-o ştie orice finanţist. Însă, în mod previzibil, e cea mai ignorată informaţie.

23 de comentarii:

  1. "Dacă am reuşi să ridicăm întreaga ţară la 40% din cât fac aceste judeţe, PIB-ul ar exploda. Dar asta nu e posibil"

    Ar fi posibil, daca ar exista investitii (capital autohton, sau de la mult-hulitele pe blogul dvs corporatii, sau de la fonduri UE, sau un mix). Dar, pentru ca acestea sa vina cu adevarat, ar trebui sa existe mai putina coruptie (la centru si in teritoriu) si semnificativ mai putina prostie, in asa fel incat resursele sa nu mai fie deviate catre proiecte alandala sau pur si simplu sa fie furate - asa cum se intampla acum in prea multe cazuri. Deci este in mare masura o problema a societatii (mentalitati, etica etc) - si impactul ei e poate la fel de mare, daca nu chiar mai mare decat problemele de oportunitate economica, resurse, infrastructura etc pe care si le pune capitalul inainte de a face o decizie de alocare. Asa cum vad eu lucrurile, vor trebui sa moara cel putin 2 generatii (a mea si urmatoarea), pana cand - poate - oamenii (cei care vor mai ramane pe aici) sa inceapa sa nu mai accepte lideri corupti si incompetenti. My 2 cents.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o tâmpenie să crezi că trebuie să moară oameni pentru ca lucrurile să meargă. Adevărul e altul: şi oamenii ăia vor cu disperare să se dezvolte, dar interese diverse nu vor asta. Spui de fonduri UE, dar nu înţelegi că ni se pun piedici pentru a nu le accesa, spui despre capitalul autohton, dar el a fost distrus de mult. În ceea ce priveşte corporaţiile, nu le hulesc pentru că sunt eu tembel, ci pentru că îşi fac de cap. Interesul lor nu e să investească aici, ci doar să extragă cât mai mulţi bani de-aici.
      Problema noastră e că nu avem corporaţii autohtone care să extindă şi care să aducă aici profitul extras din alte părţi... Iar pentru asta nu oamenii simpli sunt vinovaţi.

      Ștergere
    2. Bre nu mai vine nimeni... grosul investitorilor care vroia sa vina a venit deja. 80% is in Bucuresti & Ilfov... de ce oare?! Fata de alte tari din Est la noi a venit pleava. Cu cat esti mai departe de centru cu atat investitiile sunt mai proaste.

      Aia ca nu vin ca e coruptie e prostie pentru plebe. Capitalismul se bazeaza pe exploatare: fie de resurse naturale, fie de resurse umane(exploatarea omului de catre om) sau a unui context geografic favorabil. Valoarea e transformata in profit care e redirectionat la centru. Problema e ca noi suntem marginea nu centru iar la margine raman frimiturile.

      Acum exista colaborari fericite... gen departamentele de R&D, sau IT si colaborari mai putin fericite: zona de productie low level, utilitati, extractie.

      O sa dau un exemplu definitoriu: intr-un oras de provincie o companie straina controleaza distributia de apa. Desi reteaua de apa este praf compania respectiva a preferat doar sa schimbe contoarele cu unele wireless. Rezultatul: au nevoie de mai putini angajati locali pentru ca masuratoarea se face din masina. In plus desi pot vedea destul de repede ca o teava e sparta nu notifica potentialul client ca teava e sparta dupa contor pentru pot factura mai mult.

      Unul din marile cretinisme in Romania e ca se spera la un stat minimal si o padure de corporatii. Toate tarile dezvoltate au state puternice care au afaceri de stat. Ex vanzarea de alcol este monopol de stat suprataxat in Canada, Norvegia. Numai prostii de la noi vor o tara ca afara prin privatizare totala :))

      Ștergere
    3. Cum să mai fie posibilă dezvoltarea țării dacă nu mai ai cei 3 piloni esențiali care-ți conferă un statut de independență și anume, exploatarea resurselor naturale, distribuțiile de energie și băncile? Este inutil să-ți faci strategii și planuri peste planuri dacă nu mai ai resurse cu care să le pui în practică! Nu este treaba capitalului străin să dezvolte țara! Doar mult hulitul stat român ar fi putut dezvolta țărișoara dar cum acesta a devenit aproape inexistent, suntem condamnați la subdezvoltare.

      Ștergere
    4. =>> Dan@Trenduri: se pare ca dumneata te astepti ca corporatiile sa vrea sa investeasca, nu doar sa scoata profit. La fel de bine ti-ai dori sa ploua de jos in sus, sau sa rasara soarele dinspre vest. Dupa cum bine stii, capitalul nu vine sa investeasca de dragul investitiei, ci exlusiv pentru a face profit. Uneori pot scoate bani bine-mersi fara sa investeasca mare lucru – si atunci de ce ar face-o? Dar, alteori, pentru a produce profitul respectiv, trebui sa investeasca in constructia de capacitati de productie: de aceea avem fabrici de la P&G, Unilever, Michelin, Dr. Oetker, companii auto etc.
      Sunt, insa, prea putine asemenea investitii raportate la nivelul intregii tari, nu in ultimul rand fiindca printre alte criterii importante pe care corporatiile le folosesc pentru a-si aloca investitiile in capacitati productive se numara si existenta infrastructurii (in general vorbind, nu ma refer doar la cea rutiera), iar de aceasta sunt responsabile autoritatile locale si centrale. Si ghici cine este "responsabil" pentru neputinta, delasarea si coruptia autoritatilor: fix oamenii simpli, care i-au votat, tolerat si incurajat de 30 de ani incoace.
      De asemenea, aceste corporatii nu vor sa stea in locuri unde profitul nu este predictibil, fiindca (desi probabil ar face-o fara sa ezite) in Romania ele nu pot sa isi corecteze/controleze singure mediul de operare - ca, de exemplu, in Nigeria, unde este perfect acceptabil sa isi angajeze mici armate care sa le pazeasca operatiunile, sau sa “cumpere” toate oficialitatile din tara (incepand de la presedinte, pana la ultimul sef de sat). Nu, aici ne aflam in UE, si pentru predictibilitatea profitului ele (corporatiile) au nevoie de o predictibilitate a mediului legislativ si de afaceri… De aceea depind de profesionalismul, competenta si etica autoritatilor – in speta a politicienilor. Care, ghici de cine sunt alesi: pai tot de oamenii simpli.
      Asa ca dumneata si cu fanii dumitale va pacaliti singuri aratand cu degetul diverse conspiratii mondiale, spre sorosisti, basisti si alte false probleme. Problema cea mai mare a tarii asteia o reprezinta oamenii de rand – saraci, indobitociti, fara initiativa, lipsiti de educatie si cu o morala mai mult decat indoielnica. Ca toate astea nu sunt din vina lor, e adevarat; dar rezultatul este acelasi: cei pe care ii voteaza constant in alegeri sunt fix cei care au invatat sa le exploateze aceste neajunsuri. Asadar, Dan de la Trenduri, mi-e teama ca schimbarea mentalitatilor va veni cu adevarat abia dupa ce vor disparea aceste generatii “gresite”.

      Ștergere
    5. Ce-i mai iubesc pe deontologii ăștia skeptici! S-a găsit hoțul cu prostul! Autoritățile române trebuie să fie profesioniste, competente, burdușite de etică în timp ce corporațiile (în mare parte companii unde controlul este deținut de alte state, nicidecum de niște privați) se comportă ca profesioniștii de alba-neagra, sucesc ziarul într-un moment de neatenție! O afacere este o afacere doar dacă ambii parteneri au de câștigat. Dacă câștigă doar unul, afacerea se numește altfel.

      Ștergere
    6. Nu e nimic etic la liberalism si neoliberalism. A fura bogatiile unei tari, unui popor, profitand de increderea acordata de conducatorii tarii si popor strainilor, nu are nici cea mai mica legatura cu etica, ci cu escrocheria. Acesti oameni simpli au devenit asa urmare a politicii liberale implementate in 30 de ani in Romania, politica ce a dus la inlaturarea sperantei. Orcum constat ca si oameni care se considera complecsi privesc cu si mai mare naivitate decat omul simplu, realitatea.

      Ștergere
    7. La fonduri UE românii noștri ne pun piedici nu străinii. Îți resping proiectele pe motive puerile doar că nu ești rudă cu Xulescu sau n-ai dat șpagă. Cei din UE au tot interesul să ne dea fondurile acelea.

      Ștergere
    8. @mrs. Skeptic ,
      Uiti ca esti produsul a ceea ce , cu nesimtire crasa , numesti "generatii gresite" . Idiotule , voi sunteti cei mai manipulati din intreaga istorie , sunteti idiotii perfecti pentru ca , in scoala si la serviciu , n-ati facut altceva decat sa va insisuti gandirea altora , uitand ca pentru asta v-a dat Dumnezeu , minte , ca sa ganditi singuri si sa puteti diferentia albul , de negru , sa ganditi sanatos , nu sa fiti oameni de paie in mainile unor papusari care distrug tot ce tine de tara asta .

      Ștergere
    9. Dragoane, UE are interes să ne dea fonduri de coeziune doar în situația în care beneficiarul final al proiectului este un străin. Poți să-mi spui măcar un proiect finanțat cu fonduri de coeziune unde beneficiarul final este cetățeanul român? Dacă fondurile nerambursabile nu se întorc în țările fondatoare UE atunci nu se finanțează proiectul. Trebuie să fi orb să nu observi această stare de fapt!

      Ștergere
    10. @D. Unknown, de la 10:09
      Multumesc pentru insulte. Asemenea si dvs. For your information, si eu ma consider membru al "generatiilor gresite"; si eu am, la randul meu, partea mea de vina pentru mlastina in care ne balacim. Nu ca ar conta cu adevarat pentru cei cu ochelari de cal, ca dvs., dar e important sa stim ca multe lucruri ni le facem singuri (de fapt, majoritatea), nu ne vin de la "agenturili straine"

      @Nehoiu. Daca o autostrada (ca sa iau doar un exemplu) e facuta cu bani europeni, si acea autostrada e construita efectiv de o companie straina, nu e dracu chiar asa de negru. In definitiv, ramanem cu autostrada, chiar si dupa ce corporatia aia "nasoala" si-a luat profitul si l-a repatriat. Sau ma insel? Alternativa e zero autostrazi si latrat la luna ca "noi nu ne vindem tara". Poate ma insel... dar am "doar" 30 de ani de istorie post-decembrista care imi spun ca nu prea...
      De asemenea, corporatii controlate de alte state sunt prezente in Romania, intr-adevar, dar nici pe departe ele nu constituie "majoritatea". Luati o lista mai recenta - de ex ce una de la Ziarul Financiar, ca punct de plecare - si verificati acolo. Cum naiba se face ca Ungaria, Cehia, Slovacia sau Polonia au mai multe investitii (private sau din fonduri UE) decat noi - desi, cu exceptia polonezilor, nu au piete de desfacere interne mai mari? Nu credeti ca asta ar trebui sa va ridice niste semne de intrebare asupra unor motive mai concrete decat "conspiratiile mondiale" impotriva saracutei Romanii? Nu credeti ca jivinele - pardon - "elitele" comuniste care s-au instalat la putere dupa caderea lui Ceausescu au avut de a face in mod direct cu asta? Ma refer la alde Iliescu, Roman, Nastase, Ponta, Basescu, Tariceanu si, mai recent, maimutoii astia cu mustata sau mitraliera...

      Ștergere
    11. Doar atat:
      - "ar trebui sa existe mai putina coruptie (la centru si in teritoriu) si semnificativ mai putina prostie, in asa fel incat resursele sa nu mai fie deviate catre proiecte alandala sau pur si simplu sa fie furate - asa cum se intampla acum in prea multe cazuri. Deci este in mare masura o problema a societatii (mentalitati, etica etc)"

      - "Problema cea mai mare a tarii asteia o reprezinta oamenii de rand – saraci, indobitociti, fara initiativa, lipsiti de educatie si cu o morala mai mult decat indoielnica. Ca toate astea nu sunt din vina lor, e adevarat; dar rezultatul este acelasi: cei pe care ii voteaza constant in alegeri sunt fix cei care au invatat sa le exploateze aceste neajunsuri."

      100% ADEVARAT!

      Restul... sunt dicutii din ciclul "imi place sa-mi aud vocea" sau ma rog... "imi place sa ma joc la tastatura".

      Ștergere
    12. Ai ales cel mai nefericit exemplu, Skeptice! Păi deocamdată nu sunt autostrăzi finanțate din fonduri nerambursabile, probabil din vina ciumei roșii!

      Ștergere
    13. Skeptic pai daca in Nigeria e bine inteleg ca de fapt coruptia nu e deloc nasoala iar daca gastile de interlopi ar deveni niste armate private s-ar rezolva toate problemele.

      Problema principala este ca dupa 89 statul roman a capitulat neconditionat iar noi ne-am transformat in niste iobagi cu mercedesuri second hand. Am crezut ca daca etalam ca maimutele ce vedem la tv nu o sa mai fim vazuti ca iobagii.

      Serviciile, justitia, mass media, bancile si juma din economie e controlata din afara. Gagii de la extern nu au venit aici sa faca si ei doar niste mici afaceri. Ei sunt veniti la rupere sa stoarca la sange orice: hidrocarburi, resurse minerale, paduri, forta de munca, optimizari fiscale la sange.

      Pot fi cazuri fericite, corporatiile de inalta tehnologie care exploateaza inteligenta: Ericsson, Renault TechnoParc, Oracle, SAP. O exceptie ar fi Dacia.

      Dar apoi apar corporatiile care exploateaza raw materials: paduri, petrol, gaze, si altele. Astia nu platesc mai nimic pe redevente.

      Corporatiile care exploteaza forta de munca ieftina in activitati cu valoare adaugata mica: confectii, cablaje auto, ambalari, retail.

      Pana in 2000 nu se plangea nimeni la extern de PSD pentru ca faceau parjolirea terenului. Problema e ca prin 2004 au devenit inutili asa marea golaniada s-a rupt in 2. Golanii din structuri au ramas langa extern si au trecut sub matroz la infiintarea sistemului cu dubla comanda in timp ce golanii din politica au devenit tapi ispasitori.

      E interesant ca va plangeti doar de costurile generate de prostia politicienilor. Te-ai intrebat vreodata cat a costat intregul aparat de urmarire interceptare complet ilegal. Procurori, informatori, tehnica, operativi.

      Totusi te-ai intrebat avand atatea resurse la dispozitie de ce nu au demolat mafia padurilor? Daca era implicat Drangea sau PSD acolo cu atat mai bine!

      Ștergere
    14. @Skeptic Ungaria, Cehia, Slovacia sau Polonia sunt mai aproape de centru, este o chestie fix de geografie. Corporatiile trebuie eliminate pana nu elimina ele toata viata de pe planeta, si pe noi odata cu asta. In acest secol sa lingi in cur corporatiile si sa spui ca e normal sa vrea profit este egal cu a face lobby pentru propria moarte.

      Ștergere
    15. @Scythe: În Ungaria, Cehia, Slovacia și Polonia statul încă deține bănci și companii naționale. Ungaria a înființat de la zero în data de 26.03.2015 o companie națională de utilități publice (curent electric, gaze naturale, termoficare, CNG) companie ce funcționează pe principiul non-profitului. Tot profitul obținut este reinvestit în extinderea rețelelor. Cetățeanul maghiar poate opta pentru Compania Națională (www.nemzetikozmuvek.hu - NKM Nemzeti Közművek Zrt.) sau pentru oricare dintre celelalte căpușe prezente pe piață. Evident că ungurul nu-i prost și alege Compania Națională iar când aceasta va opera pe tot teritoriul Ungariei căpușele dispar natural nemaiavând clienți. Partea proastă este că în momentul în care Compania Națională maghiară va avea acoperire națională nimic n-o oprește să devină căpușă în Transilvania! Și aici ajungem la adevărul care se cam ocolește, nu se pre rostește. Multe multinaționale sunt de fapt controlate de țări, de guverne, nu de persoane private. OMV, Engie, EOn, Cez, Enel sunt companii unde controlul este deținut de statul austriac, francez, german, ceh, italian. Corporațiile de acest gen nu le hușui așa ușor, iar statutul real al României este de multicolonie, nici măcar de o colonie clasică precum a fost India sub administrarea Marii Britanii! România este colonia mai multor țări iar acest caz particular nu are ca finalitate decât dezmembrarea teritorială. La un moment dat țările care colonizează România se vor certa, vor ajunge la divorț și vor face partajul. Fiecare își va lua bucățica lui de teritoriu, că doar nu degeabă firmele germane nu prea au trecut de arcul Carpaților, firmele italiene sunt concentrate în zona Banatului, atlanticii sunt înteresați de Dobrogea ...

      Ștergere
    16. @Trandafirul Galben
      Chiar ieri Renault a declarat că urmează să reducă capacitățile de producție de la Dacia Pitești! Dacă nu merge în Japonia, merge în România!

      Ștergere
    17. Nu prea inteleg de ce comentatorii de mai sus au senzatia ca eu laud corporatiile ("ling in cur", cum se exprima un intelectual mai sus). Probabil le-am creat impresia ca sunt - cum se spune pe aici? - "tefelist". Nu sunt tefelist, rezist, sau sorosist, si imi repugna basescu aproape la fel de mult ca imbecilii din jurul mustaciosului (si el insusi, fireste). Ca sa fie clar referitor la corporatii: nu le critic, nu le apar; am folosit numele doar pentru a exemplifica surse de investitii din afara Romaniei.

      Nu, oameni buni, eu am ceva cu politicienii imbecili si corupti, precum si cu cetatenii neimplicati si (o buna parte din ei) de-a dreptul idioti care: isi arunca gunoiul pe fereastra, scuipa si injura participantii la trafic, umplu orice colt verde cu deseuri de plastic si cu muzici ieftine, dau vina pe oricine si orice in afara de ei insisi pentru propriile nereusite, se uita fascinati la cocinele televizate numite canale de stiri, stau la crasma in miezul zilei in loc sa munceasca, fiindca primesc "ajutoare" de la primarie... si nu mai continui, ati inteles ideea. Oamenii astia, multi rau de tot, nu sunt capabili sa voteze lideri politici superiori moral si profesional, care sa impinga lucrurile inainte. De asta zic ca trebuie sa dispara - si ei, si generatia urmatoare; abia apoi (poate) va exista o sansa pentru Ro. Mai vedem peste 50 de ani.

      Ștergere
  2. Ray Dalio
    (is an American billionaire investor, hedge fund manager, and philanthropist. Dalio is the founder of investment firm Bridgewater Associates, one of the world's largest hedge funds. As of January 2018, he is one of the world's 100 wealthiest people, according to Bloomberg.)

    - How The Economic Machine Works by Ray Dalio
    https://www.youtube.com/watch?v=PHe0bXAIuk0

    - Principles For Success by Ray Dalio (In 30 Minutes)
    https://www.youtube.com/watch?v=B9XGUpQZY38

    - "Principles" by Ray Dalio
    (free pdf ebook)
    https://www.principles.com/#Principles

    RăspundețiȘtergere
  3. KenFM im Gespräch mit: Ernst Wolff ("Finanz-Tsunami")
    -https://www.youtube.com/watch?v=SSBqeOLs_ds&t=4814s

    RăspundețiȘtergere
  4. Tara arde si marxist-bolsevica de serviciu se piaptana!
    - Ecaterina Andronescu anunță Apocalipsa în Educație: “O cădere absolut dramatică/ Nu cred că vom avea mai mult de 60-70 de mii de absolvenți de liceu peste trei ani/ Ce se va întâmpla cu universitățile noastre?”
    https://bit.ly/2HqGXxP

    Bai frate... nu stiu exact ce fumeaza astia de sunt asa de dusi cu capul... dar eu unul sigur nu vreau.
    https://www.youtube.com/watch?v=zReWPjreJzI

    RăspundețiȘtergere
  5. 2
    https://www.lobbycontrol.de/2008/05/gesetze-offentlich-an-denen-lobbyisten-mitstrickten/

    http://www.spiegel.de/wirtschaft/service/lobbyismus-in-bruessel-wie-die-industrie-sich-ihre-gesetze-schreibt-a-837515.html

    https://www.zeit.de/online/2006/10/lobbyismus/seite-2

    https://www.welt.de/wirtschaft/article132759093/Diese-Strippenzieher-beeinflussen-Bruessel.html

    https://kurier.at/wirtschaft/die-lobbying-kaiser-von-bruessel/310.044.411

    https://www.deutschlandfunk.de/lobbyismus-in-bruessel-und-berlin-leise-geschaefte-an.724.de.html?dram:article_id=330630

    https://de.wikipedia.org/wiki/Demokratur

    Documentar ARD
    Jefuirea populației cu ajutorul politicienilor germani corupți
    Die Ausplünderung der Bevölkerung mit Hilfe von korrupten deutschen Politikern
    https://www.youtube.com/watch?v=LGnzCjkpHik&app=desktop

    Thomas Wieczorek - Abgewirtschaftet - Ruinat
    https://www.youtube.com/watch?v=tEtYTooped0&app=desktop

    Alte carti:
    Die verblödete Republik - Republica prostita

    Die geplünderte Republik - Republica jefuita

    Einigkeit und Recht und Doofheit: warum wir längst keine Dichter und Denker mehr sind
    Unitate, Dreptate si Prostie: de ce nu mai sintem de mult timp tara ginditorilor si poetilor

    Euroland – Wo unser Geld verbrennt - Unde sint arsi banii nostri

    Die geschmierte Republik – Wie Politiker, Beamte und Wirtschaftsbosse sich kaufen lassen

    Republica mituita - Cum se cumpără politicienii, oficialii și liderii de afaceri

    Die Volksverblöder - Wie Politiker uns belügen und betrügen -

    Zombificatorii poporului - Cum ne mint și trișează politicienii

    RăspundețiȘtergere
  6. Domnilor de la conducerea acestui blog, sunteți geniali! Nu e nevoie sa va contraziceți cu niște hibrizi ( pe jumătate oameni, pe jumătate câini ).
    Este evident ca ce scrieți Dvs aici are o logica ce se bazează pe chestii palpabile și țineți-o tot așa. Sunteți sursa mea de informație zilnică. Îndepărtați aceste mici dispute, cine are nevoie de vreo lămurire, se poate mulțumi îndeajuns cu articolul in sine, fără a crea dispute bazate pe contradicții.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)