luni, 7 octombrie 2019

Biciul fermecat

În urmă cu vreo doi ani(sper să nu mă înşele memoria) spuneam că producătorii de telefoane mobile din China nu se mai uită la marile nume din industrie, precum Samsung sau Apple, ci concurează doar între ei. N-o să vă spun ce-a fost la gura criticilor mei, doar mă legam de monştrii sacri pieţelor. Cum pot să spun ceva de Samsung, care Samsung e liderul absolut?

Iată că a venit momentul adevărului. Samsung şi-a închis ultima fabrică de telefoane pe care-o mai avea în China, cea din Huizhou. Cota de piaţă a companiei coreene pe piaţa din China a scăzut de la 20% - cât avea în vremurile bune - la sub 1% în prezent. Vedetele pieţei chinezeşti se numesc Huawei(36%), vivo(19%), Oppo(18%), Xiaomi(12%), etc. Samsung nu mai există! Iar Apple vine abia după cei enumeraţi, cu o cotă de doar 6%, în scădere drastică.


Dinamica pe care v-am expus-o este suficientă pentru a înţelege de ce retorica americană din jurul Huawei e propagandă pură. E cât se poate de clar că, din punct de vedere tehnologic America nu mai face faţă. China care se făcuse vestită doar prin copiile mai mult sau mai puţin reuşite pe care le făcea s-a lansat acum pe o traiectorie proprie. A învăţat „armele”, iar acum luptă mai bine decât competitorii săi.

Poate credeţi că lucrurile se petrec aşa din cauza protecţionismului chinezesc. Peste pârleaz, în India, se duce o altă luptă acerbă între chinezi şi Samsung. Ca şi în China, până nu cu mult timp în urmă, Samsung era lider incontestabil de piaţă. Asta până când a intrat Xiaomi pe piaţă. Acum aleargă umăr la umăr, având cote aproape identice de piaţă. Xiaomi însă vine de jos şi atacă necruţător, beneficiind de-o dinamică superioară. E limpede că şi aici se va întâmpla la fel ca în China. Pur şi simplu, e imposibil să faci faţă unui fluviu care vine cu o asemenea putere. Producătorii chinezi atacă pe toate segmentele, iar de concurat se concurează între ei. Pur şi simplu ceilalţi nu există.

Este cumva o situaţie care se repetă. După Război, Japonia era un fel de China a anilor 80-90, copiind tot ce se poate. Japonezismele aveau renumele chinezismelor de azi. Copii ieftine care se vindeau pe piaţa americană. De la un moment însă, Japonia a prins trendul electronic şi s-a dezvoltat fabulos, lăsându-i în urmă pe americani. Dezvoltarea lor însă era un fenomen controlat, ţara aflându-se sub ocupaţie militară americană şi având cumva deciziile politice cenzurate.

Dinamica japoneză” este fenomenul pe care-l vedem acum în China. Pur şi simplu nu le mai poţi face faţă. Însă, spre deosebire de Japonia, China are ceva suplimentar: un teritoriu şi-o populaţie net superioare, care n-au cum să se constituie vreodată în piedici pentru dezvoltare. Şi, suplimentar, nu se află sub ocupaţie americană. Iar de-aici putem fi sigur că „dinamica chinezească” e posibil să nu se împotmolească precum cea japoneză.

10 comentarii:

  1. Asa...tu zici buy Huawei si sell America.
    Vezi ca indicii bursieri din cele doua tari spun ceva diferit ,ceva de genul buy America(Djia e pe maxime) si sell China(SSE pe minime ,Huawei deasemeni pe minime)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi dacă deja e me maxime.... nu ar fi bine să vinzi... iar dacă e pe minime.... ar fi bine sa cumper ?!! Altfel nu e pe maxime sau pe minime;)

      Ștergere
  2. Tin minte articolul despre Huawei l-am citit dupa lansarea Iphone X intradevar Huawei sunt tari!!momentan am Huawei,sunt fosrte multumit de el.Inainte eram fan Samsung nicidecum Iphone,pretul la Huawei a scazut dupa anunutul presedintelui Trump ca va stopa actualizare aplicatiilor via google etc. si lupta impotriva acestei companii chinezesti.S#S

    RăspundețiȘtergere
  3. Buy Israel, sell China & America.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest fapt este cunoscut de cei de la Samsung, si-au dat seama de acum 3 ani ca se afla pe un drum "inchis" pe piata telefoanelor mobile si ca in curand nu vor mai putea tine ritmul. Au anuntat acest lucru cand si-au publicat sumele pe care le vor investi in diferite domenii, cel al telefoanelor mobile fiind cel mai modest buget, cu sume in scadere de la an la an... Au alte interese, gen piata de memorii de exemplu... Altii, ca aia de la Apple traiesc din gloria, si inertia, vremurilor trecute...

    RăspundețiȘtergere
  5. Si daca veni vorba de a investi in Asia, eu doresc un articol pe tema asta cum putem cumpara actiuni pe bursele din Asia si ce presupune asta, multam

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si asta e unul din motivele pentru care fascistii ussa au declansat razboiul economic.
      De exemplu Huawei nu este listata la bursa asa ca parazitii doar saliveaza pe langa si se ling pe bot ca pierd asa oferta de speculat. Actiunile Huawei sunt impartite intre angajati si daca vor sa plece si le vand tot intern doar.
      Pur si simplu nu au nevoie la ce cashflow au si bine fac, altfel sa vezi ce se pricopseau si ei cu gintesteini si kelmeni care nu mai au pe unde sa-si "plaseze" / speculeze koorpairul lor tiparit fara numar, asa doar din mouse.

      Ștergere
  6. Repet , China nu are cum sa bata America pentru ca China a pierdut deja razboiul comercial si asta poate fi ilustrat prin faptul ca piata bursiera americana este la maxime absolute in timp ce chinezii au ajuns la fund si acum sapa.
    intr-un fel sau altul aproape 80% din exporturile Chinei ajung in America.
    Corporațiile chineze nu pot concura împotriva corporațiilor occidentale pe condiții de concurență echitabile, așa că înșelă ( sute de mii, poate milioane de cetățeni chinezi sunt angajați în furtul tehnologiei occidentale)
    Pe termen lung corporațiile chineze, deși sunt experte în copierea si furtul tehnologiei occidentale, nu sunt totuși atât de bune la inovare, datorită faptului că masa chinezilor nu are libertatea de gândire și de exprimare și, prin urmare, este limitată la ceea ce Guvernul le permite să se gândească.

    In concluzie : Buy America (great futures)si sell China (dark ages).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. China depinde in proportie imensa de US si Europa, in sens invers dependenta este mult mai mica. S-au grabit sa-si arate dintii prea repede - Taiwan, Pacific, Tibet, etc. Daca ii ducea capul mai ramaneau vreo 30-40 de ani cu capul plecat (do no evil) si atunci poate mai aveau vreo sansa. Altfel raman la categoria semimusca impreuna cu Japonia, Rusia, India, etc. In liga campionilor raman aceleasi echipe - us si ue.

      Ștergere
  7. Japonezii au avut un varf, dupa care au picat. Cu chinezii se va intampla la fel. Mai ales ca americanii par ca au inceput sa se trezeasca.

    Telefonul e deja comodity si conteaza pretul. Avantaj xiaomi, desi in tarile bogate apple inca domina, vezi elvetia si sua. chinezii care isi permit cumpara tot apple. nu ca ar fi mai bun, dar asa gandeste omul de rand. Nu mai vorbim ca be toate telefoanele ruleaza software american...

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)