miercuri, 20 noiembrie 2019

Iluziile democraţiei

Înainte de a înjura vă rog să vă gândiţi bine. Tot circul pe care l-am trăit în ultimii treizeci de ani a culminat cu evenimentele de aseară. Un retardat care refuză o confruntare directă cu contracandidata sa urmează să fie ales preşedinte. Un retardat care, pentru a para momentul jenant în care se află, îşi organizează o chermeză mediatică jalnică unde nişte servitori îi pun întrebări atât de facile încât şi-un copil ar putea „trece peste moment”. Un prostovan care abia articulează bine, un sec, fără capacitatea de a raţiona, repetând ca un robot slogane golite de sens, iată actualul şi viitorul preşedinte al României. N-o simţiţi ca pe un afront personal? Nu vă simţiţi jigniţi de aşa o situaţie?



Absolut tot ceea ce se întâmplă cu noi are o cauză profundă, ţinând strict de sistemul politic instaurat după 89. Voi spune direct, fără ocolişuri: vinovăţia pentru stagnarea în acest hal a societăţii o poartă ceea ce generic numim democraţie. E un sistem abject în care permanent o ţară e nevoită să-şi reducă aspiraţiile la cel mai mic numitor comun. Simţim aceasta nu doar la noi, ci peste tot pe unde „democraţia funcţionează”.

Uitaţi-vă la Anglia, la Franţa sau Germania. Toate conduse de papiţoi mestecând concepte goale de sens. Uitaţi-vă la SUA - patria cea mai avansată în domeniul democraţiei - ce spectacol macabru înfăţişează. Uitaţi-vă peste tot şi veţi vedea doar state eşuate sau cotropite de forţe ilegitime care mimează aşa-zisa „egalitate deplină în faţa legii”.

Democraţia e virusul care a omorât societăţile tradiţionale rupându-le de tradiţie şi care, prin aceasta, a reuşit să înscrie lumea pe un drum fără întoarcere. Mai circumspecţi, englezii şi-au menţinut monarhia. Însă climatul democratic a detonat-o programatic astfel încât, în prezent, şi monarhia britanică e tot o formă fără fond.

În condiţiile în care este imposibilă întoarcerea în trecut, iar prezentul e din ce în ce mai obsedant, care ar fi soluţiile? În mod sigur continuarea în aceeaşi direcţie de permanentă „reducere la cel mai mic numitor comun” nu are decât o finalitate: prăbuşirea societăţii. La ce altceva te poţi aştepta de la o societate care se auto-prosteşte programatic pentru a respecta „canoanele stricte ale democraţiei”? Căci, nu-i aşa, pentru a fi toţi egali trebuie să fim toţi la fel de proşti.

Gândiţi-vă puţin la ceea ce v-am spus acum. E clar că nu mai merge aşa, că iluzia cu „fiecare are dreptul la opinia sa” costă prea mult. La ce bun ca un analfabet care nu înţelege nimic din această viaţă să influenţeze prin „dreptul lui” opinii fundamentate ale unor oameni care, cel puţin, au avut bunul simţ de-a studia o problemă. Un prost nu face altceva decât să voteze ce-i spune propaganda. Ori, a transforma propaganda în motor de canalizare socială e cea mai mare jignire pentru fiinţa umană.

În realitate democraţia nu există şi nu e funcţională. Terminaţi cu şabloanele şi priviţi realitatea în faţă: democraţia înseamnă un retardat incapabil în fruntea statului. Nu v-aţi plictisit de asemenea spectacole macabre? Hai mai bine să privim realitatea-n faţă şi să încercăm să găsim altceva mai bun care, cel puţin, va promite să împingă în faţă oameni oneşti nu proşti histrionici şi dominaţi de reacţiile maladiilor psihice care-i chinuie.

28 de comentarii:

  1. OK. Unii propun restaurația dar, zic eu, ce ne facem dacă „din căciulă” mai iese unul care seamănă cu Carol al II-lea! Nu observ pe nicăieri pe unde câteva sute de ani au condus „unșii lui Dumnezeu” că s-ar dori restaurații! Oare ce formulă de guvernare ar fi potrivită? Chiar și Ceaușescu, cu tot patriotismul lui, n-a rezistat mascaradei cultului personalității!

    RăspundețiȘtergere
  2. V de la Vendetta , 1984 , Ferma animalelor , Minunata lume noua. Viitorul suna naspa. Ghinion.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest mamifer nu-i vre-un fiu al ploii fara mama ,fara tata,picat de simpatic fara explicatie catorva milioane de hârletari "capitalisti" din diaspora si altora ca ei din tara. Acest mamut are in spatele sau intregul aparat militarizat al Romaniei si o intreaga increngatura de hibrizi alogeni infiltrati in pozitii ideale de tragere a sforilor,cu degetul pe tragaci sa nu miste nimeni in front. Cand cineva confunda democratia cu dictatura serviciilor secrete ,sa fim siguri ca acel cineva este acoperit de umbre de...indoiala ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. https://www.stiridiaspora.ro/brexit-zeci-de-mii-de-romani-nu-au-primit-permis-de-sedere-in-regatul-unit_430929.html

      "56,580 de români nu au primit deloc permis de şedere"
      Pentru ca nu au job si, poate, nici domiciliu.

      "280.610 de la cetăţeni români au dorit un permis de şedere, însă doar 39% au primit un permis de ședere permanent."

      Doar 39% au un job pe durata nederminata si un domiciliu stabil. Ceilalti sint de pe azi pe miine, pe oricunde si niciunde.

      Astia vin sa dea lectii celor din tara si sa le spuna "succesurili" obtinute de ei!
      Voteaza din razbunare. Putin le pasa de orice altceva! Asa cred ei ca le trag o teapa celor aflati in fuctii si le fac o paguba.
      Asta este situatia in care se afla pe oriunde sint! Mint de sting.
      De ce s-au inscris doar 40000 pe liste de vot? Le-a fost frica sa nu se afle ca situatia lor nu este aia din povestile pe care le spun ei rudelor si prietenilor cind vin in tara!

      Ștergere
  4. Pana si ceea ce ni se da ca exemplu ideal de democratie, cea ateniana, nu era democratie: Atenienii erau stapani de sclavi, iar de votat nu puteau vota decat barbatii. Egalitate, dar nu pentru catei, vorba fabulei!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ori nu exista ori nu e functionala. Din doua una. In romania as zice ca nu exista. Exista impartitul ciolanului sub ochiul (si timpanul) atent al securistului, care isi trage si el o halca.

    RăspundețiȘtergere
  6. Christophe Buffin de Chosal: SFIRSITUL DEMOCRATIEI

    https://www.zerohedge.com/news/2019-07-18/demonocracy-great-human-scourge

    An Interview with Christophe Buffin de Chosal
    https://youtu.be/SNrGvIplF2U

    Christophe Buffin de Chosal - LA FIN DE LA DÉMOCRATIE
    https://youtu.be/oXwjO4AQE1Y

    Cartea:
    https://www.amazon.com/End-Democracy-Christophe-Buffin-Chosal-ebook/dp/B07649GNMT/ref=sr_1_1?keywords=Christophe+Buffin+de+Chosal&qid=1574274132&sr=8-1

    BONUS:
    https://youtu.be/vFXBFXe23_c

    RăspundețiȘtergere
  7. Asa numita democratie a fost, este si va fi un paravan ideologic pentru coruptie la nivel statal.Numai fraierii cred ca votul lor poate influenta balanta puterii.
    Uitati-va in istoria ultimelor doua secole-vremea cand a inceput sa fie supralicitat acest sistem de "conducere a statului":fraude electorale, ciocniri fizice intre partizanii diferitelor factiuni poltitice cu "organili"de represiune; cumparari de voturi la preturi si cu monede potrivite vremurilor respective:mici, bere, fripturi, galeti, adidasi de plastic, flacoane de ulei sau bautura SAU "nu conteaza cine voteaza; conteaza cine numara".
    Democratia;asa cum o traim in Ioropa ;este praf in ochii pulimii; un teatru de marionete cu sforari ascunsi; instrumentul perfectionat al celor care au dinamitat structura traditionala a statului, distrugand autoritatea regala;nimicind normele morale crestine si asaltand ultima reduta a ordinii statale clasice:familia crestina.
    Cata dreptate avea Platon, cand spunea: democratia sfarseste in coruptie; coruptia cere tiranie pentru a fi eradicata, iar tirania cere rascoala sangeroasa pentru a fi inlaturata si reinstaurata democratia!

    RăspundețiȘtergere
  8. Study: US is an oligarchy, not a democracy
    https://www.bbc.com/news/blogs-echochambers-27074746

    The US is dominated by a rich and powerful elite.

    So concludes a recent study by Princeton University Prof Martin Gilens and Northwestern University Prof Benjamin I Page.

    https://www.cambridge.org/core/journals/perspectives-on-politics/article/testing-theories-of-american-politics-elites-interest-groups-and-average-citizens/62327F513959D0A304D4893B382B992B

    https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/62327F513959D0A304D4893B382B992B/S1537592714001595a.pdf/testing_theories_of_american_politics_elites_interest_groups_and_average_citizens.pdf

    N-a existat niciodata nici un fel de democratie! A fost o pacaleala pentru soriceii de laborator, la fel ca prostiile cu stinga si dreapta.
    Printre romani astea au avut un succes total!

    RăspundețiȘtergere
  9. DEMOCRATIA in adevaratul sens al cuvantului nu exista si nici nu poate exista vreodata. "Democratia" este doar o indobitoceala pentru prostime ca sa poata fi stapanita mai usor. Ceea ce exista cu adevarat este doar "demo[no]cratia". Cat de imbecil trebuie sa fi ca sa crezi ca marea masa a populimii indobitocita si manipulata va putea ALEGE vreodata ceva BUN. Motorul "democratiei" il reprezinta aceasta masa a populimii indobitocita si manipulata. Fara acestia "demo[no]cratia" nici nu ar putea sa existe.

    RăspundețiȘtergere
  10. Putem lua in calcul Meritocratia?

    https://ro.wikipedia.org/wiki/Meritocra%C8%9Bie

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu. Sistemul nu poate permite asa ceva, mai ales ca este unul oligarhic, axat pe jaf.

      Ștergere
    2. De acord, meritocratia este mai utopica si decit 1984”

      Ștergere
  11. Exista subiecte comune de discutie dintre chirurg si macelar? cantaret de opera si manelist? fizician si politician obscur?. Rog sa intelegeti discrepantele si nu inghesuiti compatibilitatile.

    RăspundețiȘtergere
  12. Eu va urmaresc de mult timp,dar acum nu prea inteleg unde bateti.In articolul volatil despre statul paralel,spuneati ca idealistii ,oamenii onesti si patrioti care ar ajunge din greseala sau lasti in pozitiile inalte ale statului,nu au practic nici o sansa sa schimbe ceva,fiind doar"un idealism facil de demontat de actuala schemă de conducere şi coordonare." .Deci cum iesim din asta,atata timp cat monstrul nevazut este sef la toate butoanele lumii? La vot nu cred ca se rezolva,deci cum ?

    RăspundețiȘtergere
  13. DEMOCRATIA in adevaratul sens al cuvantului nu exista si nici nu poate exista vreodata. "Democratia" este doar o inchipuire si o fantezie bezmetica, o indobitoceala pentru prostime ca sa poata fi stapanita mai usor. Ceea ce exista cu adevarat este doar "demo[no]cratia". Cat de imbecil trebuie sa fi ca sa crezi ca marea masa a populimii indobitocita si manipulata va putea ALEGE vreodata ceva BUN. Motorul "democratiei" il reprezinta aceasta masa a populimii indobitocita si manipulata. Fara acestia "demo[no]cratia" nici nu ar putea sa existe.

    RăspundețiȘtergere
  14. Perfect de acord cu autorul articolului.
    Ca sa fie si mai clar:
    - daca vreti sa construti o casa, mergeti la specialist, adica inginer, constructor etc. Nu supuneti la vot cu gigi contra din sat decizia inginerului.
    - daca sunteti bolnav, mergeti la specialist, care o fi, doctor etc.Nu supuneti la vot decizia doctorului.
    - intr-o companie, managementul ia deciziile. Muncitorii executa, nu voteaza.

    Acu, la nivel de tara, voteaza toata lumea si, bineinteles, elementar, sunt prostiti de propaganda. Sau furati de softuri de prin Austria.
    Ok.. Solutia?
    In mod clar nu monarhie... si nu intru in detalii.
    Ar trebui o dictatura benefica. Vb serios.
    Cum ajungem acolo? Chiar nu stiu.
    Sau..sa voteze numai anumite categorii..adica cei informati. E ff complicat. Din pacate.

    RăspundețiȘtergere
  15. "Hai mai bine să privim realitatea-n faţă şi să încercăm să găsim altceva mai bun care, cel puţin, va promite să împingă în faţă oameni oneşti nu proşti histrionici şi dominaţi de reacţiile maladiilor psihice care-i chinuie."

    Ai gasit ceva mai bun decat democratia asta pe care o avem?

    RăspundețiȘtergere
  16. Votul cenzitar, dar trebuie revenit la moneda cu acoperire în aur și argint. Trebuie acceptat ca nu suntem egali ci complementar. Din păcate lucrurile sunt mult prea înainte spre dezastru.


    RăspundețiȘtergere

  17. Autor
    Loredana Anne Marie Radulescu .....................................................................................................................De-o fi una, de-o fi alta... Ce e scris şi pentru noi,
    Bucuroşi le-om duce toate, de e pace, de-i război ............................................................................................................./.......Împăraţi pe care lumea nu putea să-i mai încapă
    Au venit şi-n ţara noastră de-au cerut pământ şi apă -
    Şi nu voi ca să mă laud, nici că voi să te-nspăimânt,
    Cum veniră, se făcură toţi o apă ş-un pământ .............................................................................................................. Când vedem că toţi aceia care vorbe mari aruncă
    Numai banul îl vânează şi câştigul fără muncă,
    Azi, când fraza lustruită nu ne poate înşela,
    Astăzi alţii sunt de vină, domnii mei, nu este-aşa?
    Prea v-aţi atătat arama sfâşiind această ţară,
    Prea făcurăţi neamul nostru de ruşine şi ocară,
    Prea v-aţi bătut joc de limbă, de străbuni şi obicei,
    Ca să nu s-arate-odată ce sunteţi - nişte mişei!
    Da, câştigul fără muncă, iată singura pornire;
    Virtutea? e-o nerozie; Geniul? o nefericire.
    Dar lăsaţi măcar strămoşii ca să doarmă-n colb de cronici;
    Din trecutul de mărire v-ar privi cel mult ironici.
    Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
    Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
    Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
    Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!
    (Scrisoarea III Mihai EMINESCU)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De data asta Loredana, imparatii respectivi is au facut temele de casa, au citit siei poezia si si au schimbat strategia de venire” in tara. Dupa cum prea bine vezi de 30 de ani nu s au “facut” nici apa nici pamint, ...poate doar localnicii dintre care au disparut vre o 10 milioane.

      Ștergere
  18. Nu-i asa ca parca suntem într-un cerc vicios? Oricărei forme de conducere parcă îi lipsește ceva. Dacă vorbim de democrație, votul academicianului este egal cu cel al prostului satului. Ca o paranteză, ambii au slăbiciuni: academicianul poate avea interese (nu neapărat sănătoase), prostul satului poate fi... prostit ușor, că de-aia e prost! Ambii sunt vulnerabili, ambii sunt manipulabili. Ca atare, a fi informat nu garantează că vei vota pe cel de care nația are cea mai mare nevoie, cum nici a fi prost nu înseamnă în mod necesar ca vei vota greșit. Votul e bun atâta timp cât poți controla ulterior ceea ce ai votat. În democrația modernă, acest control se face o dată la patru sau cinci ani, timp suficient pentru cei votați să-și „aranjeze” apele astfel încât votul următor să le fie favorabil sau chiar să nici nu mai conteze.

    Monarhia ar putea părea o soluție dar nu e! Probabil că e mai bună decât democrația dar nu cu mult... Nici măcar când regele e de același neam cu supușii. Istoria e plină de exemple, nu are rost să le mai reiau. Nu mai vorbim de cazurile când nația se pricopsește cu vreun monarh de import. Iar apoi, există permanent riscul să se urce pe tron vreun neisprăvit doar pentru că tac-su a fost și el rege înainte... O fi de bine?

    Vorbea cineva mai sus de dictatură... blândă! Păi aici avem un oximoron cât casa: nu există așa ceva! Mă întreb cât de disperat și dezamăgit e omul respectiv dacă vede în dictatură o soluție! Probabil că e mai tânăr și nu știe ce au însemnat anii bolșevismului și nici dictatura din perioada lui Ceaușescu. Spun „din perioada lui” și nu „a lui”, am îndoieli că dictatura ceaușistă a fost exclusiv numai a lui Ceaușescu...

    V-aș propune să revizuim o carte pe care puțini o mai citim în zilele astea: Biblia. Vom afla de acolo că oamenii au fost cu adevărat liberi doar câtă vreme erau în relație cu Dumnezeu, atât direct, cât și prin prooroci și judecători. Singurele legi pe care le respectau erau cele ale lui Dumnezeu și era suficient. Dacă toți ne-am iubi aproapele, n-ar fi nevoie de zăvoare la uși și de garduri. Dacă n-am fi desfrânați și n-am fura, ar putea fi puse pe foc biblioteci de legi, normative și jurisprudență, devenite inutile. Și tot așa...

    Știu că pentru unii par căzut de pe Lună și idealist dar măcar atât am înțeles din viața asta: până când nu-L vom readuce pe Hristos în viețile noastre, nicio orânduire nu va funcționa cum trebuie, niciun conducător nu ne va duce pe calea corectă și nici noi nu am fi în stare să-l urmăm, dacă el, printr-o minune, ar fi așa cum trebuie.

    Să nu ne mai facem iluzii: nu există orânduire omenească bună pentru că omul zilelor noastre e din ce în ce mai departe de perfecțiune (a se citi curățenie morală și sufletească). Perfecțiunea o poate da numai Dumnezeu, dacă o cerem (ne rugăm) și vrem s-o primim (punem în practică). Dar asta cere eforturi, sacrificii. Câți dintre noi mai sunt dispuși să le facă?

    Doamne-ajută!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu respect, nu am spus dictatura blanda. Am spus dictatura benefica.
      Ceva de genul parinti vs copii.
      Zicea intr-un film f bine: un om e inteligent dar mai multi oameni( popor, populatie etc) sunt manipulabili f usor.
      Ca asta e treaba.
      Tehnicile se control ale maselor, de psihologia multimii sunt f perfectionate. si e normal sa fie asa, dpdv ai celor ce detin puterea. (Nu guverne, ci adevarata putere).
      Acu, intrebarea e ce facem?
      Ziceam o dictatura benefica pt ca deh, nu prea vad alte solutii realiste. Sau o dictatura militara.
      Ex: Stalin, un monstru bineinteles, a fost un tiran. Dar, a luat Rusia de la plug si boi si a dus-o in era nucleara. Hmm! Bine? rau? Complicat.
      Alt Ex: Ceausescu, dictator etc, a luat Ro de la boi si vaci si ne-a lasat o tara la cheie. In 60-70 era f bine in Ro. OK, nu era perfect, dar, pt o familie medie, era ok sau nu? S-au facut atrocitati, Canal etc? Da..dar overall? Educatie etc? Comparat cu ce e acu? Si cu ce urmeaza?
      Urmeaza dictatura corpoatiilor. Aka Globalism. Va recomand sa va uitati la un serial, Incorporated. Sa vedeti viitorul.
      Anyway, nu prea vad alte solutii.
      Adica Psd-ul acu e penetrat la nivel executiv clar, daca o scot in fata pe Dancila. asta nu e lipsa de strategie, ci e clar strategia altora..
      Iar Iohanis e clar pt cine lucreaza.

      Ștergere
    2. Ok, îmi cer scuze pentru eroare. Fie ea „dictatură benefică”, nu blândă, așa cum am reformulat eu, din neatenție. Nu cunosc nicio „dictatură benefică” în afară de cea a lui Dumnezeu. Și îmi permit să o numesc „dictatură” doar în sensul în care legile Lui sunt simple și clare dar fără loc de întors și pe care, se pare, ne este imposibil să le respectăm, deși sunt cele mai firești legi de pe lume! Pentru un creștin ortodox, orice abatere de la ele este un păcat care obligă la a cere iertarea și, eventual, a îndeplini un canon dacă vrea s-o primească. Nu există negocieri, interpretări, nuanțări. Adică ori e cum a spus Dumnezeu să fie, ori nu e, fără tonuri de gri între alb și negru. Expresia „Cine nu e cu Mine e împotriva Mea” din Sfintele Evanghelii vine, nu din altă parte. Și, cu toate că suntem împotriva Lui în fiecare zi prin faptele noastre, El ne iartă, de cele mai multe ori chiar fără să o cerem noi. Dacă asta e „dictatura benefică” pe care vi-o doriți, atunci sunt alături de dumneavoastră cu toată ființa, o vreau și eu!

      Ceea ce spuneți dumneavoastră însă măsoară niște realizări economice și politice la nivel unor națiuni, fie că ne referim la Rusia lui Stalin, la România lui Ceaușescu sau la Coreea de Nord a dinastiei Kim, de exemplu. Uitați-vă însă care a fost rezultatul și cu ce sacrificii: în Rusia au sfârșit în gulaguri milioane de oameni (după unii, chiar zeci de milioane!) iar azi „realizările” au fost preluate de oligarhi; în România, după teroarea bolșevico...stalinistă (!), a urmat dictatura ceaușistă, benefică economic poate pentru stat dar, de la un punct încolo, foarte dură pentru popor, doar pentru ca aceleași realizări să se risipească în vânt sau să fie preluate de oligarhi... străini. În Coreea de Nord nici nu are rost să mai discutăm, acolo parcă se implementează după grafic, de la prima la ultima filă, romanul „1984” al lui Orwell. Toate dictaturile au încercat să-l smulgă pe Dumnezeu din sufletul omului. Cu Rusia și România vedem ce s-a întâmplat deja. Nu știu ce va fi cu Coreea de Nord dar nu cred că va putea să o mai ducă mult așa...

      Bunăstarea economică nu este cheia viitorului unei națiuni, ci doar o parte a rezultatului altor factori. Rezultat necesar, ce-i drept, dar care vine ulterior... Țăranii din vremea lui Mircea cel Bătrân sau a lui Ștefan cel Mare nu erau nici pe departe niște îmbuibați dar, vorba poetului, erau „uniți în cuget și simțiri” și asta îi făcea să meargă la război alături de domnitorii lor, chiar dacă știau că n-au nicio șansă! Și acolo unde matematica militară îi dădea drept pierzători, Dumnezeu punea mâna și-i făcea învingători! Iar când nu câștigau războaie, nădejdea în Dumnezeu îi făcea să nu-și piardă curajul și să treacă peste greutăți.

      Rămân la părerea că, dacă vom vrea să nu ne risipim ca nație, asta ne trebuie: credință în Dumnezeu (indiferent de cât de mult ar trebui să sacrificăm pentru asta!!!) și iubire față de propria țară. La ambele suntem deficitari rău, deși ambele sunt la dispoziția noastră și nu ni le poate lua nimeni! Trebuie doar să le cultivăm și să le folosim permanent, adică să le punem în practică, cu fiecare faptă a noastră.

      Am vorbit prea mult. Îmi cer iertare, nu am vrut să plictisesc.

      Dumnezeu să ne lumineze pe toți!

      Ștergere
    3. "Spun „din perioada lui” și nu „a lui”, am îndoieli că dictatura ceaușistă a fost exclusiv numai a lui Ceaușescu"

      N-a fost, dar cind a observat ca l-au facut o marioneta trasa pe ate si a inceput sa-si taie atele, atunci, le-a devenit dusman si l-au pedepsit pt indrazneala. Pina si Napoleon a luat plasa! Nu ai cum sa le faci fata pentru ca sint in sistem si, pina la urma, te izoleaza scotindu-te din joc, intr-un fel sau altul.
      Exista o metoda sa le faci fata, dar se pune intrebarea daca-ti gasesti aliati care sa tina orice ar fi? Istoria ne arata ca n-a tinut varianta, desi s-a incercat. Oricum se stie unde se ajunge si, acum, sintem exact aici.

      Ștergere
  19. Un articol naiv cu tot respectul.
    Desi privim cu totii la aceeasi mizerie votam vartos raul cel mai mic fara sa intelegem ca asa legitimam raul. Practic nu suntem in stare sa avem o reactie naturala coordonata de boicot la vederea raului.

    Sa cauti alt sistem... ha ha. Pai fiecare va tine cu dintii de sistemul lui care e cel mai bun iar ailalti doar vor sa fure banii

    Cum vrei sa formulezi un viitor impreuna cand nu suntem in stare sa ne reconciliem parerile asupra trecutului?

    RăspundețiȘtergere
  20. Există natural sau se construiește cu program, nu mi-e clar, o confuzie veche între "crație" și "arhie". Grecii antici aveau democrație, de stadion, de toți la un loc în același timp, dar între "ședințe" aveau arhie, cu arhonți care conduceau și răspundeau.

    SUA nu au fost fondate ca democrație ci ca republică. Forma actuală e o formă eșuată, asupra căreia s-au tras avertismente din timp.

    Parlamentarismul britanic nu a fost democratic, era unul de castă, care a avut o tentativă republicană, ce a funcționat ca o dictatură suficient de despotică încît să se cadă, de nevoie, la un compromis ulterior destul de funcțional.

    Starea actuală de fapt, pe care o numim democrație - destul de corect, dar cu un înțeles evident altul decît cel pe care și-l imaginează... majoritatea, apare după introducerea votului necenzitar, urmat de cel universal.

    Confuzia de care aminteam face ca lumea să privească democrația ca pe un depozitar al puterii care, periodic, emană, exudă, expulzează reprezentanți desemnați să o conducă, administreze, protejeze. Confuzie care permite deținătorilor puterii, întotdeauna un grup, să se ascundă în plină vedere, cu minimă responsabilitate.

    Monarhiile și republicile clasice făceau distincție netă între deținătorii puterii și ceilalți, dar și răspunderea se asuma la vedere. Romanii aveau tribunii ca o legătură cu mulțimea, pe care o puteau tempera, dar și asmuți, devastator.

    Abuzurile nu pot fi evitate, resetările cu sete de răzunare se întîmplă, o societate în care deținătorii puterii se tot ascund în spatele gloatei cu speranța invulnerabiliății se autodistruge, nu în ultimul rînd prin idiotizarea indusă sau căpătată prin absența riscului.

    RăspundețiȘtergere
  21. "A Republic, if you can keep it."
    N-au putut.

    A eșuat în democrație, pe care nu puteau decît să o întrevadă atunci, temîndu-se mai mult de răul cunoscut, cu toate acestea au anticipat nebunia mulțimilor cîntînd într-un singur glas pe un acord unic.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)