joi, 12 decembrie 2019

Demnitatea pe care n-o avem și dezastrul care urmează

În 15 noiembrie spuneam următoarele: „Cum bine se ştie, instituţiile financiare internaţionale colcăie de cîţi d-ăştia fără sare şi fără piper, incapabili să detecteze când unul aberează. De-aia mulţi miniştri de finanţe preferă să transmită doar comunicate. Ştiu că ăia din instituţii sunt atât de seci încât sunt incapabili să capteze nuanţele. Dacă un bou interpretează aiurea o scăpare dintr-o conferință de presă sau declarație, riști să-ți detonezi singur o bombă sub propriul scaun. Imaginaţi-vă acum cum reacţionează nişte animale cu raţiunea limitată când aud din gura Ministrului de Finanţe cum că pesedeul lucra cu două bugete, cum că e imposibil să nu depăşim ţinta de deficit sau că suntem aproape de blocaj. Într-adevăr, noi râdem, însă când Ministerul de Finanţe va căuta să rostogolească ceva din datorie, o va face la preţuri mult mai mari. ”


Nu am capacități de Mama Omida, nu dau în bobi și nici nu consult globuri de cristal. În absolut toate analizele pe care le fac mă raportez strict la evenimentele palpabile și la logică. E cât se poate de normal ca atunci când arunci o cană de pe geam, ea să o sfârșească pe pământ. Pur și simplu nu va ajunge niciodată în cer. Așa se întâmplă și acum.

Agenția de rating S&P a revizuit perspectiva României de la stabilă la negativă. De ce-a făcut-o? Exact din motivele pe care vi le-am descris: ceva câți din acea agenție s-au inflamat văzând declarațiile „șăfului dă la finanțe”. Oricine lucrează într-o corporație știe ce se întâmplă cu angajatul banal care e pus într-o situație nașpa, riscându-și scaunul din cauză că n-a fost atent: brusc devine scrufulos, recitește în grabă procedurile și își salvează curul într-un Power Point făcut în grabă motivând „care-s cauzele scăpării” și propunând reacții cât mai kosher. Cam asta s-a întâmplat la S&P, iar scăderea perspectivei este primul pas către scăderea rating-ului. Vă atrag atenția că nu s-a schimbat absolut nimic de la fosta evaluare. Toți indicatorii economici sunt identici, singura modificare fiind circarul din fruntea Ministerului Finanțelor.

Poate vă întrebați ce urmează. Răspunsul e cât se poate de simplu și ni-l dă, la liniuță, John Perkins, fostul asasin economic a cărui spovedanie se pare că n-a pus pe nimeni pe gânduri:

„Ideea de bază e simplă: îndatorează o țară fie prin propria imprudență sau prin coruperea conducătorului țării. Apoi impune condiții sau politici de ajustare structurală care cel mai frecvent constau în:
- devalorizarea monedei. Când moneda se devalorizează, se devalorizează toate lucrurile. Asta face ca resursele indigene (naționale) să fie disponibile țărilor prădătoare la o fracțiune din valoarea lor reală;
- tăieri masive de fonduri pentru programele sociale. Acestea includ deseori educația și sistemul sanitar, compromițând bunăstarea și integritatea societății, lăsând oamenii vulnerabili exploatării;
- privatizarea întreprinderilor de stat, ceea ce înseamnă că sisteme importante social pot fi cumpărate și reglementate de companii străine pentru profit.”

Cam asta urmează. Eu cred că la noi e vorba strict coruperea conducătorilor țării care vor avea parte de ceva firimituri din prăduială. Mai o casă la Miami, mai o închidere de ochi la o corupție făcută în miezul zilei, mai o bătrânețe liniștită la un capăt de lume. Asta după ce ai distrus o țară. De-aia unii sunt în pușcărie, iar alții fac golănii în văzul lumii.

Găozăriile deja sunt pregătite. Mai țineți minte când Dragnea spunea că vrea să facă un fond suveran al României? Asta nu se va mai întâmpla niciodată întrucât noii veniți au pregătit privatizarea absolut tuturor activelor rentabile ale statului: Hidroelectrica, CEC, Transgaz, Romgaz, s.a.m.d. În urma guvernării Plăvanului statul va rămâne cu fundu-n baltă, iar gradul de îndatorare va ajunge la peste 80%. Asta în timp ce absolut toate aspectele vieții se vor degrada teribil. Așteptați-vă la spitale mizerabile, cu personal incompetent în care vă veți duce strict pentru a muri. Copiii sau nepoții voștri vor învăța în școlile publice strict cum să se drogheze sau să se prostitueze. Iar societatea va deveni un imens ghetou. Este scenariul clasic, aplicat cu succes peste tot în lume. Nu trebuie să mă acuzați de teoria conspirației, trebuie doar să deschideți ochii și să vedeți că ceea ce vo spun e modelul multiplicat în atâtea și atâtea alte locuri de pe planetă.

De fiecare dată când public o analiză în care trag semnale de alarmă, din public apar contestatarii care spun sfidători: „Bine, bine, știm toate ăstea, dar ce soluții ai?”. Pe bune? Chiar vreți să știți soluția? Eu cred că o știți, dar nu vreți sub nicio formă să o luați în calcul. Hai să v-o spun ca să nu aud apoi că nu v-am zis-o.

Singura soluție e insurecția generalizată. Vreți modelul? Există și ăla: Revoluția din Iran. 1979 - momentul în care imperialismul american a fost trimis acasă fără drept de apel. Și, după cum știți, de-atunci n-au mai reușit să penetreze țara. Într-adevăr, acolo aveau de-a face cu un popor hotărât, coerent și care, dincolo de idealurile fizice, avea și unele spirituale. La noi oamenii au fost deja infectați cu virusul consumerismului de junk-uri, iar necesitățile spirituale și le-au redus la zero. Nu-mi dau seama pe cine te mai poți baza aici, întrucât un mult prea larg segment al populației e format din conserve care nu văd nici măcar un centimetru dincolo de PET-ul cu bere infectă din care trag cu nesaț.

De-aceea nu-mi rămâne decât să constat cu amărăciune realitățile prezentului și să vă prezint ceea ce urmează. Fac totul cu amărăciunea cronicarului care vede cum, în jurul său, lumea se prăbușește. Asta e realitatea.

17 comentarii:

  1. E trist, foarte trist ... romanii si-au vandut pana si sperantele!

    RăspundețiȘtergere
  2. Problema nu e cat mai fura privatizeaza ei... acu dupa ce s-au ras mii de intreprinderi e aberant sa te apuci de revolutii la ultimele 10 ;))

    La noi nu va fi o revolta civica ca nu ai cu cine, noi nu am facut in 30 de ani 1 protest civic serios pe o tema adevarata. Mecanica sociala la noi e sa induram vezi Miorita si sa ne descurcam individual. Schimbarile nu au loc decat in urma unor acumulari explozive care se descarca necontrolat violent si se lasa cu varsare de sange... vezi 89, 1907, fenomenul legionar.

    Speranta e in vrajmas... vrajmasul nu se mai ascunde si vine sa ne aplice lovitura finala. Dorel inca bea si se complace in mediocritate dar va ajunge in situatia in care nu va mai avea serviciile de baza nu va mai avea mancare pentru el si familia lui. Si atunci Dorel cel care il stiai cu PET-ul nu va mai avea ce pierde si ca nu mai are nici o sansa in noua lume instalata.

    Trezirea la noi trebuie sa treaca prin stomac altfel nu merge. Singura speranta reala e ca vrajmasul e lacom si nu va mai tine cont de acest mic amanunt. Ma astept ca tradatorii sa incerce sa domoleasca pretentiile vrajmasului pentru ca ei inteleg mecanica de mai sus dar vrajmasul va fi exact ca felina care porneste in cursa finala sa doboare prada de neoprit...

    Insurectia de care spui se va crea spontan si atunci va fi momentul cand ori vom vedea daca avem si ceva in cap sau era doar in stomac.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La noi din pacate constiinta se naste si traieste doar in stomag ! La altii doar tranziteaza organul !

      Ștergere
  3. Salutare, toate cele descrise de tine sunt deja realitate. Povestești ca și cum ar urma prăpădul. Trăim cea ce spui de câteva generații deja. Ce urmează ? Exod masiv al populației române în continuare către țări mai normale. Nimeni nu regretă acest fapt din contră sunt bucuroși să trimită frații lor la produs. Ne merităm soarta. Numai bine

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si tu esti cu cativa pasi in urma. Exodul masiv s-a produs deja. Urmatorul punct de inflexiune va fi atins cand mai multi romani vor locui in afara romaniei decat in romania. In 10 ani?

      In loc de "ne meritam soarta" as zice "fiecare isi merita soarta". Acel "ne" nu exista. Decat cel mult ca primele doua caractere in "neaos"

      Ștergere
  4. In Romania e necesar sa se creeze o nemultumire a populatiei dusa pana dincolo de limitele suportabilului, pentru a se ajunge la insurectie. Si-n acelasi timp sa se prezinte in paralel si solutia salvatoare. Din pacate, nimeni nu-i dispus sa finanteze astfel de forme de lupta fara vreo protectie externa, mai puternica decat a americanilor. Avem oameni atat de patrioti si atat de bine sponsorizati, incat sa fie capabili sa aprinda flacara revoltei? Dispunem cumva de imensele resurse de petrol ale persilor, vandute in special englezilor in perioada celor doua razboaie mondiale, incat sa intretinem luni sau ani de conflicte armate? Nu exista un lider spiritual in Romania, un ayatollah Khomeini care sa fie ascultat si urmat orbeste, pentru ca religia crestin ortodoxa nu se compara cu islamul. E tarziu sa fie convinsi romanii de plaga culturii vestice, generatiile trecute de 40 de ani observa cu amaraciune diferentele, constientizeaza si-ncotro se indreapta tara, dar semintele dezbinarii au fost aruncate si-au incoltit deja. Citeam cu ani in urma cum SUA vindea arme Iranului in timpul razboiului cu Irakul, prin intermediul Israelului, dezvaluiri facute de un mare cotidian libanez. Cu banii obtinuti de la iranieni, americanii finantau in Nicaragua fortele Contras. In politica nimic nu e ceea ce pare, iar in cazul unui razboi aliantele se distrug, se rup. Cam asta-i concluzia pe care am tras-o personal, dupa ani de urmarit diverse evenimente desfasurate-n lumea larga. Comparatia cu Iranul mi se pare facuta doar in mod entuziast, inflacarat, numiti-l cum doriti. Asta-i opinia mea, nu-mi face placere sa va contrazic, dar in situatia in care nu avem o armata, serviciile nu lucreaza in interes national, prin fruntea tarii sunt cocotati doar alogeni cu scopul vadit de pauperizare a catorva milioane de oameni ce n-au parasit locurile natale si cu intentia clara sa ofere gratis ce-a mai ramas, atat timp cat sentimentele de devotament fata de patrie sunt considerate demodate, perimate si uzate, e dificil, sa nu spun imposibil, de gasit solutii eficiente si de pornit revolutii. Atunci cand se vor reimparti sferele de influenta, nu mai este atat de mult, daca urmariti incotro se indreapta lumea, soarta Romaniei va fi decisa tot pe un colt de servetel. Conditia ar fi, ca pana atunci, sa ramanem nedivizati ca regiuni si neincorporati altor populatii.

    RăspundețiȘtergere
  5. Realitatea romaneasca:
    https://www.promptmedia.ro/2019/12/piramida-averilor-din-romania/

    Oare cum o natiune de patru ori mai mica decat Romania reuseste intr-un an de zile sa-si creasca numarul milionarilor cu 42,263 de oameni de la 183,737 pana la 226,000?
    https://www.businessinsider.sg/almost-200000-millionaires-in-singapore-a-thousand-with-over-s60-million/

    https://www.businessinsider.sg/half-of-singapore-is-in-the-worlds-richest-10-and-226000-people-are-among-the-elite-1/

    Ce anume nu este clar din aceasta comparatie?
    https://www.heritage.org/index/country/singapore
    https://www.heritage.org/index/country/romania

    https://www.doingbusiness.org/en/rankings
    https://openknowledge.worldbank.org/bitstream/handle/10986/32436/9781464814402.pdf

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-o lume controlata de banci, se intimpla ce este in program. Toata Europa este in plin proces de distrugere, de f mult timp, asa ca nu era sa ne permita noua sa ne facem de cap. Poate ti-a scapat faptul ca ne conduc strainii la modul total! Ce se poate in Asia nu mai este posibil, de mult timp, in Europa. Programul lor o sa vina peste toti, inclusiv pt cei care se cred deasupra oricaror intimplari.

      Ștergere
  6. Insurecția înseamnă, conf. DEX, lupta organizată și armată.
    Mai spuneam mai demult că astăzi nu ai cum să te organizezi, când toți avem telefon și folosim exclusiv căi de comunicare accesate liber de securiști.
    Iar despre partea "armată", nu ai cu ce. Noi nu avem fiecare arme de foc în casă.
    Dacă s-ar trece peste aceste 2 impedimente de nesoluționat aici și acum, mai rămâne partea de după luptă: Cui i se dă pe mâna puterea câștigată de către cei ce au luptat? Tot unor falși revoluționari ce o vor vinde marilor golani planetari? Sau cei bine intenționați aleși ai poporului proaspăt eliberat vor fi chemați la supunere de către golanii planetari, cu același deznodământ?
    Ce vor câștiga cei rămași în viață? O noua negociere a modalității de exploatare a țării și a românilor de către golanii planetari. Maxim o întârziere a extincției.
    E o chestiune de timp, in loc să fim distruși in această generație, sperăm să fim distruși in urmatoarea.
    Probabil sunt și securiști ce nu și-au căpătuit neamurile pe câteva generații în vreo țară mai liniștită. Doar ei ar avea interesul să lase să se intample și să susțină o insurecție aici.
    Ei vor fi câștigătorii acestei acțiuni, fiindcă nu ei vor lupta direct. Vor supraviețui și, la căldura inexpugnabilelor domicilii, vor croi și viitorul țării. Spre binele lor. Conducerea va fi a lor. Doar democrația e o utopie recunoscuta ca atare de toată lumea, nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine zis ca democratia este o utopie , fiindca este neaplicabila intr-un sistem ce se face ca trieste in simbioza cu ea ! Niciodata generalul pe front si soldatul in birou ......noi pionii suntem vectorul luptei ! Va fi o confruntare atipica din multe puncte de vedere , una care a inceput deja !

      Ștergere
  7. Am fost vânduți la Malta.Gorbaciv...hidabul împreună cu jidanul din SUA .. Lovilutia sionistă din 89 ne a distrus atât material ...dar în special spiritul..Ce urmează? Scapă cine poate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum chiar se scapa. In urma cu 30 de ani te omorau daca vroiai sa pleci din tara. E un mare castig la nivel individual.
      Peste 20-30 de ani s-ar putea sa fie concurs intre tari pentru oamenii activi si capabili de adaptare.

      Ștergere
    2. Se scapă... pe ei.

      "Concurs pentru oameni activi și capabili de adaptare" = teste pentru a selecta animalele de povară cele mai docile, puternice și cu pasul sigur.

      "Mare cîștig la nivel individual"... Mda, confuzia dintre individualism și egoismul supraviețuirii în detrimentul celuilalt, dintre o societate meritocratică, cu instituții independente de puterea excesiva a cîtorva, prin care se recunosc meritele după criterii acceptate de cetate, și HR-ul corporațiilor prin care se filtrează turma în căutarea celor mai potriviți pentru interesele altora.

      Competiție între țări pentru indivizi... nici nu sesizezi fractura logică. Dacă o țară poate fi distrusă prin stoarcerea părții active, iar alteia i se alterează componenta demografică și țesătura socială construită natural, în timp, atunci nicio țară nu va funcționa decît tot ca o prelungire, politic și social inertă, a intereselor cele mai depărtate de binele public... res publica, adică de esența a ceea ce constituie o țară.

      O adunătură de indivizi abulici, nu de cetățeni. Apropo, indiferent cum privești ubi bene ibi patria, la scara la care se desfășoară destructurarea nu vor mai fi patrii, deci nici unde să se manifeste binele. Să te văd atunci în jungla globalizată!

      Prostia se plătește și mă binedispune scremerea prostului cînd începe să simtă. Prostia prea răspîndită devine însă periculoasă pentru cei inteligenți și, la un moment dat, vor trebui să o taie la rădăcină, adică să-i radă pe proști. Știi cum ? Exact alegîndu-i pe cei "activi și adaptabili" care se îmbulzesc cu zel să se înscrie la testele corporatiste dovedind astfel că nu se mai poate face nimic pentru ei.

      Ștergere
    3. Depinde din ce punct de vedere te uiti la problema. Cum zici tu, cineva te omora daca voiai sa pleci din tara. Acum nu mai poate. Ei bine, acel cineva, securist sau urmas de securist "a fost vandut". El din ce traieste cand tu muncesti si platesti impozite in alta tara? Omul a arat in mod direct o problema. Asteptam reactia guvernului mandolina.

      Realitatea e complexa si are multe aspecte.

      Ștergere
  8. Nu mai dati vina numai pe USA. Sunt 3 forte care se intrepatrund, in functie de interese: US, Rusia si Transnationalele.
    Si fecare se infrupta, pe glob, de unde poate. Si normal ca fac aliante intre ele cand le convine.
    acu, la nivel de Ro..cei care sunt la butoane nu vor permite o insurectie. Sunt cu f capabili, din pacate, sa sesizeze clar cand situatia e groasa..si atunci o mai detensioneaza un pic.( un circ, paine, un scandal etc).
    nu suntem noi romanii mai speciali..acelasi scenariu e pe toata planeta. Psihologia maselor e f avansata si folosita.
    acu, ce e de facut? Cum ne trezim si luptam cu cap? Ca altfel nu putem pt ca inamicii sunt f tari.
    Chiar nu stiu...
    Mai ales ca se lucreaza ca fiecare generatie sa fie si mai indobitocita si mai docila.. Repet, peste tot pe planeta..
    Solutia trezirii in masa?? Si apoi organizarii? Si trecerea la actiune?
    Chiar nu stiu.. Dar sper ca sunt si oameni bine pregatiti care stiu ce e de facut, si care nu au fost cumparati sau lichidati.
    Asta e tot.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @ "Sunt 3 forte care se intrepatrund, in functie de interese: US, Rusia si Transnationalele."

      Gresit, din ce in ce, mai clar, chiar si pentru NOI cei mici si manipulati, se contureaza doar UNA singura: Transnationalele care DOMINA LUMEA prin suportul direct al Finantistilor ...cei ce promoveaza inspumati liberalismul.

      Ștergere
  9. Oamenii bine pregătiți în Drept international și istorie cunosc cum se împarte puterea în lume și până unde se aplică legile fluturate teoretic.
    De asta și tac. Dacă era vreo cale pe care să o mai putem scoate la capăt, ne-ar fi aratat-o.
    Dar baza oricărei încercări de redobândire a puterii, chiar dacă ai nevoie ca dușmanii să ți-o recunoască că atare, este dârzenia.
    Cocoțații la putere din 1990 încoace au arătat doar că știu să stea în genunchi in fața dușmanilor, cu mâna întinsă dandu-le cheile țării. Pe nimic. Înțeleg, le-a fost frică. Dar de ce nu s-au dus acasă, sub pat, lăsând pe alții dispuși să moară dar să nu piardă o țară?
    Sunt oameni care, biologic, nu simt frica. Nu îi paralizează. Să se facă un concurs de selecție, pui unde trebuie din ăștia și termini cu negocierile in in genunchi.
    Măcar stai in spate cât se sacrifică cei care au inimă și minte de om întreg, apoi vii iar, laș sau retard sau alcoolic sau ce alte valori mai sunt in capul țării, și încerci măcar să menții ce ți-au lăsat pe mâna ăia care pot.
    Dar uite că ăia din umbră, care scot la geamul Cotrocenilor sau in piețele atent selectate numai gunoaie, nu au interesul de a salva țara.
    Ăia din umbră sunt adevărata ciumă care a ucis România. Pentru ăia din umbră România trebuie să fie chelita de resurse, cu romani exportați și alogeni implantați, cu mase lobotomizate care să asculte mesajul venit via Facebook și să îl urmeze dobitocește, cu idioți utili și bine plătiți care, debordând de ură și de crasă incultură, să isterizeze masele inepte în direcția mereu opusă rezolvării reale a problemelor țării.
    Iar cu umbrele te poți pune?

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)