sâmbătă, 28 decembrie 2019

Noua paradigmă militară

Când Putin spunea că urmează să dezvolte o nouă serie de arme care vor lăsa absolut totul în urmă, comentacii de profesie măcăneau că mănâncă rahat. Zilele trecute, când rușii au prezentat prima rachetă hipersonică funcțională, tuturor le-a cam amuțit zâmbetul. De ce, e simplu. Din acest moment Rusia e singura superputere capabilă de război hiper-eficient.


Până acum, stăpânii războiului eficient erau americanii. Când aveau de rezolvat o problemă în orice colț al lumii, trimiteau un portavion care, înainte de invazia forțelor terestre, făceau franjuri ținta, prezența fizică în teren ținând mai mult de asigurarea ordinii publice și instaurarea de guverne-marionetă. Era modelul cel mai eficient din istorie, cel care a remodelat structura de putere a secolului XX.

Acum lucrurile s-au schimbat. Modelul american de intervenție devine energofag și ineficient. Din punct de vedere teoretic, rușii își pot rezolva problemele în orice colț al lumii în câteva minute. Atât durează până când o rachetă Kinjal își atinge ținta. Iar de atins și-o atinge fără greș. Dacă mai adăugăm că respectiva rachetă este dotată cu focos nuclear, ceva-mi spune că pe la Pentagon le cam curge transpirația rece pe șira spinării.

În ceea ce privește capacitatea de apărare în fața noii tehnologii rusești, aceasta este zero. Doar nu credeți că din prostie s-a apucat Putin să vândă S400 unei puteri NATO. De altfel, scuturile americane erau depășite chiar și în aceea ce privește tehnologiile convenționale, eficiența unui scut antirachetă fiind situată între 3% și 5%. De-aceea au împânzit lumea cu scuturi!

Iată-ne în fața unei întorsături hilare a istoriei. URSS a picat întrucât devenise irelevantă economic și militar. Războaiele pe care le purta erau scumpe și nu-și acopereau cheltuielile. Afganistanul a fost bomboana de pe colivă. Exact în acea situație sunt acum SUA. Războaiele pe are le duc sunt scumpe fără a mai produce absolut nimic. Siria a fost o pierdere fabuloasă, Afganistanul una infinit mai mare. Mai nou, SUA provoacă răzmerițe prin Marea Chinei de Sud de unde ar putea-o încasa groaznic. Per total, cheltuiesc din ce în ce mai mulți bani pe rezultate din ce în ce mai nesemnificative.

Cu noua generație de arme rusești, paradigma războiului se schimbă definitiv. Nu mai ai nevoie de portavioane, ci maxim de nave rapide de mărime medie. Însă s-ar putea ca, în economia războiului, transportul naval să nu mai fie o opțiune. E prea scump și prea lent. În războiul viitorului trebuie doar să trimiți una-două rachete pe teritoriul inamic, iar trupele le poți parașuta. Simplu, rapid și eficient. Nu mai pierzi săptămâni până transporți o navă. La urma urmei eficiența înseamnă, în primul rând, viteză.

Racheta Kinjal e doar prima dintr-o generație de arme care vor transforma radical războiul. Rețineți că de mai bine de zece ani Rusia face față cu brio tuturor agresiunilor: financiare, militare s.a.m.d. În această perioadă nu a regresat ci, din contră, s-a dezvoltat fabulos, ajungând la un nivel la care nici n-ar fi visat în anii 90.

Ce urmează de-aici e simplu de intuit. O nouă așezare geopolitică a lumii care nu va mai ține cont de SUA. Deja Turcia a trecut de la modelul local de apărare la cel regional, țintind controlul Mediteranei. Guvernul legitim al Libiei a acceptat, pentru stabilizarea situației interne, prezența Turciei. Însă, în același timp, a solicitat ajutorul și protecția Rusiei. Sincer nu-mi dau seama al cui trimis special e turcul în Libia: al americanilor cu care fac parte din NATO sau, mai degrabă, al rușilor?

Lumea se schimbă rapid. Am intrat într-un tăvălug din care, într-o dimineață te poți trezi într-o altă realitate decât cea de cu o seară înainte. Sunt ferm convins că noi suntem pe picioarele noastre. Doar avem scut, sistem Patriot uzat moral, F-16 care nu zboară pe frig și, nu în ultimul rând, îl avem pe Radu Tudor  are poate oricând să încline balanța războiului împotriva bunului simț. Nu stăm chiar atât de rău. La urma urmei, chiar i-am putea învinge pe ruși, dar sunt ferm convins că, miloși cum suntem, nu vom face asta.

15 comentarii:

  1. Ati lasat sa se inteleaga din articol ca Rusia, prin dezvoltarea extraordinara a tehnicii de lupta, prin rezistenta in fata sanctiunilor occidentale, prin ofensiva ei impotriva ISIS in Siria, care a luat prin surprindere si a lasat cu gura cascata intregul Occident, ar viza inlocuirea dominatiei americane cu propria influenta/stapanire. Nu-i asa! Putin merge mult dincolo de ideea unei lumi multipolare, care sa fie gestionata prin consensul tuturor, mari si mici, in interiorul unui sistem de reguli diferite de cele ale economiei de piata. Presedintele, ale carui discursuri le urmaresc constant, a spus clar: e necesara o noua organizare internationala bazata pe distribuirea echitabila a resurselor care mai raman la nivel planetar. Doar ca ea va putea functiona doar intr-o faza intermediara, de tranzitie intre actualul sistem de relatii violente si inegale si noua reprofilare/restructurare. Omul a explicat clar, fara dubii interpretative, ca intr-un sistem finit de resurse o dezvoltare infinita este imposibila. Dezvoltarea infinita este sistemul economico-financiar care sustine Occidentul, sistem incompatibil cu natura. Iar Vladimir Putin a priceput foarte bine aceste lucruri! Tocmai de aceea, prin mesajul sau puternic prezinta Rusia ca o tara mandra care se apara de agresiunile externe si-si afirma legitimitatea de protagonist in salvarea popoarelor, culturii si religiei lor. Mai precis, vine in interesul supravietuirii Omului. Ca sa se intample asta, Federatia Rusa TREBUIE sa se prezinte pe scena mondiala ca singura tara din lume capabila sa opreasca cel de-al treilea razboi mondial. Asadar, pentru ea nu este o misiune, ci o necesitate! Tocmai de aceea dispune de potentialul strategic fara egal enumerat de dumneavoastra in articol. Intotdeauna, dezvoltarea capabilitatilor militare rusesti vin intr-un anumit context, daca avem rabdarea si placerea sa-i studiem istoria si sa intelegem spiritul vecinilor nostri de la rasarit. SUA puteau fi anihilate mult mai ieftin si mult mai repede: http://cluborlov.blogspot.com/2016/08/a-thousand-balls-of-flame.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Rusia e irelevanta si va ramane asa. Chiar e surprinzator de nedezvoltata fata de tarile arabe, la ce resurse au.
    Doar China si SUA conteaza acum. Iar peste vreo 10-20 ani s-ar putea si India sa-si faca loc acolo.
    Ce se intampla cu razboiul ala mondial care era iminent de 10 ani?! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmm..., era iminent zici?..poate nu l-ai zarit tu! )))
      Hai sa-ti dau un exemplu concret, ca tot e laudat Putin mai sus cu desenele animate pe care le prezinta la stiri.
      RUsia:
      Fara sa se fi tras un foc de arma, depopularea este masiva
      In 30 de ani au pierdut in jur de 40 milioane de locuitori( fara sa fie sfirtecati de obuze sau trupe inamice)
      Ucraina, vecina lor a pierdut tot oficial 6 milioane de locuitori(nu mai exista) din 2014
      - Absolut toate companiile mari nu mai sunt ale lor ci sunt inregistrate in off-shoruri( deci predate pe tava ocupatorului)
      - TOATE resursele lor in special de hidrocarburi pleaca in afara pe preturi impuse de sanctiuni. Asta in timp ce lumea la tara sta pe lemne si se stinge pe capete in lipsuri si mizerie si saracie crunta
      https://www.youtube.com/watch?v=PuRmwWTtyas
      - Trei sferturi din mediul rural este distrus prin lipsa ajutorului financiar si eliberat in mod rapid de populatie.
      - Pentru control TOTAL toti sunt minati in megalopolisuri - Moskova, St Petersburg si inca citeva orase
      - Se pun bazele regionalizarii rapide.
      - Virsta de pensionare a fost ridicata recent la virsta de moarte a rusului de rind, deci sansele de a ajunge in punctul acela este in mare parte ZERO!
      - RT si Sputnik mint, ei fiind abureala oficiala a lui Putin - globalistul

      - Iar resdistribuirea echitabila amintita de Putin de care vorbeste anonim mai sus este intr-un COMPLET alt context nu cel depasit de tip industrial si cu SIGURANTA cel promovat de primul lider globalist bagat la inaintare, GRETA!...ca ne place sau nu, este irelevant pentru ce urmeaza in acest deceniu nou

      LA MULTI ANI!

      Ștergere
    2. Așa l-or fi intrebat și ăilalți pe Noe, care le explicase timp îndelungat de ce lucrează la corabia aia ciudată.
      Până când amânarea de care tot râdeau s-a terminat.
      Ideea e să te folosești de amânarea distrugerii, nu să fii fericit că ai fost făcut cenușă la ora din program.

      Ștergere
    3. Ah, ce bine! Ne-am mai liniștit!

      Ștergere
    4. Rusia incearca disperata sa iasa din aceasta irelevanta, varianta fiind prabusirea totala Sansele sunt mici pentru ca nu prea au cu ce.

      Personal as prefera ca rusia sa fie asimilata de europa. Sunt constient ca lucrul asta nu e realist si cel mai probabil chinezii, indienii si arabii se vor alege cu cate-o halca.

      Ștergere
    5. Russia este Evropa.

      Ștergere
  3. Suntem la capitolul razboi economic. Interesul rusilor e sa vanda, iar marfurile lor le au si altii.
    In mare parte si noi am avea aceleasi bunuri de vanzare. Uneori am impresia ca e mana rusilor ca noi inca nu am demarat exploatarea de gaze la Marea Neagra.
    Daca turcii se indeparteaza de UE, Nato, mi se pare benefic pentru noi. Au forta de munca ieftina, cam ca a noastra si ne-ar concura lejer. Se si vede cazul Volkswagen, unde castigasera.
    Acum si americanii au de vanzare combustibili fosili. Posibil in Siria si Libia sa fie acord tacit intre rusi si americani.
    Americanii se retrag incet din conflicte si bine fac. Iar ca populatie stau cel mai bine dintre toti. Natalitate inca ok, imigranti sud americani apropiati cultural (valori crestine). Ceilalti nu au sansa asta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu supraestimați reușitele tehnice. Mijloacele hipersonice nu aduc numai avantaje. De exemplu, rachetele antinavă cu viteze mai mici sunt mult mai manevrabile și mai greu de prezis pentru sistemele de protecție. Dar, mai ales, sistemele de arme contează exact cînd își merită numele de sistem, trebuie să fie suficiente ca număr, fiabile, economic rezonabil de eficiente, integrate celorlalte sisteme militare.

    Armele ofensive sunt mai ușor de dezvoltat și te costă mai puțin. Asta nu înseamnă că armelor ofensive li se opun doar arme defensive. Nu poți spera că vei putea folosi arme ofensive cu impunitate împotriva unor puteri sau intereselor unor puteri comparabile.

    Iar proiecția puterii militare pe glob rămîne monopol american. Costă, dar aduce și avantaje. Cui anume rămîne de discutat.

    Prăbușirea imperiului american ar putea însemna doar înlocuirea Americii ca principal vehicul globalist. Cînd vezi scremerile ueist-macroniste și fanatismul de mulți pe metru pătrat asiatic te întrebi cum e mai puțin rău.

    Un globalism multipolar ar putea însemna sfîrșitul definitiv. Globalizarea nu este o fatalitate, unicitatea speciei umane nu cere o uniformizare planetară, limitarea resurselor nu e o sentință, mai există planete și pietroaie în spațiu.

    Toate ideologiile globaliste sunt criminale, nu există deocamdată un contraexemplu. Preocupările cu aspirații globale sunt, de obicei, rupte de realitatea practică. Binele începe lîngă tine, nu la mama naibii unde numai Greta ajunge cu rapiditate să peroreze, ecologic, desigur.

    RăspundețiȘtergere
  5. Din cate stiu eu, racheta Avangard (mach 20) ar fi intrat in dotarea armatei ruse zilele trecute.
    Kinjal (raza medie de actiune) e deja operationala de peste 1 an in dotarea armatei ruse.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e o eroare în articol. Era vorba despre Avangard, dar mi-a fost lene să editez... Eroarea mi-a fost semnalată și pe FB. :)

      Ștergere
  6. Exista anumite nuante care cred ca nu le surprinzi suficient de bine in articol.

    Eficacitatea grupurilor de lupta navale a fost afectata inca de prin 2000 cand rusii au operationalizat rachete supersonice antinava Sunburn apoi P800(distanta: 300km). Ulterior au oferit tehnologia chinezilor(C202) indienilor(Brahmos) si chiar au "pierdut" cateva la Hezbollah in Siria.

    Practic portavioanele nu se mai pot apropia de tarmuri iar distanta a crescut pe masura ce tehnologia rachetelor a evoluat. Inamicul principal al portavioanelor astazi sunt hypersonicele Zircon 3M22 si DF chinezesti. Deja zona de interdictie astazi e pe la 1000km. F18 care sunt avioanele de baza ale marinei au range-ul de 850km

    Kinzhal are cu totul alt scop. El e destinat pentru lovituri in adancime impotriva vectorilor purtatori de rachete inamici. Racheta e capabila sa execute miscari evazive pe intreaga durata a zborului. Viteza 10 Mach, distanta 2000km

    Deci daca incepe cafteala, Deveselu f probabil v-a fi spulberat cu un Kinzhal. Evident Patrioatele noastre nu au absolut nici o sansa sunt doar pentru comfort psihologic pe timp de pace.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Absolut corect! De observat că dezvoltarea tehnologică este reflecția dezvoltării socio-economice.

      Ștergere
  7. Omenirea a pășit în era războiului spațial:
    http://teopal.ro/index.php/2019/12/28/intr-o-liniste-suspecta-pe-20-decembrie-2019-omenirea-a-pasit-in-era-razboiului-spatial/

    RăspundețiȘtergere
  8. Atat de prospera e Rusia ca in 2024 va fi depasita de Romania la PIB / cap de locuitor ... iar rachetele alea, sunt convins ca sunt hypersonice dar nu la fel de convins sunt ca o sa si ajunga la tinta.. ba mai rau, sa nu le pice tot lor in cap.. ceea ce evident nu o sa vedeti la stiri

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)