joi, 15 septembrie 2022

Spre o nouă realitate economică a lumii?


Privind retrospectiv putem spune că Rusia pare a-şi fi pregătit cât de cât spatele pentru Operaţiunea Specială din Ucraina. Spre exemplu, au vândut aproape toate activele în dolari pe care le deţineau, au cumpărat aur şi, ca element de încredere, o bună parte a rezervelor internaţionale le-au păstrat în euro. Mulţi observatori spun că Putin nu se aştepta să-i fie blocate rezervele în euro deoarece nimeni nu putea crede că europenii ar fi capabili să-şi tragă un glonţ în picior. Europenii însă au făcut-o!

Atunci a venit răspunsul uluitor al ruşilor: tranzacţionarea gazului se va face în ruble. Întreaga Europă a îngheţat de frică, după care au găsit soluţia - lăsată tot de ruşi - de transfer a propriei valute în banca Gazpromului de unde să schimbe banii în ruble pentru plată. Mişcarea a fost una extrem de puternică, inversând instantaneu traseul descendent al rublei. De fapt e chiar mai mult de-atât: ruşii au acum probleme cu aprecierea prea puternică a rublei, fenomen natural dat de faptul că ei oricum mai mult exportă decât importă. De aceea, probabil, echilibrează în prezent cu un amplu program de investiţii în infrastructură şi industrie. E un pariu pe termen scurt întrucât esenţială în situaţia lor este dezvoltarea pieţei interne, singura cale de prosperitate solidă. Să lăsăm însă aprecierile de acest tip pentru mai târziu.

Revenind la replica monetară rusească, întrebarea care se pune este dacă ruşii într-adevăr au planificat-o sau nu. Opiniile sunt împărţite. Personal nu o să mă pronunţ deoarece alta este direcţia pe care vreau să vă conduc azi. Mergând mai departe constatăm că, puşi în faţa embargourilor şi restricţiilor occidentale, ruşii şi-au găsit rapid pieţe de desfacere, în principal China şi India. Însă, nu trebuie să uităm că la Forumul Economic al Estului Îndepărtat, Rusia a reuşit să adune aproape 70 de ţări interesate în proiectul lor de integrare economică în jurul „căii siberiene”.

Tot ceea ce aţi văzut până acum reprezintă răspunsuri tactice, specifice războiului. Nici nu mai contează dacă au fost sau nu anterior gândite. Fiind tactice, ele au rezultate pe termen scurt, importanţa colosală fiind dată de strategia pe termen lung. Marea problemă a Rusiei este aceea că nu are aliaţi. Toţi cei care i se aliniază acum în spate - poate cu excepţia Indiei, dar n-aş băga mâna-n foc - sunt aliaţi conjuncturali. De asemenea, mai e o realitate care cu siguranţă îi deranjează pe cei de la Kremlin: lipsa unei baze comerciale internaţionale care s-o avantajeze. Într-adevăr, până acum au profitat de alianţele lor fragile pentru a-şi găsi pieţe de desfacere a exporturilor. Însă totul se face la gri. China ia hidrocarburi pe care apoi le re-exportă. Cu toate că feomenul amintit a aprins imaginaţia multora, realitatea e puţin diferită dacă ne uităm pe cifre. Comerţul total al Rusiei cu China a crescut cu 31%. Exporturile către China au crescut cu 51%, ridicându-se la un echivalent de 73 mld.$. Importurile din China însă au crescut doar cu 9%, ajungând la un echivalent de 44 mld.$. Cifrele pot părea imresionante la prima vedere, însă trebuie să ţinem cont că este vorba abia de 3% din comerţul total al Chinei. E insignifiant! De aceea artificiile care se fac s-ar putea să nu intereseze prea mult China. Într-adevăr, au acceptat plăţile bilaterale în ruble şi yuani, dar volumul total e prea mic pentru a se putea justifica un efort mai mare din partea chinezilor. Trebuie să priviţi prin această perspectivă atunci când vi se arată cum e gazul rusesc lichefiat şi re-exportat în Europa. Poate fi o afacere bănoasă pentru o firmă din China, dar ca procent din cifra de afaceri a Chinei e practic în marja de eroare. Asta-i realitatea! 

Direcţiile în care ruşii au găsit mai mult echilibru sunt cele din relaţia cu Africa şi cu alte ţări din Asia, acum dându-se „atacul” asupra Americii de Sud. În Egipt şi Nigeria s-a reuşit listarea rubei, extinderea sistemului MIR(tranzacţii cu cardul) şi a serviciului de plăţi SPFS. De asemenea, o formulă similară se află într-un stadiu avansat în Turkmenistan şi Cambodgia. Sunt pieţe nesemnificative pentru economia internaţională, însă prin intermediul sistemului financiar deconectat de la SWIFT, tranzacţiile se pot face transparent, astfel încât se dinamizează schimburile comerciale. Astfel ai posibilităţi avansate de decontare, de listare a monedelor la burse, de tranzacţii swap s.a.m.d. E vorba de toate ingredientele care fac posibil un comerţ dinamic şi, mai ales, perfect funcţional.  De fapt aici e esenţa experimentată de ruşi: integrarea cât mai multor ţări într-un circuit financiar uniform conduce la o de dezvoltare fluidă a relaţiilor comerciale dintre ţări. 

Asta nu înseamnă că rubla şi ecosistemul din jurul său(MIR&SPFS) vor deveni standarde de facto. E clar că Rusia, la dimensiunea sa economică, nu poate ridica asemenea pretenţii. Însă, în realitate, avem de-a face cu o mişcare strategică. Rusia vrea să demonstreze gigantului chinez şi partenerului indian că se poate construi un sistem comercial internaţional paralel, extrem de fluid şi eficient, astfel încât toată construcţia monopolistă a dolarului să pice. Ce implică un asemenea sistem? În primul rând o descentralizare puternică. Rusia nu are monopol pe tranzacţii, ci îşi poate integra sistemul său de transfer financiar cu cel al Chinei(CIPS) şi al Indiei(RTGS), reuşindu-se crearea unei mega-conexiuni care să conducă la o unificare a tranzacţiilor comerciale paralele celor tradiţionale. 

De fapt cred că aceasta va fi discuţia centrală a întâlnirii Putin-Xi. Iniţierea unui asemenea pas va conduce la o nouă paradigmă economică şi va uşura teribil calea către crearea unei monede independente de schimb. Trebuie însă ca şi China să fie de acord cu aşa ceva. Va fi? E greu de estimat. Pentru aceasta China trebuie să-şi asume pierderi, care însă sunt cuantificabile. Fără doar şi poate, în faţa unei asemenea mişcări SUA ar trece la restricţii severe împotriva Chinei. Pe termen scurt ar fi probleme, pe termen lung însă e singura strategie câştigătoare pentru rebelii lumii actuale. 

Dacă se vor înţelege sau nu, vom vedea zilele acestea. Dacă nu se vor înţelege, anglo-americanii îi vor sufoca pe rând, cu perna, amăgindu-i când pe unii când pe alţii. Dacă însă se vor înţelege, situaţia internaţională va exploda, iar din cioburile acelei explozii se va construi o nouă realitate internaţională.  

32 de comentarii:

  1. O alianță durabilă China - Rusia este singurul element ce ar putea strica proiecțiile US de controlare a Eurasiei. Deși a fost luată în calcul, teoretic, de geostrategii Washingtonului, i s-a acordat o scăzută marjă de viabilitate.
    Adevărat ce reiese din articol. Ca să funcționeze construcția alternativă China ar trebui să-și asume pagube pe termen scurt, pe speranța beneficiilor de viitor. Dacă va accepta riscul inerent...greu de spus.
    În paralel, războiul merge prost pentru ruși, iar asta ar putea afecta socotelile. Dacă ar fi triumfat repede, încrederea în Rusia, firesc, ar fi crescut. Cum s-a împotmolit, percepția "rebeliunii" se erodează, cu toate implicațiile aferente.
    Depinde ce prognoză fac chinezii despre finalul războiului - asta va cântări major în luarea deciziei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "În paralel, războiul merge prost pentru ruși"

      hehe,stirile adtea oficiale ... :)) Crezi ca daca sa da inapoi cu mii de kilometri patrati asta inseamna ca le merge rau? hahaha... Haide ca esti amuzant, tinar si nu prea intelegi ce insemna aceasta operatie.
      Te invit sa studiezi mai indeaproape "retragerea" rusilor in RM2 pina la
      adevarata capcana numita Stalingrad si ce rol a jucat aceasta retragere pentru stabilitatea( ulterioara) a teritoriilor lor vestice pline de simpatizanti ahtiati ai reihului. Bine, acum motivele sunt cu totul altele, insa strategia-doctrina a ramas identica.

      Ștergere
    2. Scumpe domn, bag de seamă că d-ta ții cu "ursul" :))
      Cunosc eu prea bine ce înseamnă "atragere în adâncime". Nu cred că e cazul acum - și nici nu aplic la infinit șabloanele "glorioase" din R.M.2.
      În fine, vedem. Știrile sunt îndoielnice, dar trecerea timpului e cea mai bună dovadă. Cu căt lunile trec, cu atât scad șansele de câștig ale rușilor.

      Semnat: "Tinerețe fără bătrânețe și Românie făra Rusie" :)))

      Ștergere
    3. Tactica de lupta a rușilor în fata invaziilor altora peste ei a fost Rataceste-i Slabeste-i Inconjoara-i și Nimiceste-i,mai ales cu artileria.

      Ștergere
    4. Tocmai tinere, ca nu tin( insa dispretul tau nestavilit si dragostea de valori vestice te orbeste) , dar nici confuz nu sunt deoarece vad realitatea din surse la care tu nici n-ai visat. Ca sa intelegi pentru cine lucreaza "ursul Zet" trebuie sa raspunzi la intrebarea de ce de atita timp NU se face mobilizare generala a ivanilor NE-mercenari, adica a alora simpli iubitori de tara, NEPRELUCRATI!
      Daca vei reusi, vei intelege pe loc cine este Putzin si gasca lui.

      Ștergere
    5. "Cu căt lunile trec, cu atât scad șansele de câștig ale rușilor."
      Haide domnule ca asta-i cea mai hilara!...

      Du-te la analizele ale americanasului "Club Orlov" in care domnul inginer iti argumenteaza cu date clare ca ursii pot ingenunchia toata planeta in citeva ore...dar nu o vor face deoarece : "we're all in this together" remember?..iti amintesti cind au batut palma in 89 ca totul se va face in cooperare.

      Ștergere
    6. Ursul poate manca numai miere si fragi, felicitari daca tine cu el
      Dar tie care tii cu lupii batrani, rusine !
      Voi telectualii astia plini de chip cioplit ( adica pe intelesul tau limitat, Carte) habar n-aveti nici acum care-i treaba...Dar santeti totusi atat de draguti in aerele voastre incat Inca nu latrati, la propriu.
      Ca recomandare daca Cineva te pune, obliga sa tii fie cu ursul fie cu lupul tu ar fi trebuit sa-i ,,mananci pe ambii si pe ,,Cineva ul

      Ștergere
    7. Specialistul in orice (care confunda capitala lui Gingis Han - Karakorum cu capitala lui Timur Lenk = Samarkand) a dat verdictul: "Cu căt lunile trec, cu atât scad șansele de câștig ale rușilor." Haidi bre, Ukraina care nu mai produce nimic si sta in livrarea armelor (asa cum va sta UIE cu gura la robinetul de gaz din cisterna americana) cum crezi ca va castiga in fata unei tari care isi produce intreaga gama de arme? E bine domnule chestor "Haidi bre" ?, pai nu e bine, o tara cu adevarat isi produce armele, nu asteapta corabia cu furnituri.

      Ștergere
    8. @Hayde: "... o Romanie fără Rusie"= o Romanie cu o Ucraine. Enjoy!

      Ștergere
    9. "Dacă ar fi triumfat repede, încrederea în Rusia, firesc, ar fi crescut."

      Daca blitzkrieg nu e nimic nu e...
      Bre intelege ca rusii au pus de un abator. Vestul credea ca vin in manevre rapide si riscante, dar ruscaletii au abordat o treaba metodica in care ii barbieresc nemilos pe ucrainieni. Lucrarea lor e abatorul de artilerie.... si nu se grabesc deloc.
      Razboiul dureaza... dar dureaza pe ambele parti. Piticu nuclear a plecat la Vladivostok la exercitiile militare ca razboiul era prea plictisitor.
      Intre timp ukrii au lansat marea contraofensiva ca sa nu traga Zelensky trage clopotele la bursa din NY degeaba daca ma intelegi.

      Ofensiva a fost mistoaca dar inutila in economia frontului... Practic s-au sacrificat cateva mii de soldati pentru niste melearde ca sa aiba maharii ai batrani si bogati ceva razboi la stiri.

      Ștergere
    10. Spre ușorul meu amuzament, @DD nu mi-a aprobat ultimul comentariu de aseară, dedicat "criticilor mei" :)) Posibil să-l fi considerat prea coroziv :)
      Domnilor, e clar că aici se gândește prin prisma dorințelor, a propriilor atașamente. Când vrei neapărat să crezi un contrariu, găsești până la urmă o linie de argumentare (de regulă prin recurs la nelipsitele "conspirații").
      Eu zic să stăm și să vedem. Dacă eu mă înșel (și rușii știu bine ce fac ptr. victorie) voi recunoaște public că am judecat eronat (chiar aici, pe blog).
      Drăguț ar fi (dar puțin probabil) ca și cei ce contrazic să-și asume similar.

      Ștergere
    11. Astia-a imbecili, ce sa-si asume?!
      A zis-o chiar Dan intr-un articol.

      Ștergere
  2. integrarea cât mai multor ţări într-un circuit financiar uniform conduce la o de dezvoltare fluidă a relaţiilor comerciale dintre ţări.

    Credeți ca va reuși Rusia sa convinga India si China doar cu vorbe?
    Intermediarul Anglo-American are deja făcute de el piețe mondiale.
    Reconstrucția acestor piețe după o pauza de 33 de ani din partea rușilor este ceva titanic. Si riscă să se scufunde la fel de titanic.
    O descentralizare puternică e tocmai ce nu dorește Intermediarul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Credeți ca va reuși Rusia sa convinga India si China doar cu vorbe?"

      Binenteles ca nu, si nici macar nu-i vorba de vre-un proces de convingere. O furnica economica sa faca parteneriat cu Elefantii?pff...
      Rusia si mercenarii sai PRAGMATICI( poporul este absolut exclus din jucarioara asta, ca este periculos..) rezolva PE BANI GREI sarcini si problemute comandate de oricine are bani.

      Ștergere
    2. Auzi mei acoperitule, intorci adevarul ca curu' este ?
      pai cine angajeaza bre mercenari la foc continuu, Urss sau ucraina ? Bai dar mult tupeu aveti !

      Ștergere
  3. FED creează bani cumpărând titluri de valoare de pe piața liberă și adăugând fondurile corespunzătoare la rezervele bancare ale băncilor comerciale. Băncile măresc apoi și mai mult masa monetară în circulație prin acordarea de împrumuturi consumatorilor și întreprinderilor.
    Deci crearea unei noi monezi trebuie sa fie capabila de mărirea masei monetare și nu cred ca ia nimeni credite în ruble, deci trebuie sa inventeze moneda noua și sa zică pe fata ca e și China SA PRINDĂ LUMEA ÎNCREDERE.
    iar dacă se bagă China încep sancțiunile împotriva Chinei, apoi sancțiuni împotriva Indiei.
    Ceea ce nu se va întâmpla sa facă americanii sancțiuni ca europenii ca nu îs prosti sa se împuște ei în picior.

    E suficient sa conving europenii sa facă asta? ma refer la jocul sancțiunilor.

    Ca următoarea perioada după întâlnirea Putin-Xi vorbim doar de sancțiuni noi.
    Si dacă doar europenii fac sancțiuni, tot noi vom suporta și lipsa produselor chineze pe piețe? Ca toată placenta e lămurita ca cine bagă sancțiuni suferă tot el. E ca și cu nevasta, ii bagi sancțiuni economice, nu mai ți-o da.

    Deci întreb asa pe viitor ar fi capabili europenii de sancțiuni împotriva Chinei și Indiei?
    Ne permitem asa ceva? ca atunci trebuie sa ma mut din Europa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "E ca și cu nevasta, ii bagi sancțiuni economice, nu mai ți-o da."

      In mod normal asa este, insa in cazul de fata, a evenimentelor care se deruleaza, nu se aplica. In schimb ei vor ca tu ascultatorul fidel de stiri sa crezi ca ei folosesc aceasta lege CAUZA-EFECT.

      Ștergere
  4. „Aceasta este o mișcare de abordare a percepției de hegemonia americană a FMI”, a declarat șeful piețelor globale al ING, Chris Turner, într-o notă. „Va permite BRICS să-și construiască propria sferă de influență și unitate de monedă în acea sferă”.

    Mișcarea Rusiei vine după ce sancțiunile occidentale impuse în urma războiului din Ucraina aproape au scos țara din sistemul financiar global , restrângând accesul la dolari și punând presiune asupra economiei sale.

    „Viteza cu care națiunile occidentale și aliații săi au sancționat rezervele valutare rusești ( înghețând aproximativ jumătate ) a șocat fără îndoială autoritățile ruse”, a spus Turner de la ING.

    „Banca Centrală a Rusiei a recunoscut în mod efectiv acest lucru și, fără îndoială, unele țări din BRICS – în special China – au remarcat viteza și furtivitatea cu care s-a mișcat Trezoreria SUA”, a adăugat el.

    RăspundețiȘtergere
  5. Acțiunile și obligațiunile s-au prăbușit la vestea invaziei, petrolul a depășit 100 de dolari pe baril pentru prima dată din 2014 , iar aurul a urcat la cel mai mare preț din peste un an .

    Criptomonedele s-au prăbușit și ele. Bitcoin a scăzut cu 9%, până la un minim de o lună de sub 35.000 USD , iar eterul a scăzut cu 13%, la aproximativ 2.300 USD. Taurii se luptă să se împace cu faptul că performanța așa-numitului „aur digital” este de fapt strâns legată de piața de valori .

    Este mult de digerat pentru investitori, investitorii care se confruntă deja cu o serie de alte vânt contra pieței din cauza vânzării acțiunilor de creștere , creșteri ale ratei dobânzii la Rezerva Federală , inflație care a atins un maxim de 40 de ani de 7,5% și indicatori de frică precum VIX care demonstrează . volatilitate extremă.

    RăspundețiȘtergere
  6. Probabil singurul lucru bun, descentralizarea. Vezi ca tinerii americani sunt mai pregatiti de descentralizare decat chinezii.
    China si-a atins apogeul, a construit aiurea, asa e in sistem centralizat. Deja incep cu bailout. Probabil un episod taiwan va muta industria pentru totdeauna. Iar India va prelua stafeta. O merita.
    Normal ca Rusia e singura. E un stat terorist. Si cu Putin executat, nu se schimba. Poate facuta bucati...
    Partea buna, se moare serios in Rusia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Si cu Putin executat, nu se schimba. Poate facuta bucati...
      Partea buna, se moare serios in Rusia."

      Nu stiu daca ai sesizat dar in prezent, TOTUL se face in tandem planetar...comform intelegerii intre Ei!
      Da, de acord rusia va fi fragmentata, este in carti, insa nu uita ca in TANDEM, america va fi divizata. California va trece sub influienta chineza...deja se stie si chiar ei cer sistem si disciplina chinezeasca, Texasul insa va ramine de sine statator. Estul tarii in schimb fara energie de la centrale va pica rau de tot.
      Acum tot simultan vor fi miscari seismice" si in UE. Ghici ce se va intimpla in Ro., Polonia, etc?

      Ștergere
    2. Macar avem tandem, nu e unilateral.
      Americanii cresc numeric, merg acceptabil. Au scazut si terorismul extern, iar intern sunt departe de nivelele chinezesc sau rusesc.
      UE probabil va capata curaj, daca isi scot glontul Merkel din picior.
      Cel mult dispare Orban sau face Ungaria exit.
      Romania e stat terorist la intern, dar au gasit romanii solutia, emigreaza. La 10-12 milioane in 2060, nici nu mai contam prea mult.

      Ștergere
  7. În Marea Britanie, grupurile de lobby din industrie spun că, dacă nu se face ceva în privința prețurilor la energie care au crescut cu 100% în ultimul an, 60% din fabrici și 80% din pub-uri și restaurante vor fi forțate să se închidă. – https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-09-02/six-in-10-british-factories-at-risk-of-going-under-as-bills-soar

    https://edition.cnn.com/2022/08/30/business/british-pubs-energy-crisis/index.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. PusfocLa casele de nebuni numite StockExchanges&Banks si scapam iute de toți speculanții trișori cămătari și tâlharii care ne jupoaie saptepiei de 4 secole încoace!

      Ștergere
  8. "Nimeni nu vede ca Putin e ultraecologist?!
    Greta aia e cu blabla, iar Putin e cu actiunea."

    Absolut genial! Exact asa stau lucrurile. Greta COLECTIVA indica sarcinile si Putin le executa!
    Aici ai nimerit-o suta-n mie!

    (citat din comentariul de ieri)

    RăspundețiȘtergere
  9. Asasinii Nostri Si Jefuitorii Romaniei
    https://www.youtube.com/watch?v=xjeDesd75e4

    RăspundețiȘtergere
  10. Jews and Revolutions
    https://www.unz.com/lromanoff/jews-and-revolutions/

    RăspundețiȘtergere
  11. RUSIA va invinge !!!
    INVINGATORII vor pieri !!!

    RăspundețiȘtergere
  12. California sub influenta chineza , adica -Dumnezeu iarta-ma satsna sub talpa lui buda ? duthii bai rata de aici

    RăspundețiȘtergere
  13. Cât de tâmpiți suntem noi europenii ! ! !
    Mai întâi, ne facem sluj la ordinele ScutierilorRoșii&Co din Merlocks, cum să stricăm contractele de furnizare gaze și petrol semnate cu urșii în trei decenii de diplomație economică.
    Aplecăm apoi urechea la cântecele de sirenă venite tot de pe Potomac, cum că *are 2kmerika gaze șistoase cât să dea la tot glo(a)b(a)ul. Scuipăm pe contractele alea ca pe Ucigă-l-Crucea și ne punem koorkubehehe-ul gol la 90 de grade, dinaintea potomacilor, după ce aceștia ne zic precum Nulandeasa We f***ed them all !
    Când o aud pe stafidita din OrașulVerzei cum ne învață *să mai punem un palton pe noi în casă*, precum odinioară (C)Leanța lu* Ceașcă, îmi vine să zic: nu ești deloc originală, bolșevică drăcoasă !!!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)