duminică, 18 septembrie 2022

Lovitură năucitoare


Nu veţi citi nicăieri pe la noi despre asta, dar este de departe o lovitură năucitoare pe care China o aplică SUA. În ciuda restricţiilor, China a reuşit să devină autonomă la capitolul producţiei de chip-uri. În prezent SMIC - cel mai mare prodcător de chip-uri din interiorul Chinei şi aflat în top 10  mondial - a reuşit să-şi organizeze producţia de chip-uri în tehnologie de 14 nm utilizând doar componente şi tehnologii interne. Vă reamintesc faptul că atât Administraţia Trump cât şi cea din prezent, a lui Biden, au încercat să distrugă industria chinezească de chip-uri. Iată că ne aflăm în faţa unui nou eşec răsunător!

Poate că tehnologia de 14 nm pare depăşită. Într-adevăr, este o tehnologie a anului 2013. Însă, sunt mai multe variabile aici. În primul rând ea este suficientă pentru a satisface multe dintre necesităţile tehnologice ale lumii actuale. Într-adevăr, nu prea veţi mai vedea asemenea chip-uri în laptopuri sau în servere, dar tehnologia este suficientă pentru o gamă imensă de produse, de la tehnologiile pentru electrocasnice până la auto sau tehnologia spaţială. Practic, din acest moment, boicotul asupra unor producători precum Huawei nu mai produce niciun efect.

Însă veştile sunt chiar mai proaste pentru occidentali. În conformitate cu ceea ce informează cei de la Tom's Hardware, SMIC stăpâneşte tehnologiile de 7 nm şi chiar şi pe cea de 5 nm. Asta înseamnă că e o chestiune doar de timp - care nu-i foarte lung! - până când îşi vor aranja producţiea de chip-uri în noile tehnologii, aducând compania în prezent.  

În ceea ce priveşte tehnologia în 7 nm, SMIC a dezvoltat din 2020 o tehnică absolut independentă de trecere la noul „etalon”. Este vorba de thnologia „N+1” care e mult mai ieftină decât N7 a TSMC, însă nu asta e totul: SMIC susţine că chip-urile realizate în noua sa tehnologie sunt cu 20% mai rapide şi cu 55-60% mai eficiente din punct de vedere energetic. Rămâne să vedem.

Ceea ce este cert e că, prin această mişcare, China se eliberează de jugul tehnologic. Mai mult, companiile occidentale care făceau o grămadă de bani în China îşi vor vedea profiturile contractate puternic, fără nicio şansă de revenire. 

Este interesant de văzut ce se va întâmpla în Rusia, care nu reuşeşte încă să depăşească barierele tehnologice. Ţara şi-a propus să ajungă independentă pentru tehnologia de 28nm până în 2030, dar timpul mi se pare a nu mai avea răbdare, chiar dacă ruşii au demarat construcţia fabricii. Oricum, vestea venită dinspre chinezi este menită a le da o puternică  gură de oxigen întrucât vor avea unde să-şi producă propriile procesoare. 

46 de comentarii:

  1. Mihai Tudose, o contrazice pe Ursula: Am împuşcat doi oameni în ziua de Crăciun fiindcă au ţinut poporul în frig şi foame ca să o luăm de la capăt?

    http://www.napocanews.ro/2022/09/mihai-tudose-o-contrazice-pe-ursula-am-impuscat-doi-oameni-in-ziua-de-craciun-fiindca-au-tinut-poporul-in-frig-si-foame-ca-sa-o-luam-de-la-capat.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incredibil cat curaj poate dovedi Misu Tudose in "contrarea" ursulei!!

      Abia astept replica pe care i-o va da ea in "www. harsovareview.eu" (daca o exista asa ceva), dupa ce citeste in "napocanews" cum "i-a tras-o" Tudose!

      Ștergere
  2. Nu românii nu au împușcat doi oameni în ziua de Crăciun pentru că au ținut poporul în frig şi foame, ca acum să o ia de la capăt cu restricțiile la energie., ci masonii au făcut asta in numele nostru creând o karma care acum iese la iveala si va lovi fix in elite așa cum au lovit ei in elita noastră de atunci, Ceaușescu. Azi Ceaușescu se va răzbuna pe liderii europeni. O sa vedeți RAZBUNAREA LUI CEAUSECU in direct si nu o sa va vină sa credeți ca Balaurul va cădea, si va cădea de la propria sa mana. Ha-ha-ha!!!! Doamne de 33 de ani aștept prostia elitelor sa se arata si acum începe! Ceaușescu sa știi ca vei fi răzbunat! Am încredere mare in tine Ceaușescu! Te rog supraveghează-ne si ajuta-ne sa iți onoram datoria de a împușca orice elita care ne tine in frig si foame!
    Tu Ceaușescu ești ghidul nostru din ceruri care ne arata cine sunt elitele care merita împușcate ca tine! Mulțumim!
    Ursula daca tu vei tine poporul roman in frig si foame , karma lui Ceaușescu te va caută si te va găsi oriunde ești.
    Voi masonii europeni împreuna cu sclavii voștri hibrizi obedienți din fosta R.S.Romania a-ti împușcat pe Ceaușescu, cel care v-a plătit datoria la FMI si singurul care a reușit sa va footă karma financiara, si acum daca voi ne impuneți aceleași restricții ca pe cel care l-ați omorât pentru foame si frig, ghiciți unde si de ce vine karma lui Ceaușescu la voi.
    Veți fi aliniați la zid ca Ceaușescu si împușcați ca niște elite hapsâne ce sunteți.
    Ca voi v-ati creat karma asta, voi masonii care ați împușcat președinții de tara pentru foame si frig. Si veți păți la fel, ca pentru foame si frig nu mai merge cu mânăreala si pile-relații, ci veți primi toata karma înapoi .
    Ursula va păți fix ca Elena Ceaușescu cu care seamănă tot mai mult! si va luați karma romanilor pe voi.
    Acum o sa regretați ca ați împușcat pe Ceaușescu ca știți ca dacă faceți romanilor frig si foame veți muri împușcați la zid. E o matematica întunecata dar precisa si sunteți disperați. Așa ca nu va lăsați păcăliți de Inteligenta Artificiala malefica - I'AM Technology - dragi elite sa faceți romanilor frig si foame, ca daca veți face, hmmm...nu știu exact ce veți păți, dar toți cei care se cred nemuritori si rece in lumea lor vor experimenta caderea Luceafarului si întemnițarea lui.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Las-o mai moale cu osanalele la adresa preaimpuscatului! Niciun OM al Lui Dumnezeu nu are pretentii sa i se cânte osanale, sau ca picii de grădiniță sa fie spalati pe creier de parca toti ar fi copiii cuplului ceaușist. Ca masonii vor plăti sunt de acord. La fel cum vor plati si rusii, si americanii si restul dementilor controlori.
      E legea universului cand: când iubire nu e, e lege cauza efect. Adică e karma....Iar comunistii nu au avut nici in clin si nici in mânecă cu Iisus, adica Iubirea.
      Nici masonii nu au nimic in comun cu Creatorul. Zeul lor e unul inchipuit de ei si se numeste arhitect.
      Ce i s-a intamplat lui Ceausescu este si bumerangul suferintei poporului tinut in stare de sclavie. Nu e doar teoria conspiratiei.
      Daca sunt zgârcit, hoțul actioneaza ca un element al karmei. Daca am furat o masina,,s-ar putea ca un zid sa fie elementul karmei. Daca am jefuit un popor intreg,poate ca si poporul o merita. E incapabil sa invete ca fara legi divine degenereaza

      Ștergere
    2. Cu un singur aspect vreau sa va dau la cap vis a vis de impuscare, seco a tradat si ia lasat pentru ca fiecare omulet din toata Romania si-a dorit-o din inima chiar! Drept urmare trage si va mai trage, fix dupa cum merita! Geaba va spalati pe dinti, Spurcarea nu se duce.

      Ștergere
    3. Ceaușescu?! 🤣 fugi bă de-aicea cu bâlbâitul ăla mizerabil care, da, trebuia împușcat, îmi pare rău că nu l-am împușcat eu cu mâna mea

      Ștergere
    4. @19 septembrie 2022, 04:59

      Asa e bre cum zici tu,... insa smecheria era alta. Boborul trebuia sa intervina sa nu fie executat ci sa fie LASAT SA SE LINISTEASCA CITIVA ANI BUNI( ca sa-si scrie memoriile in liniste), asa cum se judeca orice caz complex intr-o democratie( ca doar vrem @tara K AFARA!), si sa fie executat dupa vre-o 10-15 ani asa cum o fac cei din afara.

      Asa aflam si noi, pul9mea toate birfele despre relatiile pe care le-a avut cu finanta mondiala si care-i treaba jegoasa cu toti jmecherii care au luat puterea...cine, ce si CUM?...si cu ce bani?
      altfel...nu conteaza, ..singur si-a taiat craca de sub picioare crescind vipere la sinul sau si cigulind la doi stapini.

      Ca doar este scris: "Nu poti sluji lui DUmnezeu si lui Mamona!"

      INTELEGI MATALE?? :)))

      Ștergere
    5. Vitejii mei... tot la batranii aia doi parasiti de toata lumea aveti curaj?

      Daca era ceva de capu nostru... pana acu impuscam unu doi politicieni.
      Sa vezi ce curaj isi gaseau restul cand ii presau de afara...

      Ne vinde fostul sef de peco V. Popescu in timp ce vorbim si noi spargem seminte ca ce i-am fi facut noi lu impuscatu?

      Hai sa ne revenim majoritatea suntem doar niste iobagi care se amagesc ca au ajuns altceva pentru ca consuma produse din vest.

      Sunt si exceptii da aia in general o termina prost.

      Ștergere
  3. https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=629965495207742&id=100045828922290

    A face economie este un stil de viată pentru romani, este ce fac romanii încă din anii 80, asta ne caracterizează, noi nu ne-am bazat pe consumul resurselor altor tari....
    Daca nu știi ce înseamnă sa faci economie nu știi cum se trăiește românește.
    ..... Cu acest mesaj trebuia sa meargă ministrul Energiei la BruSSels, nu sa vina cu sfaturi de a stinge becul noi ca alții sunt prea mai sa cada si sa își păstreze ei viată confortabila in care au trăit pana azi! A-ti greșit mesajul si direcția. Mergeți înapoi si spuneți ca ROMANIA FACE CEA MAI MARE ECONOMIE DIN EUROPA!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vazut de foarte multi ani apartamente cu iluminatul la minim, becoleduri chioare, CRI prost, puteri de cativa W, stricandu-si ochii. Poate masina de spalat e o necesitate, dar cuptorul cu microunde nu. Lumea prefera sa-si strice in primul rand ochii facand economie la iluminatul casnic, desi exista becuri led cu filamente-de la Dial, Osram, cu puteri de la 2-3W pana pe la 11W. CRI ridicat, tin ani de zile.
      https://www.bricodepot.ro/iluminat/becuri-si-neoane/bec-led-diall-e27-gls-60w-2700-k-sticla-transparent-fara-estompare-pachet-de-1-bucata.html?gclid=EAIaIQobChMImNONiYee-gIVjgwGAB1WFADtEAQYAiABEgLwf_D_BwE
      Adica nu gunoaie de genul https://www.bricodepot.ro/iluminat/becuri-si-neoane/bec-led-diall-e27-mini-sfera-40w-2700-k-plastic-alb-fara-estompare-pachet-de-1-bucata.html?gclid=EAIaIQobChMImNONiYee-gIVjgwGAB1WFADtEAQYASABEgIpbfD_BwE si altele similare, care ma mir ca nu se topesc instant. Dar n-o sa discut despre iluminat zonal, ce temperatura de culoare e mai buna, samd. Se cearta altii pe alte forumuri ani buni si degeaba. Un aspirator, o masina de spalat, un fier de calcat au consum de 1500-2500Wh, dar functioneaza in functie de setari, eventual termostat. La bloc nu prea conteaza, dar la casa, pe sistem off-grid da, in alegerea invertoarelor solare. E vorba de puterea instantanee, de varfuri de curent. Si, a propos de asta, e ciudat ca fiarele de calcat au termostat, adica 2000W on-off in timp ce aspiratoarele sunt tot mai "eco", le scade puterea. O controversa tehnica ar lamuri multe-de la cat de proaste sunt de fapt aspiratoarele, si pana la cat de primitiv e fierul de calcat, cu masa de metal uriasa ce presupune inertie termica ridicata samd. Dar cand am vazut un fier de calcat de calatorie, de 400W, am zis uite ce bun e. Pentru invertoare, nu pentru economia ursulei. Mai bine am face economie la diagonala televizoarelor sau privind PC-uri, laptop-uri cu i7 sau i9 deseori inutile, decat la iluminat. Multora le slabeste vederea, apar copii cu lentile de -5 si nu stim de ce. Miopia si pe viitor sansele de cataracta nu tin doar de tipul de iluminat, ci si de deficitul vitaminei A si D.

      Ștergere
    2. Poate vrei sa zici "facea" in trecut cea mai mare economie, ceea ce din nou nu este adevarat deoarece DUDUIAU COMBINATELE si UZINELE consumatoare, cele de CIMENT, ALUMINIU, etc.

      Acum modelele supreme de economie de curent se vad noaptea din avion, sau mai bine zis NU SE VAD, deoarece toate luminile sunt stinse: CoreeaDeNord si Cuba.

      Ștergere
  4. Chinezii sunt cu bailout la bula imobiliara, cu cresterea anemica, cu scaderea populatiei, cu migrarea industriei... Chip-urile sunt asa, chestie aditionala.
    De decaderea Chinei sper sa profite India, alte state asiatice si cele africane peste 10-20 de ani.

    RăspundețiȘtergere
  5. Tehnic, SMIC se bazeaza pe aparatura litografica dezvoltata de SMEE, care a reusit sa dezvolte inca din 2019 echpamente capabile de a produce folosind tehnologia DUV, chipuri de 7 nm. Dar sa nu uitam ca SMEE nu este singura companie chineza din domeniu iar AMEC si Naura, au dezvoltat deja echipamente litografice capabile de a produce chipuri de 5 nm, si ambele sunt angajate in cursa pentru a atinge pragul de 3nm, pe care si-au propus sa-l atinga pana in 2025!!

    SMIC, deja produce semiconductori in arhitectura de 7 nm si pana in anul 2025, probabil mai devreme, va trece la prodecerea lor in masa, urmand ca imediat sa treaca la producerea de chipuri cu tehnologia de 5 si 3 nm.

    Pe de alta parte, sa nu uitam ca nu departe in urma SMIC, este o alta companie chineza, anume YTMC, ambele companii aflandu-se la numai doi ani, in termeni de dezvoltare a tehnologiilor noi, in urma TSMC, avansul fiind recuperat de la 10 ani la 2 ani diferenta, in numai... 2 ani!

    Huawei detine peste 75% din licentele mondiale privind tehnologia 5G, asta facand ca practic fara aceste licente, implementarea 5G sa devina imposibila!

    Problema pentru americani, e ca desi ei detin cam 45% din piata de semiconductori, doar 12% din productia mondiala de chipuri, e a lor, in urma noii evolutii din China, SUA riscand sa ramana si fara acesti 12%, din cauza calitatii, performantelor, costurilor si in special, din cauza capacitatii de productie ale chinezilor!

    Miza este de fapt IA, care va controla totul, de la aramament, medicina, securitate, pana la zborurile spatiale si minerit! Ori, IA inseamna tehnologie de comunicatii 5G (cel putin) si o arhitectura a chipurilor, de cel mult 5 nm (care permite “inghesuirea” imensa de semiconductori pe un chip).

    Iar chinezii au toate sansele (si premisele), de a ajunge primii, atat la o tehnologie 6G de comunicatii, cat si la tehnologia de 3 nm a chipurilor!

    En passant, dat fiind ca tehnologia de 3nm a chipurilor pare a fi limita minima fizic de dezvoltare a microchipurilor, deja in China (si nu numai), se discuta despre o noua conceptie a microchipurilor, folosind structurarea tridimensionala a straturilor...

    Vom vedea ce urmeaza, dupa / daca vom iesi cu bine din haosul actual, care pare sa se extinda din ce in ce mai mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Felicitări! Nu am expertiză în domeniu, dar explicați atât de clar fenomenul, încât înțeleg și eu. Mulțumesc! Monica N.

      Ștergere
  6. Vrajeala asta cu lupta pe nanometri nu-mi da fiori. Vacsurile au mini-computere de nanometri, deci tehnologia e cu mult sub picometri. Se joaca de mult la nivel de atto-metri in timp ce pentru pulime cativa nm in minus au insemnat cincinale in stil comunist.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. acum nu ne da fiori , dar când scot robotii la ghișee si recepții o sa conteze

      Ștergere
  7. Daca e sa ne gandim, TOATE restrictiile impuse cuiva de americani, au fost un fiasco si i-au lovit mult mai mult pe initiatori decat pe destinatari!

    Atat restrictiile impuse chinei cat si cele impuse rusiei, n-au facut deact sa genereze dezvoltare si intarire pentru cei “loviti”, americanii si in special “aliatii” lor, ajungand in urma restrictiilor, aproape in sapa de lemn.

    Nu-mi dau seama cum se vor aranja lucrurile in viitorul apropiat, pentru ca Putin pare ca incepe sa-si piarda din sustinere, in timp ce China se intareste constant. Daca Putin pierde jocul si Rusia se dezmembreaza sau daca doar dispare ca putere mondiala, pe termen scurt, vor castiga in mod sigur, atat SUA cat si China, toti ceilalti fiind pierzatori. Pe termen lung insa, va pierde toata lumea, finalul fiind instaurarea unei dictaturi mondiale, identitatea dictatorului fiind de fapt lipsita de importanta pentru noi, “restul lumii”.

    Daca Rusia castiga, desi pare din ce in ce mai putin probabil, avem cu totii o sansa de a reveni la o oarecare normalitate, cel putin pentru o perioada.

    Pentru noi, romanii, nu se mai pune problema de partea cui ne situam, nu se mai pune problema de a ne dezvolta ci, doar de a supravietui. Am trecut de multisor de cel de-al doisprezecelea ceas si ce n-am facut cand era si necesar si posibil, e imposibil sa mai facem acum, asa incat a visa cai verzi pe pereti ca am mai putea sa ne recastigam independenta (de orice fel ar fi ea), si sa stam pe picioarele noastre, e doar o naivitate fara limite. Noi, nici macar drept pioni nu contam in jocul care se joaca acum, suntem cel mult o mica portiune a esichierului, nimic mai mult: o portiune din terenul pe care-si vor rupe reciproc oasele marii jucatori, cu dezastrul de rigoare, pentru noi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unde suntem noi? Unde am fost dintotdeauna: la răscruce de vânturi. În ciuda tuturor intemperiilor, vom supraviețui! Unde mai suntem noi acum: în sufletele noastre în care mai pâlpâie credința și speranța! ❤️
      Monica N.

      Ștergere
    2. De ce? De ce "nici măcar ca pioni nu contăm în jocul care se joacă acum"? De ce "suntem cel mult o porțiune a eșichierului, nimic mai mult" De ce nepotul meu a crescut fără tată, având abia 5 luni când tatăl lui, ofițer parașutist, a fost împușcat de un lunetist, căzând pe caldarâm cu creierii zburați, în decembrie 1989? De ce? " Vom muri și vom fi liberi" sau "Vom trăi și vom fi liberi"? Ce s- a întâmplat cu Noi? "Naivitate fără limite"? Ar fi mai bine să încrucișăm de pe acum mâinile pe piept, că oricum e prea târziu? Acum, în momentul în care eu scriu aceste câteva rânduri, foarte aproape de noi, oameni, semenii noștri mor, omorându-se între ei. "Pagube colaterale", nu-i așa?

      Ștergere
    3. Cele câteva rânduri amare, îmi aparțin mie, Monica N

      Ștergere
    4. O parere diferita aici la minutul 22:
      https://www.youtube.com/watch?v=QjIlriEtAB0

      Ștergere
    5. Domnule "Trandafir Galben", deși curiozitatea este apanajul femeilor, pe mine, chiar dacă sunt femeie, nu prea mă dă afară curiozitatea din casă. Las unui " domn" satisfacția "minutului 22". Și totuși, am o curiozitate subtilă. Cunoașteți istoricul trandafirului galben? Vă ajut eu: provine din Orientul Mijlociu, fiind descoperit în Afganistan și în sud-estul Asiei în secolul al VIII-lea. O viață plină de iubire, vă doresc, domnule "Trandafir Galben"! Monica N.
      Observație: pe dumneavoastră nu prea vă dă afară din casă EMPATIA. Părerea mea!

      Ștergere
  8. Stimați comentatori, vă înțeleg indignarea și sunt în asentimentul dumneavoastră, dar în textul articolului nu este vorba despre ursula.I-am redactat intenționat numele fără majusculă, tocmai pentru a evidenția faptul că această doamnă este doar o "păpușă trompetistă". Uite, Păpușarii, atenți la doleanțele poporului european, vor schimba păpușa.Dar această schimbare nu rezolvă problema. Înlocuitorul va fi tot o păpușă trompetistă. Au suficiente păpușele în dotare, pregătite din vreme.Nu știu cât timp mai au. Se cam împuținează. Revenind la conținutul articolului, ce informație esențială ni se dezvăluie ? Faptul că "China a reușit să devină autonomă la producția de chip-uri", contrar încercărilor disperate ale Administrației SUA de a distruge industria chinezească de chip-uri. Vi se pare puțin? Mai departe, "Rusia, care nu reușește încă să depășească barierele tehnologice" va beneficia de succesul Chinei. Cum ? " Vestea venită dinspre chinezi este menită a le da o puternică gură de oxigen rușilor, întrucât vor avea unde să-și producă propriile procesoare" până când se pun pe picioare în acest domeniu foarte important. In esență, despre ce vorbim : Multipolaritate contra Unipolaritate. Ce-a glăsuit cândva, nu cu mult timp in urmă, dl.Biden Robinet? Cum va fi SUA șefa NOM și cum fraierii se vor încolona cuminți, săraci, umili și dezbinați in spatele ei. Hmmm...se pare că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Părerea mea! Informațiile culese din articolele scrise de domnul Dan Diaconu, filtrate de gândirea mea, mă ajută să- mi conturez o părere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Rusia, care nu reușește încă să depășească barierele tehnologice" va beneficia de succesul Chinei.

      DD putea sa scrie doar atât.

      Ștergere
    2. "Trenduri economice" nu e registru de telegrame. Părerea mea!

      Ștergere
  9. Semnez textul cu " părerea" : Monica N. în sensul că mi-l asum. Vă mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  10. China nu este în competiție cu SUA. China și SUA sunt de aceeași parte a baricadei globaliste. Plus că sunt legate direct prin sistemul financiar patronat de americani.
    China doar joacă teatru atunci pare că susține alianța împotriva SUA.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect!
      Subscriu. Desi de multe ori toti sunt intelesi pina nu mai sunt, toti fiind mari curve.

      Ștergere
  11. Domnule Diaconu stirea dvs. e foarte optimista. Eu am citit o stire Reuters din 27 august precum ca SMIC a primit finantare 7.5 miliarde sa faca o noua capacitate de productie la Tianjin. SMIC este mare dar totusi e in urma lui TSMC care e un mare producator de semiconductoare si chipuri din Taiwan. SUA a impus sanctiuni insa se pare ca chinezii descurcareti au driblat. Personal cred ca e o competitie in derulare si e prea devreme sa zicem ca China a cistigat. Americanii nu stau cu miinile in san si nu sunt asa prosti cum vor unii. Chiar daca Biden e slab tot banul e valoarea suprema.

    RăspundețiȘtergere
  12. Pentru toți de după propagandă care cred ca americanii vor investii in iubita România și le va salva fondul.
    Puțin video cu Putin și dezvăluirile despre proprietarii de terenuri agricole din Ucraina. Degeeaba vreți să vindeți terenul din România că nu il vrea nimeni. Nu va crede nimeni, toti știu inclusiv americanii ca sunteți trădători in orice schemă. Luați și plângeți băi români trădători :

    https://twitter.com/ivan_8848/status/1571174128924692482?t=e_6Jwt0-cSKEiqkx3lKu9Q&s=19

    RăspundețiȘtergere
  13. Palitura crânșienă....ziceam unui film chinezesc, pe vremuri. Iar acum, Cathay strikes back.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Traduc filmul-Lovitura Fulgeratoare 😊
      Dar ushigator dhi musthii stii ?

      Ștergere
  14. Cursa e din ce in ce mai palpitanta, motoarele se tureaza mai tare, banu iese tot mai generos.

    Motivul acestui salt nu e un rezultatul unui progres major al chinezilor.
    Cum bine zicea un politician chinez... ce nu pot rezolva cu un sac de bani, cu siguranta pot rezolva cu doi.

    Politicul s-a scormonit mai bine de bani, au lasat ambitiile deoparte cu cercetarea loco si au angajat 100 de fosti ingineri taiwanezi.
    https://asia.nikkei.com/Business/China-tech/China-hires-over-100-TSMC-engineers-in-push-for-chip-leadership
    Aia au stors practic tot ce se putea din masinile ASML care le detin chinezii.
    Ramane de vazut daca calitatea, si cantitatea la care pot livra se incadreaza in cerintele pietii sau vor acoperi doar anumite nise.

    Pe partea ailalta americanii au pompat 50+ miliarde pachet de stimulare a producatorilor de cipuri. Nu cred ca va fi mare fas... Intel pare un gigant alergat din toate directiile. AMD il alearga pe zona procesoarelor clasice, Apple ii alearga pe amandoi cu gama de procesoare M. Intel s-au bagat pe placi video unde oricum erau altii si au neglijat piata procesoarelor low power.

    Singura bariera reala e interdictia impusa ASML de Trump de a mai vinde masini de litografiere noi catre China. Cu siguranta se vor gasi solutii gen unde 2 saci de bani nu rezolva problema cu siguranta 4 o vor rezolva.

    Traiasca socialismul bazat pe capital.

    Rusia nu exista in aceasta cursa.

    RăspundețiȘtergere
  15. FOLOSITI facebook PE PROPRIUL RISC.
    facebook ESTE o turnătoare CE guiță LA GUVERN tot ce faci

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. https://youtu.be/adOThwFvJ9k

      Aici e București,/ nu mă interesează,/ nici Est, nici Vest

      Ștergere
    2. Ce gluma buna! Controlul a aparut inaintea instaurarii comunicatiilor. Internet controlat din start, convorbiri telefonice inregistrate tot din start. A trebuit 11 septembrie ca sa admita ca pot face asta si o vor face global. Capacitatea de stocare s-a dezvoltat pentru control, razboaie.
      Nu multi si-au pus intrebarea de ce pentru destul hardware din laptop-uri trebuie cautate drivere, eventual modate, in timp ce webcam-ul merge mereu din prima, driverele existand deja in kit-ul de windows. Toate se fac progresiv, in timp, ca lumea sa inghita. De ceva vreme, castile cu fir sau bluetooth au microfon incorporat, chipurile utile ca handsfree. Free sa/pentru ce?
      Evolutia inseamna control in crestere. Compar un invertor MPPT cu conectare prin USB cu unul care vrea doar wi-fi/bluetooth, user, parola, email, numar de telefon. Nu intreaba si cati cm la... Locatia oricum trebuie activata la BMS. Triangulatie e putin spus.
      Noroc ca am aflat la timp cata conectivitate trebuie. Altfel o luam din cmd cu adb devices, adb shell si pm uninstall –k ––user 0 tot ce trebuie, gen pm uninstall –k ––user 0 com.google.android.cellbroadcastreceiver, pentru wireless emergency alerts, scobeala arafatului cu ro alert. Desigur, trebuie mai intai deblocat telefonul, activat developer options, drivere adb device samd. De la caz la caz se da jos androidul european si se flashuieste un miui china, indonesia etc. Glumeam. Unele telefoane au rollback protection, n-are rost sa incercati EDL mode, softuri virusate pentru rescriere ROM. Cine nu vrea control, sa renunte la internet si telefon, simplu.
      E cam tarziu pentru a mai gasi motive sa evitam controlul. S-a dus definitiv acel privacy mult laudat odata. I.A. isi face treaba, si i-am si raspuns, ultima data chiar acum:
      "FOLOSITI facebook PE PROPRIUL RISC.
      facebook ESTE o turnătoare CE guiță LA GUVERN tot ce faci". O postare tipica A.I. Nici un profil psihologic posibil nu putea fi capabil de astfel de "scriere". Iar autocorrect-ul de pe telefon procedeaza altfel.

      Ștergere
    3. Referitor la feisbuci eu tot nu pot intelege:

      Ce mare brinza fac oamenii de sunt ei interesati? Marea majoritate birfesc, vorbesc, vind-cumpara haine, pisicute si catei, flori si excursii, religie si politica in general eronata, paralela cu realitatea. Deci ce mare cacat afla ei de este nevoie de confidentialitate, un concept la fel de cretin introdus tot din afara de toti boii.

      Pe vremuri tot blocul stia TOT DESPRE TOTI si nu se plingea nimeni de vai, vai...pierderea confidentialitatii. Nu dadea nimeni buzna sa mearga la psihanalistii lu peste cum o fac astazi ci problemele de stress... erau rezolvate CU SUCCES in curtea blocului cu vecinii sau la tara, in batatura.

      Ștergere
    4. Nu oamenii in sine sunt interesanti, ci mai ales interactiunile dintre ei, posibile si imposibile "coalitii" care nu sunt permise. Oamenii trebuie sa ramana dezbinati si sa viseze, daca mai viseaza, la un erou salvator, aparut intr-un nou partid sau in vreo coalitie ceva.
      Alte motive? Au aparut legi peste legi despre instigarea la ura, rasisme, afectarea imaginii publice a politicienilor prin comentarii samd. Legile nu pot fi aplicate daca nu exista de la turnatori de profesie pana la controlul internetului. Legea privind gunoaiele care trebuie aruncate separat, pe categorii de materiale a avut ca efect montarea de camere video spre pubele. E vorba in linii mari de dat amenzi cat mai multe, si stors bani de la populatie. O scara de bloc are minim 3 turnatori; cand unul e ocupat, bolnav etc, ceilalti isi dubleaza "tura", pentru a compensa. Merge de secole, in diverse forme. Nu-i poti lua vecinului capra ca sare cu toporul, il reclami ca face comert si-i iau organili capra. Reclamagiul e super-fericit.

      Ștergere
    5. Pentru 03.56: daca tot nu conteaza confidentialitatea deloc hai sa ne intrebam ce tot fute grija pe un militian sau pe un securist prost din sri ce gandesc, ce vorbesc ce simt si ce afininitati sportive sau politice sau religioase am eu daca tot sunt un cetatean amarat fara acces la informatii clasificate si fara sa fiu vreun mahar in politica afaceri structuri etc?!

      Confidentialitatea, naivilor, inseamna in primul rand respectarea demnitatii umane, dar prostii din structurile romanesti NU au auzit de asa ceva, ei cica pentru preventie, oricare nu conteaza, isi permit orice incalcare a legii. Altfel, si eu vreau sa stiu ce fac aia din sri sau sie sau de la spp de ce taie frunza la caini, dar nu se poate secret de serviciu. Daca nu vrem confidentialitate hai atunci sa stam in blocuri fara usi fara ferestre sa ne spalam la comun sa barfim la comun etc.
      Si sclavii au drepturi si avem legi reglementate, altfel ar fi anarhie totala

      Ștergere
    6. Subscriu! O întrebare pentru "agentul 03.56": dezvoltați vă rog afirmația "Pe vremuri tot blocul știa tot despre toți". Ce reprezintă " tot blocul"? Cumva, un fel de mini COT ( Centrala Ochiul și Timpanul), subsidiara COT. Bine, primul beneficiar al prețioaselor informații, era sectoristul de la Miliție. Mai departe, erau plimbate din gură în gură spre Înaltul Cerului, adică, știți dumneavoastră cine. Abia acolo prețioasele informații se băgau la centrifugă. Oricum, sincer, pentru propoziția mai sus reiterată, eu îl felicit pe domnul " 03,56". Pe aici, doar autorul blogului este la vedere, descoperit; noi, comunitatea de comentatori, suntem fie acoperiți, fie mai ușor descoperiți. Adică, cum ar veni, unii sunt acoperiți cu plapuma până la gât. Alții sunt acoperiți din picioare până peste cap. Mișto! Acum, să nu vă fie cu supărare. Mai glumim și noi, mai râdem că doar n- o să plângem. Cu stimă, Monica N.



      Ștergere
  16. https://www.activenews.ro/opinii/Poligon-de-Incercare-pentru-Marea-Resetare-In-Ucraina-va-fi-creata-o-%E2%80%9Emacheta-a-Noii-Ordini-Mondiale-176143

    RăspundețiȘtergere
  17. Îmi voi permite o anumită observație, fără să intru în polemici: unii dintre comentatori nu citesc cu atenție textul articolului. Monica N.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Citim Monica, citim, stai linistita ca nu-i nici o nenorocire daca cineva mai spune si ce are pe suflet! :)
      Amza

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)