joi, 15 octombrie 2009

Revolta inutila


Asistăm din nou la unul din multele momente imbecile ale istoriei recente. Operaţiunea guvernul are probabil puterea de a revigora o campanie electorală idioată care se întinde pe câţiva ani şi al cărui unic scop este intrarea României în default. Aţi citit bine şi nu voi repeta. Nu am înţeles obedienţa cu care FMI-ul eliberează sume în condiţiile de cutremur politic, indulgenţa cu care "monitorizatorii" îşi scriu rapoartele şi, mai ales, nu înţeleg stupiditatea celor care au puterea.


Despre România citesc în premieră două ştiri pe prima pagină a EU Observer. Prima, care este de altfel şi articol de fond, se referă la eternul subiect al Revoluţiei din '89(Romanian authorities neglect Strasbourg request in dramatic case), în timp ce cea de-a doua tratează picajul guvernului(Romanian government falls in no-confidence vote). Două ştiri care dezvăluie realitatea mioritică, ştiri pe care le-am fi putut citi şi acum 20 de ani, şi acum 10 ani. Este un indicator amar al unei societăţi care refuză să evolueze, permiţându-şi luxul de a refuza ruperea de trecut.


Nu, nu vă iluzionaţi. Caterinca din Parlament de acum câţiva ani, atunci când unu' se trezise să facă procesul comunismului în timp ce mai mulţi măscărici făceau un spectacol macabru, nu a reprezentat nimic. Adevărata revoluţie ar fi fost publicarea integrală a tuturor documentelor CNSAS şi accesul liber la ele(publicarea pe net ar fi o idee). De asemenea, aceleaşi desecretizări s-ar putea face pentru toate documentele securităţii din ultimii ani ai comunismului(cele legate de poliţia politică) şi, mai ales, a tuturor documentelor din Revoluţie. Două lucruri simple care ne-ar fi condus la o rupere definitivă de semi-defunctul regim. De ce nu se face e un mister. Probabil din cauza unor dosare care sunt mult mai utile în campanii de intimidare decât prin statutul public.


Reîntorcându-ne la economie, nu pot remarca decât că ne învârtim în jurul aceluiaşi punct păgubos. Facem declaraţii, propunem soluţii sforăitoare, aducem contraargumente şi o luăm de la capăt. O mizerie în fiorătoare care mai şi costă o groază! V-aţi gândit cât de devastatoare este declaraţia conform căreia dacă nu ne intră banii de la FMI nu pot fi plătite pensiile şi salariile? S-a întrebat cineva ce se va întâmpla după ce banii vor fi fost transformaţi în pensii? Care sunt fundamentele pe care stăm? Şi, mai mult, de ce ne amăgim atât de mult cu indulgenţa FMI? Credeţi că va ţine la infinit?

Sunt câteva întrebări pe care ar trebui să şi le pună fiecare politician atunci când stă la hăhăială. Ai noştri nu au avut pragmatismul ungurilor care, atunci când au înţeles cât de incompetentă e clasa politică, au decis susţinerea unanimă a unui guvern de independenţi. Probabil, peste ceva timp o să constatăm cu surprindere că ungurii ne-au luat-o iar înainte; problema e că avedm memoria scurtă deoarece în realitate ungurii ne-au luat-o de fiecare dată înainte. Dar asta e o altă poveste şi nu mă întind deocamdată la discuţie.

P.S. Dacă aceste rânduri sunt defazate faţă de realitate, acordaţi-mi circumstanţe întrucât sunt la un alt capăt de continent, iar ştirile interne sunt destul de defazate pentru mine.

14 comentarii:

  1. Care e celalalt capat al Europei unde esti acum? Nu stiu de ce, dar cand am citit te vedeam prin City of London. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. nu esti defazat, dane. din pacate, esti si la obiect. :(
    si pe mine ma sperie usurinta cu care clasa politica vorbeste de cei 20 mlrd de la FMI si UE. de parca ni i-ar da pe gratis.
    dar bate saua sa priceapa iapa; asta e...(concluzie pur romaneasca).

    RăspundețiȘtergere
  3. Pacat de banii de la FMi si UE. Se va alege praful de ei. Ce e mai greu nici nu a venit

    RăspundețiȘtergere
  4. "Personal, mizez pe FMI că va mai închide (inca o data) ochii dacă unele legi nu vor fi aprobate, aşa cum a fost stabilit în contractul iniţial”, spune analistul Bogdan Baltazar.
    http://www.cotidianul.ro/romania_dependenta_si_anul_viitor_de_banii_fmi_pentru_salarii-100911.html
    lol

    RăspundețiȘtergere
  5. Partea cu desecretizarea dosarelor si publicarea lor este un lucru de bun simt, insa in Romania tine de domeniul idealului.

    Este imposibil ca X, care detine un job in parlament sa-si publice singur trecutul si sa-si pierd jobul!
    Probabil se vor publica peste vreo 20-30 ani, cand o parte importanta acum a clasei politice va fi deja pe lumea cealalta.

    RăspundețiȘtergere
  6. cred ca nu se vor publica niciodata, nici dupa ce vor muri politicienii deoarece vor avea copii si nepoti care vor avea nevoie de banii,afacerile,imobilele, pilele si relatiile stramosilor

    RăspundețiȘtergere
  7. Alex S : Nu, nu sunt la Londra. Sunt ceva mai la sud, in Spania.
    ionut: Era vorba de revolta mea... :-)

    RăspundețiȘtergere
  8. De cate ori vreti sa vi se mai explice ca sa intelegeti ca Romania e TOO BIG TO FAIL ?

    Asta e SINGURUL motiv pentru care FMI ne-a dat banii si vor continua sa ni-i dea atata timp cat va mai exista FMI.

    RăspundețiȘtergere
  9. FMI NU NE DA BANI DEGEABA!
    FMI ne indatoreaza si noi cheltuim banii pe margele. Dupa aia o sa vina sa ne ceara banii. A... nu aveti? va mai dam o pasuire, dar in schimb vindeti CFR-ul, retelele de apa si canalizare cui vrem noi, si la pret de nimic. Dupa un an, cioc-cioc... n-aveti bani? vindeti padurile, terenurile, muntii... faceti exploatari de aur cu cianuri... tot ce vor muschii afaceristilor care sunt in spatele FMI.
    Argentina anyone?

    RăspundețiȘtergere
  10. Da anonim ai dreptate, asta e ideea, prin banii astia FMI-ul preia controlul (adica isi mentine controlul).
    Doar ca in Romania nu prea mai este ce exploata, in Argentina exista gaze, ceva petrol, au si agricultura, adica mai era ceva de privatizat (furat)...in Romania doar saracie si nevoi (pe care nu le mai apara nimeni)
    Oricum, sa vedem cum vor reactiona romanii cand vor ajunge la fundul sacului, dupa trei patru luni fara pensii si fara salarii, fac revolutie, explodeaza mamaliga, sau continua sa stea cu fustita ridicata si poponetul sus?
    Cre'ca mandatul viitorului guvern va fi sa 'preserve the social peace', daca se va putea...

    RăspundețiȘtergere
  11. intr-un stat normal, declaratiile unui presedinte au grad de axioma. iar cand pseudo-presedintele asta al nostru afirma in fata integii tari ca fara banii de la FMI intram in incapacitate de plata, nu e o declaratie clara de disperare si servilism?
    are sens sa fiu ingrijorat ca bancile locale nu isi vor mai primi infuziile, care vor fi "arse" pe mentinerea cursului si facturile la utilitati (salarii si pensii), propagarea instabilitatii la nivel regional avand astfel cale libera?

    RăspundețiȘtergere
  12. Razvanele asa e ca uneori e foarte dureros sa spui adevarul? "Pseudopresedintele" ala "al nostru" de care vorbesti tu nu a facut altceva decat sa spuna tristul adevar.
    Un alt mare adevar dar si mai dureros este ca peste 300.000 de bugetari (plimbareti cucuieti de acte de aici pana colo si cititori de bancuri trimise pe mail de colegul de langa) vor trebui disponibilizati. Baietii vor trebui sa-si foloseasca inteligenta pe la niste interviuri, vor trebui sa renunte la multe privilegii si sa nu se mai planga de salariul "mizer" pe care-l primesc (ascunzand faptul ca acesta reprezinta doar o mica parte din veniturile nete incasate in fiecare luna din prime, sporuri, mici atentii...etc) Asta e viata, uneori poate fi si dura pentru categoria celor de mai sus din care cu siguranta tu nu faci parte.

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu cred ca Romania va intra in default. Daca Romania intra in incapacitate de plata, Austria si Grecia au o sansa uriasa sa intre si ele in default, generand o imensa reactie in lant. Sunt in Suedia, si vad cum ei considera Letonia too-big-to-fail, tinand cu dintii de ea de frica. Nu au lasat Letonia si nici Ucraina sa intre in default, ba chiar si pentru Islanda s-a gasit o solutie 'salvatoare'.
    Cat despre 'vin strainii sa ne ia tara', de ce va e frica? Nu exista companie romaneasca manageriata mai prost sub proprietate privata decat sub proprietate publica. Lucrul asta e valabil in Romania mai ales. Vin sa ne ia CFR-ul? Si? In Romania am mers cu trenurile private ale unei companii private care a preluat niste sectii de la CFR. Excelent orarul, excelent confortul, pretul foarte bun. Si fac si profit. La marfa, la fel. Sa vina Regiotransul si GFR-ul si Softransul, sa ocupe tot, din partea mea! Mai departe, de cand cu concurenta la Romtelecom, a devenit din "Romtelenoise", un furnizor excelent de internet si telefonie fixa. Iar Petrom si Petromidia, din gauri la buget, au scos, subit, profit! De sidex, nu mai vorbim - Dan poate are dreptate cu intentiile actuale ale indienilor (nu cred, si am motivele mele), dar, avand treaba cu combinatul in 1999 si in 2006, diferentele vazute de la management la stilul de lucru din combinat au fost uriase. In bine. Chiar si la plata lucratorilor. La fel chiar si la Hunedoara (am lucrat in industria otelului mai bine de 20 de ani), si chiar si in gaura neagra numita Calarasi.
    Cat de terenuri si paduri, majoritatea sunt deja private... Minereurile oricum zac neexploatate, sau sunt exploatate superficial de un stat dezinteresat. Asa ca, din partea mea, daca vine FMI-ul sa "ne" ia totul, sa nu uite sa ia si CNADNR-ul la pachet! Poate asa vom avea autostrazi. Oricum ce-i al statului roman nu-i al meu, ba chiar sunt nevoit sa platesc taxe pentru calitatea 0 a serviciilor oferite!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)