luni, 11 aprilie 2011

Jocul de-a dolarul


Ne aflăm într-un moment în care economia americană ar fi trebuit să se aşeze pe fundamente solide. Suntem într-una dintre perioadele de creştere tradiţională(ciclică) a pieţelor de-acolo, oamenii par mai optimişti, iar datele care vin dinspre mediul de business sunt oarecum pozitive. Cu toate acestea, modul în care oamenii de afaceri americani percep evoluţiile celei mai mari economii nu sunt deloc pozitive. Principala îngrijorare care vine de-acolo este legată de inflaţie. 

De altfel nici nu trebuie să fii mare specialist în economie pentru a înţelege semnalele care vin dinspre pieţe. În momentul în care constaţi că absolut toate preţurile cresc într-un ritm accelerat, balivernele oficialilor chiar nu mai au nicio semnificaţie. Aceasta este realitatea, iar pentru mulţi este îngrijorător faptul că americanii nu reacţionează în niciun fel. Ei bine, pentru cei aflaţi la manete a început un joc de aşteptare. Devalorizarea dolarului faţă de euro nu e un lucru chiar atât de rău deoarece va avea ca efect creşterea exporturilor. O altă speranţă a americanilor, care are şanse foarte mari de concretizare, este aprecierea yuanului. Puseul inflaţionist din China trebuie stopat cumva, iar aceasta este metoda cea mai la îndemână(sau răul necesar).  

Cele două fenomene ar avea capacitatea de a ajuta economia americană să-şi reechilibreze deficitele şi să crească sustenabil. Din punct de vedere teoretic funcţionează, însă ceea ce vor să vadă oficialii americani este versiunea simplificată a fenomenului. În primul rând, devalorizările succesive ale dolarului nu mai sunt atât de sigure. În ochii investitorilor moneda americană şi-a pierdut mult din strălucire, iar politicile economice de-acolo au darul de a pune gaz pe foc. Practic, în acest moment, singurii care mai cred în dolar sunt americanii. Desigur, încrederea propriilor cetăţeni în moneda naţională este un lucru necesar, dar nu şi suficient pentru ca o monedă să aibă statutul de monedă de rezervă. Aici este de altfel şi locul unde se poate produce fractura deoarece nimeni nu poate paria pe o monedă care are ca singură direcţie prăbuşirea.

Puţini sunt cei care ştiu că în acest moment dolarul este susţinut numai politic. Amânarea deciziilor de vânzare a dolarilor din rezerve se obţin prin presiuni mai mult sau mai puţin discrete. Este o tactică a cărei eficienţă e îndoielnică. Istoria ne demonstrează că nu te poţi lupta prea mult cu evidenţa, iar ceea ce se poate obţine printr-o asemenea tactică este doar o amânare. Presiunile nu se pot exercita perpetuu. Este un lucru cunoscut la nivelul oficialilor americani, motiv pentru care în acest moment se lucrează la un plan alternativ de salvare a dolarului prin intermediul SDR-ului. Impunerea monedei de cont a FMI ca monedă universală ar putea avea ca efect cosmetizarea situaţiei. Într-adevăr, nu ai încredere în dolar, dar într-un coş valutar care este o oglindă a economiei mondiale ar cam trebui să crezi. 

Numai că "diavolul se ascunde în detalii". În coşul valutar al FMI dolarul are o pondere de aproximativ  42%, ceea ce-i conferă un avantaj net în faţa celorlalte valute. Trecerea la SDR, văzută de unii ca o salvare, ar putea fi de fapt o salvare a Americii. Cu virusul dolarului implantat în coşul valutar universal, americanii îşi pot permite în continuare fantezii fiscale fără a le mai fi teamă de faptul că aceasta le va afecta credibilitatea. 

Cam aceasta ar fi, în linii mari, foaia de parcurs. Nu vă aşteptaţi însă ca această trecere să se facă într-un termen scurt de timp. Aşa cum am specificat, este vorba de planul de rezervă care va fi pus în practică în momentul în care lucrurile o vor lua cu adevărat razna.

11 comentarii:

  1. doar o precizare.
    principalele produse de export ale americii sunt dolarul si inflatia.

    RăspundețiȘtergere
  2. urmareste "deprecierea" USD din ultima perioada in comparatie cu iuanul chinezesc si apoi mai vorbim

    RăspundețiȘtergere
  3. "In momentul în care constaţi că absolut toate preţurile cresc într-un ritm accelerat, balivernele oficialilor chiar nu mai au nicio semnificaţie".

    Iar oamenii de business sunt ingrijorati in legatura cu inflatia.
    Inflatie dupa care FED tanjeste de vreao 3 ani de zile.
    Si ea inca nu prea vine.Aia mare. Ca daca privim tabelul din link-ul de mai jos, nu putem spune decat ca inflatia din america e de 1.6, una dealtfel sanatoasa pentru economie.

    http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:kPuBJA3Cty4J:ftp://ftp.bls.gov/pub/special.requests/cpi/cpiai.txt+cpi+chart&cd=4&hl=en&ct=clnk&lr=lang_ro|lang_en&client=firefox-a&source=www.google.com

    Deci semnalul oficial e....vai,vine inflatia sau doamne fereste hiperinflatia. Astea sunt de fapt "balivernele".

    RăspundețiȘtergere
  4. mike: Daca ai fi citit articolul ai fi observat ca am zis:"O altă speranţă a americanilor, care are şanse foarte mari de concretizare, este aprecierea yuanului." Poate ca ar fi mai bine sa citesti inainte de a te considera a priori destept. Nu de alta dar risti sa emani miros contrar...
    Cornel: Daca FED-ul tanjea dupa inflatie o avea instant. Ma rog, mai sunt si isteti ca tine care au impresia ca poti produce din neant cantitati gigantice de bani fara a se intampla nimic. Cu asemenea exemplare de naivi se hranesc cei care traiesc bine.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mi se pare mie sau increderea investitorilor se muta destul de haotic de pe un continant pe altul?
    Acum aproximativ un an se vorbea despre moartea Euro... Eur/Usd a ajuns atunci pana pe la 1.16 si a revenit pe crestere pana pe la 1.6... pe "fondul ingrijorarilor privind economia americana"...
    Apoi din nou s-a spus cum economia europeana e sortita esecului iar americanii intra pe crestere si iar s-a vorbit despre paritate cel putin. Acum se vorbeste despre cat de rau va ajunge USD...

    Ma intreb insa care va fi principala tema din publicatiile mainstream de maine?

    RăspundețiȘtergere
  6. @Dan - inca o intrebare... BOJ tanjeste de mai bine de 20 de ani dupa inflatie... cum de ei nu o "au instant"?

    RăspundețiȘtergere
  7. Informatii-economice: Increderea nu se muta haotic. Episoade similare vei avea in momentul in care Spania, Italia sau Franta se vor afla in situatii similare cu a Portugaliei. Intr-un fel e normal; investitorii vor sa-si protejeze investitiile, iar migrarea lor aparent haotica de pe un continent pe altul este data de fragilitatea economiei actuale. De aceea saptamana trecuta m-am ferit sa afirm apasat ca miscarea BCE va avea ca efect aprecierea euro. Vom vedea in schimb volatilitati puternice induse de fluxul de stiri din cele doua economii(in alte timpuri, pietele ar fi reactionat mult mai previzibil). Probabil in scurt timp vom vedea o inexplicabila miscare in sens contrar.
    In ceea ce priveste Japonia lucrurile sunt total diferite fata de SUA deoarece cel mai mare dusman al Bancii Centrale este traditia.

    RăspundețiȘtergere
  8. Inlocuirea vechiului sul de hartie igienica cu unul nou nu va schimba situatia. Nici dolarul, nici SDR-ul sau Bancor-ul nu pot fi monede in adevaratul sens al cuvantului, ci doar niste bucati de hartie a caror valoare este determinata exclusiv pe criterii politice. In lipsa constrangerilor legale care sa impuna utilizarea lor, si a ineritiei sistemului, nimic nu le tine in circulatie. Odata constrangerile suprasolicitate, nici propria inertie nu va mai tine mult sistemul in picioare, iar acesta va cadea intocmai ca un castel din carti de joc. Tot ceea ce pot spera cei care au crezut ca pot crea prosperitate cu tiparnita este ca vantul sa nu bata prea tare :)

    RăspundețiȘtergere
  9. daca cineva iti citeste articolul " pe diagonala " asa cum am facut eu nu e atent la detalii de umplutura , oricum ideea generala care se extrage din el este ca "vai ce-a mai cazut dolarul " ceea ce nu e adevarat in general pentru ca nu a cazut suficient fata de cine trebuie si anume iuanul ! restul e vorbarie ...

    RăspundețiȘtergere
  10. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  11. mike: Pai daca ai citit diagonal si ti-ai dat repede cu parerea asta nu-mi semnalizeaza decat prostie.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)