luni, 27 mai 2013

Noua dezordine amoroasa

Când Shinzo Abe s-a instalat în fruntea guvernului japonez a anunțat că va pune în aplicare, pas cu pas, ceea ce a promis în campania electorală: o politică economică orientată puternic spre creștere susținută de o politică monetară pe măsură. Chiar dacă în perioada de campanie actualul premier a fost foarte vocal, cred că marea majoritate a liderilor G8 au stat relaxați considerând că nu este vorba decât de o retorică specifică perioadei electorale.

În Japonia însă realitățile sunt cu totul altele. Chiar dacă pare incredibil, acolo politicienii se mai țin și de cuvânt. Iată de ce, în ciuda privirilor surprinse ale partenerilor din G8, Abe și-a văzut liniștit de politica sa. Iar rezultatele nu s-au lăsat așteptate.

luni, 20 mai 2013

Destinul energetic

Mă uit cu îngrijorare la noile-vechi teme scose de la naftalină de către guvern. Zi de zi, iniţiative pentru care oamenii au ieşit cu disperare în stradă(sau la vot) revin în prim-planul politicii autohtone. Dacă înainte de alegeri Ponta o ardea ecologic iată că a sosit momentul unui alt rol, acela de "om politic responsbil".

Astfel, sub impactul răzgândirilor de ultim moment, avem de-a face cu repoziţionări, reevaluări sau, mai nou, re-coabitări în numele binelui naţional. Care bine nimeni nu ştie pe unde se află sau, mai bine spus, căror buzunare i se adresează. 

vineri, 17 mai 2013

Conspiratia semintelor

Fără doar și poate trăim vremuri ciudate. E destul de greu să înțelegi ce se întâmplă în condițiile în care constați, din ce în ce mai des, că bunul simț e considerat dubios și că, în scurt timp, e posibil să fie scos în afara legii.

Parcă am trăi într-o realitate suprarealistă. Cu toate că instinctul și rațiunea ne dictează că un anumit lucru se desfășoară natural și logic într-un anume fel, aproape de fiecare dată se trezește câte-o autoritate si-ți demonstrează că de fapt tu ești cel care gândește greșit. Și, dacă instinctul îți spune că ar trebui să contrezi logic eroarea făcută de autoritatea respectivă, afli rapid că e bine să-ți bagi mințile-n cap deoarece pulanul legii e de partea aberațiilor.

miercuri, 8 mai 2013

Quantitative Ignorance

Dacă vi se pare că lucrurile se așează, că piețele se liniștesc și că, până la urmă, toate sunt acolo unde ar trebui să fie, vă recomand să conștientizați un element esențial: vi se pare! Poate veți cataloga formularea anterioară ca șugubeață, însă pur și simplu aceasta este realitatea.

Cu siguranță că aparențele sunt liniștitoare însă cred că am acumulat în acești ani destulă experiență de criză astfel încât, dacă avem răbdarea să privim retrospectiv, putem înțelege pe unde ne aflăm. Vă mai amintiți cum a început totul? Vă mai amintiți ziua în care, trezindu-vă de dimineață, ați conștientizat că ceva este în neregulă? Dar momentele succesive în care ați primit „cu lingurița” vești din ce în ce mai îngrijorătoare?

vineri, 3 mai 2013

O emisiune incendiară

Ieri, 2 mai, Realitatea TV a avut o ediţie de-a dreptul explozivă a emisiunii "Jocuri de Putere". Profesorul Radu Golban, invitatul emisiunii, a spus lucruri pe care, sincer să fiu, nu credeam că le voi auzi vreodată pe un post autohton de televiziune. Într-un stil curat, logic, acesta a abordat subiecte tabu pentru politicienii mioritici de azi. Probabil despre datoria istorică a Germaniei către România, principalul subiect al emisiunii, aţi mai auzit. În afara acestuia, prezentat extrem de logic şi argumentat, Radu Golban a abordat şi câteva alte subiecte de-a dreptul halucinante: rădăcinile politicii de austeritate impusă la nivel european de Germania, politica economică vădit anti-naţională a oficialilor români  s.a.m.d. Sunt subiecte fierbinţi pe care subsemnatul le-a abordat pe larg pe acest blog(cel puţin cel legat de politica monetară mi-a adus chiar şi "satisfacţia" unor înjurături copioase) şi pe care mă bucur să le regăsesc prezentate de o personalitate precum cea a profesorului Radu Golban. Nu de alta, dar, fără confirmări şi cu bruiajul mediatic actual(specializat în a repeta precum o flaşnetă temele "oficial corecte"), riscam să cred că eu sunt cel nebun. :-) 

Înregistrarea integrală a emisiunii o aveţi pe site-ul Realitatea.net. Nu uitaţi să selectaţi ediţia din 2 mai.

P.S. Ştiu că o emisine nu schimbă multe, că dezvăluirile făcute de profesorul Golban nu vor da naştere unor revoluţii. Însă, de asemenea, trebuie să ştim că, în lungul drum al căutării dreptăţii, conştientizarea realităţii e esenţială. Acesta este motivul pentru care vă recomand să (re)vedeţi această emisiune.