vineri, 2 mai 2014

Erori ale conflictului Occident - Rusia

Încă de la începutul confruntărilor Rusia - restul lumii îmi era clar că ceva necurat se petrece, că urmează o perioadă tulbure din care doar câțiva vor avea de câștigat. Toată propaganda negativă din timpul Olimpiadei de la Sochi, toate dezinformările și provocările inutile mergeau în direcția unor dezvoltări nedorite de noi, cei de la granițele Imperiului. 

Iată-ne ajunși într-un moment limită. Seria provocărilor continuă, evenimentele decurg exact așa cum au fost gândite, iar confruntarea finală se anunță a fi din ce în ce mai surprinzătoare. Nu am de gând să recapitulez evenimentele, este datoria fiecăruia să privească retrospectiv ceea ce s-a întâmplat până acum. Prefer să atac frontal subiecte grave, pe care oficialii analfabeți în unele cazuri le trec sub tăcere iar, în alte cazuri, necunoscându-le le ignoră. Sunt subiecte care se vor dovedi în scurt extrem de dureroase și care trebuie pronunțate apăsat.



Voi începe prin a încerca identificarea erorilor fundamentale de abordare pe care așa-numita „comunitate internațională” le face în relația cu Rusia. Cum am spus și în articolul trecut, întotdeauna Europa s-a temut de Rusia. O întreagă istorie ne vorbește despre complicatele relații Rusia-Occident. Frica de invazia barbarilor din stepele Asiei pare scrisă în ADN-ul nostru. Această frică de Rusia - identificată ca dușman perpetuu al Occidentului - a condus la o strategie de abordare pe care o putem considera istorică. În conformitate cu această strategie, Rusia nu trebuie lăsată să evolueze, iar pentru realizarea acestui deziderat s-au utilizat două abordări: cea prietenoasă și cea izolaționistă.

Abordarea prietenoasă presupunea atragerea țarului în diverse cluburi exclusiviste al liderilor europeni(mai nou, mondiali), și impunerea unor „soluții comune” care, în final, s-au dovedit dezastruoase pentru Rusia. Țarul era amăgit că devine parte a unei grandioase construcții universale, în timp ce țara i se prăbușea în înapoiere și foame. Un exemplu al acestei abordări este intrarea Rusiei în Primul Război Mondial, o mișcare inutilă și care, până la urmă, s-a dovedit a fi fatală țarului. Un alt exemplu, contemporan de această dată, este modul în care Gorbaciov și Boris Elțin au condus Imperiul la cea mai gravă prăbușire a sa din istorie.

Abordarea izolaționistă a fost adoptată ori de câte ori țarul se dovedea a fi puternic și interesat în sporirea forței țării. În momentul în care situația economică dădea semne de revenire și armata țaristă se întărea, prietenia era înlocuită cu o răcire bruscă a relațiilor și lovirea frontală a intereselor economice rusești. Un fel de blocadă economică. Este ceea ce vedem acum, într-o repetare magistrală a istoriei.

După ce Putin a fost plimbat și primit prietenește prin fiefurile și cluburile oculte ale Occidentului, brusc atitudinea partenerilor s-a schimbat. Mesajele prietenești au fost înlocuite cu amenințări, în timp ce propaganda pompează verzi și uscate pe toate canalele media. Trăim momentul unei erori fundamentale a Occidentului. Motivul este dat de faptul că ceea ce se petrece acum fusese prevăzut de serviciile rusești de securitate. Putin a mimat „țarul slab” în timp ce își solidifica țara și tronul. Toată perioada de până acum poate fi considerată una de tranziție, în care Rusia s-a consolidat subteran în așteptarea agresiunii occidentale. Ceea ce s-a și petrecut.

Adevărul este că propaganda debilă din timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă și provocarea evenimentelor din Ucraina reprezintă piese ale unui puzzle complex generat de frica Occidentului față de Rusia. Suntem într-un moment istoric în care a fost generată o situație aparent fără ieșire, o situație în care toate părțile implicate pot invoca agresiunea celuilalt. Izolarea Rusiei este însă, cu siguranță, o prostie cât casa.

Numai cei care n-au citit istorie nu au habar de finalitatea acestui joc absurd. De-a lungul vremurilor Rusia a fost mai mult izolată decât „conectată”. Asta însă nu i-a provocat dispariția, ci a întărit-o. Este lecția pe care occidentalii - superficiali și sleiți de ineficiență - nu au învățat-o până acum. Cât timp Rusia nu este zgândărită, își vede normal de propria existență, căutând să evolueze. Când este agresată și izolată, abia atunci spiritul rusesc iese la suprafață, se manifestă solidar și eroic, iar cei care au provocat „ursul” - în final - regretă.

În acest fel, prin așa zisele măsuri de pedepsire a Rusiei, liderii Occidentali nu fac altceva decât să provoace re-coagularea solidarității societății rusești. Oare acești oameni n-au aflat că întotdeauna Rusia a așteptat să fie agresată și nedreptățită pentru a i se confirma cele trei misiuni istorice? Oare superficialii lideri occidentali n-au aflat încă nimic despre ce-au pățit cei care au atacat Rusia?

Americanii își permit să fie superficiali, așa au fost toată istoria lor. În ultimă instanță, într-o confruntare radicală cu Rusia, au la dispoziție întreaga Europă pe care o pot „tranzacționa” în numele unei înțelegeri. Personal cred că în momentul de față rușii nu pot fi învinși. Arsenalul nuclear al țării - capabil să omoare întreaga planetă de câteva ori - reprezintă un element mai mult decât hotărâtor. Nimeni nu trebuie să se îndoiască de faptul că, decât să se lase înfrânți, rușii nu vor avea nici cea mai mică ezitare în a utiliza fatalele arme pentru pedepsirea tuturor pe veșnicie.

Spuneam însă că serviciile secrete rusești prevăzuseră actualul „atac” asupra Rusiei și au pregătit din timp terenul. Lucrurile sunt confirmate de evenimentele care, în ultima vreme, se precipită. Alianța dintre Fatah și Hamas promite să reinflameze spiritele în Orientul Mijlociu. Nu e oare surprinzătoare realizarea acestei alianțe tocmai acum? În celălalt colț al lumii, în Brazilia, președinta Dilma Rousseff a convocat în câteva zile un summit internațional al cărui scop a fost punerea în discuție a tutelei americane asupra internet-ului. În Afganistan, „ordinea de drept” visată de americani riscă să se prăbușească, iar secesiunea țării este din ce în ce mai previzibilă. În Irak reîncep ciocnirile violente dintre suniți și șiiți. Egiptul suferă sub presiunea în creștere a grupurilor fundamentaliste, iar armata se află la minimul istoric de popularitate. Priviți cu atenție scena internațională deoarece lucrurile se vor complica din ce în ce mai mult.

Revenind la conflictul din Ucraina, tind să cred că atâta vreme cât nicio armată din vest nu va intra acolo, lucrurile vor fi sub control. Ucraina trebuie tratată ca un teritoriu rusesc. Orice încălcare a acestei granițe va fi considerată de Rusia ca o agresiune și va avea ca efect un răspuns radical. Rusia se așteaptă la o agresiune de acest tip pentru a reporni în ofensivă. Dacă se va întâmpla așa, următorii pe listă vom fi noi. Este o mișcare logică generată de „atracția slavilor”. România este văzută ca o stavilă între Rusia și „frații” bulgari și sârbi. Nu vă iluzionați! În cazul unui conflict nimeni nu ne va sări în ajutor. Vesticii vor face toate eforturile pentru a-și salva propriul fund, iar SUA nu va risca niciodată un război total cu Rusia. 

29 de comentarii:

  1. cineva avea dreptate. nici vocea rusiei nu le spunea mai bine. de ce nu ceri cetatenie rusa ca gerard depardieu? "idiotii" au fost mereu utili propagandei rusesti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La articolul trecut m-am abtinut sa-ti raspund. De data asta ma vad nevoit sa-ti amintesc faptul ca acest blog nu e pentru cei din categoria ta. Exista publicatii care raspund mult mai bine capacitatilor tale intelectuale: CanCan, Libertatea, Infractoarea Mov(asta daca simti nevoia sa cauti prin arhive) s.a.m.d. Nu te chinui sa-mi raspunzi deoarece, nefiind pregatit de o conversatie cu mintea ta odihnita, voi sterge elucubratia.

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    3. sau fituica hotnews.ro

      Ștergere
  2. IDF-ul angajeaza studenti israelieni care sa combata ideile anti-israeliene de pe forum-uri iar Pentagonul a creat programe software care sa combata ideile anti-americane. Troll-ul asta mioritic oare a cui o fi?
    Ori de cite ori vei incerca sa iesi din "grila" trasata de Marele Licuric vei avea surprize cu astfel de gaozari. Mai mici sau mai mari... Rusia trebuie scuipata in fata, fara compromisuri. Si asta numai ptr. ca asa vrea muschiul lor. Fara vreun motiv si fara sa cracnesti. Altfel: nu e bine Dl. Chestor, nu e bine...

    RăspundețiȘtergere
  3. buna ziua

    din punctul meu de vedere este cea mai corecta si lucida analiza care am citit-o pana acum
    felicitari!
    george

    RăspundețiȘtergere
  4. înclin să cred că am fi sprijiniți și apărați prin prisma unui potențial de exploatare a gazelor de șist și a resurselor din Marea Neagră, atât

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alea se sfarsesc intr-o zi...
      Cred ca in primul rand i-am interesat pt. ca suntem in calea terestra a rusilor spre Mediterana: Ucraina - Moldova - (Romania) - Bulgaria -Grecia. Pentru o mare putere mondiala, e vital sa aiba acces la mai multe mari, oceane. Sa faca, sa desfaca. Pentru puterea mondiala nr. 1 a momentului, e esential sa impiedice alte mari puteri adversare sa obtina noi pozitii geostrategice care sa le intareasca.

      Ștergere
  5. Asa e...Amerika, acesti "paper tiger" ai planetei, in toata istoria lor si-au cintarit foarte bine intrarea intr-un razboi numai de frica de a nu fi umiliti.
    Cand s-au batut cu pieile rosii, aia erau cu sageti si tomahawk, ei cu pistoale si tunuri.
    In WW2 n-au miscat un pas pina cand au fost siguri ca soarta Germaniei e pecetluita (la Stalingrad) si ca rusii nu se mai opresc... Dupa ce au debarcat, pina in Ardeni n-au intimpinat nici o opozitie serioasa. Dezertau nemtii la ei, precum ucrainienii la rusi, acum.
    In Vietnam n-au fost in stare sa bata o mana de orazari si mancatori de usturoi. Pana la urma au gasit solutia: macar sa-i infometeze. Asa ca le-a dat cu chimice ca si acum apar mutanti.
    Apoi a venit marea victorie din Grenada. Pentru eliberarea "studentilor americani" au trimis flote peste flote impotriva a 20-30 de cubanezi.
    In Irak, dupa o mare propaganda ca o sa se bata cu a 3-a armata din lume, ca marime, s-a vazut ca in afara de AK47 si T50 irakienii erau in curu gol. Ca sa nu mai zic de armele de distrugere in masa.
    In Afganistan si-au etalat toata tehnologia a la George Lucas: drone, sateliti, elicoptere de atac, soldati "universali", bla, bla, bla... Talibanii? No comment.
    Le e asa frica de umilinta, in cazul unui conflict direct cu rusii, ptr. ca dupa toata propaganda din ultimii 50 de ani in care au fost portretizati de Hollywood ca fiind cei "alesi", "unici" si "exceptionali" TOTUL s-ar surpa ca un castel de nisip. Le e frica si de-o palma...
    Dan are dreptate. Desi rusii au "stomac" si sunt cunoscuti ca buni "incasatori" cand o sa-i enerveze destul de tare si o s-o ia spre Vest (in ziua de azi razboaiele nu se mai poarta musai "on the ground") n-o sa ne sara nimeni in ajutor. O sa de-a vina pe noi ca nu am alocat acei 2% din PIB pentru aparare. Ca trebuia sa luam acele F15 de la portughezi, de mana a 3-a, asa cum ne trimit canadienii, acum, junghiurile lor. De ce nu trimit F-35?
    Nu stiu de ce am senzatia ca daca treaba se impute va urma Katrina 2 sau Fukushima 2...am o presimtire.

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitări! Din nou excelent scris și expus! Numai niște urangutani al căror creier funcționează pe modul rumegător nu pot înțelege și discerne ce înseamnă un conflict cu cea mai mare și bogată țară de pe planetă! De cateva săptămâni internetul românesc este asaltat de acești ANONIMI, probabil aceiași care în iulie 2012 denunțau ''lovitura de stat''! Sunt perfect de acord că după curățenia din Ucraina, urmează deratizarea din România!

    RăspundețiȘtergere
  7. Bun articol, chiar dacă nu sunt de acord cu toate punctele.

    1. Cred că exista o frica reciprocă între Rusia şi USA - niciuna nici cealaltă nu vor avea curajul să atace militar teritorii/unitati adversare. Vestul nu va intra în Ucraina, iar Rusia nu va intra în sfera de influenta US. Problema e, pentru noi, că sfera de influenta US s-ar putea restrânge (US e ocupată la curăţatul mizeriilor din ultimii ani şi în special la un China tot mai importantă) sa se restranga iar noi, cei care suntem cu toate ouăle într-un singur coş (aici e totuşi un regres faţă de perioada premergatoare primului razboi mondial) să fim lasaţi pe dinafară.

    2. În geopolitica e important să poţi să azmuţi adversarii între ei.
    Să nu uităm că în al 2-lea război mondial, "Zugravul" ar fi facut săpun din locuitorii Imperiului Rusesc fără ca americanii/englezii sa-i sprijine material sau cu armament. De fapt vesticii i-au folosit pe ruşii drept carne de tun, ruşii totuşi primind o halcă serioasă din Europa pentru "sacrificiu" (şi aici e de fapt problema noastă)

    Gafa impardonabilă a vestului e că s-a aruncat la cacealma în Ucraina într-o prostie nemarginită crezând că Rusia va sta cu mâinile la spate.

    Personal cred totuşi că marii sforari ai lumii actuale vor îngenunchea din nou Rusia - în 10-15 ani prin diferite mijloace (nicidecum militare). Sper să nu fie pe spinarea noastră!

    Felicitări pentru un articol interesant!

    RăspundețiȘtergere
  8. data viitoare promit să citesc comentariul înainte să-l trimit (jenă e prea puţin spus pentru ororile gramaticale de mai sus)

    RăspundețiȘtergere
  9. Analiza superficiala. Primo: se identifica Rusia cu Putin. Vestul nu are nimic cu Rusia are cu Putin si este legat de cea de a 2-a perioada Putin - dupa ce a incalcat toate cutumele si a redevenit presedinte. Rusia are toate ingredientele de a devenii o mare natiune si de a conduce lumea dar face o mare greseala utilizand forta - nimeni nu te va urma. Sua nu conduce prin forta- nici nu are cum. Pe termen scurt rusia castiga pe termen lung pierde. Chiar daca cistiga in ucraina a pierdut pe veci pe ucrainieni - ucrainienii vor avea nevoie de ani sa-si inghita umilinta - ii vor uri pe rusi ani de zile.secundo. toate intelegerile globale vor fi facute intre china si sua si aliatii lor. Rusia greseste daca crede ca scoate sua de la masa - vor avea nevoie de decenii de a digera victoria din ucraina. Terto. Rusia a folosit arma energetica (gazul) care se va intoarce impotriva lor. Nu insist pe subiect - dezvoltarile sunt numeroase; pina acum nu exista frica de rusia - acum exista si vestul nu va sta cu miinile in san daca nu vrea sa sfirseasca ca ucraina. Si o ultima remarca: ucraina ajuns asa din cauza coruptiei care ros ca un cancer acesta tara ca natiune. Aviz amatorilor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uno. Atunci ce mai zici de al 2-lea mandat la idiotului Lumii, G.W.Bush, care a matrasit voturile din Florida ca sa iasa presedinte?
      Duo. Bine ca mai traiesc alde Brezinski si Kissinger ca apuca sa vada rezultatul muncii lor de o viata: sub nici un chip sa se realizeze o alianta intre Rusia si China. Oare de ce Coana Eurupa ofera, taman acum, tehnologie militara Chinei, interzisa de altfel? Pentru ca simt ca cei doi tovarasi au pus de-o fratie care o sa coste scump Vest-ul. Ghinionul lor e ca sunt popoare cu memorie lunga: rusii nu uita umilintele din epoca Gorbaciov&Eltin iar China nu uita episodul Tienanmen. Cu cit ii demonizeaza mai tare cu atit ii aproprie mai mult. Cauza si efect.
      Trio. E adevarat, gazul care e un fluid poate curge, pe teava, in ambele sensuri. Dar nu trebuie sa uiti ca e tot al lor. Pina cand o sa faca americanii statii LNG o sa mai treaca ceva timp. Ca sa nu mai spunem ca e de cel putin 3 ori mai scump.
      Si o ultima remarca: istoria ne arata ca rusii au pierdut multe batalii dar au cistigat toate razboaiele. Si numai atunci cind au fost lipiti cu spatele la zid. Iar in zilele noastre, cohorta de homosexuali, pedofili si lesbiene din conducerea americana taman sadesc samanta sa-i puna, iar, cu spatele la zid.
      Iar noi doar constatam ca istoria se repeta.

      Ștergere
    2. Da,ce sa zic, americanii au avut 45 presedinti in 58 mandate, rusi cu tot cu Urss au avut vreo 10 presedinti din care unii au stat circa 20 ani pe tron...

      Ștergere
  10. Vestul nu are nimic cu RUSIA are cu PUTIN....asta o debilitate imensă...VESTUL are cu PUTIN că nu dă gratis petrolul și alte resurse...ia sa-l de gratis să vezi atunci osanale prin massmedia...mai terminați cu prostiile astea...era unu mai sus care cica in 10-15 ani VESTUL rezolva RUSIA...eu zica RUSII in 50 de ani nu vor face fata la afluenta de emigranti din VEST

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ...sau daca se declara Putin homosexual. Nici petrol nu mai vor...gratis :)

      Ștergere
  11. Ma rog. Asi vrea ca dan sa ne dea numele uneia sau mai multor companii din rusia listate la moscova sau la londra in care a investit. In rest vorbim discutii ce bine e in rusia sau china
    Hai lasa-ne

    RăspundețiȘtergere
  12. Cel mai negru scenariu pentru Romania este acela in care se pare ca Vestul lasa Muntenia si Moldova in mana rusilor ,rupe Transilvania pe mana cu Orban si primeste bijuteria coroanei:Kaliningrad.Astfel ,UE scapa de "balastul ortodox" al Romaniei,Bulgariei si Greciei isi intareste flancul nordic si granita huntingtoniana pe Carpati iar Rusia se poate erija in protectoare a tarilor ortodoxe avand acces prin Romania si la Serbia.Bineinteles,nu este vorba de razboi propriu-zis pentru asta,dar daca anumiti politicieni de la noi devin brusc ... foarte rusofili?Stati sa vedeti cand o sa ajunga rusii la Prut.

    RăspundețiȘtergere
  13. N-am intervenit pe subiectele sovietice din totala lipsa de interes, dar deja se imparte harta... lumii si nu pot risca o absență. :)

    Cel puțin la nivelul ultimei sute de ani cred ca se fac nește confuzii între popoare și armate.
    WWI și WWII au fost comise în baza unor populații sărăcite, needucate și manipulate. La ora asta nici măcar poporul senegalez nu mai poate fi coagulat împotriva uneia dintre părțile beligerante... din emisfera nordică. Nu mai prinde maneaua!

    S-a vorbit mai sus despre înfrângerile rușinoase ale armatei americane. A pierdut cumva poporul american? 'ete rectu'!!!
    Nu poți pune în aceeași oală frustrarea, foametea și ura acumulată de ruși în cel de-al doilea război mondial cu gamerii actuali din armata americană.
    Iar... înfrângerea armatei americane în Vietnam e la fel de rușinoasă ca și înfrângerea armatei sovietice în Afganistan. A fost vreo urmă de popor american sau popor sovietic în războaiele astea?
    ... haha...

    Ce va reuși marele urs în Ucraina? Eu zic că nu mai mult decât un război mondial în inima uniunii sovietice! :) Și acolo se vor lupta poporul ucrainean cu etnicii ruși din Ucraina (declanșatorii conflictului), acompaniați de diverse armate. Poporul rus din Rusia va aplauda victoriile în Red Square, iar popoarele membre NATO vor ignora știrile despre Ucraina.

    P.S. Când aud de mari strategi securiști, de orice nație ar fi ei, mă aleg cu o grimasă a la Joker's face.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu prea ai dreptate in ceea ce priveste chestiunea coagularii. Istoria ne arata ca in niciun razboi n-a existat o dorinta a palmasului de mers in linia intai pentru a fi servit sub forma de carne de tun. "Coagularile" astea se fac de cand lumea intr-un mod mai elegant: in fata ai dusmanu' impotriva caruia trebuie sa lupti, iar in spate curtea martiala care "te serveste" cu un glont in ceafa daca nu esti dispus sa-ti arati "eroismul si atasamentul". Majoritatea considera ca ai mai multe sanse sa scapi din confruntarea cu dusamnu' decat din cea cu "martialii". Restul sunt povesti cu eroi pentru impresionat fatucile de la vatra.

      Ștergere
    2. Și totuși, să fim serioase.

      Dacă mâine va fi arborat steagul rusesc pe casa poporului, Piața Universității se transformă în ”Euromaidan” din simplul motiv că românii nu-s în temă nici cu spiritul... steagului, nici nu-s ahtiați după administrația sovietică_care transformă imperiile în adunături de raboți, comandate de securiști destoinici.

      Bag mâna în foc, de fapt am două, le bag pe amândouă :) că niciun stat civilizat european nu va coagula niciun civil, oricât de departe ar merge Reichputin, exceptându-i, desigur, pe greci și pe nemți care-s educați de mici să fie coagulați. :D

      Personal, dacă se pune problema curții marțiale, voi lupta împotriva sistemului care mă vrea sclavete, înainte de glonțul... meritat :), dar nu voi face nici măcar pișu' în direcția dictată de cel care atentează la_libertatea mea... fie el scriitor rus sau cioban securist. (Căcărezele militare m-au amuzat de mic copil... we've never met :)

      Perioada e propice să ne amintim de libertinii "tax free zone" care descriau în detaliu întoarcerea omului la grădina cu ardei, par defensiv și milă creștinească. N-am mai auzit nimic de ei... lately.
      De partea cealaltă, scenariul pe care ni-l prezinți e... gulag stalinist, un stat primitiv care-și ciuruiește proprii cetățeni în lupta aprigă cu spiritul rusesc, îndrăgostit de susurul izvoarelor proaspăt dezghețate și de trilurile vrăbiuțelor din... Cernobîl.

      ... so be it!

      Ștergere
    3. S-a cam vazut solidaritatea si soliditatea poporului roman dupa WW2, cand rusii au instaurat regimul lor analfabet practic instantaneu. Daca Doamne fereste se repeta istoria lucrurile vor fi identice. Securistii vor trece parleazul cu aceeasi determinare, internationalistii de azi isi vor reaminti ca de fapt parintii lor au fost aclimatizati acilea cu tancurile sovietice, iar mandrul popor roman va trece rapid la rabotit(lectura obligatorie Ion Gavrila Ogoranu!).

      Ștergere
    4. Da, rusește vorbind, mi-a sclipit revelația după ce am apăsat botonu'. Administrația românească de azi e alcătuită din puradeii țăranilor cretini recrutați de sovietici să joace rolurile respective în locul celor pe care i-au mătrășit.
      Nu-s de acord! :) În cazul securiștilor, se întoarce brazda. Stratul ăsta de otrepe virusate de prostie ceaușistă, care au și preacurvit cu frații americani , va fi curățat în secunda unu de Reichputin. :)
      Mă gândesc că ei ar trebui să-și apere țara din tot sufletu'. (MRU și Baconschi vor fi în comitetul de urgență :)

      P.S. În urmă cu 5 ani se umpleau piețele cu protestatari care-i reproșau unuia că a făcut o vizită la Moscova. Mă gândeam că în cazul unei ocupații sovietice zboară puiu' din ei. :)

      Ștergere
  14. Ce nu inteleg din toata harmalaia asta cu Ukraina e cum de au reusit etnicii rusofoni/rusi sa faca atita taraboi cit timp ei sint in proportie de 15% in zona estica si sudica.Adica, atit de incapabili sa fie guvernantii actuali incit sa nu poata impiedica actiunile lor?? Fara ajutor fratesc e foarte clar ca nu ar fi reusit, ajutor ce include inclusiv niscaiva AK.
    Altfel, nu vad ce anume a "dosit" tarul Putin vreme de 10 ani astfel incit acum poate sa isi arate muschii.In continuare vinde gaz pe bani grei Europei dar nu ced ca si-a modernizat armata astfel incit sa inceapa sa marsaluiasca cu ea prin Estul Europei fiindca asa vrea muschii lui.
    In plus, nu cred ca va face fata la toata Europa si America astfel incit sa porneasca un razboi mondial.De altfel, rusii nu stiu sa conduca o natiune fara par/bita/arma.Spre deosebire de americani,
    Americanii le testeaza capacitatile actuale si nu cred ca vor merge mai departe de ce au facut/sustinut pina acum.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai informatii gresite si de-aia rationamentul tau e gresit. In sudul si estul Ucrainei, populatia rusofona este in proportie de 30%-70%, in functie de regiune. Cele mai mari concentrari de populatie rusofona sunt in Crimeea si Donetk. In Odessa, unde au avut loc confruntarile recente, procentul populatiei rusofone este intre 30% si 50% (statisticile sunt destul de vagi, dar edificatoare).
      Rusia nu trebuie sa faca mare lucru. Alimenteaza doar cu agitatori si "organizatori". In rest, arme si voluntari se gasesc la fata locului, depozitate in cazarmile armatei(care, in zonele respective, apartin doar teoretic Ucrainei).
      In alta ordine de idei, chiar si daca ar fi vorba de o minoritate de doar 15% lucrurile ar fi complicate. O asemenea minoritate actionand concertat poate supune o majoritate eterogena. Prietenii americani o stiu bine, mai ales cei care se ocupa de campanii electorale. :-)

      Ștergere
    2. Numai voia lui Dumnezeu se face....Parca zicea despre Gog(sa fie Rusul ???) ca il va umfla in mandrie, il va implatosa, incaleca si aduce din miazanoapte pana in Israel, unde ii va da loc de ingropaciune lui si celor dimpreuna cu el...
      Altii spuneau ca rusii vor prapadi pe turci (atac supriza avand loc pe un imens zgomot de fond al manipularilor de presa)in trei spatamani si nu se vor opri decat in preajma Ierusalimului. Militar vorbind, este o posibilitate usor de materializat. Pot trece prin Dobrogea--pe drumul cel mai scurt --si prin Turcia--drumul cel dorit de Rusi de 200 de ani.
      Acela va fi adevaratul motiv de razboi impotriva rusilor.
      Politica amerlocilor este de a provoca razboiul, de a -l finanta si de a-inclina balanta unde vor ei, cand vor ei.
      Rusul nu va ezita sa pustiasca Ioropa cu foc nuclear, dar nici amerlocii nu vor scapa neatinsi de rachete.
      Prin haos, la ordnung, nu-i asa ???
      **Opriti razboiul, sa ne alegem un Presedinte mondial!!!**---Evrika, amerlocilor !!!!

      Ștergere
  15. Se pare că se încinge treaba... Un incident trecut aproape cu vederea:
    http://www.nbcnews.com/news/investigations/faa-confirms-spy-plane-scrambled-air-traffic-control-california-n97751
    Chestia asta-i trasă de păr rău de tot. Explicaţiile cu softul care a fost derutat sunt pentru handicapaţi.
    Exact în aceeaşi perioadă sunt confirmate de data asta oficial, zboruri ale unor avioane ruseşti aproape de coastele Californiei şi de Guam. Cam ce-ar mai trebui pentru a face legătura ?
    http://www.reuters.com/article/2014/05/06/us-usa-russia-asiapac-idUSBREA4501M20140506
    Evident, americanii n-or să recunoască niciodată că ruşii le-au dat peste cap sistemul de control al zborurilor de pe cel mai aglomerat aeroport american. Partea proastă e că dacă s-a ajuns la aşa ceva înseamnă că lucrurile sunt deja mult mai avansate şi mai grave decât se crede…

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)