duminică, 16 septembrie 2007

Cinci sfaturi pentru subscrierea la un fond de pensii

1. Nu te grăbi!
Ai 4 luni la dispoziţie pentru a subscrie la unul din fondurile de pensii. Dacă nu o faci în acest interval, vei fi distribuit aleator către unul din fondurile existente. Înainte de a lua decizia subscrierii gândeşte-te că semnezi un contract pe termen lung.

2. Nu alege la întâmplare!
Obişnuieşte-te ca în perioada următoare să fii asaltat de telefoane. Agenţii fondurilor vor profita de fiecare informaţie pe care o deţin despre tine pentru a te convinge să subscrii la fondul pe care-l reprezintă. Nici nu e de mirare atâta timp cât câştigă între 20 şi 80 de Euro pentru fiecare subscriere. O primă resursă de informare o reprezintă prospectele fondurilor. Găseşti aici o listă actualizată a link-urilor către prospectele publicate pe internet.De asemenea, în perioada imediat următoare lansării fondurilor de pensii vei avea acces la numeroase studii care te vor ajuta să iei cea mai bună decizie.

3. Nu solicita servicii suplimentare!
Comisioanele percepute de către fondurile de pensii sunt stabilite prin lege, fapt care îi cam nemulţumeşte pe administratori(după cum am mai amintit, fondurile au adoptat cu voinicie comisioanele maxime permise de lege). Nu este exclus să ţi se propună servicii suplimentare
contra unor comisioane care-ţi vor afecta suma acumulată.

4. Dacă ai greşit nu subscrie la un alt fond!
În cazul în ai subscris la un fond, nu te mai poţi răzgândi. Dacă subscrii la mai multe fonduri, vei fi redistribuit de catre CSSPP(subscrierile se anulează). Oricum, nu dispera. După doi ani te vei putea muta la un alt fond fără a plăti niciun comision. Iar în doi ani vei avea o imagine mult mai clară a pieţei.

5. Fereşte-te de publicitatea mascată!
Trebuie să înţelegi că fondurile private de pensii reprezintă o afacere extrem de bănoasă pentru societăţile care le administrează şi că, datorită acestui fapt, se vor investi sume fabuloase în promovare. Vor fi construite site-uri mai mult sau mai puţin independente care te vor îndruma către o anume societate, vor fi publicate analize ale unor "analişti" s.a.m.d. Ceea ce trebuie să faci este să te menţii cât mai distant şi să iei tu decizia. Informează-te, ascultă cât mai multe opinii şi ia decizia singur!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)