miercuri, 14 noiembrie 2007

Coincidenţe

Ceea ce se întâmplă acum cu economia SUA seamănă izbitor de mult cu ceea ce s-a întâmplat în 1980. Dacă atunci SUA se confrunta cu „Savings and Loan crisis”, acum vorbim de subprime.

În 1980, preţul petrolului a ajuns la 90$ pe baril în urma unor evenimente majore din lumea arabă: revoluţia din Iran şi războiul dintre Iran şi Irak. Acum preţul se învârte în jurul aceluiaşi nivel, cu scurte încercări de spargere a pragului de 100$ pe baril. Iar evenimentele zilnice ne vin tot din zona golfului.

La sfârşitul anului 1979, aurul a înregistrat un vârf, urmat de o scădere abruptă pentru ca la începutul anului 1980 să înregistreze un al doilea vârf. Dublul top înregistrat a marcat revenirea aurului în banda de preţ 300 – 500 în care a variat până în 1998. În noiembrie a.c. aurul a înregistrat un vârf la preţul de 840$/unicie, iar acum se află pe un trend descendent. Rămâne de văzut dacă vom asista la un nou dublu top similar celui din 1980.

Nu ştiu dacă aceste date au vreo relevanţă în contextul actual. În ceea ce priveşte petrolul, sunt numeroşi analişti care proclamă iminenta terminare a rezervelor mondiale şi, în consecinţă, începerea unei perioade de scumpire accentuată a acestuia. Există însă analize care avertizează asupra faptului că un preţ mai mare de 120$/baril face ca energia obţinută din alte surse să fie mai ieftină.

Dolarul pare a avea zile grele atât datorită deciziei unor bănci centrale de a reduce expunerea pe care o au faţă de dolar(Banca Centrale a Chinei a început această acţiune din 2006) cât şi a cheltuielilor generate de războaiele în care SUA sunt implicate. Nu trebuie totuşi uitat că un dolar ieftin face ca economia americană devină mai competitivă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)