Cu toate că promisesem să nu mai atac foarte curând subiecte legate de real estate-ul autohton, revin cu un comentariu scurt pe marginea unei ştiri de acum câteva zile: chiriile în Bucureşti au început să crească. În acelaşi timp, oferta este în creştere vertiginoasă. Nu sună ciudat? A crescut atât de mult cererea de chirii din Bucureşti încât pe fondul unei creşteri a ofertei să asistăm la creşterea preţului?
Mişcarea petrecută este cât se poate de simplă. Pe fondul unei cereri din ce în ce mai joase de locuinţe, speculatorii se văd nevoiţi să aştepte zile mai bune pentru exit-ul din afacere. Pentru a nu sta chiar pe uscat, s-au hotărât să profite de nebunia începutului de an universitar şi să scoată imobilele la închiriere. În ecuaţie au intervenit şi agenţiile imobiliare care, probabil, într-un "avânt pionieresc" au forţat creşterea preţurilor(adică ceea ce ştiu să facă). Situaţia aceasta mă duce cu gândul la ceea ce se întâmpla exact în urmă cu un an pe piaţa locuinţelor: cu toate că oferta era în creştere, preţurile au explodat în decurs de o lună(în august, mai precis). Ceea ce s-a ales se vede acum.
Revenind la chiriile în creştere, considerăm că perdanţii aceastei situaţii temporare vor fi tot speculanţii. Explicaţia e simplă: piaţa chiriilor este volatilă şi lipsa lor de experienţă îşi va spune cuvântul. Se ştie cât de greu este să găseşti un chiriaş serios şi care să închirieze pe termen lung(cei care au închiriat până acum ştiu bine la ce mă refer). Speculanţii vor cădea în plasa agenţiilor imobiliare, alegând primul venit şi făcând concesii pentru a-şi închiria imobilul. Noul "locatar" , cel mai probabil, nu va sta mai mult de câteva luni(cât să-şi acopere sumele plătite în avans) şi va pleca lăsând în urmă datorii la întreţinere, telefon, cablu etc. Odată trecută perioada septembrie-octombrie, piaţa chiriilor va cădea inevitabil pe fondul lipsei de cerere, iar cei care s-au grăbit să perceapă sumele sugerate de agenţii se vor trezi cu pagube mai mari decât beneficiile.
Nu stiu de unde aceasta idee ca agentiile imobiliare ar fi raspunzatoare de cresterea chiriilor (asa cum in trecut ele erau considerate vinovate pentru cresterea preturilor de vinzare).
RăspundețiȘtergereIn primul rind, omul isi decide pretul de vinzare/chirie, nu agentia; mai mult, orice agent inteligent va incerca sa-l faca pe proprietar sa scada pretul, nu sa-l creasca, pentru ca asa are mai mare sanse sa-l vinda. Daca sunt agent, ce imi convine: sa dau un apartament repede cu 120000euro (cu comisionul aferent) sau sa stau luni de zile cu el la 140000?
In al doilea rind, in nici o alta tara din lume (si am trait in mai multe unde urmaresc piata real estate) exista ideea asta ca agentiile ar mari pretul; oamenii de aici nu inteleg piatza imobiliara si au nevoie sa dea vina pe cineva - si cine mai usor de blamat decit agentii?
Blogul tau pare interesant...ma asteptam la o analiza mai adinca decit ce gasesc in Libertatea.