miercuri, 1 octombrie 2008

Toamna pomenilor


Ieri, într-un aplomb revoluţionar şi cu o demagogie rar întâlnită, deputaţii au votat în unanimitate mărirea salariilor profesorilor cu 50%. Aceasta reprezintă una dintre cele mai proaste decizii ale acestei perioade, semănând cu bătutul cuielor în sicriu. Nu vreau să fiu înţeles greşit. Poate că profesorii meritau, poate că e vorba de cazuri dificile. Eu însumi provin dintr-o familie de profesori şi ştiu foarte bine greutăţile cărora trebuie să le facă faţă. Problema principală este că nu sunt bani, iar o majorare a salariilor a unei categorii de bugetari este urmată întotdeauna de solicitări similare din partea celorlalţi.

Ceea ce se întâmplă acum în viaţa politică în general şi parlament în special este deja inimaginabil. Toată lumea promite bani, toată lumea aprobă bani, toată lumea are chef de cheltuit. Sunt curios dacă băieţii care acum aruncă proiecte fantasmagorice pe piaţă îşi vor asuma(peste câteva luni) rezultatele acţiunilor lor. Să fim bine înţeleşi, România stă prost, iar dacă ţinem cont de contextul internaţional putem spune că s-a trecut demult de nivelul de alarmă. Cu un necesar de finanţare imens şi cu grave dezechilibre macro, România va fi în scurt timp depunctată de către agenţiile de rating, fluxurile financiare către noi vor fi din ce în ce mai scumpe, iar moneda naţională va exploda. Nu numai că vom asista la volatilităţi mari şi la cutremure, dar, în mod clar, politica "pungilor deschise" nu poate avea ca finalitate decât o devalorizare a monedei naţionale. Iar odată începută aceasta va deschide cutia pandorei aruncându-ne din nou în negura anilor 90.

Cei care se bat cu pumnul în piept ar trebui să înţeleagă că suntem la sfârşitul unui ciclu de creştere economică în care nu s-a făcut nimic. Este natural să urmeze o perioadă de contracţie, dar cel mai grav este faptul că aceasta se suprapune peste criză mondială şi lucrurile vor sta extrem de rău pentru noi. Cred că ar trebui să uităm cât mai repede prostia cu "statutul de stat emergent" al României şi să privim cu ceva mai multă responsabilitate fenomenul economic. Oricum urmează vremuri grele şi dacă vom avea "norocul" unei noi guvernări minoritare, efectele crizei le vom simţi înzecit. Iar pentru aceia care cred că fenomenele specifice anilor 90 sunt de domeniul trecutului, am o veste proastă: cred că avem vreo câteva Bancorex-uri pe piaţă.

3 comentarii:

  1. Salut,
    La ce te referi cand spui ca avem mai multe Bancorexuri pe piata?
    Scuza ca sunt asa direct dar am niste zeci de euro la BRD si nu stiu ce sa fac?Sa ii scot sau sa mai astept pana se mai calmeaza piata?
    Daca imi poti da in raspuns in privat la : nedelcu_ovidiu@yahoo.com
    Merci!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ovidiu,
    Cea mai sigura varianta in aceste vremuri este cumpararea titlurilor de stat. Le poti achizitiona de la orice banca(nu uita sa-ti negociezi la sange dobanda).

    RăspundețiȘtergere
  3. Va rog sa ma scuzati de off topic si in acelasi timp sa ma ajutati cu o parere daca aveti chef. Am un credit de 20.000 eur contractat in luna aprilie a acestui an, pe o perioada de 15 ani, am dobanda variabila, in prezent rata+dobanda lunara = 178 eur. Convertit in lei acelasi credit m-ar face sa platesc o rata lunara de 932 ron = 252 eur. Avand in vedere ca leul se va prabusi in scurt timp, credeti ca ar fi mai avantajos sa pastrez creditul in eur sau sa il transform in lei? Va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)