joi, 18 decembrie 2008

Marea cadere

Ieri s-a înregistrat cea mai mare depreciere a dolarului faţă de euro de la naşterea monedei europene. De-aici lucrurile pot lua orice turnură. Specialiştii pariază pe o depreciere accelerată a monedei americane, în principal cauzată de scăderea dobânzii operată de FED. Celălat factor exterm de important a fost dărnicia autorităţilor anericane. Mai ţineţi minte elanul revoluţionar cu care au purces la acoperirea găurilor? Ei bine, încep să apară roadele unei politici bezmetice.

Ceea ce se petrece peste Ocean ar trebui să se constituie într-o lecţie clasică de economie. Politicianismul şi inconştienţa sunt fatale fenomenului economic. Dacă vă amintiţi, fiecare decizie pripită a americanilor a fost comentată negativ pe acest blog. Când Bush şi Paulson au propus planul de salvare de 700 mld. $, toată lumea a crezul că minciuna a învins şi economia va reveni pe panta eronată pe care se afla în urmă cu un an. Aş putea spune că mulţi au răsuflat uşuraţi. Şi, pentru a-şi confirma dorinţele, dolarul a început un rally contra naturii. Cu cât problemele se adânceau, cu atât moneda americană se aprecia inexplicabil. Iată că acea creştere artificială este pe sfârşite, iar ceea ce veţi vedea va fi cel puţin spectaculos.

Făcând o recapitulare a ultimului an, putem spune că până acum s-au cheltuit bani numai pentru eschive. Evitarea recesiunii, evitarea colapsului sistemului bancar sau evitarea colapsului industriei auto(urmează!) au fost motive pentru a pompa inutil bani în sistem. Iar pomparea de bani a avut un efect pervers: pe moment a părut a stabiliza situaţia, dar de fiecare dată, s-a sfârşit cu o problemă mult mai mare.

Cei care cred că Obama va găsi soluţia magică pentru rezolvarea crizei se înşeală. La ora actuală, politica de "new deal" pe care o propune nu are finanţare. În plus, încercarea de a rezolva problemele actuale cu uneltele trecutului va fi sortită eşecului: e ca şi cum ai încerca să rezolvi problema Centralei de la Cernobîl cu sapa şi lopata. Probabil americanii vor cunoaşte cea mai urâtă faţă a crizei prin martie-aprilie, iar atunci se va lua o decizie radicală. O decizie care ar fi putut fi luată anul trecut şi care i-ar fi scutit aruncatul cu bani pe foc!

Lecţia pe care o vom primi este una simplă şi veche de când lumea: nu se poate trăi în minciună. Este o lecţie pe care ar trebui să şi-o însuşească şi bravii noştri politicieni. Oare o vor înţelege?

7 comentarii:

  1. posibila sursa de finantare pentru Obama (click aici)

    RăspundețiȘtergere
  2. Pomparea de bani va duce la hiperinflatie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dolarul american se va prabusi nu numai din cauza politicilor de bailout a Trezoreriei/Fed, facuta in ultimile luni. Ci dintr-o cauza mult mai profunda si veche: exportul principal al USA au fost (si inca sunt) dolarii. Numai ca pana acum, masa excedentara a USD a stat in bancile centrale ale Chinei, Japoniei, Braziliei, Europei etc., ca rezerve valutare. Banii acestia nu s-au intors inapoi in economia americana, si astfel nu au creat inflatie (sau hiperinflatie). Fed-ul a tiparit USD enorm in ultimii 30 ani.

    Cum majoritatea statelor vor incepe (daca nu au inceput deja) sa intre in rezervele valutare (va amintiti de recenta decizia a Chinei de a implementa un program de dezvoltare a infrastructurii de cateva sute de miliarde de $?), excedentul de $ va incepe sa inunde pietele.

    Atunci va incepe prabusirea completa/definitiva a $. Ca va se va intampla in cateva luni (pana in vara 2009?), nu stie nimeni...

    RăspundețiȘtergere
  4. ce parere ai de peter schiff?

    RăspundețiȘtergere
  5. Urmaresc de cateva luni bune pe Peter Schiff: site-ul lui, podcast-urile, aparitiile televizate. Gagiul se bazeaza pe principiile de baza economice si in general are dreptate. Mai sunt cativa ca el, gen Jim Rogers, etc.

    RăspundețiȘtergere
  6. imi place comentariul lui Dan P, si sunt foarte curios cam cum ar arata traseul dolarilor Chinei in drumul lor de intoarcere inapoi in bancile americane. Daca China investeste in infrastructura inseamna ca va plati lucrarile de investitie in dolari, ceea ce poate fi un fenomen destul de complex in sine daca se are in vedere falimentul dolarului. Mai exact, daca dolarul va merge tot in jos, China va trebui sa se grabeasca cu aceste proiecte, sau sa schimbe dolarii pe alta valuta. Cine va prelua acesti dolari pana sa ajunga inapoi la FED ? Asta mi se pare interesant.

    RăspundețiȘtergere
  7. probabil caderea dolarului a fost "orchestrata" pentru a face loc la amero sau la altceva, mult mai "interesant" :) (cine stie, poate o economie fara bani de hirtie, numai moneda electronica), de care o sa aflam dupa prabusire.

    pina una-alta, bonurile americane de tezaur au fost cumparate masiv de chinezi iar daca dolarul pica definitiv, americanii au greblat banii si vor da din umeri la scadenta.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)