joi, 4 decembrie 2008

Noi strategii de protectie


View Larger Map
Dacă mulți doar teoretizează criza, cred că a sosit momentul să vedem cum înţeleg unii să se protejeze împotriva dezastrelor economice. Este vorba de Quatar, un stat ale cărui subsoluri mustesc de petrol şi care a învăţat din istorie un lucru esenţial: atunci când e foamete nu mai contează câţi bani, petrol sau aur ai. Tot ce contează e ceea ce mănânci sau, mai bine spus, să ai ce să mănânci.

Întrucât viitorul este sumbru, Quatar-ul a hotărât să investească în securizarea surselor de hrană. Şi cum în nisip nu prea poţi cultiva nimic(mai puţin de 1% din suprafaţa micuţului stat este cultivabilă) au adoptat o strategie extrem de isteaţă: au solicitat Kenyei închirierea a 40 000 ha de teren agricol în schimbul construirii unui port în insula turistică Lamu. Investiţia pe care ar urma să o facă Quatar-ul în Kenya se ridică la aproximativ 2.8 miliarde de euro, iar prin aceasta statul african speră să dezvolte un nou coridor comercial care i-ar asigura o poziţie dominantă în zonă. Pe de altă parte, Quatar-ul obţine o suprafaţă generoasă în care să cultive legume şi fructe pentru consumul propriu. Asta după ce a încheiat contracte similare cu Cambodgia pentru cultivarea de orez, cu Sudanul pentru grâu şi porumb şi cu Vietnamul pentru legume.

Mărturisesc faptul că am rămas impresionat când am citit articolul din The Guardian referitor la acest subiect. Şi mai uimit am fost când am aflat că multe alte state din zonă(precum Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite) desfăşoară cu intensitate acelaşi "sport". Şi dacă voi adăuga la asta faptul că tot în zona golfului se achiziţionează cu frenezie aur, am toate motivele să cred că oamenii se pregătesc pentru timpuri cu adevărat sumbre.

Am mai atacat de vreo câteva ori problema crizei alimentare, în special atunci când preţul alimentelor a început s-o ia razna(ce-i drept pe un fond speculativ). Mulţi cred că acea criză a fost rezolvată şi se înşeală! Nu au fost rezolvate cauzele, iar dacă în primăvară am resimţit fugitiv ceva probleme, este posibil ca în viitorul apropiat să fim loviţi frontal. Dezechilibrele de pe această piaţă sunt departe de a fi rezolvate, iar faptul că actuala criză financiară a afectat fermierii s-ar putea să ne coste mult.

5 comentarii:

 1. Ce va face Qatarul dupa ce in 30 ani va ramane fara petrol? Va vinde alimente. Aceasta este cea mai sigura afacere pe termen lung. Populatia lumii e in crestere si nici o criza nu o va putea face sa intre in descrestere

  RăspundețiȘtergere
 2. Populatia globului va scadea pana la urma, fie ca vrem sau nu.

  RăspundețiȘtergere
 3. "nici o criza nu o va putea face sa intre in descrestere" ...
  Aici ai dat-o in bara. PeakOil va duce la o scadere a populatiei la nivele... sa zicem acceptabile...
  PeakOil va duce la razboaie si probleme economice care fac ca orice criza anterioara sa paleasca.

  Populatia va scadea. You'll see, or not..

  RăspundețiȘtergere
 4. in concluzie cumparati actiuni ale producatorilor de ingrasaminte AZO, AMO

  RăspundețiȘtergere
 5. populatia globului creste indiferent ca e Peak Oil sau nu, in CHina, India si Africa populatia e tot mai multa si nu poti zice ca ei depind de petrol, e vorba doar de faptul ca nu exista conditii care sa impiedice procrearea, n-are a face cu petrolul, africanii se inmultesc in draci.

  pe de alta parte ce face Qatar e normal si nu poti zice ca e neaparat in contextul crizei economice care nu are de-a face nimic cu petrolul, e criza pentru alte motive decat petrolul, ca rezervele de petrol sunt tot mai mici si state ca si Qatar sunt nevoite sa investeasca in ceva ( ca pana acuma nu au investit in nimic, doar au exploatat o resursa) e partea a doua.

  RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)