marți, 16 decembrie 2008

Moody's pregateste scaderea rating-ului Romaniei

Dacă până acum mulţi au considerat că scăderile de rating operate de Fitch şi S&P sunt artificiale, iată că şi Moody's se pregăteşte de o mişcare similară. Deocamdată au inclus România pe lista ţărilor vulnerabile la criza actuală alături de Ungaria, Croaţia, Bulgaria, Coreea, Kazahstan, Turcia, Ucraina, Africa de Sud, Pakistan şi statele baltice. Vulnerabilitatea la criza actuală se traduce şi printr-o presiune asupra rating-urilor, iar agenţia specifică faptul că s-au luat deja decizii de scădere a acestora pentru Pakistan, Ungaria, Estonia, Letonia şi Lituania.

Din păcate au fost mulţi cei care s-au culcat pe o ureche crezând că rating-urile celor trei mari agenţii vor fi "defazate" pentru România. De asemenea, este lesne de înţeles că nu putem înota contra curentului. Dacă situaţia internaţională se deteriorează, este logic să fim loviţi şi noi. Mai grav este că o reducerea a rating-ului în luna ianuarie(estimez că atunci se va lua decizia) ne va costa foarte mult. Şi poate că, prin prisma perspectivei extrem de nefavorabile pe care o avem, încheierea unui acord cu FMI nu ar fi fost cea mai rea decizie. Nu de alta, dar la cum se prefigurează anul viitor, orice linie de finanţare devine extrem de importantă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)