marți, 2 decembrie 2008

Lunea roşie sau red december?

Intrăm într-o lună decembrie care va fi, în mod sigur, atipică. Iar când pomenesc culoarea roşu nu mă refer nicidecum la Moş Crăciun! Peste ocean, sub ameninţarea unei recesiuni de lungă durată, indicatorii economici cad unul după altul, întărind previziunile celor care spuneau că încă nu am văzut faţa cea mai urâtă a crizei. Un alt motiv de îngrijorare este faptul că ajutoarele pompate cu generozitate au dat greş, nereuşind să acopere găurile mult prea mari ale băncilor. Evident, întotdeauna se găseşte o soluţie, adică eliberarea unei sume mult mai mari, cu speranţa că aceasta va fi ultima.

La ora la care scriu acest articol, indicii pieţelor americane se află în cădere liberă( aproximativ -5%), ceea ce poate însemna începutul unei noi avalanşe de deprecieri, care se vor propaga violent în cursul zilelor următoare pe toate pieţele. Şi nu este exclus să vedem din nou un zig-zag zilnic descrescător cu "pasul" de variaţie de peste 5%. Ceea ce iese în evidenţă şi ar trebui să ne îngrijoreze este volatilitatea extrem de mare a pieţelor de capital mature. Practic, în acest moment, indicii pieţelor de capital din ţările dezvoltate încep să aibă variaţii similare cu cei specifici economiilor emergente. Volatilitatea mare este un indicator al fragilităţii economiei şi este caracteristică perioadelor de criză. Şocant este faptul că volatilitate din 2008 a pieţei de capital americane este cea mai mare de la marea criză, ceea ce creează premisele unor corecţii extrem de radicale în economia reală. Şi cum până acum căderile au fost încetinite de tot felul de ajutoare, este posibil ca în această lună decembrie să vedem cu adevărat roşu în faţa ochilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)