marți, 14 decembrie 2010

Chrome OS


De săptămâna trecută lucrurile încep să se agite dinspre Google. Bârfe indiscrete atent plasate, informaţii chipurile confidenţiale, clipuri haioase, adică întreg arsenalul premergător atacului de marketing pare a fi deja pus în funcţiune. Şi aceasta în numele noului sistem de operare de la Google, Chrome OS.

Din câte ne amintim, Google a mai avut o tentativă de a scoate pe piaţă Chrome OS, dar a amânat lansarea motivând slaba prezenţă a HTML5. Ceea ce este ciudat e că nici acum HTML5 nu pare foarte prezent, dar, cu toate acestea, Google pare a fi apăsat hotărât pedala de acceleraţie. Motivul? Ei bine, par a fi mult mai multe motive pe care voi încerca să le detaliez în continuare.

Personal cred că noul sistem de operare este un element crucial în evoluţia Google. Aşa cum spuneam cu ceva vreme în urmă, în scurt timp nu va mai conta sistemul de operare pe care-l ai pe calculatorul personal, ci serviciile pe care le vei accesa de pe net. Din acest punct de vedere, impunerea unui sistem propriu de operare poate fi calea cea mai scurtă către impunerea propriilor servicii din cloud. De asemenea, o altă ţintă pe care probabil o urmăreşte Google este cea a publicităţii. Extinderea pieţei de publicitate şi la nivelul desktopului utilizatorului poate constitui o creştere substanţială a business-ului(cu toate că, cel puţin acum nu-mi dau seama cum vor implementa acest lucru fără a deranja utilizatorul).

Nu în ultimul rând, graba cu care se pregăteşte lansarea cred că mai ţine de un lucru: dorinţa celor din Mountain View de a impune noul sistem de operare pe piaţa tabletelor. Chiar dacă acest lucru a fost infirmat de responsabilii proiectului, graba cu care se pregăteşte lansarea pare a avea în spate dorinţa de a prinde cât mai mult din piaţa tablet care este încă la început. Tabletele se mulează cel mai bine pe modelul Chrome: sunt folosite în principal pentru mail, navigare şi pentru accesarea serviciilor online. De asemenera, producătorii marketează puternic aceste produse ca dispozitive similare ebook reader-elor, ceea ce deschide porţile unei bune integrări a Google Books.

Şi cred că ar mai fi un motiv pentru care este necesar ca Google să atragă o m asă critică de utilizatori pentru noul sistem de operare: investitorii. De-a lungul timpului s-au făcut investiţii oarecum eterogene, au apărut servicii online care nu prea sunt folosite, gadgeturi cu un număr mic de utilizatori precum şi proiecte care nu-şi găsesc încă locul pe piaţă. Toate aceste investiţii trebuie unificate cumva, iar Chrome pare a fi liantul tuturor. În ochii investitorilor, un nou produs de succes poate motiva preţul destul de piperat al acţiunilor.

Mulţi vorbesc deja despre şah-ul pe care Google îl dă celor de la Microsoft. Este posibil, însă drumul până la o platformă Windows Killer e extrem de lung şi legat indubitabil de serviciile enterprise. Cu modelul său web-centric, pare ideal de integrat într-o structură business, dar lucrurile sunt mult mai complicată deoarece e vorba de medii care necesită tot felul de customizări, au particularităţi şi necesităţi specifice şi care nu ştiu dacă se vor mula pe modelul oarecum rigid impus de Chrome. Chiar dacă transferarea securităţii în cloud poate părea o flexibilizare dusă la extrem, pentru o structură complexă aceasta înseamnă costuri suplimentare. Şi nu avem aici decât un singur aspect. Ca acesta sunt nenumărate altele care ridică nota de plată a migrării. Ca să nu mai vorbim că nimeni nu e suficient de nebun să migreze pe un sistem de operare înainte de a trece testul pieţei

Probabil prima jumătate a anului viitor vom asista la un spectacol deosebit de interesant. Cred că vom vedea şi un răspuns de dur din partea Microsoft care, uşor, uşor îşi vede ameninţată poziţia pe un teritoriu pe care se credea stăpân. 

14 comentarii:

  1. Microsoft nu mai este parte din ecuatie. Sah-ul este la Apple. Si nu este vorba de sah, ci de o rocada care vine tarziu.

    RăspundețiȘtergere
  2. eu unul nu ma declar atat de incantat sa-mi las "undeva" in internet date posibil sensibile. Sunt documentele MELE si trebuie sa ramana cu mine.

    Mai pot da inca un exemplu chiar trivial. MP3-uri sau filme. Momentan avem muzica obtinuta pe cai mai mult sau mai putin legale. sau filmulete mai deochiate :D (vorbesc de un user obisnuit, care are obiceiul sa salveze toate prostioarele). Chiar nu ma incanta ideea ca "ei" (=cloud) sa stie tot ce fac, care e comportamentul meu tipic pe net samd. dispare exact acea protectie pe care ti-o ofera lucrul tau, obiectul tau. e ca si cum ai avea in permanenta pe cineva care se uita peste umarul tau la ce faci la calc. Obiectivul pe viitor este limitrea libertatii individului in mediul virtual.

    mannes,
    admin retea

    RăspundețiȘtergere
  3. O mica observatie daca-mi permiteti:

    Cel mai simplu mod de-a distinge intre Chrome OS si Android este prezenta cursorului de mouse. Dupa cum Google spunea, si nu doar o data, Android e pentru touch screens cu putine butoane, i.e. smartphones & tablets, iar Chrome OS e pentru keyboard & mouse (or trackpad), i.e. netbooks. Distinctia mi se pare destul de clara, insa in articol sugerati ca Google isi doreste Chrome OS pentru tablets, nu netbooks, ceea ce este incorect, mai ales ca deja Android si-a facut prezenta pe tablets (e.g. Samsung Galaxy Tab) iar prototipul pilot lansat cu Chrome OS este un netbook: CR48.

    RăspundețiȘtergere
  4. "în scurt timp nu va mai conta sistemul de operare pe care-l ai pe calculatorul personal" - asta o auzim deja de atatia ani... chiar daca serviciile s-au diversificat nu cred ca exista vreun utilizator pe lumea care macar sa se gandeasca sa renunte complet la desktop. Cata vreme un Word, un Photoshop, un DVD-Ripper, instalarea oricarei aplicatii ai chef, starea de independenta fata de vreun operator sau securitatea locala vor ramane avantaje de luat in seama, imi pare ca acest scurt timp va fi destul de luuuungggg.
    Altfel spus - ca si acum, nimic nou: unii local altii in net.

    RăspundețiȘtergere
  5. DVD-riper? Ha! (used in Romania) Word? Ai auzit de Open Office? Photoshop? The free GIMP si altele. Lucrezi la MuSoft?

    RăspundețiȘtergere
  6. g-OS: Imi plac pustii care se umezesc la posibilitatea de a tipari gratis un bilet sau un tabel si de a modifica nitel o imagine. Daca ai lucra intr-un mediu corporate si ai avea acces la ceea ce poate face cu adevarat in acest sens Microsoft (aplicatii intregi scriptate in spatele unui simplu excel sau word, documente editate direct de pe sharepoint server, management extrem de complex de politici la nivel de domenii de mii/zeci de mii de statii, software deployment si management pentru retele enorme cu ajutorul a catorva clickuri, management integrat documente, drepturi, mail pentru retele complexe etc etc etc etc), tooluri la care Linux nici nu a visat vreodata, nu ai mai abera atat de usor in acest sens.
    Fiecare are plusuri si minusuri dar sa vii cu editoare de etichete gen ooffice ca susbtitut pt MS Office sau cu gimp pe post de Adobe PS dovedeste nu ca oofice si gimp sunt mai bune ca produsele similare dar pe bani ci ca esti pur si simplu habarnaist.

    RăspundețiȘtergere
  7. @anonim: amesteci utilizatorul casnic cu utilizatorul corporate. a zis cineva mai sus ca e cale lunga, insa nu atat de lunga precum ar parea la prima vedere. google are tool-uri pt cloud (chiar si securizarea datelor ce era mentionata anterior). nu uita ca m$ a ajuns in 2010 la ce oferea IBM cu suita Lotus acum 10-15 ani, asta daca vrei sa vb de corporate. Va reusi Chrome, sunt sigur de asta si mi-as pune si banii aici.

    RăspundețiȘtergere
  8. http://blog.metropolice.ro/2009/11/windows-7-nu-mor-caii-cand-vor-cainii.html

    RăspundețiȘtergere
  9. mannes are dreptate, iar la cum se prezinta lucrurile in acest moment cu wikileaks si razboiul cibernetic, lucrurile vor tinde tot mai tare spre descentralizare, nu invers.

    Se vorbeste deja de DNS in sistem P2P si de retele paralele internetului actual bazate pe noduri multe dar independente, tocmai pentru ca sistemele centralizate vin cu dezavantaje tot mai evidente.

    RăspundețiȘtergere
  10. Pai sa zicem ca guvenul ma considera target (in US sunt zeci de mii de domestic targets, oameni care au alte opinii). De maine nu am am acces la documentele mele din cloud, ba chiar le pot folosi impotriva mea. Fara un mandat de la judecator. Tentant, nu? NO WAY.

    RăspundețiȘtergere
  11. si daca-ti pica netu intr-o seara cand vrei sa vezi un film? cu ce te ajuta cloudul? :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Interesantă părerea ta.
    Iata si una ce priveste un posisbil canibalism al produselor Google

    http://android-pedia.blogspot.com/2010/12/android-vs-chrome.html

    RăspundețiȘtergere
  13. Domnule anonim1 pe ce va bazati cand spuneti ca microsoft nu mai este arte din ecuatie ?Informati-va mai intai :
    http://marketshare.hitslink.com/operating-system-market-share.aspx?qprid=8

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)