miercuri, 8 decembrie 2010

O poveste chinezeasca


Plictisit de politichia şi întorsăturile evenimentelor actuale, zilele zilele trecute căutam să citesc ştiri ceva mai interesante. În tot mormanul de WikiLeaks şi alte subiecte la modă, am găsit însă un subiect atât de interesant, încât îl voi repovesti mai jos.

La un an după prăbuşirea Uniunii Sovietice, Rusia a început să vândă din arsenalul militar pe care-l deţinea. O făcea atât din cauza unei  jene financiare cât şi dintr-un calcul oarecum pragmatic: indiferent de ceea ce faci, în timp, tehnologia militară pe care o deţii se uzează moral. Astfel, decizia vânzării de armament către armata chineză a fost una normală care, în plus, i-a şi ajutat pe ruşi să depăşească o perioadă dificilă. Ani buni China a fost cea mai importantă piaţă de desfacere pentru armele ruseşti, iar aceste contracte i-au propulsat pe ruşi pe primul loc în ierarhia exportatorilor de arme.

Unul dintre cele mai interesante contracte a fost cel legat de avioanele de luptă Suhoi 27. După ce au achiziţionat un număr impresionant de avioane, chinezii au reuşit să cumpere şi licenţa de fabricare a acestora. E drept, licenţa prevedea fabricarea avioanelor utilizând anumite componente importate din Rusia. Un fel de certificat de asigurare al ruşilor că lucrurile nu vor scăpa de sub control.

După masivele importuri de tehnologie militară, armata chineză s-a oprit brusc din mania achiziţiilor. Mai precis, de doi ani ruşii n-au mai primit nicio comandă substanţială. Motivul? Un clasic joc chinezesc. În perioada dotării armatei, chinezii au desfăşurat în paralel un program de însuşire a tehnologiei cumpărate, de copiere şi îmbunătăţire a sa. Clasicul clonaj chinezesc transpus în tehnologia militară.

Astfel, unii au fost surprinşi să constate cum chinezii au început să invadeze pieţele specializate cu echipamente militare mai ieftine şi mai bune decât cele importate în trecut de la ruşi. Dar ceea ce a surprins cu adevărat jucătorii internaţionali din domeniu a fost intrarea Chinei pe piaţa tehnologiilor militare de vârf, mai precis pe cea a avioanelor de luptă. După ce au reuşit clonarea unor echipamente esenţiale, de genul radarului(a cărui acurateţe este decisivă pe un avion de luptă), chinezii au reuşit să pună la punct propriul motor de avion, ceea ce deschide calea apariţiei unor noi generaţii de avioane 100% chinezeşti, bazate la origine pe tehnologia rusească.

Poate că acest lucru nu ar fi foarte deranjant pentru ruşi, dar e un mic amănunt care ar trebui să-i facă să-şi regândească strategiile: cu noile produse chinezii le fură clienţii. Aşa s-a întâmplat, spre exemplu, cu armata Pakistanului care este dotată cu avioane Suhoi produse de China în colaborare cu... Pakistanul. Iar acesta e doar un exemplu. Piaţa ţărilor în curs de dezvoltare, avide după tehnologii militare ieftine este mai mult decât tentantă, iar aici, cu noile oferte, China ar putea face jocurile în perioada imediat următoare. 
Nu putem spune decât că avem de-a face, din nou, cu un model chinezesc pus impecabil în practică. Pentru noi ar trebui să se constituie într-o lecţie despre cum din consumator trebuie să te transformi în producător. Evident, pentru asta mai ai nevoie şi de ceva minte, în special prim mediile rarefiate ale puterii.

12 comentarii:

  1. pai atunci sa nu te bucuri cand le-o trage americanii cu devalorizarea dolarului ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Toate statele asiatice au procedat la fel. Pornind de jos, au trebuit sa "arda etape" pentru a ajunge cat mai repede din urma competitorii comerciali. Produsele japoneze au fost acuzate si ele ani de-a randul, si pe buna dreptate, ca ar fi copii ieftine si proaste ale unor produse vestice.

    Incet, incet, lucrurile s-au schimbat, iar Japonia a ajuns unul dintre liderii inovatiei tehnologice la nivel mondial. Probabil acelasi lucru se va intampla si cu China. Deja exista presiuni din partea unor companii chineze pentru modificarea legilor [putin spus] permisive privind brevetele de inventie.

    In treacat fie spus, chinezii nu s-au multumit sa copieze doar de la rusi, ci si de la americani, ba inca intr-un mod mult mai "invaziv". Spionajul industrial chinez este extrem de dezvoltat, mai ales in domeniul militar. Nu m-ar mira sa vedem in cativa ani un F22 cu fantele de admisie ... oblice :)

    RăspundețiȘtergere
  3. http://ro.wikipedia.org/wiki/IAR_95

    RăspundețiȘtergere
  4. deja chinezii sunt departe, foarte departe. Primul si al treilea supercomputere din lume sunt din China, conform ultimului clasament lunar publicat de www.top500.org si au fost construite de... Institutul de Cercetare Tehnologica Militara si de o universitate tehnica din acelasi domeniu

    RăspundețiȘtergere
  5. educatia din China e mult mai buna ca cea din SUA; e doar o chestiune de timp pana cand China va depasi tehnologic SUA, asa cum si Japonia a facut-o; Japonia insa a fost limitata deoarece nu are armata; high-tech-ul se face in armata, asta este evident; China e o Japonie mai mare cu armata; think about ...

    RăspundețiȘtergere
  6. Exact asta făceau şi acum 50 de ani.
    La MIG-21 au copiat până şi motorul cu şublerul

    RăspundețiȘtergere
  7. Probabil cele facute de chinezi sunt mai perfectionate - pot sapa mai adanc :)

    RăspundețiȘtergere
  8. au calitatea celorlalte "copii" chinezesti? ca asa au copiat si un rolls chinezii, dar are confetti in loc de motor... chinezii imita, nu copiaza.

    RăspundețiȘtergere
  9. In 5-10 ani toate chestiile astea vor fi absolut inutile cand americanii vor avea sisteme laser operationale cu stationare orbitala sau atasate la vreun drone reactiv de la Northrop Grumman...

    Atunci poti linistit sa refuzi chiar si stingerea de treasuries...

    RăspundețiȘtergere
  10. Dar vor avea haburgheri pe cartela la Starbucks :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Pe naiba lasere, n-ai vazut ca au inceput sa le dea ET peste nas, nici rachetele vechi nu le mai pot controla... :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Zilnic 2 ore de program pe C-SPAN, cu Obama plimbandu-se printre lanurile de porumb din Iowa si fabricile din Detroit ;)

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)