luni, 14 februarie 2011

Imperiile Contraataca


Săptămâna trecută s-a parafat o înţelegere care, pentru moment, complică ecuaţia platformelor mobile. Desigur, aşa cum v-aţi dat seama este vorba de alianţa Microsoft-Nokia, alianţa giganţilor cu picioare de lut. Dacă stăm să analizăm, mişcarea era oarecum logică deoarece fiecare din cei doi avea nevoie de ceea ce deţinea celălalt. Nokia are o experienţă indiscutabilă în domeniu de hardware, are capacitatea de a face produse fiabile şi interesante pentru public, însă experienţa a arătat că are un mare minus în ceea ce priveşte partea de software. Parcă în oglindă, Microsoft are experienţă în domeniul sistemelor de operare, însă nu are o bază hardware. În aceste condiţii, alianţa celor doi era unica alternativă care le rămânea într-un război în care învingătorii sunt totuşi previzibili.

La o primă vedere, mulţi au spus că aceasta a fost o victorie categorică a lui Steve Ballmer deoarece a reuşit să câştige peste noapte o cotă de piaţă substanţială pentru Windows Phone. Privind dinspre Microsoft, putem spune că lucrurile par foarte clare: s-a reuşit cucerirea celui mai mare producător de telefoane mobile, s-a eliminat un concurent care le mânca din piaţă(Symbian) şi, teoretic, dezvoltatorii software pentru telefoanele Nokia, pot reprezenta un public abordabil mult mai uşor de către Microsoft pentru platformele sale de dezvoltare de soft. Pentru a contracara o asemenea viziune(sesizabilă încă de la prima vedere, de altfel), Stephen Elop a replicat sec: "Microsoft is paying us billions of dollars. Why would Microsoft pay that much? Microsoft had no choice. If Nokia went with Android, Google would have controlled the mobile market". O declaraţie care, trebuie să recunoaştem, schimbă la 180 de grade percepţia asupra întregii afaceri. 

Deocamdată nu se ştie sub ce formă va plăti Microsoft banii de care vorbeşte Elop, dar cred că va fi vorba de cumpărarea de la Nokia a sistemului de operare Symbian(la pachet cu patentele asociate) şi, cine ştie, a Navteq, pe care compania finlandeză a cheltuit inutil vreo opt miliarde. Dacă miliardele amintite intră în companie, cu siguranţă aceasta se va simţi în preţul acţiunilor Nokia. De asemenea, Elop a lăsat să se înţeleagă că Microsoft va abandona treptat parteneriatele încheiate până acum. Lucru nu tocmai OK, dacă ne gândim că aceasta va avea ca efect concentrarea exclusivă pe Android a unor producători precum HTC.

Cu toate că încă se află într-un stadiu incipient, alianţa Nokia-Microsoft a readus animaţia pe o piaţă care înainta previzibil către un duopol Google-Apple. Chiar dacă imaginaţia unora a început deja să zburde, personal cred că această mişcare nu va avea succesul aşteptat. Este oarecum similară alianţei(mai bine zis înţelegerii) Yahoo-Microsoft care, în ciuda aşteptărilor şi a banilor cheltuiţi de Microsoft,  nu a impus Bing în topul motoarelor de căutare. 

De data aceasta avem însă de-a face cu o regrupare a jucătorilor din piaţă, regrupare care va face lupta celor doi infinit mai grea. Cei care licenţiaseră Windows Mobile, în mod sigur se vor îndrepta spre Android pentru a-şi putea livra telefoanele cu un sistem de operare la care, cel puţin, au acces democratic la ultimele versiuni, fără a-şi face probleme din cauza unor lipsuri rezervate partenerilor strategici. În ceea ce priveşte concurenţa pe partea hardware, nici poziţia celor de la Nokia nu este atât de comodă atâta timp cât Apple intenţionează să intre pe piaţa terminalelor ieftine, adică fix acolo unde finlandezii dominau categoric. Iar cei de la Apple nu sunt singurii. Mai este şi Samsung care bagă bani în Bada special pentru a dezvolta un sistem inteligent pentru telefoanele ieftine. Şi încă nu au apărut foarte clar producătorii chinezi care, cu siguranţă vor sufoca piaţa cu alternative ieftine având Android ca sistem de operare.

Nu în ultimul rând, o altă vulnerabilitate serioasă a alianţei amintite constă în numărul mic de aplicaţii disponibile pentru Windows Mobile. Cele câteva mii de aplicaţii nu se compară cu sutele de mii disponibile pentru platformele concurente. În ceea ce priveşte speranţa Microsoft de a atrage dezvoltatorii de Nokia, cred, de asemenea, că are puţine şanse de concretizare deoarece e mult mai simplu pentru un dezvoltator Java să migreze către Android(asta dacă n-a făcut-o deja) decât să înceapă de la zero cu .NET.

Urmează să vedem ce se va întâmpla pe această piaţă unde armele încep să lucească, iar combatanţii sunt aproape de începutul unei bătălii globale fără precedent, în care fiecare milimetru din dorinţa consumatorului se măsoară în sute de milioane sau poate miliarde de dolari. Personal nu dau foarte multe şanse alianţei recent create(recunosc, sunt subiectiv), dar nu trebuie uitat că trăim într-o lume în care percepţiile şi trendurile se pot schimba peste noapte, în care nicio bătălie nu este pierdută din start.

33 de comentarii:

  1. Nu am stiut ca Apple vrea sa intre pe piata telefoanelor ieftine. Despre ce este vorba mai exact?
    In alta ordine de idei, cred, ca si tine, ca Nokia - Windows nu va rezista si ca finlandezii vor iesi sifonati rau din afacere.

    RăspundețiȘtergere
  2. O posibila alianta cu Microsoft ar fi fost utila in 2007-2008. Atunci cand HTC inca nu prinsese suficienta putere si nici nu intrase in alianta cu Android pentru cele mai inteligente telefoane de pe piata. Atunci cand marketingul apple nu-i daduse inca peste cap pe toti cu touchscreen-ul lor.

    In acel moment o alianta Microsoft cu Nokia ar fi avut sanse de succes. In acest moment insa, Microsoft pierde teren in fata Android cu viteza maxima. Iar ultimul telefon de la Nokia care va ramane in memoria utilizatorilor va fi probabil N95. Tot ce a urmat a fost o incercare de recuperare nereusita.

    Ultima sansa Nokia: android pe cat mai multe aparate. Inca au o gama mai bogata decat HTC la o calitate mai buna decat chinezii care scot un telefon mai rapid ca un powerpoint. Daca nici in ceasul al 12-lea nu se trezesc, e prea tarziu.

    Android pentru viteza mai buna ca Microsoft, flexibilitate mai mare ca aifone, dar mai ales pentru Open Source. Standardizarea va veni si ea cu timpul, iar Nokia ar putea da o mana de ajutor tocmai pe partea asta.

    De fapt ar putea invata de la HTC pe partea de smartphone, de la apple pe partea de marketing si de la chinezi pe partea de flexibilitate. Daca vor reusi sa faca asta pastrand calitatea in limite decente ar mai avea o sansa.

    Windows Phone 7 dupa mine insa nu are viitor. S-au impuscat singuri in picior incercand sa scoata ceva nou si incompatibil cu vechile sisteme. Pierzand tocmai ceea ce utilizatorii de WM apreciau: un istoric familiar si un numar imens de aplicatii pentru utilizatori avansati.

    Asadar Nokia vrea sa urce in barca tocmai cand Microsoft isi arunca peste bord vechii clienti. Care vor ceva serios si nu suporta nici fitzele de tip aifone, cu un sistem inchis, limitari pe toate partile si atitudine tip sony anii 2000. Daca nu intelegeti ce spun, vedeti un pic istoricul actiunilor Sony in 2000 si al Apple in 2011. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa nu trecem si cu vederea faptul ca CEO Nokia - Elop - este in topul actionarilor individuali Microsoft. http://imgur.com/3nN2k

    RăspundețiȘtergere
  4. @k3rgy pai, toate modelele anterioare de iPhone concureaza pe "piata telefoanelor ieftine" : 3G, 3GS, in curind 4. ca doar poti sa le iei cu 99 euro la abonament (poate numai valoarea abonamentului sa te mai incurce.... inca) .

    windows phone 7 este o mare dezamagire pentru mine. sub o interfata avangardista, foarte reusita, care promitea sa schimbe dogma in universul inventat de apple cu primul iPhone, se gasesc o multime de ineptii masotenite probabil de la experientele anterioare avute de microsoft in domeniu. o sa dau un exemplu reprezentativ pentru asta. daca deschzii o pagina in internet explorer si pe respectiva pagina ai postat un filmulet, chiar daca el este pe youtube (flash nu are momentan decit android) , internet explorerul nu-l vede! nu stie sa-l deschida automat cu aplicatia youtube (care apropo trebuie instalata separat ca un soi de third party application) ! asta suna atit de .... pre-iPhone incit nici nu ma obosesc sa o caracterizez! acuma, problema principala nu este ca aceste .... stingacii exista ci ca ele nu sint .... repare prin up-date-uri. cind s-a lansat windows phone 7 s-a promis un up-date major in.... decembrie, apoi februarie, acum se aude ca ar veni pe 8 martie. intr-o epoca a vitezei dezlantuite idea ca ti se cere o rabdare nesfirsita si incerdere in orb descumpaneste cumparatorul, ca sa nu mai vorbesc de potentialul cumparator. sigur, o sa aud ca microsoft vrea sa faca lucrurile temeinic pentru ca pina acuma a dat atitea buleli ca nu isi mai permit inca una. se poa' .... numai ca un simplu search pe google dupa paul thurott o sa va arate cite up-date-uri a facut apple in acelasi interval de timp altui produs aflat intr-o "stare" beta, iPhone 1.
    apoi toata lumea vorbeste de hardware-u' nokia. pai.... in afara de camere de luat vedere uitati-va la specs-urile de acum ale telefoanelor si chiar la cele ale unei legende, N95, si o sa vedeti ca sint under-powered pe undeva si anume mai intotdeauna prin locurile principale (N95 de exemplu avea RAM-u' varza de aici si N95 8G). nokia mai are, sau cel putin avea ceva anul trecut, important de transat cu qualcomm, de asta nu pupa chip-uri de la ei (ma rog viitorul in domeniu mobile pare dual-core si aici poate vota, daca nu se impaca cu qualcomm, cu nvidia).
    deci.... nici eu nu sint foarte optimist cu privire la viitorul aliantei, desi mi-ar placea, nefind un fan al uitatului google prin contactele si calendarul meu (sigur, sigur, numai cu ordin de la NSA si in interes national! ) sau al ecosistemului concentrationar apple, insa nu cred ca cele doua companii reunite pot face foarte multe lucruri pozitive in foavoare lor la momentul actual si cu datele astea ale problemei.
    poate se schimba ceva in viitor....

    PS: daca tot au bagat niste europeni de EU in combinatie poate da si microsoft drumul la posibilitatea de a achzitiona aplicatii platite de pe marketplace si pentru un amarit din eu cu cetatenie romana. zic si eu asa ca e de mare .... porc sa-mi vinzi un vehicul si apoi sa apoi sa descopar ca pe piata mea nu gasesc combustibil pentru el.

    RăspundețiȘtergere
  5. apropo dom' profesor am si eu o intrebare ....

    http://www.youtube.com/watch?v=6Cf7IL_eZ38

    e recomandabil domne sa investim in start-up-urile din domeniul sticlei?

    RăspundețiȘtergere
  6. incercati sa cititi articolele acestea http://www.theregister.co.uk/2011/02/11/nokia_microsoft_history/ si http://www.theregister.co.uk/2011/02/11/nokia_microsoft_more_details/ ca sa intelegeti mai bine situatia dintre nokia si microsoft si a va face o idee mai apropiata de realitate.
    si apoi explicati-mi cum va cumpara Microsoft sumbian de la Nokia in conditiile in care acesta este deja open source: http://en.wikipedia.org/wiki/Symbian

    RăspundețiȘtergere
  7. Salut,

    Niste mici lamuriri.
    I. Update-ul promis de Microsoft a fost programat pentru februarie 2011. Desi au fost speculatii ca se va lansa in Ianuarie, nimeni nu a tinut cont de un amanunt: update trebuie sa treaca intai pe la "retele" pentru teste de Q&A.
    II. In legatura cu updateurile facute de Apple la lansarea Iphone 2G: primele update-uri au fost bug fixuri. Update-uri create pentru a rezolva probleme majore, in nici un caz feature update.
    III. De la anuntarea parteneriatului cu Nokia, numarul de aplicatii lansate/anuntate pt platforma Window Phone a crescut consdiderabil.
    IV.S-a decis la renuntarea compatibiltatii cu aplicatiile specific Window Mobile deoarece baza noului sistem de operare este complet diferita. In plus, aplicatiile ar fi necesitat un update serios chiar si daca s-ar fi introdus aceasta compatibilitate.
    Nu trebuie sa uitat ca platforma Windows Mobile suferea groaznic din cauza fragamentari, atat la nivel de aplicatie cat si la nivel de versiune OS. Un lucru similar este prezent, intr-un stadiu incipient, la platforma Android. Totusi, spre deosebire the Win Mobile (nu Win. Phone) Google pare capabil sa tina sub control aceasta fragmentare, dar asta nu inseamna ca problemele nu incep sa apara.
    Cam atat am de zis.
    PS: daca doriti linkuri catre cele spuse de mine, ma voi conforma, dar ceva mai tarziu.
    O zi

    RăspundețiȘtergere
  8. Dupa ce s-a anuntat alianta dintre cele doua firme actiunile Nokia au scazut cu 14%.

    RăspundețiȘtergere
  9. In cer scuze pentru greselile gramaticale evidente din comentariul anterior. Nu am nici o scuza..

    RăspundețiȘtergere
  10. Elop catre popor:
    http://www.engadget.com/2011/02/08/nokia-ceo-stephen-elop-rallies-troops-in-brutally-honest-burnin

    RăspundețiȘtergere
  11. Am vrut sa dau un copy - paste dintr-un alt articol, dar nu am putut de pe mobilul meu. De ce?

    A, pentru ca ruleaza noul sistem de operare de la Microsoft.

    Cam atat am avut de spus.

    RăspundețiȘtergere
  12. Doi dinozauri in pragul extinctiei si-au dat mana pentru a merge impreuna la groapa de gunoi a istoriei. Nokia de la 6310(i) nu a mai reusit sa scoata un telefon decent, iar Micromoale de la XP a dat-o de gard cu n produse nereusind sa mai egaleze performanta. Ca si produse ale oamenilor firmele au aceeasi soarta: se nasc, cresc, ating apogeul si apoi mor - mai mult sau mai putin incununate de glorie.

    RăspundețiȘtergere
  13. dupa 6230i au mai creat si 6233; cam ala a fost ultimul produs super reusit.

    RăspundețiȘtergere
  14. Alianta cu microsoft arata mai degraba ca nokia nu are un plan coerent. Dupa ce au anuntat un parteneriat cu intel pentru software (nu a trecut nici macar un an..) acum anunta un parteneriat cu microsoft tot pentru software, pentru acelasi segment de produse. Au anuntat in paralel si concedieri, cele doua stiri impreuna au dus vienri la scaderea pretului actiunilor cu 14%.

    In acest moment pe segmentul de telefoane destepte nokia pare ca nu mai vrea sa renunte la simbian cel putin pe termen scurt (tocmai au lansat n8), este asteptat un terminal cu meego in acest an si, probabil, incep sa pregateasca primul terminal cu windows. Sunt implicati in prea multe proiecte, si nu vor reusi sa atraga prea multi dezvoltatori independenti de aplicatii pentru nici una dintre platforme.

    Ca parere personala nokia s-ar fi descurcat mai bine daca continua alianta cu intel. Ultimul telefon relevant de la nokia nu e n95 si n900. Cu firefox, flash integrat in browser, koffice si alte aplicatii de office, remote desktop, suport pentru vpn, si destul de multe aplicatii open source portate n900-le ofera incomparabil mai mult decat telefoanele cu symbian.

    RăspundețiȘtergere
  15. Ei asta-i buna: cum sa cumpere MS Symbian-ul ? In primul rand, asa cum spunea cineva mai sus, e open-source. In al doilea rand, ce patente are Symbian ? Patente open-source? Si chiar daca ar fi closed-source, Nokia nu isi permite sa se duca cu catel+purcel in barca MS. Au spus clar ca Symbian va vinde inca ceva sute de milioane de telefoane. Si de ce sa vanda Navteq ? Ce sa faca MS cu el, ca nu harti ii lipseste pentru Bing Maps. Pe de alta parte, navigatia free e un plus prea mare pentru a se renunta la el.
    Una peste alta, problema nu vine de la alianta sau componentele ei, ci de la dezvoltatori si clienti:
    1. Dezvoltatorii de pe Symbian vor face trecerea pe WP7 ? Asta in cazul in care nu au deja portate aplicatiile.
    2. Ce vor face cei care au aplicatii Office pentru Symbian, pentru ca pe WP7 nu mai e nevoie de ele.
    In general firmele care produc software le produc pentru toate platformele, deci chestia cu migrarea masiva a dezvoltatorilor tine doar pentru cei independenti (freelancer-i) si are efect doar pentru cei care chiar fac aplicatii, nu se joaca. Google aduna o armata de programatori care sa scrie aplicatii SERIOASE, e clar ca nu e multumit de oceanul de mici aplicatii de tipul "hai sa-mi incerc si eu norocul pe Android Market si sa fac o aplicatie de Sf. Valentine". Si cine a facut aplicatii Java pentru Symbian, a facut deja portarea si pentru Android, nu o va face acum.
    Parerea mea e ca va avea succes, pentru ca:
    1. Asa cum spuneai, se completeaza unul pe altul
    2. WP7 este cel mai tare la categoria business (business nu inseamna doar office+Exchange si tastatura qwerty.) Integrarea cu SharePoint si cloud-ul MS este un atu foarte important.
    3. Marea majoritate a clientilor nu se uita la ce OS mobil cumpara sau n-au probleme de genul "Nokia m-a tradat". Ii intereseaza acel ecosistem de care s-a tot vorbit in ultimul timp.

    RăspundețiȘtergere
  16. Eu sint unul din aia care zice 'Nokia m-a tradat' - de la nivel de utilizator :) La alte nivele - niste unii ca Intel sau Layar care isi faceau planuri cu Symbian si acum trebuie sa returneze fracurile pe care le inchiriasera...:>

    RăspundețiȘtergere
  17. OK, te-a tradat. Eu am E61 de cand a aparut in Romania si nu ma simt tradat. Deci "ne compensam" :)
    Ce planuri avea Intel cu Symbian ? Cred ca te referi la MeeGo. Si Pe Intel nu cred ca-i intereseaza asa de mult un SO care merge si pe ARM, nu doar pe Intel. S-ar putea sa nu fie asa suparati. Parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  18. @Anonim scuze, MeeGo :( Acum vad ca Intel cica merge inainte cu MeeGo, suna foarte ciudat: http://appdeveloper.intel.com/en-us/blog/2011/02/11/intel-and-meego

    RăspundețiȘtergere
  19. @danut

    si eu vorbeam de up-date-uri care sa repare bug-uri.... sigur stingacia cu aplicatia de you tube pe care internet explorer-u' o poti feature, insa ea spune multe despre o mentalitate.... neintegrata. dar uite am si un bug pentru tine: marketplace-u' care se blocheaza cind iti e lumea mai draga si necesita restartarea telefonului.
    cit despre fragmentarea android uitati-va la ce se intimpla cu 3.0 pentru tablete: n-am vazut pina acuma nici una care sa aiba vreun skin special facut de producator!
    si apropo de q&a-u' retelelor: parca windows a zis la lansarea windows phone 7 ca asa ceva nu se va intimpla! si apple cum a reusit sa nu fie blocat de retele cind a vrut sa dea up-date-uri!? si cum pot sa cumpar aplicatii de pe iTunes si de pe Zune marketplace nu!?

    RăspundețiȘtergere
  20. @aurora boreala

    Intradevar, ai dreptate, desi nu sunt posesor a unui telefon win Phone (inca) stiu, de exemplu de bugul cu market place, iar treaba cu youtube-ul si IE mi se pare si mie neplacuta.
    Dar, bugul cu Market place nu este general (desi are o rata de reproducere mare) deci suporta o amanare. Cat despre testarea update-ului, inclusiv Apple trimite update-urile catre operatorii mobili. Nu e ceva ce poate fi evitat. La lansarea Ipone 2G au fost facute niste updateuri pentru niste probleme critice, generale
    Sa clarific putin treaba cu update-urile propuse de Microsoft (ma refer la metodologie): update-urile sunt trimise catre operatorii de retele mobila, iar daca acestia au o problema cu el, il pot bloca. Totusi, la urmatorul update sunt obligati sa permita trecea primului cat si celui de-al doilea update. Ideea e ca fara testarea facuta de operator pot aparea probleme grave (consum exagerat de baterie, deconectari, chiar si imposibilitatea de a te inscrie in retea).
    Treaba cu Zune, sunt de acord. Mi se pare aiurea (exista deja un site privat ca adreseaza exact aceasta problema). Lucrul asta plus suport pentru cat mai multe tari ar fi trebuit sa fie de la inceput.
    Pacat de existanta acestor probleme, afecteaza imaginea unui OS care chiar are potential.
    Cat despre Android, nu stiu ce reguli au fost impuse de Google cu referire la personalizare (e chiar posibil ca aceste reguli sa difere de la telefon la tablet).problema principala ca pana acum nu stiu sa fi iesit pe piata vreo tableta (exista demosntratii tehnologice dar in nici un caz un produs final).
    Personal, desi nu sunt fan Android sper sa aibe succes in continuare, dar nu imi doresc o saturare a pietii. Prefer sa fie mai multi jucatori, sa am de unde sa aleg.

    RăspundețiȘtergere
  21. @danut
    mai am un bug pentru tine: faptul ca e-mail-u' pe yahoo face transfer enorm de informatie ducind la incarcarea facturii (am uitat sa spun ca atunci cind se stinge ecranul windows 7 phone nu stie sa ramina pe wireless.... )
    tablete android: motorola xoom, samsung galaxy tab 10.1 .....
    potentialul windows 7 phone va ramine numai teoretic daca modusul operandi specific microsoft va continua (uite ca un produs cu potential fooooarte mare ca zune se impune ca melcul, ca sa nu mai vorbesc ca toate serviciile astea ar trebui INTEGRATE). si apoi microsoft are o adevarata istorie in a lasa balta proiecte: telefoanele KIN mai de curind si platforma play for sure cu ceva vreme in urma.
    si apoi sa te intreb barbateste: nu crezi ca ar trebui ca microsoft sa se duce in universul clasicilor in viata, sa plece de pe piata electronic consumer la fel ca IBM si sa ne lase in suferinta noastra!?

    RăspundețiȘtergere
  22. @aurora boreala
    In legatura cu data use: problema a fost gasita si are legatura cu felul de implementare a interogarilor serverelor Yahoo. Nu este o problema a Win. Phone, ci a Yahoo.
    http://wmpoweruser.com/yahoo-mails-data-leak-also-affects-the-iphone/
    Treaba cu wireless: orice smartphone va face asta, e o metoda standard de pastrare a bateriei. O problema ar fi daca s-ar face imediat chestia asta sau daca push notifications ar folosi linia celulara in locul wireless-ului. Odata ce ai oprit ecranul la un smartphone, este indicat ca acesta sa ramana cu minimul necesar de suport radio (aici ma refer la tot ce este administrat de modulul radio al telefonul: wireless, 3G, 3g+ etc).
    Urmatorul subiect: nici una din tabletele insiruite de tine nu este in stadiu final (desii Xoom incepe sa apara pe la diferiti magazine online de retail). Daca au introdus restrictii la acest tip de personalizare, ok. Lucrul asta ar trebuii sa se traduca prin intervale mult mai scazute de disponibilitate a noilor update-uri. Inca o data: nu detin foarte multe informatii momentan, dar ma voi documenta diseara.
    Cat despre potentialul noului OS; e prea devreme sa spui ca nu are nici o sansa, mai ales daca tinem cont de articol. Feedbackul general (online) este unul pozitiv, cat si cel al vanzarilor. Market place-ul este in continua crestere la o rata destul de buna (peste Android dar nu si peste Apple).
    Chiar daca Microsoft e un dinozaur a demonstrat ca mai poate produce lucruri bune. Kin-ul a fost intradevar un experiment esuat, dar sub nici o forma nu a fost creat cu ideea de smartphone. Ideea generala a fost urmatoarea: un feature phone orientat spre intregrarea in cloud. Din pacate, promovarea lui a fost ineficienta, abonamentele au fost ridicole (trebuie sa ti cont ca toata stocarea era online) iar targetul a fost orientat catre adolescenti. Personal, mie nu mi-a placut, dar nu voi judeca o companie numai dupa esecuri sau succese; voi judeca produsul oferit de ei. Recunosc ca nu intotdeanu ma pot tine dupa aceasta mentalitate (urasc LG-ul cu pasiune) dar incerc. Inca un exemplu, nu imi place Android dar inteleg ce poate si din cauza asta il accept ca un OS modern si capabil, doar ca nu voi cumpara prea curand un telefon cu el la bord. Principale problema o reprezinta micile probleme de performanta care mai apar (lag) si update-urile haotice (din cauza operatorilor si producatorilor, nu din cauza Google). De altfel, nici IOS-ul nu prea ma incanta, dar din nou, il accept.
    referitor la Zune, el este integrat dar din pacate nu este disponibl in multe tari (ma refer la serviciu in sine). Dar nu poti acuza Microsoft ca nu s-a ocupat de acest segment (integrare de servicii); sharepoint, cloud storage, facebook etc. Plus ca mai trebuie luat un lucru in considerare; Microsoft este vanat cand e vorba de lucrurile ce le paote integra (pe merit, nu am ce zice), din cauza asta au ales un drum mai "safe"

    RăspundețiȘtergere
  23. K3rgy: Intr-adevar, nu s-a vorbit prea mult despre subiect. Zvonul circula de vreo cateva luni, insa odata cu aparitia articolului din WSJ(daca nu ma insel vineri) chestiunea e aproape oficiala(mai ales ca nu a fost contrazisa de nimeni).

    Anonim(ultim): Ce daca Symbian e open source? Sau, mai bine zis, ce legatura are modelul de dezvoltare a sistemului de operare cu patentele asociate acestuia si care apartin Nokia? Spre exemplu, daca eu detin patentul pentru "structura matriciala de introducere a datelor" nu conteaza ca implementez open source o tastatura virtuala...
    De asemenea, scapand de Symbian Nokia nu se duce "cu catel si purcel" la MS. Intotdeauna exista alternative, iar Androidul poate fi pisica neagra pe care o va arata mereu aliatilor din Redmond.

    RăspundețiȘtergere
  24. http://www.bgr.com/2011/02/14/%E2%80%98iphone-nano%E2%80%99-rumors-resurface-now-accompanied-by-mockups/?utm_source=feedburner&utm_medium=twitter&utm_campaign=Feed:+TheBoyGeniusReport+(BGR+|+Boy+Genius+Report)&utm_content=Twitter

    RăspundețiȘtergere
  25. @Dan
    De acord, dar de ce trebuie sa iei si patentul pentru tastatura (ca sa ramanem la exemplul tau) ?
    Nu mai stiu ce dezvoltator (cred ca Gravity, dar s-ar putea sa ma insel) a facut tastatura qwerty pentru potrait (ceva ce Symbian^3 nu are). Crezi ca a incalcat patentul ? Sau a avut nevoie de el ?

    RăspundețiȘtergere
  26. Wow. Cineva din RO care chiar scrie un articol coerent pe tema asta. Color me impressed :)

    Am doua chestii de adaugat:
    1. http://daringfireball.net/linked/2011/02/13/gartenberg-nokia; nu sunt de acord in general cu mr. Gruber, cam e "Apple fanboy" (de fapt, mai degraba "purtator de cuvant semioficial) - dar de data asta a nimerit-o la fix.

    2. Nu uita ca Elop a venit din toamna, si ca Nokia cauta CEO nou din vara chiar. Probabil ca la "interviu" a avut de prezentat solutia lui pentru scoaterea Nokia din "criza" - si probabil ca solutia lui a fost WP7 (sau le-a zis ca o sa faca o analiza WP7 vs. Android, si o sa vina cu o propunere inapoi... da' cum MS e mult mai disperat sa-i "semneze" pe Nokia decat e Google, e usor de banuit ca oferta MS a fost mult mai buna).
    Deci, in all likelyhood - decizia de a renunta la MeeGo a fost luata inca din Octombrie (pe 5 octombrie Ari Jaaksi a demisionat "din motive personale"). N9-00 nu a fost "amanat nedefinit din motive de executie" - a fost omorat de Elop - ar fi fost foarte dificil pentru el sa justifice decizia de a merge pe WP7 in conditiile (nu probabile, dar nici foarte improbabile) in care N9-00/MeeGo ar fi avut rezultate mai bune ca WP7 in "holiday season"

    RăspundețiȘtergere
  27. http://www.gsmarena.com/official_copypaste_coming_to_windows_phone_7_next_month-news-2330.php

    RăspundețiȘtergere
  28. Ceva interesant http://www.allaboutsymbian.com/features/item/12593_Nokia_Microsoft_and_the_consid.php

    RăspundețiȘtergere
  29. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  30. http://eu.techcrunch.com/2011/02/15/with-the-platform-burning-nokia-also-talked-to-rim-before-jumping-into-redmonds-arms/

    RăspundețiȘtergere
  31. http://www.engadget.com/2011/02/15/verizon-cto-we-dont-need-the-nokia-microsoft-partnership-an/

    RăspundețiȘtergere
  32. "Two turkeys don't make an eagle"

    RăspundețiȘtergere
  33. Sigur ca da. Si "adoptarea Android ar insemna sa faci in pantaloni ca sa te incalzesti". Din fericire afacerile nu se fac din declaratii de can-can. Iar asta este o afacere. Doua companii mari isi unesc eforturile. Piata mobila devine mai compacta. Uitati-va la desktop-uri: SO: Windows, OSX (Linux nu il veti gasi pe desktop-urile celor atehnici). Office: MS si OOO (unde e Abi, Lotus, StarOffice ?) Baze de date: Oracle, MySQL (pana cand ?) si MS SQL. Servere Internet: Apache si MS. Servere locale: MS.
    De ce ar exista: Android, iOS, Symbian, MeeGo, Bada, PalmOS, WP ? Piata aceasta e la inceput. Ca la orice inceput, toata lumea vine cu idei (citeste SO) si cand piata va fi la maturitate vor ramane doar maxim 3: Android (care, apropos, va uni SO de telefon cu cel de tableta, dupa cum s-a anuntat ieri la Barcelona), iOS si WP.
    De un an de zile Symbian-ul e criticat pe la toate colturile. Acum, ca s-a renuntat la el, e criticata Nokia. Dumnezeu le mai intelege.
    S-a spus intr-una ca Elop e "cal troian". Ha! De parca nu Nokia la angajat (ce, aveau pistolul la tampla ?) si de parca n-ar fi stiut ca l-au luat de la MS. Ce spune asta ? Ca decizia a fost luata de mult. Mai ramaneau de stabilit detaliile.
    Si apropos de cel care zicea ca Intel s-a simtit "tradat": Intel stia dinainte de anunt. Si oricum, in afaceri nu esti "tradat". Afacerile sunt afaceri. S-a simtit cineva "tradat" ca Renault a cumparat Dacia si nu mai avem Dacia 1300 ?

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)