În evul mediu focul grecesc era un element de bază al supremaţiei maritime a Bizanţului. Făcut după o reţetă rămasă secretă până în prezent, focul grecesc era capabil să ardă aproape în orice condiţii şi nu putea fi stins decât cu nisip sau cu urină. În cazul în care erai atins de substanţa blestemată erai o victimă sigură deoarece nici măcar aruncatul în mare nu te salva deoarece aceasta era capabilă să ardă chiar şi sub apă.
Trecând în prezent cred că nu suntem departe de adevăr dacă afirmăm că grecii s-au jucat probabil prea mult cu focul, iar acum nu fac altceva decât să urmărească efectele propriei neglijenţe. Astfel, S&P a operat ieri o nouă scădere a ratingului Greciei, de la B la CCC. În acest fel, din punct de vedere a rating-ului, Grecia devine o ţară mai puţin atractivă decât Pakistan, Grenada sau a Jamaica. Motivaţia celor de la Standard & Poors nu lasă loc de echivocuri:
“In our view, Greece is increasingly likely to restructure its debt in a manner that, under the conditions of any package of additional funding provided by Greece’s official creditors, would result in one or more defaults under our criteria.”
Cu alte cuvinte, agenţia se aşteaptă ca oricum situaţia să explodeze acolo şi, probabil, să coboare rating-ul la D. Dacă ar fi fost vorba doar de opinia unei agenţii de peste Ocean, probabil am fi avut motive de îndoială, cunoscut fiind că americanii sunt experţi în a vedea paiul din ochiul celuilalt. Ei bine, lucrurile încep să capete o altă nuanţă în condiţiile în care atacuri similare vin dinspre Europa, mai precis din partea noului preşedinte al Bundesbank, Jens Weidmann. În spatele opiniei acestuia că "euro poate depăşi fără nicio problemă eventualul faliment al Greciei" nu se ascunde decât o recomandare transparentă adresată factorilor decizionali din UE de a nu mai amesteca BCE în planul de salvare.
Ajunşi în acest punct cred că ar trebui să înţelegem că focul grecesc nu poate arde mocnit numai în interiorul graniţelor sale, ci va avea efecte dezastruoase şi peste hotare, în principal la periferia Europei. Într-o analiză a situaţiei din Grecia, Wall Street Journal identifică băncile acestei ţări ca fiind călcâiul lui Ahile. Până de curând băncile greceşti erau destul de bine capitalizate, ponderea creditelor în depozite fiind de doar 120%. Neîncrederea marilor investitori greci în propria economie a condus la migraţia banilor dinspre băncile autohtone către zone considerate mai sigure(în principal Elveţia) şi la degradarea continuă a indicatorului amintit. De asemenea, deţinerile de titluri greceşti de către băncile autohtone reprezintă un alt element îngrijorător care ar putea avea ca efect direct necesitatea infuziei de capital de nivel 1, capital care nu-mi dau seama unde va fi găsit.
Un eventual default al Greciei ar fi, fără doar şi poate, un element jenant pentru Europa, dar, aşa cum a spus şi Weidmann nu ar afecta zona ca atare. Ceea ce nu a spus neamţul a fost că efectele se vor vedea preponderent doar în România şi Bulgaria, ţări în care băncile greceşti deţin cote importante de piaţă. Într-un scenariu extrem, dar nu imposibil, consecinţa unei penurii de lichiditate ar obliga băncile greceşti să apeleze la subsidiare pentru a-şi calma setea de acasă. Disperarea ar putea conduce la ruinarea efectivă a subsidiarelor transferând spinoasa problemă a stabilizării acestora către statele în care activează. Dar oare au respectivele state capacitatea de a naţionaliza nişte bănci decapitalizate? Desigur, răspunsul este nu, dar, ar putea spune cinic bunii noştri parteneri într-ale convieţuirii europene, nimeni n-a spus că viaţa e dreaptă! Cele două explozii de la periferia UE n-ar face altceva decât să limiteze problemele generate de criza grecească fără a afecta în niciun fel euro(teoretic, desigur, deoarece expunerile băncilor occidentale pe Grecia nu e de neluat în sine).
Scenariul prezentat e unul extrem, dar, aşa cum am mai spus, nu e imposibil ca în următoarea perioadă să vedem cum începe să prindă contur. Un proverb cunoscut spune să te fereşti de greci chiar şi atunci când îţi fac daruri. De data aceasta există pericolul ca darul primit din partea grecilor să fie o amforă plină cu blestematul lichid medieval pe care, Dumnzeu ştie cum îl vom stinge. Sau îl vor stinge fraţii noştri occidentali folosind ca antidot cunoscutul lichid gălbui?
doar in romania si bulgaria?! adica austriecilor,francezilor nu le pasa prea tare ca sistemul bancar din tarile astea ar fi in prapastie? nu se leaga
RăspundețiȘtergereEu tot nu reusesc sa inteleg un lucru: in ce fel afecteaza Ro faptul ca bancile grecesti detin o cota importanta de piata.
RăspundețiȘtergereDaca eu am credit la o banca greceasca, ce se poate intampla? Sa mareasca dobanda? N-au cum, am semnat actul prin care dobanda creste doar cu EURIBOR. Am platit toate ratele la zi. N-au motive sa-mi ceara executia anticipata.
Atunci ce s-ar putea intampla?
Sau i-ar putea afecta pe cei care au depozite la ei, sa le zica "sorry, stim ca depozitul a ajuns la termen dar n-avem bani"??
@ultimul anonim
RăspundețiȘtergere... vei beneficia de intreaga "protectie" a lui isarescu si vei intelege mai bine ce inseamna sa fii sclav pe plantatie.
Mai draga ,problema la greci e veche si se pare ca nu se va sfirsi degraba.Voi explica mai jos pt a se intelege.
RăspundețiȘtergereIn primul rind e vorba de mentalitatea marii majoritati a grecilor.Grecia e singura tara in care am jurat sa nu mai calc niciodata.M-am simtit oribil.In fiecare sec aveam impresia, apoi certitudinea ca cineva isi baga mina in portofelul meu fara sa-si ceara voie.
Toti dar absolut toti (cca 90%) mimeaza ca lucreaza .Chitante nu iti elibereaza, taxe FFF MARI pe autostrada, parcari , tot,agricultura pe suprafete mari ZERO, industrie ZERO , fabrici ZERO
hoteluri multe in stare proasta cam ca si la Eforie,.....LENE MAXIMA peste tot
Mai presus de toate toti grecii dorm toata ziua.De unde sa faci bani dormind .Lucreaza citiva fraieri de emigranti pe bani putini pt cei ce dorm
Seara ai vezi pe toti la terase distrindu-se.
De zeci de ani au beneficiat de pe urma a cca 2 mil de turisti fraieri care vin sa vada Acropolele.
Din fericire acesti turisti se imputineaza si grecii vor trebui sa puna mana sa lucreze .Cea ce e mai greu dupa ani de zile de ghiftuiala
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereAm inteles ca e cel mai slab rating din lume ?!?
RăspundețiȘtergereFlavian: Ti-am sters comentariul din cauza ca ataci o banca fara niciun rost. Daca ai ceva de impartit cu ei poti instrumenta atacul de pe blogul tau. Sorry!
RăspundețiȘtergereNici eu nu înţeleg cum e afectată România? Ce vor face băncile greceşti ca să facă rost de bani? Poate doar să dea drumul la executările silite pentru creditele restante. Lucru care ar fi chiar de bun augur.
RăspundețiȘtergere>adica austriecilor,francezilor nu le pasa prea tare ca sistemul bancar din tarile astea ar fi in prapastie?
RăspundețiȘtergereNici eu nu cred asta - în fond la ce păienjeniş de reasigurări şi refinanţări e în domeniul bancar european actual nu prea văd cum s-ar "limita" pierderile doar pe pieţe pe care nici măcar nu e prezent decât retailul bancar ... ;)