O să revin în articolul de azi la una din temele preferate de mine în această vară. Desigur, îmi face plăcere să constat că o predicţie pe care am făcut-o s-a confirmat însă, cred că e infinit mai plăcut să cuantificăm profitul. Şi spun aceasta deoarece sunt sigur că cei care au înţeles atunci ceea ce am spus au toate şansele să se felicite.
Şi, pentru a lucra "cu materialul clientului", o să vă readuc în atenţie o concluzie la care ajungeam la începutul lunii septembrie. Spuneam atunci cam aşa:
"...stați cu ochii pe finlandezi pentru că au capacitatea de a produce lovituri explozive pe bursă. Acțiunile sunt jos, probabil vor mai scădea, dar valul următor cred că le va împinge la peste 3.5. "
În fapt nu s-a întâmplat decât ceea ce era de aşteptat. Chiar dacă pare o companie bătrânească, Nokia ştie să vândă. N-o face cu lovituri de genul "în prima zi s-au vândut x milioane" ci organic. Încă deţin cheia unor canale de vânzări interesante, încă ştiu cum să facă operatorii fericiţi. În timp ce Google şi Apple sunt priviţi de către operatori ca duşmani care vor să le diminueze profiturile, Nokia e văzută ca un aliat.
Un alt element interesant în ceea ce priveşte cifrele excepţionale ale vânzărilor la de Lumia 920 este dat de faptul că pieţele avansate au reacţionat pozitiv la noul smartphone. Numai în Germania cererea uriaşă a făcut ca Nokia să se confrunte cu o problemă de logistică pe care puţini şi-o mai imaginau. Comenzile incredibil de mari au spulberat stocurile existente şi au condus la întârzieri mari de aprovizionare.
Succesul Nokia este o bulă de oxigen pentru Microsoft care n-a realizat ruptura preconizată cu Surface. Vânzările crescute ale finlandezilor vor aduce noul sistem de operare de la Microsoft pe harta performerilor, ceea ce dă o justificare concretă banilor pompaţi până acum în Nokia. Însă succesul limitat al Surface nu reprezintă o lovitură pentru Microsoft care e interesat ca produsele sale soft să se impună(o strategie în linie cu ceea ce a făcut până acum).
Traiectoria pe care s-a înscris Nokia e una deosebit de interesantă. Mă aştept ca finlandezii să revină în forţă pe piaţă. Şi, chiar dacă sunt constrânşi de contractul pe care-l au cu Microsoft, s-ar putea ca într-un viitor nu foarte îndepărtat să avem o surpriză în domeniul producţiei de soft. Dar să nu anticipăm încă.
si ce crezi , ca samsung sau apple o sa stea pe loc ???
RăspundețiȘtergereCorect. Si mie mi se pare ca prea multi cantau prohodul Nokiei. Ori asta e cam fortat. Mai ales daca te uiti bine la companie, la ce piata are, la ce detine ca patente, la ce echipe de cercetare are (vezi cate inovatii tehnologice sunt bagate in noul Lumia 920), la parteneriatul cu MS care ii baga clar bani buni in buzunar. Singura chestie e sa nu intervina ceva dramatic in cash-flow in urmatorul an care sa o blocheze, dar pare totusi greu de crezut.
RăspundețiȘtergereRau imi pare ca sunt bagat in altele si nu ma pot baga pe un long NOK.
P.S. Cam inteleg unde bateti cu softul, dar asta nu prea mai cred. In piata dispozitivelor mobile, care se va expanda urias spre cucerirea "livingului", o sa fie o batalie uriasa pe eco-sisteme: OS, aplicatii (business, games, muzica, harti,browser, search engine), cloud computing, integrare intre dispozitive mobile, TV, media, console, PC-uri. O sa fie o batalie mai degraba software, decat hardware. Nokia e o firma serioasa, dar nu cred ca o sa poata intra acolo. Au esuat si Intel si HP. Nici BB nu o sa reuseasca. O sa fie o batalie intre aia mari, gigantii software: MS, Google si Apple. As zice doar Google si MS, Apple aplica aceiasi tehnica falimentara a anilor 90, cand a tinut mortis sa vanda si hardware-ul exclusiv, fara sa realizeze ca incepe sa ajunga la o piata de nisa din acest motiv. Plus ca in loc sa lupte cu Google si MS, ei trebuie sa lupte si cu Samsung, Nokia, Hp, Sony, etc. Si par ca incep sa cam piarda lupta pe hardware. E prea mult, chiar si pentru Apple.
Nokia si-a ales un aliat in razboiul asta ce incepe. Si eu zic ca a ales bine.