miercuri, 5 decembrie 2012

Scandalul cablului

Totul a început cu o dispută pe un post de sport(GSP) scos abuziv din grila de cablu a celor de la RDS. Scandalul s-a lăsat cu diverse proteste ale furnizorului(Intact), cu bălăcăreli TV, plângeri la CNA s.a.m.d. Nebunia a continuat cu scoaterea de pe platforma DTH Digi a posturilor Intact imediat după expirarea contractului. Aici Intact nu mai putea contraataca la CNA deoarece platformele DTH nu sunt reglementate similar celor de cablu. Strategia aleasă de Intact a fost cea de redirecționare a nemulțumiților către platformele DTH concurente. Conform unor zvonuri, mișcarea celor de la Intact a avut ca efecte deosebit de benefice pentru concurența RDS. Chiar dacă mulți dintre clienți aveau semnate contracte în derulare cu RDS, și-au putut achiziționa de la concurență pachete DTH în condiții extrem de avantajoase. 

Dacă războiul RDS-Intact poate fi considerat unul de natură politico-economică, iată că o nouă dispută a încins spiritele. Eliminarea posturilor Discovery a fost o lovitură de topor pentru extrem de mulți abonați ai RDS. Posturile respective erau pentru abonați o alternativă viabilă la mizeria TV difuzată cu dărnicie de posturile generaliste autohtone. Mișcarea pare, la prima vedere, fără sens. Dar oare e așa?
Personal văd lucrurile diferit și sunt tentat să cred că cei de la RDS sunt, în realitate, cei care se află în corzi. Chiar dacă mulți tind să se arunce pe cu totul alte teritorii, voi păstra discuția strict pe terenul oportunității, sau, dacă vreți, pe tărâmul afacerii în sine. De la bun început RCS-RDS a făcut retransmisie TV. Cucerirea abonaților săi s-a făcut pe piața de televiziune prin cablu. După extinderi succesive și optimizări ale afacerii au început să atace cu servicii suplimentare. Primul „adițional” la oferta RCS-RDS a fost internetul prin cablu. Infrastructura pe care o aveau și baza masivă de abonați i-au transformat în primul provider al țării. Liberalizarea serviciilor de telefonie i-a prins pregătiți și au umplut casele abonaților cu telefoane gratis. Cireașa de pe tort a venit odată cu momentul în care au reușit achiziționarea unei licențe 3G, moment în care și-au dezvoltat și platforma de comunicații mobile. Pe scurt acesta a fost traseul urmat de companie. Așa a ajuns RDS dintr-un furnizor de cablu TV într-un jucător puternic pe TV, comunicații mobile și de date.

Din exterior RCS-RDS arată extrem de bine. Este practic singurul jucător care are o ofertă completă și e greu de penetrat. În realitate însă cred că lucrurile arată puțin diferit. Ceea ce trebuie să înțelegem e faptul că toate produsele pe care le oferă RCS-RDS sunt pentru abonați adiționale la pachetul TV. Internetul e un ceva adăugat la pachetul de televiziune, telefonul a fost acceptat pentru că a venit gratis, mobilul, de asemenea, a venit tot pe degeaba. Chiar și stick-ul 3G a venit pentru unii gratis. Practic, întreaga afacere a celor de la RCS-RDS are ca bază televiziunea prin cablu. De-aici compania își trage grosul banilor, aici e business-ul lor. Și tocmai aceasta e problema lor.

Trecerea României la transmisia digitală este pe cale să dinamiteze efectiv baza business-ului celor de la RCS-RDS. În momentul în care vei putea să prinzi cu antena de cameră și cu un decodor toate posturile autohtone nu cred că te va mai interesa prea mult să plătești bani pentru cele câteva canale ungurești și nemțești pe care ți le dau cei de la RDS. Este o amenințare serioasă care riscă să lase compania fără grosul veniturilor. Dacă vă gândiți că oamenii sunt totuși captivi cu internetul, vă înșelați. Tehnologia 4G LTE riscă să-i elimine și de pe piața internetului domestic. În consecință, amenințările asupra companiei sunt din ce în ce mai mari. 

Ceea ce cred eu că vor cei de la RCS-RDS este salvarea a cât mai mult din ceea ce se poate. Astfel, prin investiții masive în noi posturi TV(Digi News, Digi Sport, Digi World, Digi Life, Digi Film) au încercat să se transforme în furnizori de conținut. Sperau ca, prin oferirea de conținut premium și exclusiv către abonați, să obțină o fidelizare a acestora astfel încât să nu mai fie tentați să părăsească rețeaua atunci când vor putea să o facă. Ceea ce cred că n-au înțeles este însă faptul că business-ul de televiziune este total diferit de ceea ce fac ei și depinde de cu totul alți parametri. Așa se explică faptul că, în mare parte, au cam dat chix cu posturile lansate, în ciuda banilor pompați. Digi News(care înainte a fost răsunătorul eșec 10TV) nu are audiențele scontate, posturile de sport sunt și ele incluse într-o masă amorfă care luptă pe un public de nișă, iar noile Life și World par pierdute în peisaj.

Acestea fiind condițiile, cred că cei de la RCS-RDS au trecut la atac pentru a beneficia de perioada rămasă până la generalizarea transmisiei digitale. Eliminarea canalelor Discovery lasă captivilor ca singure alternative cele două posturi de la Digi. Cu alte cuvinte, posturile nou înființate vor beneficia din plin de golul lăsat de dispariția Discovery din grilă. Conform unei știri recente(nu știu cât de adevărată e) RCS-RDS urmează să scoată din grila din Ungaria HBO. Dacă se va întâmpla la fel și la noi, alternativa se numește ... Digi Film. O schemă similară care ar putea crește audiența unui alt post al grupului.

În realitate, pare că ceea ce face RCS-RDS s-ar încadra la abuz de poziție dominantă, chestiune care ar fi trebuit să declanșeze o anchetă din partea Consiliului Concurenței. Nu mă aștept la mare lucru. Organismul pe care-l avem noi consider că este extrem de ineficient și încă incapabil să ducă la bun sfârșit ceva. Probabil RCS-RDS vor continua să forțeze impunerea propriului conținut în încercarea de a-și salva business-ul de bază. Dacă asta e strategia lor, nu cred că le va reuși. Mai degrabă ar trebui să încerce să se adapteze altfel noilor realități și nu prin a profita de poziția de monopol pe care o au în unele zone.

Ultimul monopol pe care l-am avut a fost Romtelecom. Căderea pe care a înregistrat-o după ce și-a pierdut poziția de monopol ar trebui să fie o lecție pentru toată lumea. Piața se câștigă altfel, nu forțându-ți abonații captivi. RCS-RDS a fost jucătorul care a profitat extrem de mult de pe urma căderii Romtelecom și cred că ar trebui să-și revadă strategiile. Nu e bine pentru un „furnizor” să ajungă la un război cu beneficiarii, să fie urât de către aceștia.

Noile dezvoltări tehnologice vor avea ca efect ceea ce puțini credeau, adică o inversare a raportului de forțe dintre cabliști și televiziuni. Conținutul TV poate ajunge în casele oamenilor pe mult mai multe căi decât până acum. Cabliștii vor fi obligați să se reinventeze și nu prin utilizarea unor metode neortodoxe. La urma urmei e o regulă de bază, veche de când lumea: pentru a supraviețui trebuie să fii capabil să evoluezi.

37 de comentarii:

  1. De acord, cu o mica observatie: nu cred ca 4G este suficient, probabil un viitor 5G.

    Eu am si alta problema cu ei. Eram pe analog, platind extra si HBO. M-au trecut fortat pe digital si in momentul in care mi-au adus decodorul gratuit nu am mai avut acces la HBO. Problema este ca eu in mod special nu am dorit digital la abonare si mi-au pus-o in brate. Genul asta de aroganta gen Romtelecom (cum bine ai dat exemplu) o sa-i piarda.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu consider ca in virtutea dreptului la proprietate RDS are dreptul sa scoata orice din grila. Tot ne plangem ca sta lumea prea mut in fata televizorului, foarte bine ca da faliment o firma de cablu TV. Oricum tendinta este sa se mute totul pe internet pentru ca poti alege cand sa urmaresti ceva (avantaj client), vezi Netflix, si poti monitoriza ce face omul (avantaj CIA).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e chiar asa. In momentul in care semnezi un contract cu ei o faci in ideea ca ei ti ofera anumite posturi. Daca ti se scoate un post din grila, consider ca s-a incalcat contractul.

      Ștergere
  3. mda, pleci de la rcs si iei net de la preacinstitii si generosii vodafone si orange. mai bine te lipsesti de toti

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aici ai dreptate. N-am avut intentia sa-i ridic in slavi pe ceilalti.

      Ștergere
  4. M-am mutat la casa acum 3 ani. Undeva in zona Militari. La 50 de metri de casa mea sunt niste bloculete cu 2 etaje. Furnizor cablu: RDS. Ii contactez si le spun ca ma intereseaza sa-mi "trag" Internet. Cand le explic ca stau la casa, primesc o oferta naucitoare: 50E/luna, trafic limitat. Nu voi descrie dialogul halucinant, cu niste persoane obtuze, dezinteresate si fara argumente. Ideea este ca din alternativele urmatoare, am ales ClickNet - Romtelecom cu 6E/luna, trafic nelimitat, 1.2G/s viteza efectiva de download. Cablul si stalpii au fost instalati pe banii Romtelecom, nicio taxa de conectare, rapid, politicos si eficient.
    Dupa ce am incheiat contractul cu Romtelecom, le-am trimis un mail tuturor persoanelor de la RDS cu care am dialogat, (inclusiv catre toate adresele de mail publice gasite), sa le explic alternativa gasita. Si am incheiat asa (aproximativ): "Aroganta cu care va tratati clientii imi aminteste de Romtelecom de acum 15 ani. Romtelecom-ul de azi e total transformat, pentru ca altfel ar fi intrat in faliment. Pe calea pe care ati apucat, nu va dau mai mult de 10 ani. Va urez faliment rapid si fara dureri.". Au trecut doar 3 ani si deja au intrat pe panta descendenta. Nu pot decat sa ma bucur...:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu locuiesc la bloc, in Drm. Taberei (pe linga Valea Oltului) si stau la vreo 100 m de strada principala. De 2 ani ma tot rog la RDS sa vina in bloc (40 apt) cu servicii complete (catv/net/telefon), si m-au tot tinut cu "o sa, o sa, echipa e ocupata cu alte instalari" etc. Asta in conditiile in care am depus cerere de conectare cu semnaturi adunate din bloc (deci sales facut moca). Rezultatul? acum vreo luna, la ultima tentativa, imi zic ca de fapt nu se poate, pt ca ei nu pot sa traga cablul aia 100 m fiindca nu pot pune stilpi, si pe gardul vecinilor ei nu vin. Asta in conditiile in care fiecare din vecinii aia (case) sint cablati la RDS, deci acolo n-a fost nici o problema. Deci probabil ca n-o duc chiar asa de prost daca ii doare in fund de clienti noi.

      Ștergere
    2. @Lucian
      Stiu f. bine ce vrei sa spui, caci face parte din experienta mea cu RDS-RCS. Si tocmai aici e buba. E comportament de regie autonoma monopol de stat, cum era Romtelecomul acum 15 ani si mai bine. La suprafata pare ca sunt atat de ocupati si stau atat de bine incat isi permit sa refuze clientii. In fapt e o problema grava de management, fie pe zona de customer service feedback
      (sus nu ajung semnalele corecte - e inadmisibil sa nu te contacteze nimeni cand curg reclamatiile de toate felurile), fie in zona de sales sunt fie demotivati (prea putini bani sau prea multi si degeaba), fie sunt sub-dimensionati.
      Iar problemele astea au inertie mare si la cum merg in ultimii ani, cand vor lua masuri va fi prea tarziu. Plus ceea ce se spune in articol despre noile paradigme tehnologice; daca ei nu rezolva niste probleme clasice de management, te astepti sa inteleaga provocarile tehnologice ce urmeaza?

      Ștergere
    3. Da, eu sint absolut socat de dezorganizarea din firma asta, care se vrea perla coroanei. Strada mea are afisele lor pe fiecare stilp; in plus, au avut nesimtirea sa trimita si agenti de vinzare care incercau sa convinga lumea sa se aboneze, in conditiile in care ei habar n-aveau de inexistenta infrastructurii + existenta cererii de conectare nesolutionate. Ma gindeam daca are sens sa merg in audienta la sediul lor central, dar mi-e ca ar fi pierdere de vreme pt ca pestele de la cap.. oricum, cazul e unul fascinant. Sper sa se ingroape singuri si le urez extrem de calduros asta (si lor si UPC-ului care nu vrea sa-i concureze, ca doar e economie de piata).

      Ștergere
    4. @Daniel Mitran,
      Scuze, 1.2M/s. Esti f. atent la detalii...

      Ștergere
  5. eu stiu ca RDS a inceput prin a fi provider de cablu. in Cluj,la inceputul anilor 2000 era aproape singurul provider de cablu. abia de 4-5 ani a intrat mai tare pe TV.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stim bine dar ne place sa avem pareri. RDS e din Oradea. Astralul (actualul UPC) a inceput din Cluj. La inceputul anilor 2000 ambele companii erau deja mari, printre cele mai mari din telecom, si erau extinse prin toata Romania.

      Ștergere
  6. erata: provider de internet

    RăspundețiȘtergere
  7. Imi pare rau, dar astazi bati campii cu gratie.

    Internetul RDS aditional la TV??? De la bun început RCS-RDS a făcut retransmisie TV??? Oare simplul fapt ca numele e format din RCS si RDS nu iti spune nimic?

    Sa prinzi cu antena de camera toate posturile autohtone? Ha-ha-ha, asta e cea mai tare gluma din program! E blana ursului din padure! Tocmai ce a aparut pe Hotnews stirea ca autoritatile (ca de obicei) habar nu au cand va fi aprobata strategia de trecere la DVB-T. Iar daca va fi, cand va fi, DVB-T nu va fi gratis (Dan Nica a spus-o de mai multe ori).

    Abuz de pozitie dominanta? D-zeule mare! Concurenta lui RCS e UPC si Romtelecom, nu Discovery! Poate n-ar fi rau sa te mai documntezi; uite aici: http://ec.europa.eu/competition/consumers/abuse_ro.html

    Continutul TV poate ajunge in case pe mai multe cai? Serios? Adica cablu(RCS, UPC, NextGen), satelit(Digi, Focus, Dolce), IPTV(Ines, Romtelecom) si virtualul DVB-T? Si ... care ar mai fi? Ce-ar fi sa le oferi niste consultanta celor de la Discovery si sa le explici cum pot ajunge in casele oamenilor fara "ajutorul" RCS/IPC/Romtelecom?

    Daca mai scrii articole idioate, promit sa nu te mai deranjez si sa nu-ti mai citesc blogul...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poti incepe de azi sa nu ma mai citesti! M-ai scuti atat pe mine cat si filtrul spam.

      Ștergere
  8. Anonimule de la 10;47 lucrezi cumva la RDS si incerci sa-i prostesti pe prosti. Daca RDS-ul continua in prostia lor vor avea foarte mult de suferit. Mare parte din oamenii cu ceva materie cenusie se uita la TV doar la cateva programe din constelatia Discovery-NGO, History si altele de genul.
    Implicit acesti oameni sunt ceva mai educati decat devoratorii de chiloti ai Crudutei si a Biancai lui Bote. Prin urmare oamenii astia cand vor fi privati de lucrurile pe care le apreciau vor schimba macazul si vor trece la concurenta, UPC si Romtelecom care by the way functioneaza exemplar, pana si deranjamentele sunt rezolvate in timp record ( cu mici exceptii banuiesc)
    Deci RDS, faliment placut, in maxim 2 ani veti fi inghititi de altii.
    Acuma se explica si soparla cu achizitia UPC, RDS pregatea miscarea de ceva vreme si vroiau sa-si asigure monopolul cand vor trece la atac si sa aiaba doar un concurent. Din pacate nu le-a iesit combinatia si acum vor trage ponoasele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De acord in principiu cu ideea ca no discovery = bad, insa spre surprinderea mea am inteles (din cifre) cum ca discovery ar avea o cota de piata de doar vreo 1%, asa ca ori oamenii cu materie cenusie se uita mai mult la altele, ori sint putini rau. Adica argumentul cum ca scoaterea lui afecteaza o gramada de lume care altfel minca discovery pe piine, nu sta chiar bine.

      Ștergere
    2. Sa recunoastem ca stelele din constelatia Discovery-NGO, History, cum o numiti, incep sa apuna. Fata de ce programe aveau in urma cu cativa ani, cele de acuma sunt un fel de programe de stiinta pentru masa proletara. Ori s-au culcat pe o ureche, ori oamenii buni care faceau continut au plecat. De la emisiunile in care se intervievau oameni de stiinta care lucrau pe subiectul emisiunii s-a ajuns la tot felul de show-uri in format similar cu "Cireasa de pe tort" sau "MasterChef", in care se ia un subiect banal, gen cum imi fac un scaun din 2 scanduri, si se creeaza un season in care se intoarce acel lucru pe toate partile.
      Personal prefer sa caut pe net documentare difuzate mai demult sau cele facute de indivizi neconectati la vreo televiziune care fac cu pasiune acel material si dau tot ce-i mai bun din ei.

      Ștergere
    3. @lucian La o cota atat de mica ma intreb de ce s-au mai chinuit sa scoata ei posturile lor gen discovery etc? Asa cum spunea cineva mai sus, nu toti ne uitam la chiloti la tv.

      Ștergere
  9. In ultima vreme Dan chiar bate campii.
    Cum e articolul despre Nokia asa e si asta.
    Articolele politice sunt mult mai bune.

    Internetul o fi venind cu TV la pachet dar e unul din motivele principale pentru care e ales RCSRDS de catre clienti (viteza buna, tarif si disponibilitate).
    Se tot vorbeste de UPC dar e rarisim ca si alternativa (TV si net) la RDSRCS. Romtelecom e singurul concurent real. Dar e mai scump si viteza de net e penibila. LTE e un vis distant si ireal pentru majoritatea romanilor si as zice europenilor asa cum 3g e doar un gadget. LTE inlocuieste netul prin cablu unde este mai ieftin decat acesta,unde distantele mari cresc costurile de acoperire terestra, adica in America de Nord.

    Telefonia mobila RCSRDS, prin tarifarea deosebit de avantajoasa, incearca sa fie un cal troian. Si probabil va reusi.

    Lipsa concurentei e marea problema aici.

    Deasemenea furnizarea serviciilor de retransmisie TV ar trebui sa fie incompatibila cu transmisa propriilor canale care fac concurenta posturilor retransmise. E un conflict clar care genereaza abuzuri prin dezavantajarea posturilor retransmise.

    Asa ca nu le mai plangeti de mila.

    Vor deveni atat de mari ca ne vom satura de ei pana peste gat.
    Faze de genul intact si discovery sunt inceputul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-adevar, bat campii! Nokia defileaza spre 3.8, iar eu vorbeam despre ei cand erau pe la 1.7. Daca ai fi profitat de asta probabil n-ai mai fi fost atat de frustrat. Dar, ma rog, fiecare cu cat il duce creierasul. Iti recomand doar sa nu dai vina tot pe mine cand ti se va face foame.

      Ștergere
    2. Nici economiile lumii de care se proroceste de ceva vreme pe blogu' asta ca se vor spulbera nu s-au dezintegrat inca.

      O fi buna nokia pentru vreo speculatie momentana, dar ca sa se opreasca din prabusirea accelerata in care se gasesc, au nevoie de mai mult de cateva procente prapadite din piata smartfoanelor. Din milioanele de deviceuri wp7,5 anuntate ca vandute, o gramada fac praf pe rafturile retailerilor.
      Poate a dat bine la bursa ca si-au vandut sediul de la margine baltii. Chiria arata bine in bilant.

      Se zvoneste ca urmeaza hbo si eurosport.

      Ștergere
    3. Amice esti idiot! Nu stiu de ce-si pierde Dan timpul cu tine.

      Ștergere
    4. Pentru ca are bani bagati in Nokia si ii e teama sa nu-i piarda.

      Ștergere
    5. Daca ai putut sa dai o asemenea replica inseamna, nici mai mult nici mai putin, ca esti cretin. Scuza-ma, dar n-am alta explicatie.... Pa!

      Ștergere
    6. @Dan@Treanduri,
      Cred ca le iei prea personal. Nu ca as avea vreo consideratie pentru parerile individului incriminat de tine, dar modul in care iti consumi energia nu e cel mai eficient. Parerea mea...

      Ștergere
  10. Si la mine RDS-ula a ajuns mai intai cu furnizarea de internet inghitind reteaua la care eram deja abonat. Ca idee cred ca ar trebui sa vedem de la ce s-a plecat si unde s-a ajuns. A pus RDS-ul 5 lei taxa in plus in abonamente ? A scos multe programe din vechea grila si le-a inlocuit dupa bunul plac ? Eu ce garantie am ca nu vor proceda la fel si pe viitor cu alte programe, venind cu motivatii mai puerile ? Am fost abonat la MAX TV 3 ani si am fost f multumit de serviciile lor. Am trecut pe cablu in ideea ca e mai bun semnalul si nu ca o sa-mi schimbe grila TV la 3 luni.

    RăspundețiȘtergere
  11. Sunt abonat RDS de foarte mult timp, inca de pe la inceputurile internetului in Romania, avand in vedere ca am avut o sala de net/jocuri. Am renuntat pe atunci (cu vreo 14-15 in urma) in secunda 2 la Romtelecom. O buna perioada colaborarea a fost buna, insa de cativa ani, cam de cand au devenit forta dominanta pe piata, relatia cu ei lasa mult de dorit. Totul a inceput cu perceperea abuziva a celor 5 lei (vezi Doamne, "taxa de mentenanta") in plus la abonament. Apoi mi-au scos cele 100 de minute gratuite catre Romtelecom (retele fixe), lunare, asta intamplandu-se dupa ce mi-am luat si un scurt abonament pentru a vorbi din Spania in Romania (intr-o lunga vacanta de vara). La intoarcere m-am trezit fara cele 100 de minute pe care consumam vorbind cu mama (captiva inca, pe atunci, la Romtelecom), motivand ca... au intervenit "schimbari" la abonament. Fara sa ma anunte, in prealabil, in momentul "schimbarii", fara nimic. Ce mizerie! Nu era vorba de bani (1 cent/minutul), ci de principiu. Apoi faza cu GSP-ul... etc, fapt ce nu m-a afectat personal, insa de data asta chiar "m-a durut", daca pot spune asa, BBC Entertainment (inlocuitorul, chipurile) fiind o mizerie, prin comparatie. Cel mai mult ma afecteaza disparitia canalului Discovery Science, fiind al doilea post (in ordinea preferintelor) dupa Travel. I-am sunat a doua zi si au motivat ca cei de la Discovery au cerut un pret de 3 ori mai mare (!!!) fata de contractul anterior avut cu ei. Nu stiu care este adevarul (acelasi motiv l-au introdus in fata si in razboiul cu Intact), insa nu-i prea cred...

    Aveti idee de aceasta "motivatie"?

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu sint un sustinator al RDS, chiar din contra, m-am certat cu ei pe faptul ca nu au vrut sa imi inchida telefonul fix si i-am reclamat la Protectia Consumatorului si am avut cistig in fata lor.Cind mi-am reziliat si contractul de TV acum 2 ani am zis ca tot la ei ajung fiindca pt.clientii noi primeau 3 luni gratuit cablu,ceilalti captivi primeau zero.Ei, mi-am reziliat contractul si de atunci am cablu moca de la ei fiindca sint niste incompetenti.
    Prefer un canal Digi24 sau TVR pt.stiri unuia ca Antena1/3,ProTV,RTV,etc., ce sa mai spun de prostiile de pe canalele romanesti.
    Vis-a-vis de posturile de sport mie imi convin : fotbal(Anglia,Italia,Spania,Romani), tenis, handbal,baschet,volei,hochei, cam de toate in principiu.Ceilalti sint banati pe telecomanda mea ( Sport.ro=GSP=Cancan ) sau conteaza doar competitiile majore(Tour,Rugby,Tenis).
    Discovery,World sau Science nu mai sint ce au fost acum 2 ani(2-3 emisiuni), fata de Digi World sau Life.Plus ca ameninta ca introduc BBC, ceea ce ar trebui sa fie cel putin egal cu Discovery.
    In ceea ce priveste transmisia prin satelit nu cred ca vom vedea in mai putin de 2 ani asa ceva pe la noi.Acum 2 ani jumate se discuta de asa ceva si mi-am cumparat expres un TV cu tuner digital care imi foloseste la decodarea canalelor transmise prin cablu, nicidecum a celor prin satelit.De altfel, Realitatea si ProTV parca au luat teapa acum 2 ani cind si-au achizitionat echipamente pt.digital terestru si au pierdut banii.
    Nu cred ca isi vor pierd pozitia fiindca si ceilalti cablisti isi vad ciorba din farfuria lor, nu ii intereseaza clientul in sine, ci banii lui.Sugestiv ar fi mutarile de clienti de la Vdf la Oranj si invers pe telefonie mobila.

    RăspundețiȘtergere
  13. RDS/RCS e nociv. Prin cumpararea retelelor de cartier nu faca decat sa devina un monopol. Retelele de cartier sunt cele care au crescut viteza de acces in Romania nu UPC/RTL/DIGI. Pana la retelele de cartier in cel mai bun caz era dial-ul la 33.6kbps... la preturi de aproape 100 usd pe luna. RDS a preluat infrastructura si apoi a inrobit clientii. DVB-T... mai e mult pana chiar va functiona iar LTE - din pacate depinde de fibrele celor de la RDS in anumite orase ca sa duca date in antene.

    RăspundețiȘtergere
  14. Pe cand un articol despre fiscal cliff? Ce inseamna si care sunt implicatiile pe termen mediu si lung? Se discuta mult in media de peste ocean tema asta dar la noi nu am intalnit inca pe cineva sa explice cam ce inseamna.

    RăspundețiȘtergere
  15. Dan, mi se pare mai apropiat de realitate articolul lui Lucian: http://www.riscograma.ro/7195/sfarsitul-socialismului-cultural-partea-i-discovery/

    Fara sa tin partea cuiva, opiniile mele sunt mai apropiate de cele ale lui Lucian in legatura cu acest caz. Tu ce parere ai de articolul lui?

    RăspundețiȘtergere
  16. DVB-T nu e ceva iluzoriu, el functioneaza de ceva timp (ce-i drept deocamdata doar in Bucuresti si Sibiu).
    Il folosesc cam de un an in Bucuresti (inainte receptionand analogic terestru tot in urma experientei cu RCS -RDS).
    Iata aici ce canale se pot receptiona (plus Antena 1 analogic):
    http://www.dvbt.ro/lista-canale-dvb-t-romania/
    Pentru mine sunt suficiente si cred ca multi oameni ar trece la el daca s-ar extinde emisia in toata tara.
    Ce va trebuie deocamdata este un televizor cu tuner DVB-T cu decodare mpeg 4 (nu doar mpeg 2).
    Strategia actuala prevede trecerea la emisia dupa standardul DVB-T2:)(adica trecerea la un nou standard de emisie care nu este receptionat direct de majoritatea televizoarelor din Romania) dar dupa experienta anterioara implementarea ei va dura mult si oricum exista tunere externe nu foarte scumpe pentru asa ceva.
    Poate cand vor pune mai multe multiplexuri digitale vor fi si anumite posturi pentru care se va plati suplimentar dar oricum vor fi posturi gratuite (oricat de jupani ar fi Dan Nica si cablistii de la noi exista niste directive europene care impun acest lucru).

    RăspundețiȘtergere
  17. De la anul or sa scoata si HBO + Eurosport. Mai mult, si Romtelecom poarta negocieri cu Discovery si HBO, sunt sanse mari sa scoata si ei programele astea peste cateva luni.

    RăspundețiȘtergere
  18. Nu mi-a venit sa cred ca au scos postul Discovery!

    RăspundețiȘtergere
  19. in romania clientul e intotdeauna bataia de joc a firmelor

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)