Cu toate că foarte puțini au habar de realitățile Poloniei, sunt foarte cunoscute performanțele economice ale acestei țări. După comunism Polonia era supra îndatorată, cu o economie la pământ, cu numeroase probleme, însă era demnă. Ultimii zece ani ai comunismului au fost petrecuți de către polonezi mai mult în stradă, în greve și proteste anticomuniste. Amenințați din interior de serviciile de securitate și din exterior de URSS, polonezii au dat una dintre cele mai impresionante lecții de demnitate națională, opunându-se ferm unui regim impus pe care nu-l doreau.
Nu am intenția să povestesc generalități legate de polonezi. Voi ataca un subiect care are și un iz monden, dar care ar trebui să ne pună pe gânduri deoarece reprezintă o lecție de normalitate. Este vorba de scandalul de la Bursa din Varșovia, o temă puțin abordată de presa autohtonă, dar din care se pot trage multe învățăminte.
Ludwik Sobolewski, șeful Warsaw Stock Exchange, era cunoscut pentru performanțele sale deosebite. Instituția pe care o conducea s-a bucurat și se bucură de o largă apreciere. Bursa de la Varșovia este cea mai mare din regiune, are o activitate impresionantă și poate fi considerată un adevărat far financiar al Estului. Faptul că a reușit eclipsarea Bursei din Viena, cred că reprezintă o performanță mai mult decât notabilă. Omul „vinovat” pentru toate acestea este Sobolewski, cel care părea a lucra 25 de ore pe zi pentru instituția pe care o conducea. Cu toate acestea, ieri, cu o largă majoritate, acționarii Warsaw Stock Exchange l-au trimis pe Sobolewski acasă. Motivul pare a fi o chestiune mondenă.
Sobolewski este acuzat că ar fi implicat Bursa într-o strângere de fonduri pentru un film în care juca partenera sa, actrița Anna Szarek. La prima vedere nu pare mare lucru, însă, în termeni juridici seci, acțiunea fostului șef al Bursei de la Varșovia poartă numele de conflict de interese. Având în vedere latura mondenă a afacerii, scandalul ar fi putut degenera. Nu s-a întâmplat așa. Adam Maciejewski a preluat încă din decembrie atribuțiunile lui Sobolewski, în timp ce acesta și-a organizat apărarea, încercând să supraviețuiască Adunării Generale a Acționarilor. Votul de ieri însă a fost covârșitor în defavoarea lui Sobolewski. Astfel, unul dintre cei care au condus instituția spre succesul din prezent este obligat să o părăsească pe ușa din dos.
Sentimentali fiind am fi tentați să spunem că poate Sobolewski ar fi meritat o soartă mai bună. Greșit! Pentru o piață financiară nu există o valoare mai mare decât credibilitatea. Problemele de etică ale lui Sobolewski, chiar dacă par minore, erau esențiale pentru credibilitatea instituției. Așa se face că acționarii au ținut cont de acest aspect și au făcut ceea ce am putea numi „îndepărtarea răului din fașă”. Chiar dacă pentru unii pare exagerat, soluția aleasă a fost una cât se poate de logică.
Atitudinea acționarilor WSE poate fi una din explicațiile succesului Poloniei. Pentru cei care nu știu, o să mai adaug că Bursa de la Varșovia este deținută majoritar de stat, prin intermediul Trezoreriei. Oare la noi s-ar fi putut lua o astfel de decizie pentru o instituție deținută de către stat? Știu, întrebarea e inutilă!
Cand vor intelege si romanii ca valoarea unei tari e data de suma valorilor indivizilor traitori in acea tara, ei bine, atunci se va schimba ceva in Romania. Pana atunci, da-i inainte cu tupeu, hotie, mitocanie, santaj, minciuna, parazitism, pupincurism...si lista e lunga, la fel cum lunga e si lista romanilor ce adera la aceste "valori".
RăspundețiȘtergereGeorge :
RăspundețiȘtergereDeoarece veni vorba de "valoarea indivizilor".privind ISTORIC Polonia si Tarile Romane, ce au insemnat in context european, cum s-au compaortat in razboiul cel mare (cand au sarjat Panzerele) apoi atentatul asuprguvernatorului fascist s.a.m.d. lista poate continua la nesfarsit si fraierul sunt eu ca indraznesc sa compar ceva(ROU vs. POL) ce nu se poate supune acestui proces logic. Never ever ! Cinu nu crede si o da cu Carol Robert de Anjou si Posada sa mai citeasca istorie, dar nu din manualele national - comuniste.
>{...}apoi atentatul asuprguvernatorului fascist
ȘtergereAia nu a fost de fapt în Cehia ocupată și organizat de fapt de britanici ? ;)
Ei, as! Lasa ca merge si asa...
RăspundețiȘtergerePai la noi asta ar fi devenit victima a cercurilor de interese, a gruparilor politice interesate de o schimbare in functie, o inscenare, etc.
RăspundețiȘtergereIn cel mai bun caz ar fi acceptat sa isi dea demisia apoi s-ar fi razgandit. Pentru ca cercurile de interese...
Tocmai si-au omorat gaina cu ouale de aur.
RăspundețiȘtergereProsti exista si in Polonia .