marți, 19 martie 2013

Iluziile retelei sociale

Chiar dacă voi fi acuzat de partizanat, mă voi ocupa în articolul de astăzi de mai vechiul meu prieten Facebook. Și n-o fac dintr-o pasiune nebună de răzbunare(n-aș avea de ce) ci pentru a marca o nouă etapă în dezumflarea mini-bulei tehnologice începute de câțiva ani.

Cu siguranță n-o să vă mai readuc în atenție vechile critici pe care le aveam la adresa rețelei sociale. Ele cred că au fost înțelese, iar evoluția acțiunilor ulterior exprimării rezervelor mele a dovedit faptul că am avut dreptate. De ceva vreme, mai precis din noiembrie anul trecut, acțiunile FB și-au reluat ascensiunea reușind performanța de a depăși pragul de 30$, motiv pentru unii să mă tragă de mânecă spunându-mi că m-am înșelat. Evoluția de după ianuarie 2013 a dovedit că nu am avut de-a face decât cu un val corectiv, trendul fiind în continuare unul descendent.

Nu obișnuiesc să judec o acțiune strict din punct de vedere tehnic, ci mai degrabă al fundamentelor. Facebook a cam dat tot ce se poate în materie de „inginerie socială”. Marele buzz al lansării „Graph search” s-a dovedit a fi o chestiune destul de naivă, fără mare relevanță pentru utilizatorul obișnuit de Facebook. În rest, mai nimic important, doar creșteri ale cheltuielilor pe fondul unor venituri din ce în ce mai nesigure.

Însă chestiunea de-a dreptul explozivă este dată de faptul că Facebook este foarte aproape de a începe un război cu dezvoltatorii. Există numeroase surse care vorbesc deschis despre limitări aberante ale unor aplicații dezvoltate pe platforma Facebook doar pentru păcatul de a intra în concurență cu unele aparținând rețelei sociale. Vi se pare a fi o chestiune de can-can? N-aveți dreptate deoarece este extrem de grav! Dacă cele relatate de unii dezvoltatori se dovedesc a fi reale, înseamnă că Facebook a intrat pe un teren extrem de periculos. Nu este vorba numai de un val de procese care ar putea fi intentate companiei. Practicile reclamate ar putea atrage atenția autorităților. Facebook nu are un Eric Schmidt care să aibă o largă cunoaștere a cotloanelor politicii și, mai ales, a limitelor peste care nu poate trece compania pe care o reprezintă. Practica de care este acuzată Facebook este o acțiune similară răzbunărilor dintre puștanii tehnologici și nicidecum o practică de business.

Cel mai mare pericol cu care se va confrunta Facebook va fi pierderea încrederii dezvoltatorilor. La ora actuală există o multitudine de platforme care-ți permit materializarea eficientă a oricăror idei. Cu siguranță, avantajul Facebook este dat de numărul mare de membri, dar dacă te lovești de limitări aberante, mai bine cauți alte căi de distribuție. 

Închei menționând că sunt în continuare sceptic în ceea ce privește evoluțiile viitoare ale Facebook. Ca si target pe o perioadă cuprinsă între opt luni și un an îndrăznesc să avansez posibilitatea ca acțiunile rețelei sociale să atingă o valoare cuprinsă între 10 și 12 dolari.  

17 comentarii:

  1. FB e inca viu pentru ca nu are concurent. G+ a fost un fiasco. Dar as face un pariu foarte riscant ca G e capabil sa reinventeze G+ pentru a-l transforma intr-un concurent real pentru FB. Si cand se va intampla asta, caderea FB n-o sa mai poata fi oprita. Poate ca nu G+ o sa-i aduca sfarsitul dar ceva tot o sa apara. FB a dat dovada de foarte mare agresivitate fata de publisheri (au bagat bani in like-uri si apoi au aflat ca trebuie sa bage iar bani ca likerii sa le vada posturile), acum fata de dezvoltatori si pana si "civilii" sunt atacati cu tot felul de reclame, evenimente promovate, like-uri false ale prietenilor, etc. Un astfel de comportament il are doar o companie disperata, pe duca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-as paria pe G+ si nici pe altceva dezvoltat de Google. Fata de G+ FB e curat si simplu de utilizat. Din nefericire pentru Google, n-a fost capabil sa dezvolte aceasta piata(a dat totusi niste bani pe okrut) si nici nu e capabil sa concureze pe ea acum. Asa se intampla cand te intinzi ca o placinta...

      Ștergere
  2. FB nu moare atat de repede precum ar crede unii. Voi tratati problema dpdv al unuia care n-are cont pe FB si cunoaste fenomenul doar din afara.
    FB are marele avantaj ca are un numar impresionant de utilizatori, fapt care ii confera si un imens potential de dezvoltare in alte directii.
    Reclamele "care-ti sunt bagate pe gat" nu deranjeaza iar faptul ca ar fi ajuns la saturatie dpdv al numarului de utilizatori nu opreste dezvoltarea companiei.
    Depinde doar de FB daca se va dezvolta in continuare, daca stiu sa-si exploateze avantajele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar mai putea fi vorba de parerea celor care n-ar da 2 lei pe actiunile unei "companii" care omoara timpul unor sarantoci.

      Ștergere
    2. Nu-i doar atat, FB a inceput din pacate sau din fericire sa inlocuisca forumuri de discutii, site-uri de stiri, grupurile de yahoo, blogurile personale si multe alte chestii utile.

      Ștergere
  3. @Marius, si Yahoo, si Hi5 si multe alte retele au avut numere impresionante de utilizatori, dar au disparut cand lacomia a devenit excesiva. Yahoo a restrans accesul la POP3 si astfel GMail a explodat, FB a venit mai curatel si astfel Hi5 s-a pensionat, etc.

    Tu gandesti ca un membru trecut de varsta adolescentei, cu o inertie mare in a-ti schimba reteaua sociala. Asa cum inca mai sunt unii care stau pe IRC, multi nu-si imagineaza ca FB poate fi abandonat. Afla ca poate fi, istoria a demonstrat-o, tinerii sunt oportunisti si "infideli".

    Doar criza globala si greutatea de a lansa proiecte noi si originale a protejat pana acum FB, dar asta nu tine la nesfarsit. FB deja a intrat pe teren minat daca-si devoreaza developerii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu vreau sa ridic in slavi Facebook, ca n-am de ce, dar nici nu cred ca se afla-n criza, cum afirma multi. Atat si nimic mai mult.
      Legat de devorarea developerilor, nu e atat de tragic cum spun unii. Sub 0.5% din dezvoltatori au probleme in realizarea unor proiecte. Bineinteles ca de la aia 0.5%, Facebook ar putea plati amenzi usturatoare.

      Ștergere
    2. Cum sa fii in criza cand esti supraapreciat in varf de bula?

      Cand banii le vor spune pa, vor ramane cu... utilizatorii. Dintr-un miliard de utilizatori, sigur 99% sunt plini de bani... troll. :D

      Ștergere
    3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    5. S-a tot vorbit de blogul asta de supraaprecierea FB. Hai sa aruncam o privire pe datele fundamentale (crestere pe un an si trei ani):
      _____BVPS|_EPS_|Vanzari_|CashFlow_|ROIC__|Datorii_|P/E
      =======================================================
      TTM_|2.47|_0.31|_3.7Bil.|_________|______|________|71.9(cam maricel)
      2012|2.29|_0.31|_3.7Bil.|_943Mil._|_7.25%|_398Mil.
      2011|1.01|_0.17|_2.0Bil.|_405Mil._|20.27%|_367Mil.

      Ritm crestere
      1An_|126%|__82%|__88%___| 132%
      3Ani|142%|_131%|_138%___| 158%

      unde:
      BVPS: valoarea contabila pe actiune
      EPS: profitul pe actiune
      ROIC: rata capitalului investit
      Bil.: miliarde
      Mil.: milioane

      Putem vedea ca ritmurile de crestere pe 1 si 3 ani sunt pozitive si au valori mari. E adevarat ca au datorii in crestere dar la o companie de talia FB e de asteptat si nu e ingrijorator, daca ne uitam la cash flow si vanzarile realizate. Raportul P/E e cam maricel si pune un pic pe ganduri daca nu cumva e o bula.

      Ștergere
    6. Daca la tine un P/E de 1777 e maricel, atunci n-am ce sa mai comentez...

      Ștergere
    7. P/E pentru Facebook e 71.9, nu 1777, si da, e maricel. Comparativ, P/E pentru Apple e 10.3, pentru Google e 25.19, pentru Samsung e 4.68 iar pentru Occidental Petroleum e 14.16. Astea sunt totate companii de top a caror date fundamentale sunt ok.
      P/E este raportul pret/profit. Deci, n-ai ce sa mai comentezi.

      Ștergere
    8. De unde ai luat P/E 71.9? La http://www.bloomberg.com/quote/FB:US ai 1327. ma rog si 71 e f mare.

      Ștergere
    9. Acum am vazut, datele TTM sunt de pe undeva de pe la mijlocul anului 2012. Le-am luat dintr-o baza de date care nu a mai fost actualizata dupa anul fiscal 2012. Datele TTM nu mai corespund insa toate celelalte date sunt corecte. Oricum, P/E de 1777 e imens.

      Ștergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)