marți, 4 iunie 2013

Prigoana virtuala

În urmă cu două luni vă povesteam despre economia paralelă dezvoltată în jurul monedelor virtuale în general și a Bitcoin-ului în particular. Volatilitatea extremă acestor monede mă făcea atunci să vă atrag atenția că sistemul este încă unul la început, iar riscurile investițiilor în el sunt destul de mari.

Cu toate acestea nu despre oportunități vom discuta azi, ci despre un fenomen pe care nu credeam că-l voi vedea atât de curând. Pare că mica „economie bitcoin” a început deja să deranjeze autoritățile, iar acesta este cu adevărat un semnal de alarmă. 


Cu o discreție demnă de o cauză mai bună, autoritățile americane par a fi început lupta împotriva monedelor virtuale. După incidentul „Liberty Reserve”, s-a dat startul vânătorii de vrăjitoare. Principalele victime sunt site-urile de schimb, practic punțile de legătură dintre bitcoin și lumea reală. Acuzație care este adusă acestor servicii de schimb este aceea că nu respectă legislația, participă voit la activități criminale și facilitează spălarea de bani. În consecință, activitatea acestora este luată la puricat și, în cel mai bun caz, se aleg cu amenzi usturătoare pentru încălcarea legislației financiare.

Conform autorităților americane, site-urile care oferă servicii de schimb trebuie să fie înregistrate cel puțin ca societăți de transfer. Până acum, site-urile de acest tip încercaseră să ocolească legislația deoarece, teoretic, nu făceau altceva decât oferirea unei interfețe între deținătorii de bitcoin și cei care-și doreau aceste monede. 

În lumina opiniilor exprimate de către autorități, lucrurile se complică. Necesitatea înregistrării oficiale a acestor site-uri de schimb va atrage costuri serioase care se vor vedea în comisioanele practicate. Mai mult, site-urile respective vor fi obligate să se conformeze legislației pentru prevenirea spălării banilor. Aceasta presupune identificarea clientului și raportarea către autorități a tranzacțiilor suspecte. Cu alte cuvinte, încă un pas prin care este dinamitată anonimitatea sistemului.

Lucrurile însă nu cred că se vor opri aici deoarece există site-uri de bitcoin exchange care se conformează 100% legislației(MtGox e un caz). În condițiile în care autoritățile vor „acorda” statutul de monedă bitcoin-ilor și monedelor derivate, este posibil ca întreaga birocrație/legislație aferentă circulației banilor să fie impusă economiei monedelor virtuale, ceea ce poate conduce la necesitatea certificării fiecărui nod al imensei rețele globale. Este un scenariu care, dacă va fi pus în aplicare, va sugruma brutal aceste încercări de emitere de monedă independentă. Un scenariu în urma căruia s-ar reuși interzicerea monedelor virtuale pe cale administrativă, fără a pronunța cuvântul „interzicere”.

Cu toate că acțiunile întreprinse de autoritățile americane pot fi interpretate ca o agresiune împotriva micuței „economii virtuale”, acestea pot fi și semnale de slăbiciune. Probabil posibilitatea scăpării de sub control a banului e un coșmar pentru mulți, iar „omorârea din fașă” a oricărei manifestări de independență pare modalitatea cea mai eficientă de apărare a sistemului. Însă istoria ne demonstrează că orice breșă descoperită de om într-un sistem conduce, în final, la dinamitarea și prăbușirea acelui sistem. Va fi oare bitcoin-ul vestitorul începutului sfârșitului? E o întrebare la care merită meditat.

12 comentarii:

  1. Da, poate vor inchide cateva exchange-uri, so what ? Imi aduc aminte cu amuzament de vremea cand inchideau Napster. De aia nu mai descarcam noi muzica si filme acum. De piratebay are rost sa mai amintesc ? O duce asa de bine ca si-au tras partid politic si au devenit deja mainstream. Si-au mutat in prima faza serverele dintr-o tara in alta, la fel cum vor face si exchange-urile. Dar baza retelei, oamenii, nodurile anonime ce o formeaza, n-au fost niciodata afectati. E clar ca si monezile p2p vor urma acelasi drum. Azi bitcoin, maine litecoin, usor-usor retelele de monezi se vor extinde, odata ce conceptul a fost inteles si acceptat. The genie is out of the bottle... :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Intre Bitcoin si torenti e o maaaare diferenta: torentii n-au nici o legatura cu sistemul financiar pe cand bitcoin fara schimb in valuta, tinde spre zero. Da, poate ca la un moment dat va putea deveni sistem independent, dar are nevoie de interschimbabilitate ca de laptele de mama ca sa se poata dezvolta de la stadiul de embrion la care e acum.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vor reaparea valutistii la colt de strada, cu un smartphone in mana si teancul de verzisori in haina: domnu' domnu' vreti bitcoini... :)

      Sa fim seriosi, la cate paradisuri fiscale exista, vor putea exista si exchange-uri destule. Aia sa fie problema.

      Ștergere
    2. Ehei, Flavian. Esti la fel de idealist ca atunci cand ai aparut pe blogul asta... Ma asteptam ca, odata cu trecerea timpului, sa vezi cum functioneaza lumea asta in mod real! :-)

      Ștergere
    3. Corect, cel putin la Dan am observat cu siguranta o rupere de teorie si apropiere de realitate in decursul timpului. Nu, nu glumesc. :)

      Dan, de la "imposibil sa existe un colaps global" a ajuns ... unde se vede. Felicitari pentru evolutie, mai rar.

      Ștergere
  3. @Dan: in octombrie 2012 imi spuneati ca supraapreciez bitcoinul :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Tranzitia s-ar putea face usor, legal si fara stres in urmatorul mod. Firmele ar trebui sa faca tranzitia de plata a salariului din bani reali in bani virtuali intr-o perioada de 10-15 ani. adica in primii 3 ani platesc 5% din salariu in moneda virtuala iar restul in bani reali, in urmatorii ani creste treptat ponderea salariului in moneda virtuala la 10% apoi 20%, 35%, 50% pana o sa ajunga la 100% in 10-15 ani.
    In acelasi timp comerciantii ar trebui sa inceapa sa accepte plati in moneda virtuala tot intr-un mod treptat.
    La inceput trebuie stabilita rata de schimb bani reali contra bani virtuali chir daca efectiv nu se face schimb intre cele 2 valute. Desigur rata de schimb poate fi ajustata in timp daca este cazul.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu cred ca nu este decat un alt test preliminar. Sa ne gandim putin: cat de prosti sa fie marii bancheri din lumea de azi astfel incat sa nu inteleaga ca sistemul rezervelor fractionare se apropie de colaps? Pentru a putea sa ingropi Everestul datoriilor pe care BANCILE le-au acumulat fata de populatie, prin moneda emisa in circulatie fara vreo acoperire in ceva, ai doua variante:
    - tai cu forta nivelul depozitelor, adica al datoriilor bancilor catre deponenti, "dand foc" unei parti din banii din circulatie si lasand loc pentru emiterea de moneda suplimentara; a se vedea testul preliminar Cipru!
    - inventezi o alta moneda, mult mai greu de monitorizat de catre populatie decat cea pe hartie sau decat sora ei electronica si circulabila in sistem inchis (doar intre banci) si transferi puroiul datoriilor din sistemul bancar in lumea economica reala, fix acolo de unde si-au tras seva averilor toate bancile. Nu ca ar avea omul de rand cum sa stie cata moneda de hartie sau electronica a fost emisa si cum a fost el pacalit dar, preventiv, e mai sigur asa; "bitcoin" este un posibil si probabil viitor exit al monedei pe stil vechi si implicit o marcare definitiva, fara drept de apel a profiturilor bancilor la nivel global.
    De ce spun asta? Bitcoin SE CUMPARA cu banii actuali, de regula cu moneda electronica. Dai 100 euro si primesti, sa zicem, 100 bitcoin, care, surpriza!, sunt in acelasi timp si unitati de fond. Cu alte cuvinte banca rascumpara, prin intermediul unor fonduri "bitcoin" inregistrate prin Bermude, datoria pe care o avea la tine oferindu-ti in schimb o creanta iluzorie nu catre banca, ci catre fond si, mai departe, cand toate unitatile de fond au fost vandute, catre o comunitate creata care accepta aceste bitcoin (nu uitati, unitati de fond!): nu mai sunt eu, bancherul, dator la tine, ti-am dat, prin intermediul providerilor, bitcoin cu care vei putea cumpara de la x, y sau z NON-BANCHERI. Mai tineti minte asigurarea Mondragon S.A., in care orice polita era si o actiune? Cand toate actiunile/politele ar fi fost vandute, la revedere si un praz verde! Asiguratii/actionarii trebuiau sa se despagubeasca pentru orice dauna din propriul buzunar. Initiatorul afacerii ar fi fost demult in Bora-Bora la plaja, putred de bogat si fara vreo datorie catre asigurati. Genial!
    Ca sa revin: bancile raman cu averile reale acumulate iar tu, posesorule de bitcoin, cu POSIBILITATEA de a cumpara ceva de pe noua piata, cu aceste bitcoin. Ce faci cu jetoanele pentru tonomatul de cafea cand nu vrei cafea ci vrei sa-ti cumperi haine? Cum vor evolua paritatile intre bitcoin 1 si bitcoin 2? Cine va controla piata? Cati membrii vor accepta azi bitcoin-urile tale si cati maine? Nu va mai interesa pe nimeni, cel putin nu pe bancheri...
    Mai am o intrebare: pe ce punem pariu ca populatia creditata de banci nu va putea sa achite creditele in bitcoin si ca paritatea moneda/bitcoin va creste exponential cand vei vrea sa schimbi bitcoin pe moneda reala?
    Inca o data, genial!

    RăspundețiȘtergere
  6. Plus ca, din ce inteleg eu, trasabilitatea oricarei plati e la indemana oricui stie sa caute ce trebuie pe internet, nu-i asa?
    Asta pare o misiune mult mai usoara pentru IRS...

    RăspundețiȘtergere
  7. Dupa parerea voastra, bitcoin & co. ar trebui lasati in pace, sa-si faca de cap. Da-o in ma-sa de spalare de bani, guvernul ne lucreaza!

    http://www.economist.com/news/finance-and-economics/21578698-life-virtual-money-launderers-getting-harder-taking-liberty

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)