marți, 9 iulie 2013

Iluzia securității

Mega scandalul creat de Snowden este pe cale să se stingă. Chiar dacă prin media mai apar articole sporadice, chiar dacă activiști ai libertăților omului se chinuie să mențină informațiile în prim-plan, lucrurile sunt pe cale să se tranșeze. Și aceasta într-o liniște suspectă.

Dacă pentru fondatorul WikiLeaks viața continuă uniform în sediul ambasadei Ecuadorului din Londra, în jurul lui Snowden lațul se strânge pe zi ce trece. Șederea sa în zona de tranzit a aeroportului Sheremetyevo este din ce în ce mai nesigură pe măsură ce autoritățile ruse devin din ce în ce mai nerăbdătoare să scape de incomodul transfug.



Practic, pentru Snowden, lucrurile au devenit clare în momentul în care Putin a declarat cu subiect și predicat că i-ar acorda statutul de refugiat în măsura în care acesta își va lua angajamentul să nu mai facă rău partenerilor americani. E cât se poate de clar pentru toată lumea că, de la momentul acestei declarații, harta vectorilor(mai bine spus a vectorului) de putere a fost practic dezvăluită marelui public. Parafrazându-i pe musulmani, putem spune că, în momentul de față, nu există decât o singură putere pe lume și numele său este SUA. Acesta este amănuntul care-l face pe Snowden captiv într-o zonă nesigură, într-un țarc pseudo-neutru.

Alexei Pushkov, influentul șef al comisiei de relații externe a Parlamentului rus i-a transmis zile trecute lui Snowden că ultima sa șansă este acceptarea azilului politic în Venezuela. Chiar dacă se va întâmpla acest lucru, este greu de crezut că fostul consultant al NSA va putea ajunge acolo. Tranzitul prin Europa sau utilizarea unei companii europene de transport sunt imposibile, deoarece Snowden ar fi capturat instantaneu. Singura variantă acceptabilă ar fi o cursă Aeroflot spre Havana, însă 
culoarul de zbor al acestei curse tranzitează spațiul aerian american. Probabil rușii se așteaptă ca americanii să oblige aterizarea cursei de Havana în SUA, să-l aresteze pe Snowden și să le dea posibilitatea să facă o paradă ieftină pentru publicul rus. 

Realitatea în fața căreia ne aflăm e una cât se poate de crâncenă. Întreaga lume e confiscată de câteva interese meschine, în timp ce evenimentele politice sunt chestiuni doar de fațadă. În realitate, marea majoritate a serviciilor secrete partajează cu NSA toate informațiile într-un cloud de dimensiune globală. Suntem în fața celui mai diabolic instrument de control creat de om. Practic niciun element al vieții noastre private nu scapă privirii curioase a acestui monstru. Este ceea ce serviciile secrete și politicienii acestora ascund marelui public. În realitate Pământul a devenit o imensă pușcărie fără nicio posibilitate de evadare. Snowden pare a fi conștient acest lucru, altfel n-ar fi dat detalii despre PRISM-ul francez . Și probabil că mai are multe informații în tolba sa, însă e greu de crezut că acestea vor mai putea produce emoții. Lumea e ignorantă și preferă să accepte mesajul oficial care spune apăsat că toate acestea sunt menite a ne asigura securitatea. Dovezile în sprijinul acestei observații sunt cât se poate de evidente: ați văzut oameni disperați închizându-și conturile de mail deschise la Google, Yahoo sau Microsoft? Ați văzut scăderi de trafic pe principalele servicii monitorizate de NSA? Desigur nu! Omul contemporan are psihicul compromis; revolta sa  nu este decât o furtună într-un pahar cu apă: extrem de previzibilă și simplu de calmat. 

Lumea cred că este iremediabil degradată. Din nefericire urmează să avem parte de o securitate deplină și din ce în ce mai invazivă! Este ceea ce ne dorim, ceea ce ignoranța noastră cerșește. Drumul nostru invers spre regnul animal e deja mai drept și mai previzibil decât niciodată. 

6 comentarii:

  1. de ce nu vedem o revolta masiva? pai, standardul de viata n-a fost afectat inca semnificativ in occident...cat e paine si circ cine si-ar risca confortul personal?...daca snowden aparea intr-o perioada de penurie generalizata era altceva...

    RăspundețiȘtergere
  2. La ce le foloseste securitatea deplina?Imperiile sau prabusit cand se credeau in siguranta, uneori chiar im mod surprinzator.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sigur, ai dreptate atunci cand esti dezamagit de lipsa de reactie a omului contemporan. Pe de alta parte, insa, a inchide contul de e-mail de la google sau yahoo nu inseamna mare lucru. Pentru ca, in primul rand, viata omului contemporan a devenit ineluctabil legata de e-mail. Nu explic aici, cred ca e foarte clar despre ce vorbesc. In al doilea rand, nu numai e-mailul e problema, ci toate canalele de comunicatie.
    Ce ma intristeaza e ca masele largi nu constientizeaza macar faptul ca cineva le umbla prin lucruri, literalmente. Faptul ca aceste obiecte sunt in general de natura virtuala impiedica revelatia lucrului in sine, a ceea ce se intampla cu adevarat. In mod natural, omul crede cu usurinta doar ceea ce vede, asa ca a deschide mintea maselor largi este extrem de dificil, chiar si cu dovezi concrete precum celea aratate de Snowden.
    Poate ca o solutie ar fi educarea maselor intru folosirea incriptarii datelor, de orice fel ar fi ele: medii de stocare, e-mail, telefon. Unele solutii - chiar gratis - exista deja, ca truecrypt (pentru hdd, usb, etc), pgp pentru e-mail sau diverse solutii pentru messenger. Dar si asta va fi greu, pentru ca va fi nevoie de depasirea deprinderilor curente...

    RăspundețiȘtergere
  4. Finalul romanului "Galapagos" de Kurt Vonnegut e ilustratia perfecta a ceea ce urmaza... Nu ne rinocerizam. Devenim un soi de foci.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Dan: nu cred ca efectele se vor vedea imediat; cum spune Cristian Dogaru poate ar fi fost mai vizibile daca apareau intr-o alta perioada.
    Insa, un o dovada a fost aratata pentru ca pana acum existau doar banuieli.
    Cred insa ca de acum inainte, oamenii care pot produce schimbarea vor cunoaste mecanismele de control cel putin

    RăspundețiȘtergere
  6. Snowden e agentul unor lobbisti care vor sa-l santajeze pe Obama cu atacarea Siriei sau impeachement-ul. Snowden nu a adus nimic informatii noi care sa nu fi fost deja stiute. Despre Echelon se stia de peste zece ani, asadar ce noutati aduce Snowden? Rusii il gonesc tocmai pentru ca nu vor atacarea Siriei si nu vor ca Snowden sa continue in continuare atacul asupra lui Obama.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)