luni, 22 septembrie 2014

Lumea acoperita

În studioul TV mediocrul încearcă să fie dostoievskian. Aruncă false lacrimi de imitație de crocodil, își tremură vocea controlat și încearcă să se păstreze misterios. Ca argument suprem îl invocă pe Dumnezeu, sugerând o iluminare care nu l-a mai lăsat să trăiască. În jurul lui o gașcă de stranii participă încremeniți ascultând bovinic spovedania colonelului. 

Un nou spectacol, o nouă schifezza pusă în scenă. Face parte din foiletonul „nici noi nu mai știm câți suntem”. Chiar dacă ne aflăm în fața unui scenariu abil, gândit într-un laborator de propagandă, chiar dacă se va dovedi că individului i s-a permis dezvăluirea materiei fecalice din care este creat pentru a mânji de jur împrejur, tot avem un element de utilitate. Pentru cei care gândesc, este încă o confirmare a adevărului despre mass-media. Dacă ai crezut că domeniul este unul menit a te transforma într-un „stăpân al lumii”, într-un „om informat”, ai încă o dovadă a contrariului.


Udo Ulfkotte, un necunoscut în România este autorului best seller-ului care a zguduit Germania și care ar fi trebuit să-i pună pe mulți pe gânduri. Gekaufte Journalisten (Jurnalisti cumparati) a apărut - simbolic - în 11 septembrie 2014 și reprezintă o mărturie zguduitoare a realității din spatele „știrilor tipărite”. Fostul jurnalist al Frankfurter Allgemeine Zeitung(vă mai amintiți episodul „lovitura de stat”?) povestește cum a primit bani pentru a fi proamerican, cum știrile sunt concepute în laboratoarele serviciilor secrete și apoi răspândite sub semnătura unor jurnaliști cunoscuți. Ce este diversitatea de opinie? Un nimic, o himeră. Căutați să înțelegeți cum funcționează „știrile sincronizate”, acele bombe atomice folosind presa ca mediu de transmitere și creierul final al consumatorului ca victimă. 

Fenomenul e vechi. Bernays l-a teoretizat și l-a transformat în artă. „Ai nevoie de creierele lor[ale oamenilor] aliniate precum o armată, gata să urmeze fără nicio opoziție direcția pe care-o indici tu”. Acesta este mesajul care indică esența societății în care „te miști liber”: propaganda. Iar pentru o propagandă eficientă ai nevoie de agenți, de jeguri umane care să dozeze științific otrava. Ei sunt „liderii de opinie”, „gânditorii societății”, „reperele morale”. Ei sunt cei care funcționează ca și clișee ale unui aparat represiv menit a transforma omul în oaie.

Ce este presa? Ce este televiziunea? Întrebați-vă și eliberați-vă! Dacă cineva v-ar da otravă în fiecare zi l-ați acuza de tentativă de omor. Probabil ați avea dreptate! Însă mass media face ceva mult mai pervers. Ea nu vă omoară ci vă împiedică să trăiți. Vă acoperă „ochii creierului” într-un văl pervers și vă manipulează percepțiile construindu-vă astfel o realitate falsă. Lumea din Matrix este aici, este fix ceea ce se întâmplă acum. Masele aleargă fericite pe tărâmul libertății induse. Dar ce este libertatea? Opțiunea de a alege între terminale mobile de la Apple și Samsung sau puterea de a înțelege lumea. Tărâmul plăcerilor manipulate e teritoriul oamenilor mărunți. Lumea însă se lasă dezvăluită numai de către cei puternici!

8 comentarii:

  1. Dan@Trenduri, voi cati sunteti? Ca in reclama de la Heineken?

    RăspundețiȘtergere
  2. Hmmm, grea intrebare mi-ai mai pus. Ar fi doua raspunuri:
    - primul e cel din text, anume ca "nici noi nu mai stim cati suntem";
    - al doilea ar fi cel stiintific; daca te intereseaza exact, numarul nu poate fi decat "2πR" pentru a se putea "inchide cercul".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ehei Dane.. floare albastra, floare albastra.. zambeste dintre coloane:)

      Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. sunt curios cum vor trata subiectul ceilalti "lideri de opinie"...daca vor bagateliza sau ignora fenomenul ("doar era agentul armatei, doc!")....un exemplu recent de presa in pozitie de drepti a fost cazul avionului doborat in ucraina...presa romaneasca s-a purtat atunci ca veritabila presa de propaganda in timp de razboi (vad azi ca victimele germane ale accidentului dau in judecata ucraina ca nu si-a inchis spatiul de zbor deasupra conflictului)....pana la urma inca un bobarnac dat credibilitatii mass-media, unul bine venit....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ceilalți au dat informația în 2012. Turcescu vine doar să confirme lista.
      Nimeni nu știe ce au copt securiștii prin retragerea pionului demult compromis. Sau poate că mulți nu vor să-i creadă chiar în halul ăsta de proști și mai speră încă într-un... plan măreț,
      De vreo săptămână "ceilalți" au început un fel de Daciada Securiștilor și cât sunt ei de mumoși și inimoși, cum muoare iei de grijea... măpii.

      Ăăă, deci,,, ăăă... la sfârșitul campaniei și în anii ce vor veni vom afla ce s-a copt și cine a crăpat. Eventual... de ce. :)

      Dar până atunci să apreciem propaganda securistă cu toate documentele ei făcute publice.

      P.S. "Revoluția" și măcelul armățaro-securist au demonstrat că agenții "noștri" pur și simplu... put a brânză. Deci zic să nu bagatelizăm această ipoteză. :)

      Ștergere
  5. Chestia cu TV-ul o stiam din 2004.Articolul ar fi asta :
    http://www.henrymakow.com/opiate-of-the-masses-televis.html

    RăspundețiȘtergere
  6. Jurnalişti cumpăraţi, înalţaţi în grad...
    mi+ar place să cred că s+a declanşat o epidemie europeană în materie. Poate or fi văzut unii care sunt contractorii-compărătorii de la capătul firului şi care sunt interesele lor. care nu sunt şi ale noastre. Sunt prea optimistă?

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)