luni, 22 decembrie 2014

Mirajul Bitcoin

Anul trecut, când nebunia Bitcoin era în toi mi-am cam spus părerea despre cripto-moneda virtuală. Era cât se poate de clar că nivelul de preţ la care ajunsese nu avea nicio justificare, astfel încât lucrurile au mers în direcţia normală.

Variaţiile mari de preţ ale monedei cu pricina sunt normale. În momentul în care nu ai în spate decât o hiper-putere de procesare care se ocupă strict cu propriile calcule, e greu să "dai un preţ". Totul e la "mica înţelegere" în sensul în care cel care vinde înţelege, iar cel care cumpără - de cele mai multe ori - experimentează fără a înţelege cum stau lucrurile.


Cu toate acestea, "ecosistemul" Bitcoin este unul viu şi dinamic. S-au dezvoltat numeroase portofele digitale, servicii online, platforme de tranzacţionare s.a.m.d. Practic, în fiecare zi găseşti ceva nou pe piaţa respectivă. Ar fi nedrept să nu remarcăm că, în ciuda criticilor de pe margine, fenomenul Bitcoin a căpătat o amploare fantastică. Şi când spun amploare, nu mă refer doar la comentariile din jurul fenomenului, ci la dezvoltările tehnologice din comunitatea respectivă.

Când vine însă vremea predicţiilor de preţ, situaţia se transformă într-una de-a dreptul hilară. La sfârşitul anului trecut,  mai multe interviuri cu personalităţi diverse încercau să stabilească un preţ ţintă al criptomonedei. Persoanele din interiorul fenomenului - de multe ori deţinători unor importante cantităţi de monedă - dădeau valori incredibile. S-a emis chiar şi opinia că Bitcoin-ul va atinge 100000 $. Pus în faţa unor astfel de predicţii rişti să-ţi pierzi capul. Norocul constă în faptul că "extrema" cealaltă a predicţioniştilor este formată din personaje total rupte de Bitcoin şi deosebit de sceptice. Este motivul pentru care, tot la sfârşitul anului trecut, puteam citi în Forbes o analiză conform căreia Bitcoin va ajunge în acest an la ... 10 $.

Este interesant de urmărit subiectul predicţiilor de preţ de pe această piaţă deoarece, într-o proporţie de peste 80%, predicţiile nu au la bază absolut nimic. Este destul de simplu de explicat acest fenomen: foarte mulţi efectiv nu înţeleg ce se află în spatele monedei virtuale. Şi e normal să se întâmple aşa deoarece nu poţi avea pretenţia de la oricine să cunoască noţiuni precum chei publice, private, hash, etc. E interesant însă că oamenii se aruncă bucuroşi în această horă, chiar dacă, de multe ori fac lucruri prosteşti precum nesecurizarea cheii private.

Revenind însă la prognoză, nu pot să nu amintesc un studiu pe care l-am citit tot spre sfârşitul anului trecut(din nefericired nu mai mai unde l-am găsit) şi care încerca să găsească o corelaţie între valoarea monedei virtuale şi complexitatea reţelei. În ciuda a ceea ce s-ar putea crede la prima vedere, autorul identifica o corelaţie inversă, în sensul în care creşterea complexităţii determină o scădere proporţională a valorii Bitcoin. Din ceea ce am citit până acum mi s-a părut a fi singurul studiu având la bază un raţionament şi nu un sentiment. Chiar şi aşa, autorul îşi păstra scepticismul în privinţa acurateţii metodei sale, atrăgând atenţia asupra volatilităţii extreme a pieţei.

De cealaltă parte, apologeţii monedei virtuale - în frunte cu celebrii gemeni Winklevoss - atrag atenţia asupra faptului că valoarea Bitcoin nu are cum să nu crească din moment ce masa monetară este limitată la 21 milioane de unităţi. În prezent sunt produşi aproximativ 14 milioane de bitcoini, restul urmând a se produce în anii care urmează. În condiţiile unei pieţe limitate, teoretic valoarea unităţii ar trebui să crească. Însă rămâne întrebarea: de ce "trebuie" să crească? În esenţă Bitcoin-ul nu reprezintă nimic. Şi-aici discuţia este lungă. Celor care afirmă că Bitcoin-ul nu are în spate nimic, adepţii monedei virtuale le răspund printr-o întrebare retorică: dar aurul ce are în spate?

Dacă ne uităm atent la mişcările pieţei putem observa un fenomen interesant: din ce în ce mai mulţi retaileri şi producători acceptă Bitcoin. Taxele de procesare sunt infime şi, în cazul în care eşti atent la riscurile volatilităţii, poţi face afaceri interesante. De altfel, remarc faptul că, în cursul acestui an s-a conturat o divergenţă interesantă: Bitcoin-ul a avut un traseu descendent în timp ce numărul tranzacţiilor a crescut. Lucru care poate sugera că ... ştiţi, desigur. :-)

Lăsând la o parte consideraţiile referitoare la valoare nu pot să nu amintesc vreo câteva elemente care pe mine mă fac să cred cu totul altceva decât lasă să se înţeleagă evangheliştii Bitcoin. În primul rând "originea" necunoscută, aproape legendară, a lui Satoshi Nakamoto(creatorul conceptului). Este imposibil ca în ziua de azi să te ascunzi sub un pseudonim şi absolut nimeni să nu ştie nimic despre tine. Apoi, poveştile conform cărora Nakamoto şi-ar fi donat bitcoinii pe care-i deţinea din vremea lansării monedei(adică atunci când minatul era ieftin, iar bitcoinii puteau fi produşi cu efort minim). O generozitate mai rar întâlnită pentru a nu stârni întrebări! Ar mai fi de adăugat atitudinea duplicitarăă a SUA: pe de o parte, la nivel oficial, nu acceptă moneda virtuală, dar, pe de altă parte, o grămadă de mari retaileri(Amazon, Overstock, Home Depot etc.) acceptă plăţi în Bitcoin. Şi, tot la categoria "lucruri ciudate" ar mai fi şi interzicerea Bitcoin de către China. Sunt câteva elemente care mă fac să cred că în spatele fenomenului se află ceva amestec de servicii secrete americane. Altfel nu-mi pot explica modul în care un generos anonim, autor al unei lucrări-manifest de câteva pagini, ajunge să fie prezentat cu tam-tam de întreaga elită mediatică a lumii.

Indiferent însă de suspiciuni sau sentimente trebuie să conştientizăm faptul că Bitcoin există, că se fac tranzacţii şi că mulţi oameni au încredere în el. Personal, chiar dacă m-am intersectat de câteva ori cu fenomenul prefer să rămân sceptic în ceea ce-l priveşte. Aceasta, desigur, nu exclude posibilitatea ca, la un moment-dat, valoarea să-i explodeze într-un nou episod de exuberanţă dementă. Închei aici scurta analiză despre Bitcoin cu promisiunea ca, în proximul articol, să vă spun o poveste interesantă despre o altă criptomonedă. 

5 comentarii:

  1. apologeţii monedei virtuale - în frunte cu celebrii gemeni Winklevoss - atrag atenţia asupra faptului că valoarea Bitcoin nu are cum să nu crească din moment ce masa monetară este limitată la 21 milioane de unităţi.

    Frații Grimm atrag atenția asupra faptului că Bitcoin e "decât" una dintre cripto-monedele virtuale, and the sky is ... an arbitrary limit. Conceptul de masă monetară limitată în condițiile în care poți ajunge la un număr infint de... "măsi" e în strânsă concurență cu ponderea prostiei în Univers.

    Pe la 1000$ per bitcoin mă contram cu un oarecare forumist care-mi explica avantajele de a-ți lua stick-ul în spinare din te miri ce china fără să mai fii taxat. La câteva săptămâni Mt.Gox a tras obloanele, iar astăzi taxa per... stick ajunge la 75%.

    Să ne imaginăm că... prin absurd... cineva ar câștiga câteva trilioane din HFT, nimic nu l-ar putea opri să investească_câteva milioane în pingcoin, pongcoin, highfi, messbook, și de câteva ori mai mult în... marketing. Dacâ dă lovitura cu 1% din ele, mai face câteva trilioane. :D Desigur, și alți câțiva norocoși se pot nimeri prin grupul de lachi-straic și atunci beneficiază și de... influenceri, promoteri, mineri, useri... buyeri. Asta ar presupune un dot-com bubble 2.0 mult prea sofisticat, aș spune... inimaginabil. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. AristotelCostel: De ce te uiti tu atat de departe? Vezi o chestie mai hazlie la noi:

      Vă rugăm în mod imperativ să vă retrageți banii de pe platformă
      17 Dec 2014
      Vă rugăm în mod imperativ să vă retrageți banii de pe platforma BTCXchange.ro. În prezent nu avem acces la server!
      (luata de-aici: https://www.btcxchange.ro/news/please-imperatively-to-withdraw-money-from-btcxchange-platform)

      Ștergere
  2. Celor care afirmă că Bitcoin-ul nu are în spate nimic, adepţii monedei virtuale le răspund printr-o întrebare retorică: dar aurul ce are în spate?

    Valoare non-monetara.

    RăspundețiȘtergere
  3. Aurul are o utilitate in tehnologie, intra si-n masa monetara intr-o mica masura dar si-n comert in timp ce Bitcoin e doar "ceva" virtual.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)