marți, 19 mai 2015

Imbecilitatea europeana

Pentru mulţi, printre care se numără şi subsemnatul, Uniunea Europeană a reprezentat expresia supremă a dezvoltării unui continent. A pune o mulţime de culturi în aceeaşi barcă putea reprezenta un semn al speranţei unui nou început, o recreare a miticei Arce a lui Noe. Un continent unit, divers, în care fiecare îşi aduce contribuţia aşa cum ştie el mai bine. Exista oare ceva mai ofertant? Probabil că nu din moment ce toţi ne-am îmbătat în faţa perspectivei noului far călăuzitor al lumii.

Că n-a fost aşa o putem vedea limpede. Mai mult, constatăm că "Arca lui Noe" s-a transformat în "Turnul Babel". Întreaga diversitate s-a întors împotriva noastră, iar speranţele de conlucrare s-au dovedit a fi un ininteligibil dialog al surzilor. Ce mai e azi Europa?

Orice om normal simte că nimic nu mai e în regulă. Europa se zbate între zâmbetul şmecheresc al grecilor şi isteriile dictatoriale ale nemţilor. Care mai sunt simbolurile Europei de azi? Reînvierea nazismului, extremele comuniste, tembelismul corectitudinii politice, blatul pe sub masă. s.a.m.d. Toate acestea sunt fenomene vizibile de-a lungul şi de-a latul Uniunii Europene. Ce au ele în comun cu dorinţa de cooperare, de a face lucrurile mai bune? Absolut nimic.

Iluziile pompate de propaganda europeană încep să-şi piardă din strălucire. Ne trezim ca după o noapte de beţie şi constatăm că tot poleiul care ne înconjoară e o iluzie, că toată bunăstarea sperată a fost doar o minciună. Şi, ceea ce e mai rău e că ne doare capul. Unde anume s-a greşit? "Fuck the EU!" - pare a ne răspunde mediocra de Nuland. De la celălalt capăt al Continentului, Rusia - precum o vulpe polară - ne zâmbeşte cu ochi dulci şi vicleni. America ţipă dictatorial şi isteric, Rusia încearcă să ne seducă. Unde e adevărul?

Privind obiectiv constatăm că, în realitate, Uniunea Europeană a devenit un organism inert, fără direcţie şi care pendulează haotic între cele două superputeri. Pe cine să alegi? Pe speculantul american "prietenos"şi interesat în a te obliga să-i semnezi tratatul comercial care te va transforma în sclav? Pe rusul îmbrăcat în blănuri excentrice şi cu maniere discutabile care te invită să te droghezi cu gazele sale? Ăsta-i spectacolul, acestea două sunt alternativele. Sună jalnic, nu-i aşa?

Pe oricare cale ar merge, Uniunea Europeană ar greşi. Întregul său joc s-a dovedit o dezastruoasă strategie "lose-lose". Abia acum ne dăm seama că UE este o fundătură teribilă şi, indiferent de direcţie, va sfârşi zdrobită. Deocamdată încă mai reprezintă o miză deoarece este teatrul războiului hibrid dintre SUA şi Rusia. Însă, într-un orizont previzibil de timp, terenul de joacă va fi părăsit de cei doi mari, în favoarea altor teatre mult mai poleite şi mai interesante. 

Singura cale de supravieţuire găsită de strategii Uniunii este cea a creşterii tiraniei şi a domniei arbitrariului. Istoria ne spune că acestea sunt semnele sfârşitului. Un sfârşit care, cu cât se va amâna mai mult, cu atât va fi mai tragic. Desigur, ne putem întreba dacă acest sfârşit va readuce speranţa pentru locuitorii acestui continent. Din nefericire, răspunsul este negativ. Cu o populaţie îmbătrânită, cu valorile diluate de maşina de tocat a liberalismului extrem, Europa este victima sigură a propriei imbecilităţi. 

Indiferent de modul în care actorii "Lumii Vechi" îşi vor tranşa ideologiile, lumea lor e în moarte clinică. Centrul de greutate al Lumii a revenit în Asia. Chiar dacă Împăratul care se bucura de tandra desfătare în Centrul Universului nu mai există, pare că lumea şi-a regăsit centrul acolo unde el a fost întotdeauna. Dar despre noua paradigmă a "lumii care vine" vom mai avea timp să discutăm.

6 comentarii:

  1. in loc de ininteligibil s-ar potrivi mai bine neinteligibil sau de înțeles
    semn al speranței in loc de semn al speranşei
    își vor tranşa in loc de îţi vor tranşa

    Noul URSS = UE, va cădea în câțiva ani.
    Se poartă ca o femeie grasă care vrea ca bărbații s-o placă pentru sufletul ei, nicidecum pentru fizic. Adică nu vrea să accepte adevărul.
    Birocrații IUROPENI își găsesc de lucru, doar pentru a se afla în treabă și pentru a-și justifica salariile măricele. Mi-aduc aminte de "Functionarii europeni reglementeaza curba bananelor si lungimea prezervativelor" si de "“Europa este luata in ras in legatura cu standardele sale pentru castraveti”, recunoaste seful Comisiei Europene Jose Manuel Barroso." Ce mai poți spune?
    Odihnească-se-n pace!

    dROp

    RăspundețiȘtergere
  2. Nici n-a fost gandita mUE altfel decat un nou Babel : vezi toate cladirile dedicate din orasul-varza si toate programele cultural sociale din tarile vestice ce promovau ideea de "Fii ai Babelului". Pentru cine a trait in anii 2000 acolo, isi pot aminti de emisiuni TV si altele menite sa ne spele creierasul in acest sens.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am mai spus-o si par cazut din Luna....direct in cap : o uniune statala, avand centrul de comanda Germania nu poate functiona in interesul cetatenilor "europeni". De la Arminius pana la pactul Merkel-Putin peste capul UE-SUA (un exemplu : cine ste mare si tara in Gazprom...nu cumva fostul cancelar Schroeder), Germania doreste hegemonia continentala. De fiecare data a tradat aliatii. E in sangele lor, nu ai ce le face. Pana la urma nu poti manca volan de VW sau roata de Porsche.........dar grecul o capra si o portocala mai gaseste.
    Am exagerat, dar ideea mea e ca Germania urmareste doar crearea celui de-al patrulea Reich. Restul sunt vorbe goale. De la tradarea boului ala de Arminius ni se trage. Altfel ar fi fost configuratia "europeana.......

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca mergem deeper into shet si zicem ca ni se trage de la "boul ala de"... Adam !!!!

      Ștergere
  4. Aparatul birocratic al UE traieste prea bine - cu salarii, pensii si cheltuieli platite - ca sa renunte vreodata la asa ceva. Sa nu mai vorbim de firmele private care ajuta la obtinerea fondurilor si activitatile conexe legate de asta! Sistmul e putred pe interior, ca are o politica externa tembela si o dezvoltare cretina e doar rezultatul lipsei de raspundere a tuturor birocratilor din interior.

    RăspundețiȘtergere
  5. Treaba asta cu îmbatrânirea populației este falsă, deoarece nu va mai conta clasa de mijloc , câți tineri în formare de familii sunt, deci consumatori. Va conta cine va fi viu.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)