luni, 19 octombrie 2015

Aventuri in ... economia reala

Am tot vorbit despre bănci, macroeconomie, strategii etc. Şi am făcut-o pentru că acestea sunt subiectele - să le spunem - „la modă”. Pe toate drumurile găseşti experţi care înşiră verzi şi uscate despre orice poveste macroeconomică.

Interesant e că autorităţile din toată lumea au acţionat şi acţionează la unison bazându-se pe parametri aberanţi. Spre exemplu, la începutul ultimei crize s-au băgat bani cu basculanta în bănci pentru a face bine economiei. Numeroasele relaxări cantitative au fost decise tot pe baza aşa-ziselor realităţi macroeconomice şi, pentru binele economiei, s-au „elicopterizat” bani în piaţă cu ghiotura. Au avut numitele acţiuni efectul scontat?


Răspunsul imediat îl poate da orice copil: nu! Fără a ne baza pe indicatori exotici, fără a utiliza un limbaj neologico-stupid, înţelegem limpede că lucrurile nu merg în direcţia favorabilă. Avem însă oare vreo dovadă, alta decât percepţia subiectivă? Ei bine, răspunsul este afirmativ şi vine tocmai de unde te-ai aştepta mai puţin.

Săptămâna trecută gigantul Wal-mart a anunţat că se aşteaptă ca profitul de anul viitor să scadă drastic, cu aproximativ 12%. Mai mult, după ce la începtul anului anticipase că va avea o creştere a vânzărilor cu 1-2%, în prezent menţionează că se aşteaptă la creştere 0. Corifeii propagandei media au sărit să justifice cifrele deosebit de slabe ale Wal-mart prin creşterea salariilor care ar pune presiune pe venituri. E un punct de vedere, însă nu justifică motivele pentru care compania nu mai poate realiza o creştere a veniturilor. Mai mult, Wal-mart estimează că anul viitor va avea scăderi salariale în condiţiile în care estimata menţinere(a se citi scădere) a vânzărilor va trebui compensată cu tăieri care, în mod evident, nu pot fi făcute decât din zona de resurse umane.

În fapt, comunicatul Wal-mart semnalează o problemă mult mai adâncă decât am putea intui la prima vedere: consumul pieţei americane pare setat pe scădere. Vânzările cu amănuntul din septembrie au cunoscut o creştere ajustată sezonier de doar 0.1%, în condiţiile în care cele mai pesimiste prognoze indicau o creştere de 0.2%.

Un alt icon al economiei americane, McDonalds, are probleme serioase. Pentru prima dată în istoria sa, reţeaua McDonalds se restrânge. Este vorba doar de 700 de restaurante din SUA care, conform companiei, erau neperformante. Din interiorul companiei lucrurile se văd mult mai negru, comentariile unor proprietar de francize fiind mai mult decât relevante:
 "We are in the throes of a deep depression, and nothing is changing," one franchisee wrote in response to the survey by Nomura analyst Mark Kalinowski. "Probably 30% of operators are insolvent"(vezi aici).
Este un serios semnal de alarmă care ne indică faptul că absolut tot bla-bla-ul financiar de până acum nu a fost decât praf aruncat în ochi. La baza economiei lucrurile stau prost. Şi era normal să se întâmple aşa atâta timp cât scăderea şomajului este cauzată nu de creşterea angajărilor, ci de ieşirea şomerilor din evidenţe şi creşterea ratei persoanelor neangajate. 

Retailul este primul indicator „sensibil” care ne arată limpede că lucrurile stau prost. În fapt, ne învârtim într-o spirală în care orbii de sus n-au ochi decât pentru cei din vârful lanţului trofic, uitând că bunăstarea le este asigurată de cei din coadă. De obicei, asemenea momente de orbire şi-au găsit răspunsul în fenomene sociale radicale. Ceea ce, probabil, e cât se poate de limpede că urmează.

11 comentarii:

  1. Scaderile Donalds & Cola nu sunt chiar relevante, impotriva lor existand un nou curent in continua crestere, fiind asociate cu obezitatea si diabetul. Nu spun ca economia e roz, dar nici nu m-as lua dupa cata Cola se mai bea sau McDonalds se mananca.

    La Walmart in schimb scaderile e posibil sa aiba si alte motive. Pesimismul, "bear marketul" se simte si peste ocean, asa ca banii "elicopretizati" se duc in principal in prime bancare si depozite personale. Apropo de elicopter:

    Doi politisti in elicopter:
    -Ba Vasile, ce p.... masii e aia care se invarte acolo sus?
    -Nu stiu Ioane, ma gandeam si eu la asta.
    Dupa un timp:
    -Vasile, m-am prins ce-i aia !
    -Ce e, ma?
    -Instalatia de aer conditionat.
    -Pai, cum ti-ai dat seama?
    -Ba, nu e mai mult de un minut de cand s-a oprit si uite cum curge sudoarea pe pilot.

    Sa vezi transpiratii economice cand se opreste robinetul. Daca nu se opreste, iar nu e ok, economia va fi inecata in FIAT inutil. Deci oricum nu e de bine. Intrebarea e cand e prea tarziu sa mai tii hartii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Deși urăsc să contrazic pe autorul acestor articole de această dată mă văd nevoit să contrazic și să prezint un punct de vedere care a mai fost scris însă uneori cenzurat iar alte ori ignorat.
    În opinia mea realxările cantitative au avut un efect pozitiv in economia americana si vor avea mereu.DE ce?
    Dacă ne uitam la bani precum snagee dintr-un organsim CRIZELE se datoreaza faptului că banii nu mai ajung in economie.Ca sunt blocati undeva. UNDE? La bancile comerciale fireste!
    Din intreaga masa monetara inetrnationala 1/3 sunt dolari în RUSIA, 1/3 in USA și restul de 1/3 pe restul planetei.Asadar in USA exista doar 1/3 din masa de dolari tipariti.DAR; aici e partea frumoasa, aceasta 1/3 represinta 1% din masa intreaga de bani.Rstul 99% sunt bani electronici.ADICĂ nimic.
    Tiparind cateva tone de dolari si aruncandu-i in economia americana se produce (și s-a și vazut) un reviriment ....daca s-ar tipari bani si bancile nu ar tine banii blocati atunci economia ar fi cu adevarat LIBERA si s-ar genera prosperitate.
    Celor care nu inteleg aceste mecansime le indic munca lui SILIO GESELL! De asemenea pe blogul al carui nume il port am indicat temeinic si amanuntit cum fucntioneaza sstemul la nivel global si cum se pot remedia IMEDIAT cauzele crizelor!
    Multumesc ptr ocazia de a-mi spune opinia!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Problema este privita cam superficial. Comparatia cu sistemul sanguin e foarte buna dar logica s-a oprit cam repede. In sistemul sanguin se fac transfuzii in cazuri in care s-a pierdut sange prin hemoragie. Prima conditie si cea mia urgenta e sa opresti hemoragia sa nu pompezi degeaba sange in sistem.

      Blocajul mai bine spus scurgerile sunt credite neperformante care nu mai recupereaza banii deci produc hemoragie. Problema e sa se opreasca creditele neperformante printr-o reglementare stricta. Evident ca bancile fac lobby pentru dereglementare. Deci e rolul statului (doctorul) sa ia toate masurile sa opresca hemoragia si sa previna alte rani.

      Tiparitul efectiv si banii electronici nu au nici legatura directa cu blocajul- nu conteaza starea fizica in care se afla moneda atata timp cat poti sa o schimbi liber dintr-o forma in alta. Cat timp afirmi ca banii electronic nu reprezinta "ADICA nimic" , atunci chiar nu ai inteles nimic.

      Ștergere
    2. Eu propun ca banca sa tipareasca cate $10,000,000 pentru fiecare cetatean al planetei - ca sa fie bine pentru toata lumea si sa nu mai fie saracie in lume!!
      E bine asa? Sau ne gandim si la ceva legi/principii de economie?

      Ștergere
  3. Daca pui in pamant ingrasaminte chimice, plantezi ce vrei sa plantezi, stropesti culturile cu pesticide si insecticide si o irigi, vei obtine o recolta extraordinar de frumoasa dar... cancerigena pe termen lung.

    Faptul ca Wal-mart anunta ca ii scad profiturile cu 12% evident ca nu este o veste buna, daca te gandesti la faptul ca asta poate duce la reduceri de personal si la lasarea la vatra (a se citi "pe drumuri") a unei parti din angajati. E blestemul oricarui angajat. Daca ne gandim insa ca profiturile respective nu fac decat sa umfle buzunarele unor oameni care nu produc nimic (actionarii), parca se mai schimba putin lucrurile. In plus, daca stam sa ne gandim bine, in tarile dezvoltate valoarea reala este importata din colonii pe nimic. Traiul bun este platit de sclavii tarilor "emergente" si ai celor din lumea a treia. In tarile dezvoltate majoritatea oamenilor lucreaza in servicii, adica acele activitati care au ca scop principal sporirea confortului propriilor cetateni. Grosso-modo, valoarea se transfera de la un cetatean occidental la altul prin intermediul acestor servicii, dar ea, valoarea, s-a nascut acolo unde am spus-o mai inainte. Angajatul la o firma de import de cafea isi plateste cu valoarea muncii produsa de plantatiile din Brazilia, de exemplu, confortul de a-si permite ultimul racnet de televizor 4K, televizor a carui valoare a fost si ea creata in China. Faptul ca preturile sunt mari e doar un joc de suprafata in lumea dezvoltata, ceea ce conteaza este samburele de valoare inglobat in produse, sambure care nu a fost realizat in Occident. Peste astea se mai adauga si castigul infect al bancilor, care chiar ca nu produc nimic si care pun presiune si mai mare pe preturi, presiune pe care tarile dezvoltate o vor transfera mai departe tot catre filonul de valoare, adica tarile unde se produc bunurile de care se bucura tarile dezvoltate.

    O sa spuneti: "Ce sa-i faci? Asta e lumea!". Corect, asta e lumea, dar nu inseamna ca nu o putem considera inechitabila si bazata doar pe furt si lacomie, deci urata. Furtul si lacomia sunt ingrasamintele, pesticidele si insecticidele de care vorbeam la inceput. Ele fac ca recolta lumii sa fie cancerigena si sa imbrace samburele frumos si sanatos al valorii cu un invelis gros de puroi numit "profit", puroiul asta fiind de fapt adevarata recolta pe care o vor magnatii lumii si pe care il folosesc pentru a scoate si mai multi samburi de valoare pentru a produce si mai mult puroi s.a.m.d

    N-am spus nicio noutate. Doar am incercat sa dau la o parte un colt de perdea pentru cine crede ca profitul ca notiune in lumea de azi are si ceva bun in el. N-are, e tot numai o scursura scarboasa.

    Doamne-ajuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe viitor voi incerca sa ma abtin sa mai citesc asemenea aberatii de comentarii! Pacat de blogul asta, ca in 95% din cazuri chiar are articole super, dar la comentarii....

      Ștergere
    2. Ca sa te abtii sa citesti anumite comentarii, fie ele si aberante, ar trebui mai intai sa stii ce spun comentariile respective, deci...

      In privinta faptului ca il consideri o aberatie, e dreptul tau sa-l privesti asa si ti-l respect.

      Inainte insa de a emite judecati de valoarea celei de mai sus, ar trebui sa te gandesti la faptul ca economia la scara globala este totusi un joc cu suma nula, chiar daca unele teorii pot sa spuna altceva. Ceea ce eu am incercat sa expun mai sus, in cateva fraze poate putin cam neslefuite, admit asta, este ca goana dupa profit este cea care urateste lumea si o aduce din ce in ce mai aproape de colaps. Nu profitul in sine ar fi problema, poate asta n-am explicat bine, ci faptul ca a devenit un scop in sine, fara nicio justificare privind necesitatea lui. Profitul, dragul meu coleg de forum, trebuie sa fie consecinta unei activitati care sa vizeze imbunatatirea calitatii vietii celorlalti si vine ca o rasplata pentru munca si resursele consumate in acest scop. In zilele noastre, din pacate, de prea multe ori activitatea economica (nu mai vorbesc de cea financiar-bancara) n-are nicio legatura cu scopul de a face bine oamenilor si astfel de a fi rasplatita cu un profit ba din contra, sunt angajate o gramada de firme de PR care sa gandeasca doar cum sa determine consumatorii sa-si descopere nevoi pe care nu le au doar pentru a cumpara un nou produs pe care piata nu il cere neaparat dar in care s-au investi miliarde doar pentru a returna si mai multe miliarde. Daca nu intelegi la ce ma refer, uita-te putin la industria farmaceutica, de exemplu. Ai idee cate legi si standarde de sanatate s-au schimbat prin lume doar ca sa cumperi medicamente noi care reduc colesterolul? Sau de ce un banal algocalmin nu mai poate fi prescris decat pe reteta in timp ce analgezice mai noi, mai puternice si mai periculoase pot fi vandute la liber? Pot sa-ti mai dau si alte exemple, din alte industrii... De ce crezi ca e asa? Ti se pare ok? Acum vezi furtul si lacomia despre care vorbeam?

      N-o mai lungesc. Sper ca m-am facut inteles, macar de data asta. Daca nu, asta e! Lasa-ma pe mine cu aberatiile mele iar tu traieste in continuare in lumea ta, acolo unde lupta pentru profit conduce la progres. Iti multumesc oricum pentru parerea ta si multumesc si administratorului acestui blog pentru ca ne lasa pe amandoi sa ne-o spunem.

      Inca o data, Doamne-ajuta!

      Ștergere
  4. http://www.zerohedge.com/news/2015-10-21/goodbye-middle-class-51-all-american-workers-make-less-30000-year

    Spicuiri:
    "51 percent of all American workers made less than $30,000 last year."
    “If you’ve no debts and have $10 in your pocket you have more wealth than 25% of Americans"

    Cred ca e limpede pentru toată lumea că politicile economice din ultimii 30 de ani promovate de elita Occidentului au îngropat pur şi simplu clasa de mijloc.

    RăspundețiȘtergere
  5. http://www.cunoastelumea.ro/america-duce-europa-in-razboi-declaratiile-incendiare-ale-lui-george-friedman-presedintele-stratfor-video/

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)