luni, 27 iunie 2016

Marea Britanie încotro?

Maşina de propagandă a Uniunii Europene rulează fără încetare pentru a le explica englezilor ce eroare au făcut, ce dezastru îi aşteaptă şi ce nasol le va fi „singuri pe lume”. Chiar dacă urnele au tăcut de mult, chiar dacă viaţa îşi reia ritmul normal, propaganda n-are somn. Şi asta indiferent că vorbin de CNN, BBC sau multitudinea de bloguri, conturi de social media, chat-uri s.a.m.d. Totuşi, ce sens are?

Dacă vă puneţi această întrebare înseamnă că n-aţi înţeles nimic din ceea ce-nseamnă Uniunea Europeană. Păi aţi uitat cum urlau de mama focului mediile propagandistice după ce băsescu fusese demis de 90% dintre votanţii la Referendum? Atunci ce sens aveau strigătele animalice din toţi bojocii? De ce-şi rupeau gura tapalabii, tapalabiile, coloneii, preşuliştii, liikenii s.a.m.d.? Nu era oare lupta pierdută? Desigur, nu! Exista ceea ce UE ştie să facă mai bine: corecţia „erorii” sau, mai pe româneşte, „întoarcerea portofelului”. Şi s-a văzut bine ce a urmat. Un limbric din SUA care le-a asigurat pe slugi că e de acord cu batista pe ţambal, o Curte (anti)Constituţională penibilă şi un sistem care-a pus rapid pumnu-n gură.

Teoretic asta ar trebui să se întâmple şi-n UK. Media urlă ca apucată de streche cum că „secesiunea Scoţiei”, moartea City-ului, sacrificiile enorme, votul prostimii, tinerii frumoşi şi liberi s.a.m.d. Se asigură zgomotul mediatic pentru a asigura Parlamentului fundalul sonor necesar punerii batistei pe ţambal. De ce? E nevoie de o temporizare pentru a se reveni asupra votului. Ori prin propunerea unui nou referendum(după principiul votaţi până iese ce trebuie), ori o corcofeleală parlamentară din care nimeni să nu mai înţeleagă nimic. 

Suntem într-o cumpănă teribilă. Ticăloşi precum nulitatea Schultz sau beţivul Junker joacă puternic la cacealma. Transmit Angliei mesaje belicoase cum că trebuie s-o facă repede, că gata, legăturile s-au rupt. Se forţează un scenariu dramatic de genul „în genunchi mă-ntorc la tine”. O fac în cunoştinţă de cauză deoarece, până mai ieri, altele erau discuţiile. Aceasta mă face să cred că, în final, valoarea votului din Marea Britanie se va dovedi la fel de folositoare precum oxi-ul grecilor. Este scenariul cu cea mai mare şansă de realizare.

Aşa cum am făcut şi în articolul trecut, voi ataca şi scenariul mai puţin plauzibil, anume cel al ruperii Angliei de Uniunea Europeană. Are ceva şanse de realizare dacă ne bazăm pe faptul că Anglia nu e România, că, până la urmă, ataşamentul cetăţeanului englez faţă de ţara sa este mult mai puternic decât avantajele iluzorii pe care le-ar câştiga prin topirea sa în toxica Uniune Europeană.

Ar fi un dezastru economic de proporţii” - strigă din toţi bojocii corifeii slogarnici(sic!) ai Uniunii Europene. Oare aşa să fie? În termen de contribuţie vs avantaje, Anglia stă foarte prost în contextul apartenenţei la UE. Ţara este contributor net la bugetul Uniunii, fondurile atrase fiind mult mai mici decât contribuţia. Astfel, an de an, ţara pierde zeci de miliarde de lire ca efect al apartenenţei la Uniune. Ceea ce înseamnă că tot corul intern de bocitoare care plânge tăierea fondurilor europene nu are justificare. Regatul Unit n-ar trebui decât să reorienteze fosta sa contribuţie la UE către piaţa internă a „fondurilor de dezvoltare” şi ar contracara fără probleme ipotetica „lipsă de finanţare” a cercetării, ajutoarele pentru IMM-uri sau proiectele punctuale în care este nevoie de ajutor din partea statului.

Dar apartenenţa la piaţa unică nu creează oare avantaje nete care compensează „pierderea” contribuţiei anuale la UE? Teoretic da, practic nu prea. Există o grămadă de business-uri care profită de piaţa europeană. Însă, pentru marea majoritate, baza este reprezentată de piaţa engleză. Celor care mă contrazic o să le spun un mic-mare secret: Anglia înregistrează un deficit comercial substanţial cu Uniunea Europeană. Asta înseamnă că UE vinde mai mult pe piaţa engleză decât cumpără de-acolo. Cât de mult? Numai în primul trimestru deficitul comercial al Angliei faţă de Uniunea Europeană a ajuns la 23.9 mld. lire, în creştere cu 0.7 mld lire(YoY).

Ce înseamnă totuşi, în termeni obiectivi, existenţa acestui deficit comercial? Dincolo de faptul că UE vinde mai mult decât cumpără, creşeterea constantă a deficitului sugerează un asalt al economiilor continentale asupra Angliei. Cu alte cuvinte, business-urile locale nu mai reuşesc să facă faţă asaltului extern. Astfel, sucombă, eliberând segmente largi de piaţă. Însă această „eliberare de segmente” înseamnă creşterea şomajului local şi scăderea competitivităţii economice. Altfel spus, cadrul european nu-i este benefic business-ului englez.

Oricum am da-o constatăm că „binefacerea” europeană nu-i este deloc prielnică Angliei. Pierde la capitolul democraţie prin supunerea faţă de un aparat birocratic neales şi obligativitatea implementării unei legislaţii stranii, pierde din punct de vedere economic şi, da!, pierde şi din punct de vedere cultural sacrificându-şi identitatea în numele unei construcţii dubioase. Privind din acest punct de vedere, BREXIT-ul este deplin justificat, iar ţara are numai de câştigat.

Reluându-şi destinul în frâie, Anglia îşi poate lua un nou avânt. Însă - trebuie s-o spunem clar - începutul nu va fi deloc uşor. În primul rând birocraţii UE vor dori să dea o lecţie dură pentru toţi ceilalţi cărora le-ar trece prin gând să plece. Aceasta va echivala cu un atac frontal, cu un nou asediu al Angliei. Vor fi câţiva ani de sacrificiu, însă, odată depăşită criza, lucrurile se vor aşeza pe baze solide.

Englezii probabil ştiu nativ legea de bază a navigaţiei: decât să stai pe o navă mare care se scufundă, mai bine cauţi un loc într-o barcă de salvare. Brexit-ul trebuie înţeles în aceşti termeni. Indiferent cât de mare este piaţa unică, indiferent de tentaţiile idealurilor europene, întreaga construcţie este una artificială şi iluzorie care, treptat, va funcţiona strict sub imperiul tiraniei. O construcţie grandioasă la exterior, dar plină de şobolani, gândaci şi alţi paraziţi la interior.

43 de comentarii:

  1. De bine, de rău, mai sunt publicații și mișcări politice anti-sistem în Britania. Propaganda presstituției românești lucrează mai abitir după Brexit pentru a înspăimânta poporul cu un nou holocaust generat de ieșirea din UE. Nu pot spune că mă surprinde faptul că la noi nu a pomenit nimeni de proiectul Fear, însă el continuă cu forța întregii armate de propagandiști, ideologi, intelectuali, politruci și, firește, internauți sociali(ști). Titluri mistificate, știri false, posibile catastrofe, amenințări și dispariții naționale. Sistemul s-a zdruncinat un pic, ce-i drept, dar rezistă și contraatacă.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cine nu vedea votul pentru iesirea UK din EU, este varza!

    RăspundețiȘtergere
  3. https://ihincu.wordpress.com/2016/06/26/lectia-brexit-ii-britania-si-europa-viziunea-britanica-bruges-1988/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Excelent comentariul Ioanei Hincu. Mulțumesc.

      Ștergere
  4. https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1200279093330132&id=137432829614769

    https://twitter.com/davidallengreen


    RăspundețiȘtergere
  5. 1.Europa a fost sute de ani un butoi cu pulbere macinata de aliante vremelnice si razboaie nesfarsite. Singura cale pentru viitor a fost si este Uniunea Europeana si eliminarea nationalismului atat de drag populistilor gen Farage. Ca nu s a reusit asta dovedeste ca in inca e multa prostime pe lumea asta.
    2. Nu poti guverna o tara cu referendum, asta e democratie prost inteleasa.
    3. Daca Romania nu alegea calea UE eram vai de mama noastra, coruptie si haiducie cat cuprindea.

    Restul e gargara. Cui nu i place sa auda asta fie a uitat anii '90 fie e manipulat in mod grosolan.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eliminarea naționalismului nu este prea plăcută decât celor proaspăt veniți (străinii) Cât de profitabilă este pentru român o moschee în București?
      2. Dar odată facut un referendum mai este democrație să nu îi respecți rezultatul?
      3.Daa! Ca la albanezi! (asta e în glumă, scuze!)

      Ștergere
    2. 1) Nu ai de unde sa stii. E doar o presupunere.
      2) Intreba-i pe elvetieni cum dreaq fac si le merge bine cu a lor democratie directa - din referendum in referedum, unde amendeaza si propun legi. Acolo Parlamentul e mai mult un validator al vointei cetatenilor.
      3) Asa e.

      Ștergere
    3. 1. nationalismul a facut zeci de milioane de morti in europa (nu mai zic distrugerile), de ce ar fi UE mai "rea" decat nationalismul? Cat de profitabila este pentru roman catedrala mantuirii neamului?
      2. ma tem ca habar nu ai ce inseamna democratia. nu orice tema se preteaza unui referendum popular, te las pe tine sa afli de ce.
      3. mda, de asta au plecat romanii in valuri la munca in Albania, ca e bine acolo....

      Ștergere
    4. anonim, nu stiu daca exista o relatie de cauzalitate intre democratia directa si faptul ca "le merge bine" elvetienilor. In schimb tirania majoritatii sta la panda....

      Ștergere
    5. @zexe: gresit, nu nationalismul a facut zeci de milioane de victime, ci socialismul...NAZI inseamna National SOZIALISMUS.

      Elvetia dovedeste de secole intregi ca democratia direct si un model confederativ este modelul de urmat.

      Orice altceva este ca deobicei incercarea de a centraliza puterea in maini putine care de regula duce la o dictatura!

      Ștergere
    6. Elvetia o duce bine din alte motive, nu are nicuo legatura cu democratia directa care e doar de fatada.

      Ștergere
  6. 1. Butoaie de pulbere sunt peste tot unde exista oameni; vezi Asia, Africa, America, asa hai sa nu ne amagim daca nu cunosti istoria acelor continente.
    2. Ma bucura ca tu intelegi democratia tare bine, mult mai bine ca britanicii care au o experienta vasta in acest domeniu; cred ca ai putea sa le dai lectii. Ma bucura ca avem romani atat de destepti.
    3. Romania nu are nevoie de UE, daca ar avea o clasa politica cum trebuie, adica sa vada si de interesele Romaniei, nu numai de cele personale, n-am duce-o deloc rau.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 3. Romania nu are nevoie de UE, daca ar avea o clasa politica cum trebuie, adica sa vada si de interesele Romaniei, nu numai de cele personale, n-am duce-o deloc rau.

      Cheia aicie este "DACA". Cred ca e destul de evident ca daca am fi avut frau liber dupa Revolutie, cu minunata noastra clasa politica, eram acum o provincie ruseasca asemanatoare cu Republica Moldova. Deci da...cam avem nevoie de UE, chiar daca nu e solutia ideala, e solutia preferabila

      Ștergere
    2. 1. Ma bucur ca esti un fin cunoscator al istoriei acelor continente dar se vede treaba ca nu cunosti istoria Europei.
      2. si in Anglia exista oameni imbecili care nu stiu ei ce voteaza, daramite ce inseamna democratia, dupa cum exista si Romani destepti. Imi pare rau ca tu personal ai un complex de inferioritate.
      3. Romania nu putea si nu poate (inca) avea o clasa politica "cum trebuie" pentru ca regimul comunist si urmasii lor au avut grija sa o elimine si sa nu creasca nimic in loc. Si chiar nu mai era timp de asteptat cateva generatii....scuza ma ca iti spun dar esti Naiv.

      Ștergere
  7. Înapoi la text(ul articolului): Excelent modul în care Dan-trenduri face traducerea (deconstrucția) mesajelor mediatice. Felul în care "dai de gol" resorturile propagandei mă umple de pizmă. :))

    Dar cred că se va rupe UK de UE orice ar zice(face) US. Focul abia a început urmează panica.

    Mă bucur că a fost pomenită Elveția unde 50 000 de cetățeni pot încerca amendarea (uneori prin referendum)a unei legi. 100 000 de semnături demarează schimbarea constituției(care se face cu referendum obligatoriu!) Switzerland este croită pe federalism cu referendumuri dese. Dacă un sat este atât de mic încât nu are reprezentanți în legislativ își poate face legile proprii(adunarea cetățenilor stabilește legi!) ehe!

    RăspundețiȘtergere
  8. @zexe29 iunie 2016, 21:55
    1. Stiu destul de bine istoria acestui apendice al Asiei. Europa este in cadere, i-a trecut vremea.
    2. M-ai inteles gresit: voi fi avand eu complexele mele, dar acesta lipseste din colectia mea. Britanicii inteleg mai bine, zic eu, deoarece au in spate sute de ani, noi... nici in perioada interbelica mult laudata nu am avut democratie adevarata, asa ca ce se mai poate zice?!
    3. Am scris "daca". Si inca o treaba: strainul nu-ti vrea binele niciodata! El intotdeauna vrea sa faci ceeea ce e bine pentru el, nu pentru tine.
    Niste proverbe de-ale noastre despre straini spun tot ce trebuie inteles:
    Mila de la strain,/ E ca umbra de la spin.
    Străinul te jupoaie, nu te-mbracă.
    Adu-ti aminte cum ne-a vandut la Ialta vestul democratic comunistilor, noi fiind tara cea mai anticomunista de prin aceasta parte a Europei.
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Conferința_de_la_Ialta
    Cine e naiv, fara suparare...

    zeT

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu ne vindem tara, preferam sa ne jupoaie romanasii nostrii! Omule tu vorbesti de parca revolutia din '89 a fost ieri :))) sa stii ca au mai trecut niste ani de atunci si clasa politica "cum trebuie" nu a aparut inca ;). tu ai asteptat-o cumintel si ea nu a venit lol .... Cand aud naivi ca tine zic inca odata multumesc doamne ca suntem in UE! Numai bine

      Ștergere
    2. Eh da... bănuiesc ca poti sa bei si cola, poti sa vezi bulangii cum se ling ( ai fost prin Olanda) , poti sa muncești ca sclav 8 ore pr zi sau chiar 12 ore, poti sa prestezi ( echivalentul muncii si sa plătești taxe si impozite chiar daca nu știi unde se duc banii tai , scopul tău e sa-i faci dând din cur sau umblând in genunchi), poti sa mori in spitale chiar daca cand ai intrat au avut doar o febra ușoară , poti sa asculti maneaua pe strada in mașina ( ca doar suntem o țara liberă si democrata, NU) , poti sa-ți iei mure cu suta fara sa te strambi mai ales daca ești renumerat sau ca sa vadă lumea ca si tu ești cineva ( mergând prin mall-uri ca ultima zdreanță masculină), poti sa faci figuri daca garda e prin preajma ta si îți salvează curul de la o mama de bătaie , poti sa visezi ca intr-o zi o sa devii milionar sau un om "important" belind ochii si văzând la tv ca orice e posibil, poti sa te otrăvești zilnic cu tot felul de chimicale , poti sa votezi dar nimeni sa nu ia in considerare votul tău bă dimpotrivă sa considera o batjocura ( iar pe tine un fraier ca ai votat), poti sa fii numit țigan prin țările membre ale uniunii pulimii si fara sa-ți pese ți-e ca doar n-ai scos capul afara, poti afla realitatea din spatele monitorului dar cand dai de realitatea dura parca cineva te-a lovit cu o Măciuca in cap , poti sa te mândrești ca ești roman doar de ziua naționala ca așa ii sta romanului iar in altele zile ale anului poti sa aparții oricui binevoiește ( dar uiți ca înseamnă mai mult decât o paranghelie si ca strămoșii nostrii au luptat cu sudoare ca sa fim uniți si sa nu ne vindem ca ultimele zdrențe ... din păcate ca si zdrențe masculine), poti sa-ți dorești orice dar sa fii muritor de foame , poti sa ai mașini de lux dar sa nu ai bani de carburant , poti sa ai cap dar sa gândești cu curul ca doar așa-i la moda ( ai văzut tu in alte tari europene) s.a.m.d. .


      Nu-i așa ca e minunat ca faci parte din mUE si ca iti iei atat in direct cat si in reluare!

      Ștergere
    3. zexe, mai las-o dracu de propagandă că devii obositor!

      Ștergere
    4. Sa ne spuna, totusi, de ce mai marii UE si functionarii SUA prefera sa mentina la putere în România Securitatea ceausista.
      Aceiași securiști bostanici și-au bătut joc de serviciile de educație și sănătate.
      Acum ne pute democrația că suntem prea puțini... deștepți și ne coagulăm doar după câte o manipulare în grup pe facebook... în ziua alegerilor, când ni se varsă inteligența și înțelepciunea... prin colțul gurii.

      Ștergere
    5. Dane, cata vreme mai avem dreptul la free spech e ok! Fiecare dintre noi face propaganda pentru ceva!
      Sanatate si astept urmatoarea postare

      Ștergere
    6. Cugetatorule, tu nu intelegi un lucru elementar: Romania nu a ajuns asa rau din cauza UE ci din cauza propriei incompetente si mai ales a tradatorilor de neam care s-au perindat la conducerea tarii. Tu esti un caz clasic din psihologie, in fata evidentei ca vina e doar a noastra (si a ta personal), alegi sa rationalizezi ca vina e a cuiva din exterior UE America Israel Islamul etc ... se numeste disonanta cognitiva.

      Aristotel Costel. Din pacate e business as usual. Fostii lideri ai regimului comunist detineau si dupa revolutie parghiile puterii ( s a schimbat un sistem si nu conducatorii) a.i americanul cand a venit nu a avut cu cine alteceva sa se aseze la masa. Fiecare cu interesul lui ....

      Concluzia e ca vina ne apartine pt esecul Romaniei. Ati facut cumva tot ce puteati sa faceti pt a scjomba situatia de fapt?? Nu cred asa ca e vremea introspectiei si nu a vanatorii de vrajitoare...

      Ștergere
    7. Păi, dacă e vine mea, problema e ca și rezolvată. Cum ar zice Băs... îmi asum!!! :)))

      Philips Gordon a venit din țara tuturor posibilităților să ne spună că au fost fraudate 1,5 milioane de voturi la referendum pentru menținerea în funcție a unui securist infect. Care este interesul americanilor pentru menținerea zoaielor securiste ceaușiste la putere?

      Binele român'lor? Și crapi de grija UE? Aceeași UE care ne-a obligat să ne păstrăm securistul bețiv? Aceeași UE care s-a pișat pe democrația din România?

      Ce opoziție are Securitatea ceaușistă în România, tiriplici?
      Câți oameni vorbesc despre sistem, în România, tiriplici?
      Tu personal, nevinovatule, de ce nu vorbești despre Securitatea ceaușistă care conduce România, tiriplici?

      Ștergere
    8. Ceea ce faci sa numește ipocrizie , mai ales ca atitudinea ta lasă de dorit. Cine zice ca ue e principalul vinovat ci ca e era mult mai bine fara ... adică, daca industria autohtonă nu era îngropată cea moștenită de pe vremea lui ceașca ( eram acuma departe) ; dar unde suntem acuma? ... acolo unde si-au dorit unii ( sa ne îngroape in datorii , sa ne vinde ca pe niște sclavi/zdrențe masculine si sa devenim un popor fara origini sau sa ne dezradacineasca .


      Intr-adevăr , vina aparține noua ca-i lăsam pe unii : sa ne vinde , sa ne prosteasca cu idei pro ue si drepturi lgbt ( tot de acolo vin cei cu așa mentalitate ca multora dintre politicieni si propangandisti) etc. Pai , ce facem noi acuma?... ce-am făcut si in trecut ; ne lăsam duși de val sau de nas ca e mai ușor așa decât sa iei atitudine si sa vezi rolul acestei ue cat si rolul politicii europene cat si celei mondiale unde scopul lor final e acela : sclavie fizica, sexuală si spirituală de unde omul de rand nu mai are scăpare daca mintea lui joaca festa crezandu-se inteligent dar de fapt e prost si nici măcar nu poate sa-si dea seama in ce lume trăiește!

      Ștergere
    9. Daca daca daca daca .....acum si aici care e solutia ta?

      Ștergere
    10. Aristitel Daca erai atent tocmai despre vechiul establishment comunist am vorbit, dar poate tu ai citit altceva.

      Aristotel, esti doar un keyboard warrior neputincios, latri latri latri pe net ca in viata reala nu existi :)

      Zexe

      Ștergere
  9. http://www.headoflegal.com/2016/06/27/article-50-and-uk-constitutional-law/

    RăspundețiȘtergere
  10. Cateva definitii gasite pentru democratie (nu stiu autorul lor):
    Democraţia este încrederea nefondată în înţelepciunea colectivă a prostiei individuale.
    Democrația nu înseamnă numai dreptul de a-i trimite pe toți în pi…. mă-sii, dar și obligația de a pleca acolo, dacă asta vrea majoritatea.
    Democratia se bazeaza pe trei principii: libertatea cuvantului, libertatea cugetului si intelepciunea de a nu le folosi pe cele doua precedente.
    Democratia baga poporul intr-un joc controlat, dar in care poporul nu are controlul asupra jocului.
    Democratia este calea de mijloc, care trece peste tot si nu duce nicaieri.
    Democratia e ca un slagar pe care toti il canta, dar caruia nimeni nu-i cunoaste textul.
    Democratie este atunci cand turma de oi crede ca il conduce pe magar, care e condus si el ...
    Democratia este forma politica in care fiecare cetatean primeste ceea ce merita majoritatea.
    Democratia iti da dreptul sa injuri pe cine vrei dar nu-ti da mijloacele sa judeci corect inainte de a condamna/injura,
    Democratia este ca o bariera: javrele si jigodiile se tarasc pe sub ea, lupii si leii sar peste ea si doar boii si bivolii raman in fata ei.
    Democratie este atunci cand vaca are dreptul sa-l aleaga pe acela care o va mulge.
    Votul democratic este alegerea intre lac si put.
    Prin vot democratic va fi ales acela, pe care bogatii il pot manipula.
    Votul democratic ne garanteaza ca nu vom fi mai bine guvernati decat o meritam.
    Daca votul democratic ne-ar aduce noua ceva folositor, sau vreo schimbare in bine, nu am mai fi lasati sa votam.”

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Britanicii au fost întrebați dacă vor în UE sau... nu. Oricât de inteligenți sau proști sunt britanicii, e doar o problemă de... opțiune.

      Nu-i nimic tehnic, nu s-au confruntat cu dilema lui Socrate.

      Puțetele Schulz s-a scăpat pe el... It is not the #EU philosophy that the crowd can decide its fate. Opțiunea democratică nu face parte din filosofia UE... leave as you can.
      Românii au simțit pe pielea lor filosofie MUE, CCR-ul le-a întors foaia cu paharele de alba-neagra.

      Democrația e ca și cum n-ai fi o vită. :))))))

      Ștergere
    2. Domnule Gheorghe, subscriu la ce ati spus, mai mult decat atat tin sa reamintesc tuturor ca Hitler si a consolidat puterea absoluta (si a facut alte nenorociri) folosind referendumul/democratia directa. Pacat ca putini sunt interesati sa citeasca istoria altfel ar realiza ca referendumul este un instrument periculos si trebuie utilizat cu grija.

      Tot un englez spunea ca referndumul este apanajul unui guvern slab si las care nu vrea sa si asume responsabilitatea pentru care a fost investit.

      Nu mai zic ca unii de pe aici hanar nu au ce este Republica pentru Democratie.

      Ștergere
    3. Hitler, nu e prototipul tiranului rău. Și sunt puncte de vedere din care privind, razboiul lui capătă sens.

      https://conspiratiisimistere.wordpress.com/2014/02/08/de-ce-au-ajuns-germanii-sa-i-omoare-pe-evrei-cine-a-declansat-si-la-ce-au-folosit-razboaiele-mondiale/

      Odată cu Reich-ul a murit și proiectul societatății conduse de elite...

      Ștergere
    4. Republica poate fi o simplă oligarhie securistă ceaușistă în care stăpânul lui Coldea ia decizii... sau o democrație directă... elvețiană.

      În cazul britanicilor, democrația a fost bună când popolarii au votat pentru integrare, dar acum Brexitul e opera needucaților.
      Hotnewzist inept, marș de aici cu naivitățile tale de spălat pe creier!!!

      Ștergere
    5. Aristotel ca sa vada toti ca habar nu ai despre ce vorbesti, UK nu a tinut niciodata un referndum pentru integrare in UE ci a fost decisa de Parlament in 1973. Ouch.
      Probabil te pricepi si la fotbal.

      Zexe

      Ștergere
    6. nu bag mana in foc pentru celelalte, dar ultima fraza ii apartine lui Mark Twain

      Ștergere
  11. Mai Aristotele , nu e Schulz de vina ca guvernul tau favorit Boc a reusit sa atraga doar 12% din fondurile alocate de la UE ... Daca vrei sa ceri socoteala mergi la Cluj si lasa Bruxellesul in pace.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Măi, briliantul cotețului, am vorbit în același comentariu și despre fraudarea rezultatelor referendumului din România cu ajutorul CCR-ului controlat de securistul Băs.
      Până la urmă, având acest "indiciu", cât de prost poți fi să spui că Boc e guvernul meu favorit?

      P.S. E o întrebare_retorică!!! (Clue: nu-i nevoie să-mi oferi o estimare, m-am prins :)

      Ștergere
    2. Aristotele este evident ca intr-un mod inconstient ti-ai dori sa fi ca Base dar neputincios si neinsemnat fiind proiectezi frustrariile tale de keyboard warrior pe ceilalti pareristi ( ca pana la urma asta suntem toti).

      Ștergere
    3. Aristotel data viitoare o sa pun si ghilimele de rigoare, nu mi-am dat seama ca esti unidimensional.

      Zexe

      Ștergere
    4. Zexe, mai respira din comentat si mai învaţă ceva gramatica. Nu de alta, dar am pretentia unui anumit nivel de exprimare a opiniilor...

      Ștergere
  12. Aud ca justitia din Romania e aservita Bruxelles-ului. Ca ce a ales poporul roman e desfacut de justitie, a.i. sa se ajunga la rezultatul dorit de bruxelezi.
    Aud mai nou ca Brexitul va urma acelasi trend dictat de la Bruxelles. Si nu va fi niciun Brexit.
    Unde am auzit asta? Pe acest blog.

    Ce nu pot eu sa inteleg, daca Bruxelles dicteaza pe tot continentul, cum dreaq le-a scapat asta, cand rezultatul din Austria le era favorabil?
    Se refac alegerile cu riscul real sa castige "extremistii".
    http://www.euractiv.ro/extern/austria-curtea-suprema-a-anulat-alegerile-prezidentiale-dupa-ce-candidatul-extremei-drepte-a-pierdut-4814?cfcc

    Hai Danut, joac-o si pe asta in cheie de conspiratie bruxeleza.

    PS: Nu-mi place de Merkel, Juncker si toata gasca lor de retardati dar asta nu inseamna ca nu pot sa nu observ lipsa ta de logica in pseudo-rationamentele pe care le deversezi aici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă Bruxelles-ul nu poate dicta, atunci impune.
      Austria a mai călcat în străchini la începutul anilor 2000 când ceilalți membrii UE îl boicotau pe Haider.
      Grecii cu Tsipras la guvernare sunt tratați ca niște gunoaie.
      Popoarele trebuie să aleagă "corect".

      "Conspirația bruxeleză" e complet invizibilă pentru... prostuți.

      Ștergere
  13. Nu vorbiti despre Austria pt ca nu intelegeti ce-i acolo nici daca locuiti in acea tara! Voi nu intelegeti nici ce este in Romania. Putini stiu ca odata intrati in cusca e.u. ati poreluat 150000 de reguli si legi si nici acum nu va este clar ca 90% din legi va vin la pachet iar pt restul se cere aprobare de la centru. Nici nu va este clar ca e.u. este organizat exact ca urss! Vladimir Bucovski va poate ajuta sa intelegeti.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)