miercuri, 21 februarie 2018

Cu tributul la control

În istoria noastră persistă complexul tributului plătit turcilor. Faptul că timp de 400 de ani am cotizat la Înalta Poartă pentru a fi lăsaţi în pace pare a fi una din paginile cu care efectiv nu ne putem împăca. Dar oare a fost atât de crâncen acel tribut?

Încă din vremea cuceririlor arabe, după ce populaţiilor cucerite li s-a permis trecerea la islam, în imperiu s-a încetăţenit o taxă pentru cei de altă religie: dacă nu erai musulman, plăteai o taxă modică şi erai lăsat să-ţi practici religia fără oprelişti. Imperiul Otoman a moştenit această practică, iar în cazul Ţărilor Române, tributul plătit era de fapt o taxare a religiei. În schimbul plăţii tributului, cele două state - Muntenia şi Moldova, care nu erau paşalâcuri! - erau lăsate să-şi practice libere religia. Mai mult, în interorul celor două ţări legislaţia interzicea practica musulmană, iar ţările aveau un regim de largă independenţa în raport cu Înalta Poartă!
 
Tributul plătit de Ţările Române a pornit de la o sumă modică de vreo 2 000-3 000 de ducaţi fiecare, fiind apoi crescut constant. Când simţeau că preţul cerut a crescut prea mult, domnitorii protestau. Unii opreau plăţile şi harţa cu Imperiul se relua. În cazul în care câştigau bătăliile pornite de otomani, domnitorii nu mai plăteau nimic sau negociau o scădere simţitoare a tributului. Dacă pierdeau, unii se-alegeau cu un cap mai puţin, alţii cu o creştere a birului. Fiecăruia după putere, am putea spune.

Ei bine, toată această perioadă este una complexantă pentru noi prin prisma faptului că am fost taxaţi pentru libertate, scurgându-se astfel constant o mare bogăţie dinspre noi spre ei. Calculând însă sumele totale plătite de către Ţările Române Imperiului Otoman în cei 400 de ani, ajungem la o sumă situată între 16 000 000 şi 20 000 000 de ducaţi. Transformând în aur ne rezultă că întreg tributul plătit s-a situat între 515 000 şi 643 000 uncii de aur. Ceea ce, convertit în dolari la preţul actual(aprox. 1300$/uncie) înseamnă o sumă cuprinsă între 670 şi 840 milioane de dolari!

Abia acum, cu aceste cifre în faţă, putem înţelege dezastrul în care ne aflăm în prezent. Păi numai pentru achiziţia fierului vechi zburător denumit F-16 am plătit un tribut de 620 milioane $, adică aproape cât le-am dat turcilor în toată istoria. Dacă ar fi rămas lucrurile doar aici poate că am fi răsuflat uşuraţi, dar a venit la pachet şi obligaţia achiziţionării sistemului Patriot care ne costă în total 3,9 mld.$! Da, aţi citit bine! Practic, pentru asta plătim de aproape şase ori mai mult decât am dat tribut turcilor în întreaga istorie! Bani care zboară, se volatilizează inutil. Să mai adaug că Fifor vrea să mai cumpere alte avioane F-16, să mai ia şi submarine şi să mai construiască şi fregate! S-a întrebat cineva de unde aceşti bani? Desigur că nu, deoarece banii pentru cumpărarea tehnicii militare nu se alocă pe baze economice, ci în funcţie de cererile stăpânilor. Vor americanii bani? Perfect, decartăm! Vrea Germania bani? Imediat cumpărăm submarine şi transportatoare! S-a pronunţat Olanda că ar vrea şi ei ceva? La fix, decartăm pentru curvete! Pardon, corvete.
 
Şi dacă ar fi doar banii, ar mai fi cum ar mai fi, însă umilinţele pe care le îndurăm, în ciuda birurilor usturătoare, ne fac să ne uităm cu simpatie la perioada otomană în care unii domnitori mergeau în genunchi la sultan. Să ajungă un ambasador obraznic să bată cu pumnul în Parlament nu s-a întâmplat niciodată aici! Să te trezeşti cu o piţipoancă precum pisi aia de la ambasada Olandei că dă comunicate nesimţie despre cum ar trebui făcute legile, n-ar fi fost de conceput vreodată. Să suportăm tot felul de paraşutaţi în funcţii înalte, să fie nevoie de aprobarea unui nimeni de ambasador - şi prost ca noaptea pe deasupra - pentru a schimba vreo coadă de topor din funcţie, asta chiar că nu părea de conceput. Iată că se poate! Se cutremură domnitorii români în morminte. Nici fanarioţii nu s-ar fi gândit vreodată că s-ar putea ajunge atât de jos aici! 

Privind câţi bani se aruncă inutil pe geam stau şi mă întreb un lucru: dacă perioada otomană e un complex istoric pentru noi, actuala ocupaţie americano-occidentală oare ce va reprezenta pentru generaţiile viitoare? Mai e şi o altă ipoteză: dacă am ajuns atât de tembeli încât să volatilizăm de pe-aici anual sume de 5-6 ori mai mari decât tributul plătit patru secole, oare vor mai exista generaţii româneşti viitoare? Gândiţi-vă bine la asta!

35 de comentarii:

  1. am rugamintea sa privesti cu un ochi obiectiv la axa Rusia - Ucraina - Rep Moldova (Transnistria) - Romania - Balcanii de vest (unde NATO a luat niste decizii si UE incepe extinderea).
    ce vezi? din perspectiva conexiunilor si sensurilor regionale ce vezi pentru Romania ?
    incep sa aiba sens ''fiarele vechi'' F 16 ?
    sau inca nu?
    Nu-i asa ca nu au sens? Desigur ca nu, pentru ca ai o gandire total ''biased'' conceptul de interese nationale strategice fiind relativ strain viziunii tale unidirectionale!

    Valeriu

    p.s. ti-ar placea sa te trezesti cu rusii dandu-se in barci cu tancurile prin Bucuresti ? Atata intreb ...

    p.p.s. Pregateste-te in 2019 pentru o Romanie mai mare... desigur , fiind ''biased'' o sa te doara la basca de asta si o sa o vezi negativ, cu ochi rai! Noroc ca tara nu e condusa in concordanta cu viziunea lu' matale!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Valeriu: axa de care zici e mai multa o ...linie in zig zag!
      In 1919, Romania ...mai mare?!? ce vrei sa spui?

      Ștergere

    2. Anonim , ai o tușă de țăran.. ești provincial ?
      Anonim, când o să înceapă lupta unde o să fii ...oaie?
      Friedman le-a spus la unguri și ne spune și nouă de mult, că în zona asta și în Evropa nu va mai fi pace.
      Degeaba cumperi armament si lupti ca un țăran, fără minte, educație și relații în lumea reală. Relatiile românilor sunt fictive , imaginare .....
      Hai că vorbim degeaba....

      Ștergere
    3. Da mi-ar place sa-i vad! Iti garantez ca daca scot trupele de ocupatie din Romania vor fi primiti cu flori ca in '45. Nimeni nu m-a intrebat prin Referendum daca vreau in uie sau "strategic" cu psihopatii cupolei xca sa ne transforme in tinta nucleara; asa ca nu le datorez nimica. Cucu o sa lupte pentru ei, poate doar ienicerii tocmiti pe 30 de arginti dar nici aia cu prea mult patos; cand se impute o lasa moale, sunt buni numai la omorat civili de la 10.000 m cu drona doar. N-au jefuit rusii Romania nici 10% fata de cat jefuiesc astia acuma, asa ca daca-i vad plecati n-am sa plang stai linistit.

      Ștergere
    4. Am mai auzit vestea unirii pe un blog militar prin 2016 pentru 2018... intre timp partenerul strategic s-a filmat cu steagul secuiesc si le-a trecut alora de fluturau marea veste.

      In 2020 ar fi bine daca inca mai suntem cu tot teritoriul actual.

      Iar marile achizitii + cresterile de preturi si salarii ne cam duc pe drumul Greciei.

      Ștergere
    5. La ce te miri Dan?! Astia au mintea stearsa cu guma! Gindesc exact ce le insufla propaganda globalista si o fac folosind cele mai primitive metode de manipulare, fapt care arata cite parale fac aceti tantalai cu fumuri de atotstiutori.

      Ștergere
  2. Romania nu mai e stat suveran si independent. Este o comunitate din cadrul UE. D'asta se numesc "operatiuni intra-comunitare". Intre comunitati. Se incearca o omogenizare cu tavalugul a statelor europene, cum au facut si rusii cu URSS, sau sualezii la ei. Acum vorbesti despre "a fi roman" insa acum 200-300 de ani, si asta era un cuvant destul de necunoscut, atunci se declarau "moț", "moldovean", etc. Recent au fost comasati in Romania.

    Prin mixarea culturala, etnica si rasiala, obtii o populatie mult mai stabila, amorfa, macinata de un perpetuu "razboi civil psihologic" la nivel de strazi si cartiere, insa foarte usor de manipulat prin "democratie". Azi se urasc muntenii cu ardelenii si maghiarii si moldovenii, maine adaugi in ecuatie si musulmanii. La fel si statele vestice, nu doar la noi exista corodarea asta culturala si religioasa.

    Deci nu, ma indoiesc ca peste 100 de ani, a fi "roman" o sa mai insemne ceva. E ca si cum azi te-ai mandri ca esti gorjean sau tulcean. Peste 100 de ani, prin suficienta spalare de creiere, vom fi mandri ca suntem europeni, ne vom ingrijora sa nu cumva sa ne pierdem si identitatea aia.

    Ramane de vazut daca UE va avea soarta URSS-ului, sau a Hamericii...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cei care au facut "nivelarea" nu erau rusi deloc! Erau unii care urau rusii, iar dovada este ca lagarele bolsevice erau pline de rusi, care au fost omoriti cu zecile de milioane.
      Exista o poza cu cei care au coordonat "schimbarea" din SUA, din 1964, cind i-au bagat sub nas lui LBJ niste acte de semnat, prin care s-a trecut la distrugerea societatii americane.

      Ștergere
  3. Ok, si care ar fi alternativa? De ani de zile vedem ca nu mai conteaza cine ne guverneaza (PSD sau Dreapta), ca in raport cu "marile" natiuni avem aceeasi politica de subordonare.
    De tehnica militara noua avem nevoie. Sugerezi sa o luam din alta parte sau sa negociem mai bine contractele si produsele?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Marius, ca să-ţi rezolvi dilema asta, fă o comparaţie cu polonezii care, şi ei ca şi noi, cumpără tehnică militară nouă. Spre deosebire de noi, sumele plătite pe tehnica militară au obligatoriu un offset de 200%. Asta înseamnă că, înainte de a scoate sumele din ţară, vânzătorul trebuie să ruleze de două ori banii respectivi în economia poloneză. La noi, cu toate că legea prevede un offset(de 80% dacă nu mă înşel), achiziţiile de la americani le facem prin exceptarea de la regulă cu avizul trădătorilor din CSAT.
      Încă una: în timp ce noi am turat propaganda că, vezi Doamne!, SUA a acceptat să cumpărăm mizeria de PATRIOT cu aproape 4 mld. $, Polonia, după ce iniţial făcuseră şi ei o comandă similară, au declinat oferta considerând preţul „de neacceptat”. Ti se pare o diferenţă?

      Ștergere
    2. Ok, pai atunci noi suntem problema ca acceptam. Daca polonezii pot declina o oferta considerata neavantajoasa, de ce nu am putea si noi?
      Aici nu e vorba de americani, rusi, nemti sau chinezi, ci e vorba de puterea noastra de a negocia sau a nu ne lasa corupti de pulifricii mai sus mentionati. Este o problema a noastra, a romanilor, ca ne lasam furati. Polonezii, ungurii, sarbii, etc. de ce nu se vand atat de ieftin?

      Ștergere
    3. Diferenţa dintre noi şi ceilalţi e că noi suntem total penetraţi, cu marionete în funcţii de conducere, în timp ce ceilalţi încă au conducători pragmatici. Iar situaţia asta se datorează şi unora ca tine care, în timp ce eu atrăgeam atenţia asupra caracterului toxic al regimului băsescu, mă acuzau pe mine că „nu văd bine”. Uşor, uşor o să înţelegi şi tu. Dar va fi prea târziu!

      Ștergere
    4. Foarte bun articolul!
      Dar degeaba!

      Ștergere
    5. Dane, hai să nu batem câmpii. Situația de fără nu se datorează ăstora ca mine. Ăștia ca mine nu au făcut compromisuri cu niciun regim post-decembrist și au preferat să-și facă un rost departe de ţară, fiind considerați acum trădători, etc. de unii ca tine, care acceptă tot circul de la vârf. Știu, noi suntem sclavii Occidentului, cum ai lăsat să se înțeleagă în alte articole, în timp ce voi, cei care "bateți palma" cu toate regimurile, sunteți adevărați eroi. Atât de mult vă pasă încât nici nu vă osteniți să faceți 500m până la prima secție de vot, în timp ce proștii de noi facem zeci de km și stăm ore la coadă ca să votăm, ca mai apoi să fim terfeliţi pe la tot felul de posturi TV. Hai că ai reușit să mă enervezi.

      Ștergere
    6. Dacă „ţi-ai făcut un rost departe de ţară” de ce crezi că e nevoie să mergi „zeci de kilometri să votezi” influenţând astfel prin votul tău destinul celor din ţară? Ţi se pare corect aşa? Stai undeva unde ţie - conform declaraţiilor tale - ţi-e bine şi ţi se pune aşa să-mi faci mie bine cu forţa. Dar ţi-am cerut eu asta? Vrei să decizi destinul ţării, mişcă-ţi fundul aici, trăieşte aici şi-apoi votează! E de bun simţ, dar se pare că asta n-o poţi înţelege.

      Ștergere
    7. Fiindca inca imi pasa de ce se intampla in Romania. Inca mai am parinti si prieteni de care imi pasa in tara. Inca mai sper ca la un moment dat o sa ma pot intoarce si sa duc un trai decent, fara circul de acum. Simplu.

      Ștergere
    8. "mişcă-ţi fundul aici, trăieşte aici şi-apoi votează!"
      Asta e din ciclul "noi nu ne vindem tara" sau mai nou "mandru ca sunt roman".
      Ce nu pricepi tu insa, unii pot realiza/ajuta mai mult din afara decat stand in tara si facand... nimic. Eu, spre exemplu, am realizat mai mult la PIB-ul tarii decat un simplu angajat la stat, lucru pe care cu siguranta nu l-as fi reusit din tara. Ca mine sunt multi.

      Ștergere
    9. Marius faptul ca ai emigrat e singurul mod fair de a da flit regimurilor din Romania. Si eu am facut acelasi lucru dar nu consider corect sa votez pentru ca nu consider corect sa fac alegeri pentru care vor suporta altii consecintele.

      Ștergere
    10. Dane și eu m am stabilit în afară și ți dau dreptate : nu trebuie sa votez pt că sunt deconectat de realitatea politico sociala din Romania. Cel mai mult mă doare că 40 % din suprafața arabilă este deja înstrăinată, caz unic în sud estul Europei. O sa rămânem o tara doar cu numele , asta doar daca nu vor decide stăpânii sa mai adauge un R la nume, că sa fie treaba treabă.

      Ștergere
    11. Marius, nu la PIB ai contribuit, ci la bunăstarea familiei tale. Doar nu vrei să-ţi ridic statuie pentru că-ţi ajuţi părinţii. Mi se pare aberant să-mi scoţi mie pe nas faptul că trimiţi bani în ţară pentru părinţi/rude/prieteni.
      P.S. Tot respectul pentru opiniile de bun simţ explicate de Crocodilul Galben şi Anonim(ultimul)

      Ștergere
    12. "Situația de fără nu se datorează ăstora ca mine. Ăștia ca mine nu au făcut compromisuri cu niciun regim post-decembrist"

      Marius, suntem responsabili prin neimplicare la fel ca si cei ramasi. Mai rau de atat ai mers zeci de km si ai votat deci ai continuat sa validezi clasa politica prin votul tau.

      Suntem cu totii responsabili de ceea ce se intampla... iar partea cu compromisul devine mai complicata cand ai 2-3 copii si nu poti pleca pe afara.

      Ștergere
    13. Atata timp cat inca imi mai pasa de tara aia si inca mai nutresc speranta ca la un moment dat o sa am la ce ma intoarce si mai detin un pasaport romanesc, o sa am tot dreptul si legitimitatea sa votez, indiferent de ce parere au altii. In niciun caz nu o sa tin cont de parerea unora care ma considera tradator sau sluga, nerealizand ca ei insisi sunt slugile propriei lor neputinte.
      Dane, n-am afirmat nicaieri c trimit bani in tara pentru familie/prieteni/etc. iar la PIB poti contribui si-n alte feluri, cum ar fi sa finantezi afacerea unui prieten, sa achizitionezi un imobil, de la constructia lui pana la stadiul final, sa platesti taxe notariale, sa platesti impozit pe suma obtinuta dintr-o inchiriere, sa platesti impozite pe dividendele obtinute de la o companie romanesca, sa platesti impozit pe dobanda obtinuta dintr-un depozit bancar, etc. Sunt convins, Dane, ca poti sa-mi mai dai alte 20-30 de exemple prin care un expat poate contribui la PIB si bineinteles ca toate le fac pentru bunastarea mea. Bani n-am mai trimis parintilor de cel putin 10 ani, nefiind nevoie.
      Crocodile, partea cu compromisul devine foarte simpla cand apar copiii. Doresc sa le ofer o educatie cat mai buna, lucru care nu prea merge in tara. Sistemul romanesc de invatamant se degradeaza de la un an la altul. De aici apar marile probleme ale Romaniei. Un invatamant slab, o natiune slaba! Poate ca asta se urmareste.
      Cunosc mai multe cazuri de romani, care si-au luat familia si au plecat afara, doar pentru a le asigura copiilor o educatie mai buna, lor mergandu-le financiar destul de bine in tara.
      Dar n-are rost sa o mai lungim ca nu o sa pot schimba parerea nimanui cum nici altii nu o sa-mi schimbe parerea doar invocandu-mi tot felul de clisee propagate in ultimii ani prin tot felul de canale media.

      Ștergere
    14. Marius, înmulţeşte cel puţin cu 50 „contribuţia” ta totală la PIB-ul României şi o să afli cam cât contribuie, în medie, un român din ţară la acelaşi PIB. Aşa că mai uşor cu pianul contribuţiei pe scări!

      Ștergere
    15. Dane, aici nu e vorba de suma cu care contribui. Nici nu mi-am imaginat vreodata ca as fi contribuit cu mai mult decat angajatul din tara sau ca contributia mea are impact asupra bugetului. Ideea era ca atata vreme cat am si eu o contributie mica sau mare, nu conteaza unde am rezidenta si am dreptul moral sa votez ca oricare alt roman cu rezidenta in tara.
      Tu esti de alta parere si e dreptul tau, insa nu fii atat de sigur ca si ai dreptate.

      Ștergere
  4. N-au luat elegant,cu binisorul:intai cu prosperitatea,cu calatoritul afara liberi,cu muncitul in occident,cu democratia. Apoi a venit demonizarea si eliminatra cadrelor indigene,demonizarea parlamentarilot(reprezentantii directi ai natiunii)si asta in timp ce Romania devenea un pamant parjolit.Dupa demolarea industriei a venit instrainarea fizica a muntilor,dealurilor,campiilor,padurilor si aprlor,precum si trecerea in proprietate straina a resurselor din subsol. Apoi a venit "necesarul de securitate" si au securizat cu armate straine tara deposedata de proprietarii ei,depopulata cu premeditare si luata pe nimic.Rezultatul de astazi este unul reusit : 6 milioane de romani pribegi cu traista in bat prin lumea larga,alte 12-13 milioane de mutilati de soarta,lipiti pamantului(care nu mai este a lor)si datori vanduti la banci pentru o bojdeuca de prefabricate acoperite cu hartie gudronata...)))Probabil urmeaza incolonarea in cirezi de lupta si trimiterea in Rusia sau Ucraina sau aiurea pentru a fertiliza tarlale straine cu ciolanele romanesqti. Nu-i asa pispirica Adamclisi sau filfi Marius ca este de-a mai mare dragul sa stai la masa bogatilor si sa salivezi dupa bunatatile care au fost ale tale candva? Cat despre Anonim,el este axpert in partile plicticoase,o fi vre-un acoperit belitul,mai stii drace?))))

    RăspundețiȘtergere
  5. Corect. E din categoria "10 miliarde pentru polu de securitate".

    RăspundețiȘtergere
  6. Votul diasporei romanesti nu-i deloc ceea ce pare. Actiunea este controlata strict de servicii si teribil de simplu organizata. Se incepe cu doua ,trei mii de parveniti ,membrii ai partidelor agreate de servicii,care locuiesc in judetele din Romania ,cu rude foarte apropiate in diferite tari si care au promise diferite functii de mesageri ai statului paralel. Acestia isi conving rudele de-afara sa voteze cu cine vrea statul paralel cu atata eficienta incat aceste rude mobilizeaza la randul lor cunostintele care le au afara, sa mearga sa voteze impreuna cu ei in directia agreata. Avand in vedere rutina si lipsa completa de importanta la nivel de individ in tara gazda,o astfel de imprejurare creaza un fel de mobilizare colectiva,in care fiecare roman de-afara se simte important si chemat sa salveze tara natala din ghearele coruptilor prin votul sau.Unii,nu putini,isi folosesc masina personala si cara cu ea cate jumatate de zi votantii patrioti si le mai da si cate o bere...))),pentru eroism cica))) salveaza Romania oamenii,na!))) E o cacealma teribil de empirica si stupida si totusi nici un exaltat din cireada cu guvizi votanti nu se prinde de poanta...)))Dupa vot cireada se dezintegreaza in palcuri de comentatori impliniti,apoi in indivizi desolidarizati in care nu si-ar mai da unul altuia nici buna ziua,nici un pahar cu apa...!!! La scurt timp toti votantii romani din diaspora,exceptie facand doar cei carora neamurile lor din tara si-au obtinut maruntele functii promise ,vor avea dezamagiri teribile si asteapta razbunarea la urmatorul scrutin,unde vor sta la aceiasi poarta noua si vor vota la fel...))) Vad acest circ de peste 15 ani,daca nu chiar mai mult oameni buni. Asa ca biet Marius,depresurizaza-ti leshul de infatuarea asta cu ajutorul tau la PIB-ul Romaniei,nu de alta dar ai structura de rezistenta destul de subreda dupa intrebuintare intensiva si indelungata in occident si te poti scapa pe tine dintr-o astfel de opinteala si,la naiba,cufureala o sa-ti puta ingrozitor,la fel ca si votul tau de "salvare a Romaniei"...)))

    RăspundețiȘtergere
  7. Cozubas, scuza-ma dar bati campii. De unde ai tu toate informatiile astea. Stau si ma uimesc. Si eu am votat tot in afara si nu e deloc cum spui. Mai degraba cei de afara ii influenteaza pe membrii familiei lor din tara si nu invers.
    Faci doar afirmatii fara sa fi urmarit un sondaj realizat in tara vizavi de votul celor de afara. Nu e mai simplu ca serviciile alea sa incerce sa-i manipuleze pe cei din tara? Majoritatea celor de afara nu voteaza cu Stanga din principiu, considerand-o comunista. Peste 80% din diaspora voteaza cu partide de dreapta din convingere, nu fiindca sunt manipulati de membrii familiilor din tara. Ca e bine, ca e rau, e cu totul alta poveste.

    RăspundețiȘtergere
  8. Marius, cozubas.... cautati elementele care ne apropie nu alea care ne despart. Nu mai cautati vina la altii... toti suntem responsabili. Orice alegeri s-ar fi facut in ultimii 28 de ani tot prost iesea pentru ca Externul a dorit sa aiba in elita locala executanti nu decidenti. Ori pentru asta nu ai nevoie de creier ci de sorici. De la varf s-a propagat mediocritatea in toate sectoarele. Pana sa apara prin 2012 politicienii & interlopii au fost utili ca parjoleau terenul in folosul propriu si indirect creeau piata de desfacere pentru Extern si toata lumea era fericita. In 2018 politicienii nu mai sunt necesari, Externul si-a creat infrastructura si domina economia in plus vor si mai mult iar politicienii nu mai pot livra. Pentru asta au inventat DNA si au angajat procurori pe format Portocala. Adica EXECUTANTI care produc rezultate indiferent de riscurile legale. La final suntem o natie in genunchi iar daca vom tine fiecare doar la parerea lui vom muri fiecare cu dreptatea lui si cam atat.

    RăspundețiȘtergere
  9. Pe bune? Adică eu am faţă de securist sau de finanţat de către securitate? Să fim serioşi!

    RăspundețiȘtergere
  10. Scoala buna in vest?! Viitor in vest?! Vestul este un jaf, iar voi, taranimea din Romania, nu romani, pt ca nu aveti constiinta nationala si toata lumea va stie ca lipsiti de identitate, sinteti singurii care refuzati, cu o indaratnicie agresiva, sa vedeti si sa acceptati acest lucru vizibil! Sinteti unici in istoria lumii, pt ca v-ati aruncat tara la gunoi, fara ca aceasta sa fie victima unor cataclisme sau razboaie. Emigrarea masiva este total nemotivata! Ati cazut prada propagandei globalistilor, desi acestia au folosit cele mai primitive metode de raspindire a acesteia. Au profitat doar de lipsa voastra de caracter, de mindria si fudulia abjecta de care nu vreti sa va eliberati. Nesimtirea de-a alege si decide soarta altora, care locuiesc in tara, tine de educatia voastra precara, care nu ma surprinde deloc. Nesimtirea taraneasca se manifesta si atunci cind f multi isi fac studiile pe banii tuturor, iar mai apoi se duc prin vest sa lucreze, urmarind doar interesul propiu, in dauna tuturor celorlalti si fara mustrari de constiinta, pt ca nu aveti. Pseudo-romanii de prin vest sint sub price critica. Habar nu au pe ce lume sint, dar trancaneasc despre toate, de parca ar fi inventatorii acesteia. In prostia lor, nu stiu nici unde sint si nici de unde au plecat! Vorbesc de dreapta si stinga, desi aceste nu mai exista din anii 90! Repeta acelesi timpenii cu comunistii si rusii pe care le-au auzit pe la E.L. prin anii 70-80.
    Si de destepti ce sint, pt ca le stiu absolut pe toate, mai bine si aleg numai dreapta, pseudo-romanii de afara au ales in proportie de 39% renumitul partid numit USR. Asta spune totul despre ei, tot atit de mult cit si alegerea sasului, care este sub orice critica, mult mai prost si primitiv decit Ceausescu, de care rideau tot taranii lui, pe care-i scosese din mizerie, oferindu-le gratuit ce n-au avut neam de neamul lor. Pt comparatie, sa amintesc ca, in perioada interbelica, din sate, reuseau sa ajunga la orase si sa-si schimbe viata prin studiu, 2% dintre ei! Nu sint in stare sa priceapa, nici dupa 30 de ani, ca tara a preluat un sistem care asa este pt toata lumea. O varianta speciala pt voi chiar nu se va inventa!

    RăspundețiȘtergere
  11. Romania nu mai are identitate. Ce e asa greu de vazut? Posibil cand populatia devine foarte batrana, sa fie asimilata de o populatie mai tanara. Au fost corupte toate modelele posibile. Scarba e generala.

    RăspundețiȘtergere
  12. Sa faci astfel de comparatii - tributul versus F16 - inseamna sa intri cu bocancii plini de noroi in istoria romanilor. Nu poti face comparatie intre aurul de atunci si cel de acum, valoarea intrinseca a tributului era cu mult mai mare atunci decat ar fi acum transformarea aurului in dolari. Ca sa nu punem la socoteala peschesurile, obligatiile economice (ulterior, in perioada fanariota, monopolurile) in produse agricole si industrial-mestesugaresti (de exemplu silitra necesara fabricarii prafului de pusca, Moldova fiind extrem de performanta la acest capitol si ca atare exploatata intens de Poarta - iar silitra se fabrica prin oparirea pamantului si trecerea lui prin cuve si site, adica dezastru ecologic) sau participatiile la razboaiele Portii, traduse prin sange romanesc varsat pe meleaguri straine - un exemplu il constituie batalia de la Lepanto, unde tarile romane au trebuit sa trimita vaslasi pe galerele Portii. Asadar viziunea dvs. economica necesita drastice adaptari si completari pentru a include contextul real, politic si istoric, al perioadei luate in discutie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un articol mult mai detaliat aici http://peromaneste.blogspot.ro/2017/04/cum-am-ajutat-noi-lumea-civilizata-sa.html

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)