luni, 28 mai 2018

Lumea mişcându-se

Îţi dai seama că un imperiu se scufundă atunci când, indiferent de ceea ce face, de deciziile pe care le ia în numele interesului său, până la urmă totul iese prost. Un imperiu are tendinţa de a deveni în timp o maşinărie complicată, cu prea multe rotiţe şi mâncat de prea multe interese pentru a putea supravieţui. E ceea ce se întâmplă încă de la începuturile istoriei şi nu are cum să nu se întâmple şi acum. „Complicarea mecanismului” a distrus Imperiul Roman, a scufundat Imperiul Otoman, a condus la explozia Austro-Ungariei, a dezintegrat Uniunea Sovietică. E un element pervers care se instaurează în orice societate, un fenomen similar îmbătrânirii care, până la urmă, sclerozează articulaţiile oricărei puteri, dărâmă orice societate, indiferent de principiile care-au făcut-o vreodată puternică.


Este ceea ce vedem petrecându-se cu SUA. Pentru a-şi masca perpetua criză economică au dat semnalul „însănătoşirii”, crescând artificial dobânda de intervenţie. Ceea ce, aşa cum prevăzusem la momentul respectiv, a condus la creşterea dobânzilor propriei datorii şi la un jug financiar crescut pentru o economie care oricum gâfâia, dar care acum, cu datorii de peste 105% din PIB, simte că se sufocă de la o zi la alta. 

Din dorinţa „pansării” situaţiei economice, complexul militaro-industrial a adus în discuţie tema intensificării conflictelor pentru „stimularea” industriei interne. Aşa a apărut isteria numită „ruşii sunt de vină”. Culmea e că s-a obţinut fix efectul contrar: ursul care adormise s-a trezit şi a început să le joace feste. Pornind de la vechile cercetări sovietice, Putin a reuşit să-şi doteze impecabil armata, să o reconstruiască, revitalizeze şi reeficientizeze într-o revenire istorică. Apoi, sancţiunile economice aberante impuse Rusiei n-au făcut altceva decât să o întărească, transformând-o din cumpărător înfometat de alimente într-un producător de temut. Tot ca efect al refuzului american de reducere a poluării, Siberia s-a încălzit, devenind un teren propice agriculturii. Vă imaginaţi că-n câţiva ani, din importator net Rusia s-a transformat în cel mai mare producător mondial de cereale? Vă puteţi imagina că tocmai embargoul aberant pus de americani şi UE au condus la saturarea pieţei ruseşti din producţia internă, şi că atunci când oficialii americani se vor trezi şi vor elimina embargoul se vor găsi în faţa unui monstru care nu mai are nevoie să importe nimic, ba, culmea, e capabil să exporte la preţuri mult mai bune decât ceilalţi? Credeţi sau nu, asta-i realitatea: de la o afacere tipică de corupţie din SUA s-a ajuns la reinventarea Rusiei, la o poziţie economică a ţării mai bună decât ar fi fi visat chiar Petru cel Mare.

Tot pentru contracararea şi doborârea Rusiei, SUA a jucat jocul petrolului ieftin. În teorie, birocraţii de peste Ocean spuneau că un preţ mai mic al hidrocarburilor va defecta bugetul Rusiei care, astfel, va capota. Efectul? Şi-au distrus proprii producători interni, la fel cum i-au făcut pe saudiţi, aliaţii tradiţionali, să intre-n budă cu bugetul. Când au realizat asta au sucit-o, forţând scumpirea petrolului, iar existenţa pe piaţă a mult prea fometosului Iran, dornic să vândă petrol pe orice preţ, a condus la demonizarea Iranului şi la împingerea Arabiei Saudite într-o nouă aventură nefastă atât bugetar cât şi militar: previzibila confruntare armată cu Iranul. Retragerea SUA din acordul nuclear, în alte vremuri ar fi însemnat un dezastru pentru regimul de la Teheran. De data aceasta însă s-a ajuns la un dezastru pentru americani, deoarece au forţat Iranul să spargă monopolul petrodolarului şi să-şi vândă resursele ori pe yuani ori pe aur. 

De altfel, aurul e un cuvânt care echivalează cu un coşmar pentru oficialii de la Washington. Perspectiva întoarcerii la un etalon aur dă fiori SUA deoarece, din dorinţa de a-şi menţine supremaţia, de mai bine de 70 de ani vinde aur contra dolari şi forţează băncile centrale ale lumii să-şi limiteze deţinerile de aur. Acum nu mai poate împiedica nici Rusia şi nici China să o facă, iar fiecare mărire a rezervei de aur a acestor ţări reprezintă un nou cui înfipt în coşciugul „marelui hegemon”. Ce te faci însă când aliaţi de nădejde intuiesc fenomenul revenirii aurului şi-ţi cer înapoi rezervele pe care promiteai să le stochezi în siguranţă, dar pe care nu prea le mai ai? Nemţilor le-au întins repatrierea pe 10 ani, dar vocalilor turci n-au avut ce le face şi le-au returnat rapid aurul. Altfel ar fi ieşit cu scandal. Şi, pentru că am ajuns la capitolul monetar, ar trebui subliniat că analiştii americani ai serviciilor secrete au intuit încă de-acum mai bine de zece ani actuala situaţie cu aurul şi, pentru a-i contracara efectele, au inventat criptomonedele. Numai că, nici măcar pe acest teritoriu nu reuşesc să-şi menţină supremaţia, cu toţi bitcoinii puşi de-o parte. Tehnologia a prins, dar ceea ce e american e înlocuit de ţările interesate cu propriile tehnologii, cu propriile reţele şi propriile soluţii. Ruşii vor să-şi facă propria criptomonedă, chinezii bagă gaz prin spate în infrastructuri proprii de criptoeconomie s.a.m.d. Totul propriu, totul după alte reguli decât cele pe care americanii le sperau „ale lor”.

Şi pentru c-am ajuns la Turcia, avem şi-aici un semn al eşecului american pe toată linia. Dorind să scape de Erdogan, serviciile secrete americane au încercat o lovitură militară de stat, aşa cum o făcuseră de-atâtea ori în scurta istorie a Turciei. De data aceasta nu le-a mers şi, ieşirea poporului în stradă, în paralel cu serviciile poliţieneşti extrem de bine dotate şi a unei părţi a armatei rămasă loială preşedintelui, lovitura de stat a eşuat. Ca efect al eşecului, Turcia e împinsă prosteşte în afara sferei americane de influenţă, realizându-se o aliniere previzibilă - şi, în acelaşi timp, istorică - a acesteia la interesele ruseşti. V-aţi fi gândit în urmă cu câţiva ani ca Turcia să cumpere tehnică militară rusească? Mai mult, situaţia e atât de încurcată încât SUA efectiv nu mai are curaj să le vândă turcilor tehnică militară avansată. Un alt argument în favoarea celor spuse de mine nici că mai trebuie. Şi, colac peste pupăză, ca o confirmare a noii linii turceşti, vine revitalizarea proiectului conductei de gaze ruseşti prin Turcia. E o detonare suficient de mare a intereselor americane care va conduce atât la scurtcircuitarea influenţei americane în Europa de Vest, cât şi la învingerea definitivă a Americii în Orient. Iar aici principala victimă va fi nu Arabia Saudită, ci Israelul.

Însă schimbarea liniei pe care merge Turcia va fi devastatoare pentru SUA deoarece îi va limita teribil poziţiile din Mediterana şi-i va bloca definitiv accesul în Marea Neagră. Iar asta se va întâmpla indiferent de numărul de cozi de topor gen România pe care SUA le are zonă. „Lac rusesc” ziceaţi? Iată-l în toată splendoarea lui!

Am spus atât de multe şi abia ce-am pomenit de China. A fost intenţionată omisiunea pentru că, în ceea ce priveşte confruntarea dintre cele două super-naţiuni, pot fi scrise volume întregi de analiză. O să le arăt succint aici pe cele mai importante. Tentativa de a scurtcircuita interesele Chinei - de altfel legitime şi justificate istoric - în Marea Chinei de Sud, au condus la o replică chinezească de amploare în ceea ce priveşte cercetările şi dotările forţei navale a ţării. „Revoluţia” care se petrece în domeniul producţiei chineze de portavioane şi nave de luptă spune multe şi, peste câţiva ani, veţi vedea că am avut dreptate. O altă tentativă eşuată a fost cea de „îmblânzire” a Chinei sub presiunea tarifelor vamale. Trump a scos de la naftalină „tehnologia” tarifelor vamale. Ceea ce părea iniţial opţiunea nucleară, care-ar fi băgat pe oricine în sperieţi, s-a dovedit a fi o petardă fâsâită. N-a fost nevoie decât de două acţiuni simetrice ale Chinei: blocarea - prin mărirea taxelor vamale - a importurilor de soia şi întoarcerea câtorva transporturi cu carne de porc. Brusc Trump s-a trezit fix cu bazinul său electoral bulversat şi-a dat înapoi. Ca să nu mai vorbim de perspectiva scumpirilor în lanţ a produselor Walmart care-ar fi dus la o revoluţie în SUA. Şi acestea sunt doar câteva elemente din imensul „dosar chinez” unde, zi de zi, America pierde.

Ceea ce însă e de-a dreptul devastator e scăderea drastică a influenţei americane în rândul micilor puteri şi a naţiunilor - să le spunem - secundare. Cu toată ocupaţia americană pe care-o are pe cap, Afganistanul e sedus de China. La fel şi Pakistanul care face paşi concreţi într-o împăcare cu vecinii de-a dreptul istorică deoarece planul chinezesc al „Noului Drum al Mătăsii” e mult mai tentant decât strategia americană a „războiului perpetuu”.  Belicoasa Coree de Nord pare a se juca după propriile reguli de-a şoarecele şi pisica cu SUA. Micul Kim ba se-ntâlneşte, ba nu se-ntâlneşte. Iar în ceea ce priveşte arsenalul nuclear joacă după propria-i conştiinţă. Irakul e cu un pas în afara căruţei americane, sătul de nebuniile „libertăţii şi bunăstării” promise. Reorientarea Georgiei către Rusia, ca şi recuperarea rusească a „Revoluţiei Colorate” din Armenia sunt tot semne ale eşecului american. La fel se întâmplă şi în America de Sud unde, în ciuda propagandei intense şi al intereselor istorice, CIA şi restul „frontului secret” nu mai reuşeşte mare lucru. În Venezuela tot Maduro face cărţile, Mexicul n-a reuşit să fie „domesticit” de către Trump, iar în restul ţărilor sunt mişcări haotice, care nu vor mai putea fi controlabile de către SUA prin intermediul uneltelor internaţionale gen FMI sau Banca Mondială.

Cam atât pentru azi şi o concluzie mult mai scurtă decât acest lung articol: lumea se schimbă, iar noi, din nou, ne aflăm într-o barcă proastă. Nu-i prima dată în istorie când suntem în această situaţie. De fapt, dacă stăm să ne gândim bine, situarea în tabăra greşită e o constantă a politicii noastre. Să sperăm că şi de data aceasta istoria va fi miloasă cu noi.

12 comentarii:

  1. Bunicu-tau a asteptat in zadar pe americani, tu astepti sa zadar sa decada americanii. Cine a trait acolo stie de ce.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmm, vezi tu cum e? Dac-aş zice-o numai eu ar mai fi cum ar mai fi, dar ce te faci când tocmai Obama e cel care cântă prohodul? Ia vezi aici.

      Ștergere
    2. Dane permite-mi sa te contrazic Israelul și SUA nu se vor prăbuși dimpotrivă iși vor continua alaturi de celelalte puteri vestice avansul economic,colonialist și militar..Uite un mic scenariu,Assad va cadea sau Siria va fi imparțită si va ajunge pe modelul Romaniei sub puterea asainilor economici internationali va fi privatizata vandută ,stearsa in sufleutl și esenta ei ,distrusă( nu vorbim de distrugerile fizice ,cele din razboi alea se pot remedia se pot reface,distrugerea va sterge modelul social siria traditiile pacea intelegera unitatea si frumusetea poporului sirian va rupe inima siria si-o va arunca in noroaiele intrigile lor ale corporatocratiei, Siria o tara priteniei dintre crestini musulmani evrei , zoroastrieni etc va deveni ceea ce este astazi Irakul ti-o spune unul cu 25 de ani mai tănar ca tine dar care a are o parte a descendeței in această ultima zona de umanitatea ..Orientul Mijlociu,am vaazut și Irakul lui Saddam și cel al Ocupației americane..cu ochii mei e,adevarat ochii unui copil dar nu voi uita niciodata.
      VA URMA IRANUL..IRANUL IL VOR DISTRUGE DIN INTERIOR,INTÂI VOR STERGE TOATE PUNCTELE DE INTERES ALE IRANULUI DE PE HARTA,VOR DISTRUGE TOATE FORȚELE IRANIENE DIN SIRIA,YEMEN VOR ANIHILA HEZBOLLAH,VOR SUGRUMA CU SANCȚIUNI ECONOMICE IRANUL VOR LICHIDA TOATA PREZENȘA SI INFLUENTA IRANIANA IN ORIENT VOR SUGRUMA PRIN ORICE MIJLOC STATUL IRANIAN.DUPĂ CE VOR CĂDEA CELE DOUÂ BASTIOANE SIRIA ȘI IRAN VA URMA TURCIA TURCIA VA FI NIMICITĂ PE DOUĂ CAI PRIN INTERMEDIUL KURZILOR PE DE-O PARTE AL PRESIUNII ISRAELULUI SI PRIN INTERMEDIUL PRESIUNII SOCIALE AL FRACȚIUNI DIN POPULAȚIE CARE RESPINGE CALEA LUI ERDOGAN SI DRUMUL TURCIEI ( PE CARE EU PERSONAL O CONSIDER CEA DREAPTA )
      https://romanialibera.ro/international/ultimatum-pentru-iran-israelul-va-continua-sa-loveasca-tinte-iraniene-din-siria-730649

      Ștergere
  2. Deci aia cu cereale si ceilalti cu drumul matasii o sa-i detroneze pe americani?! Sa-mi zici cand te muti pe o platforma de blog ruseasca sau una chinezeasca. Sa speram ca in urmatorii 10-20 de ani nu se "trezesc" indienii, ca mai departe de 20 ani automatizarea va avea un rol mai mare, iar chinezii poate ceva influenta prin Africa. Daca te uiti pe harta, vecinii lor de prin Extremul Orient nu prea sunt asa prietenosi.
    La rusi nici rachetele alea sofisticate nu prea merg si au investit ceva bani. La resursele lor, rusii de rand o duc cam ca romanii... Sincer, poate de la China sa vedem ceva, Rusia e pistol cu apa. De-abia isi recapata influenta prin ceva tari foste sovietice.
    In Sri Lanka e o investie chinezeasca in est care aproape zace degeaba. Bani irositi. Ce sa mai vorbim ca aici e vorba despre natii, iar chinezii nu sunt asa bine priviti. Daca nu e ceva de castigat, nimeni nu se baga. Si e posibil ca de la un moment incolo sa nu mai fie.
    Iar la cum le ai tu cu trendurile, sper sa nu ti se lungeasca urechile...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Platforme ruseşti sau chinezeşti? Te-ai tâmpit sau chiar trăieşti în realităţi paralele şi crezi că ălora le lipseşte vreo tehnologie pa care o au americanii?

      Ștergere
    2. Cand Orientul va murii,va muri ți ultima farâmă de umanitate..ai spus-o foarte frumos.să te binecuvanteze Dumnezeu tu și cei ca tine sunt motivul pentru care țara noastră este una deosebită singura tara pe care toti arabii kurzii evreii armenii care au venit aici care au studiat aici care s-au stabilit sau au plecat,au iubit-o și respectat-o asta e spiritul românesc

      Ștergere
  3. Dane eu am cunoscut zona aia( continuare a comentariului pe care ti l-am trimis..lucrurile acolo sunt pierdute din perspectiva statelor națiune ale zonei crede-ma stiu ce zic eu am vazut ochii mei ocupația straina (cel mai trist este ca am vazăut in ambele mele tări inambele tîri pe care le iubesc și carora cu mândrie le port sângele-Irak ți România,am vazut ocupaâia strîina atat cu mâna tradaorilor de neam și tara ocupatia pe timp de pace neocolonialismul din Romania,distrugerea firmeleor romanesti arestări frică ascultări masive interceptări telefonice la rupere expansiunea aplaudată tâmp a multinționalelor,cedarile de resurse cu zambet retard și pupicurism servil și cizma militarului străin in Irak.
    poate ma insel poate nu..vom vedea..

    RăspundețiȘtergere
  4. Dan are perfecta dreptate: nici un imperiu nu a fost vesnic in istorie si azi traim in epoca luminii :D.
    Va recomand filmul Idiocracy, de aici li se va trage. Nici macar banii nu mai ajuta, cine are ceva in cap si stie sa faca ceva ii baga in ma-sa de ticalosi ce sunt. Propaganda asta tine doar la pupincuristi care nu stiu sa faca nimica si rezultatele se vad.
    Am trait 14 ani prin AdN si am vazut chestii pentru care Ceausescu i-ar fi impuscat pentru....sabotaj economic :)) Pur si simplu isi bat joc de bani ca "sa manance si gura" oricarui prost, oligarh sau mai stiu eu ce politruc de tip nou; sa se simta si el un mic sefulet.
    Priviti numai la cozile de topor care ingroapa acum Romania, cautati-le CV-urile; absolut toti trecuti prin scolile soroshiste dar ca formatie impingatori de aer si mancatori de rahat: umanisti, relatii publice, administrarea afacerilor (care afaceri?!!) etc. N-am vazut un doctor in aerospatiale de exemplu prin administratia prezidentiala :D Niste nimeni adica, dependenti de cei 30 de arginti aruncati de stapanul pe care-l vindeca de hemoroizi cu limba; in afara de asi vinde Tara nu stiu sa faca nimica util!
    Sa intamplat acuma recent sa plec imediat dupa revelion. M-am nimerit intr-un avion in care plecau si "Ai noştri tineri la Paris învaţă
    La gât cravata cum se leagă, nodul" dupa vacanta din iarna; adica loaze trimise pe bani grei la "studiu" afara". Absolut toti erau pe "economic" si visul lor era sa lucre intr-o banca mare :)). Unu nu era la doctorat la motoare de puls :)). De astia mai bine raman dracului acolo ca n-ai ce face cu ei in afara de fumuri.
    Va mirati de imbecili scoate scoala romanesca azi. Ei bine, ceilalti sunt 50 de ani ininte, vorba bancului cu ceasca.
    Eu n-am nici o indoiala ce urmeaza. Intrebarea este daca astia crapa singuri sau extermina si viata pe pamant printr-un razboi atomic.

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte buna analiza in plus as mentiona ca:
    Cumva Rusia le-a cam zis stop chinezilor legat de proiectul BRI. Astfel Iranul devine punctul cheie al intregului proiect. E si o declaratie oficiala a presedintelui Xi legat de acest subiect. Instabilitatea din Siria si o destabilizare a Iranului vor pune proiectul BRI intr-o pozitie extrem de precara.

    RăspundețiȘtergere
  6. Situatia este dupa cum se vede la 3:28! Trebuie doar adaugat ca toti astia, care se inghesuie la banii lui Soros, sint proveniti din familiile taranesti, scoase din sate dupa 45. Lingerea stapinilor este ocupatia lor de baza si o fac si aflati printre straini cu acelasi sirg. Totul pt parvenire este deviza lor de cind au fost scosi din grajduri si nu se vor schimba vreodata! In rest frustrari si complexe de inferioritate pe care cauta sa le camufleza prin ifose, ura fata de oricine si orice si violenta.
    Dan ai scris bine. Prima forta folosita pt introducerea MWO este China, fapt confirmat la Davos. Ce spune Obama este valabil pt toata lumea, pt ca divizare exista peste tot si la orice nivel, oricit de mic. Pe astia care au ramas in anii 70 si ce-au auzit ei pe atunci, cu rusii si americanii, nu-i mai poti scoate din schema asta. Altceva nu pot intelege si nici invata, asa ca ramin la varinata asta.

    https://www.bloomberg.com/view/articles/2018-05-07/inflation-returns-in-grocery-costs-and-consumer-prices

    http://iceagefarmer.com/map/

    http://minnesota.cbslocal.com/2018/05/25/insect-milk-dairy-superfood/

    http://www.itv.com/news/2018-05-21/would-you-eat-insects-food-shortages-could-make-them-a-future-staple-of-our-diet/#

    https://www.livescience.com/33345-solar-cycle-sun-activity.html

    http://wiki.iceagefarmer.com/wiki/Grand_Solar_Minimum_Symptoms

    https://science.nasa.gov/science-news/news-articles/solar-minimum-is-coming

    https://www.cna.org/

    https://www.cna.org/cna_files/pdf/IQR-2015-U-012427.pdf

    CNA Corporation (a government contractor group) which simulated a global food crisis happening from the years 2020-2030. According to the site:

    “The US national security industry is planning for the impact of an unprecedented global food crisis lasting as long as a decade, according to reports by a government contractor.”

    Memorandum NSSM 200 (National Security Study Memorandum) that outlined the “implications of world population growth” and how to deal with the “human problem.” The memorandum promoted the idea of using war, famine and birth control to limit population. It also entertained questions like, “Should food be considered an instrument of national power?” and “Is the U.S. prepared to accept food rationing to help people who can’t or won’t control their population growth?” (pg.83)

    RăspundețiȘtergere
  7. Ok.Imperiul se darama si soarele rasare de la rasarit. Modelul neosovietic e atat de putin convingator incat numai nostalgicii sunt infiorati la clamarea "succesurilor" putiniste. Legat tot de est, China e altceva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imperiul se darama, fie ca va convine sau nu. Asta conteaza.

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)