vineri, 25 mai 2018

O completare la pensiile private

Întrucât tefelimea e în continuare revoluţionară şi, spălată pe creier de propaganda administratorilor de fonduri private, m-am gândit să pun pe masă ceva cifre, astfel încât să le mai răspândesc fluturii din cap. Şi, cum tocmai ce în februarie s-au împlinit zece ani de pensii private, putem să luăm ca etalon datele pe care le-am primit cu această ocazie. 

Unul dintre indicatorii esenţiali pentru analiza noastră este suma acumulată de participantul mediu la schema de pensii private. Aceasta este de 5944 lei. Presupunând că azi ar fi ziua în care ai ieşit la pensie, după ce ai fi contribuit 40 de ani, ai avea la dispoziţie 23 776 lei. Întrebarea care se pune imediat este cam cât ai de gând să trăieşti? Dacă te limitezi la zece ani ai dat lovitura: vei avea imensa sumă de aproape 200 RON pe lună(198,1, mai precis). Dacă în schimb ţi-e dragă viaţa şi te gândeşti s-o mai duci douăzeci de ani, iaca ce tocmai te-ai pricopsit cu imensa sumă de 100 RON/lună).Nu-ţi ajung nici de întreţinere, astfel încât ar cam trebui să-ţi iei adio de la mâncare sau medicamente. Dar eşti, „pă sistem privat”, ce mama naibii?


Probabil te gândeşti că n-ai fi tocmai tu „cetăţeanul mediu” şi pârlit care, în zece ani a strâns nici 6 000 lei. Doar eşti tefelist, ce naiba! O altă statistică a pieţei ne spune însă altceva, anume că 10% dintre participanţii în sistem deţin peste 40% din activele fondului privat de pensii. Nu-i nimic nou, pe lume există bogaţi şi săraci, însă ceva îmi spune că, indiferent cât de tefelist ai fi şi oricât de bine te-ai simţi în pielea ta, există 90% şanse să faci parte din masa celor mulţi, care împart cei 60% din sistem. Adică undeva sub medie, deci nu faci nici măcar amărâţii ăia de 6000 lei în zece ani.

Chiar dacă faci parte dintre cei bogaţi, un alt element referitor la performanţa administrării fondurilor tale ar trebui să-ţi dea serios de gândit. Din cei 5944 lei, suma depusă de participant a fost de 4801 lei, iar restul de 1143 lei reprezintă „câştigul” sau plusul adus de administrator. În termeni procentuali, participantul la sistem a câştigat 23.8%. E o sumă impresionantă, nu-i aşa? Comparaţi-o însă cu inflaţia din cei zece ani care a păpat cumulat 33% din suma depusă. Cu alte cuvinte, în cei zece ani de participare la minunata schemă privata, în termeni reali ai pierdut o nimica toată de 9.2%.

Aşa cum spuneam în articolul anterior, menţinerea valorii banului într-un context ultra volatil precum cel în care trăim este extrem de greu. Mă rog, cifrele chioare ne arată că nici „super-specialiştii” fondurilor n-au făcut mare lucru, iar strategia lor de conservare a valorii a fost una perdantă. Dacă în loc de a pune bani în contul băieţilor deştepţi ai fi cumpărat metal preţios sau altceva mai puţin volatil, la momentul actual ai fi avut o rată a randamentului mult superioară celei pe care ţi-o oferă administratorii pensiei tale.

Un alt comentariu primit, izvorât evident din propagandă băloasă al cărei centru se află pe undeva pe la UM Digi 24, a fost că „decât să-mi ia PSD-ul banii, mai bine-i bag la fondul privat de pensie”. E într-adevăr o opinie „solid” argumentată. Privind însă cifrele la rece, constat că ceea ce dă PSD-ul prin titlurile de stat, acoperă cât de cât inflaţia, în timp ce ceea ce dă propaganda se prăbuşeşte. Ca să fiu mai explicit, în timp ce în 2017 randamentul mediu al obligaţiunilor de stat la un an a fost de 1.74%, pe care dacă-l raportăm la inflaţia oficială de 1,3% obţinem un câştig real pozitiv de 0,44%, acţiunile DIGI, pe care fondurile de pensii le-au cumpărat într-o veselie fără nicio analiză(doar era ordin „pă unitate”), au scăzut(raportat la data de ieri) cu 23.25%!!!  Astfel încât tefeliştii - să mă scuze cei mai pudibonzi - ar cam trebui să pupe în cur PSD-ul în general şi pe Dragnea în special deoarece sunt singurii care-au contribuit pozitiv la bunăstarea lor, acoperind cât de cât dezastrul produs de investiţia în acţiunile emise de ăia care-i îndoctrinează zi de zi.

Mari concluzii nu-s de tras. Ca participant la sistemul obligatoriu de pensii private n-aş avea decât o singură dorinţă: ori să mi se ofere posibilitatea să-mi gestionez singur participaţiile, ori ca statul să constituie un fond care să investească tot ce strâng, într-o strategie automată, în titluri de stat şi fără comisioane de administrare. Simt c-ar fi ceva mult mai transparent şi mult mai sigur. Şi mai simt ceva, anume că ăia care se vor retrage primii vor fi cei care gândesc şi care caută un randament real pentru pensia lor, adică o mare parte dintre cei 10% care, la ora actuală, sunt vacile de muls ale administratorilor de fonduri. Şi-atunci să vezi poezie!

10 comentarii:

  1. Mda, la asta nu m-am gandit. Intr-adevar, top 10%, probabil nu vor accepta o pierdere de 9.2% doar din inflatie, tefelistii bine renumerati fiind de obicei primii care fug din sisteme de "solidaritate" ("de ce sa platesc eu din Pipera, medicamentele unui taran din Oltenia, daca eu acum sunt sanatos??!?!?!"). SI multi pe care-i stiu, privesc deja Pilonul 2 drept o gaura neagra, ei dorind sa investeasca in chestii "mai palpabile" (metale pretioase, terenuri, imobiliare, etc).

    Sa vezi veselie cand infometatele fonduri raman fara grosul fondurilor....

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-ar placea sa gasesc un studiu despre ce pensii s-au primit pentru stagii similare de cotizare in 2008 versus 2018. Pensia din 2008 actualizata cu cresterile aferente. Posibil sa fie niste detalii interesante.
    Cat despre pensie in viitor, n-are sens. Sper sa se trezeasca si ultimii ignoranti cu ceva inteligenta si sa-si faca de drum.

    RăspundețiȘtergere
  3. Din pacate cu cei cu creierul ars nu se mai poate face nimic. Excelent articolul!

    RăspundețiȘtergere
  4. pro-PSD, pro-Rusia, pro-neocomunism , anti-liberal si anti-proprietate privata .... ca intotdeauna .... keep up the ''good'' work , vandutule si anti-romanule !

    Vali

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu încerc să-l luminez pe prost, iar el trage jaluzelele şi obloanele propagandei. Halal monstră(sic!) de gândire!

      Ștergere
  5. Fondurile private au actionariat / management / angati / deponenti. Actionariatul se va scufunda ultimul iar deponentii vor fi primii pentru ca managmentul este loial in primul rand actionarilor si apoi deponentilor. A fost un caz in Toronto un actionar a incercat sa salveze o companie de imobiliare cu o injectie de capital de cateva zeci de milioane de dolari din fondul de pensie unde era CEO. Prin US fondurile de pensii abia platesc pensii profesorilor pensionari din contributiile actualilor profesori. La noi daca fondul e gestionat de ING putem avea garantia ca pensionarii romani nu vor fi defavorizati in raport cu cei olandezi?!

    RăspundețiȘtergere
  6. Diferenta intre solidaritatea nationala din Argentina si solidaritatea manipulata de tip TFList de la noi.
    https://www.telesurtv.net/english/news/Thousands-Protest-IMF-Loans-In-Argentina-Again-20180515-0026.html

    Ati vazut pe undeva stirea asta?

    RăspundețiȘtergere
  7. Atita timp cit tara de 25 de ani se imprumuta de la straini pentru a-si acoperi nevoile sociale si a nu cadea in incapacitate de plata a pensiilor ( si salariilor( identic cu bugetul sua ca doar este oficial si toata planeta stie), ambele articole referitoare la ideea de pensii de stat sau private desi excelent gindite nu-si au rostul Dane. Este de acord cu mine?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eşti în eroare: statul NU se împrumută pt. fondul de pensii. În schimb se împrumută pentru a acoperi gaura numită „pensii speciale” şi pe care se preface că n-o vede în fondul de pensii.

      Ștergere
    2. Și oare ăștia care beneficiază de speciale or fi fost doar din pătura de mijloc? Sau n-or fi avut nici o legătura cu psd-ul/partidul?

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)