marți, 6 noiembrie 2018

Poveste cu un ceas

De la bunicul mi-a rămas moştenire un ceas Patek Philippe. Din ce-mi spunea, dăduse pe el foarte mulţi bani, dar destul de în linie cu preţurile din acea vreme. E un ceas simplu, superb şi care, datorită metalelor preţioase din care e făcut, continuă să arate impecabil şi să funcţioneze perfect în prezent. De altfel, e ceasul pe care-l iau când trebuie să particip întâlniri importante. Nu-i un ceas obscen, menit a-i lua faţa interlocutorului, ci un ceas discret, dar care mie îmi dă foarte multă încredere.
La un moment-dat, fascinat de povestea ceasului moştenit de la bunic, m-am gândit să iau şi eu un ceas pe care să-l las urmaşilor mei. Un ceva care să le amintească celor care-mi vor urma că am trecut şi eu pe această lume, o dovadă a iubirii necondiţionate pe care-o am pentru ei şi pe care să le-o transmit şi, cumva, fizic. Ce-ar fi fost mai potrivit decât un ceas? 

Eu am o relaţie specială cu ceasurile mele. Nimic nu stă mai mult în contact cu mine decât ceasul. De fapt e ceva aflat în contact mai mare cu mine, dar nu insist pentru că acel ceva deja face parte din mine. Ceasul însă e cel care mă împinge de la spate, cel care mă calmează, cel care mă incită şi cel care-mi face programul. Ce-ar putea fi mai frumos decât să laşi în urma ta un ceas? Un ceas care să înfrunte timpul mai bine decât orice om? 

Cu aceste intenţii am mers să cumpăr „un ceas pentru eternitate”. Eram ferm hotărât să iau tot un Patek Phillipe, bazându-mă pe mai multe motive. În primul şi-n primul rând, faptul că bunicul alesese un ceas de la ei cântărea cel mai greu. Din respectul pe care i-l port simt că n-aş putea alege altceva. Apoi, mă incita istoria producătorului care-a reuşit să rămână independent, în ciuda vicisitudinilor vremii. 

Din păcate tot entuziasmul meu s-a făcut praf în magazin. Da, locaţia era luxoasă, vânzătorul impecabil, prezentarea excepţională, dar, din păcate, spiritul vremii de azi mi s-a părut că pătrunsese mult prea mult. În primul rând erau mult prea multe modele. Exagerat de multe. Mă aşteptam să-mi dea să aleg între 4-5 modele. Aiurea. După cinci minute sclipiciurile tuturor acelor ceasuri deja mă obosiseră. Apoi, nu mi-a plăcut niciun model. Căutam ceva discret, funcţional. Din păcate acele ceasuri pe care mi le prezenta vânzătorul nu erau făcute pentru cumpărători, ci pentru cei cu care eventualul cumpărător urma să intre în contact. Erau ceasuri făcute pentru a fi observate, pentru a epata, pentru „a-l scoate din mulţime” pe cel care le poartă. Lucrul care m-a oripilat cel mai tare a fost constatarea că marele producător de la care doream să-mi cumpăr un „ceas pentru eternitate” foloseşte şi mecanisme cu quartz. Iniţial nu mi-a venit să cred când am văzut sacadarea de quartz a secundarului unui ceas şi l-am întrebat pe vânzător. Tot speram să-mi spună că e o bagatelă mecanică, o invenţie de-a lor care face ca secundarul să bată exact ca cel cu quartz. Aiurea. Era exact aceeaşi mizerie. Acelaşi mecanism de doi bani, aceeaşi bobină banală şi acelaşi cristal de quartz care stă în spatele tuturor produselor de serie.

Atunci am realizat că lumea asta nu mai are nimic. Chiar şi legendarul producător făcea speculă ordinară, profita de istoria sa măreaţă pentru a vinde junk-uri frumos poleite. Poate veţi spune că sunt eu exagerat, că n-am dreptate, că acele mecanisme din quartz sunt executate cu materiale şi tehnologii dezvoltate exclusiv de ei. Nu mă interesează. Eu, din acel moment, am înţeles că lumea asta e chiar pierdută. Totul e doar butaforie, sclipici temporar care, dacă nu e vopsit după ce se cojeşte, scoate la lumină lipsa de relevanţă a structurii pe care e aplicat.

N-am cumpărat nimic. Am înţeles că nu pot accede la un „statut” mai înalt decât acela de „un altul” care-a purtat ceasul bunicului. Şi mă simt împăcat cu asta, chiar fericit că sunt un fel de piatră kilometrică într-o cursă pe care a imaginat-o bunicul meu. Ceasul lui îl port numai în momentele importante din viaţă. În rest port ceasuri banale, de serie, cumpărate din impuls. Există însă unul care se distinge, pe care mi l-a făcut un chinez în dugheana sa. Nu are înflorituri, e făcut în jurul unui mecanism Sea-Gull, are corpul din inox, limbile din aur, iar cadranul conţine atât cu cifre romane, cât şi chineze. Cifrele romane sunt mari, vizibile, iar cele chineze nu pot fi văzute decât cu lupa. La cât de mândru era chinezul de cadranul său, pare a fi fost făcut de el, dar asta n-o voi şti niciodată. Mi se pare imposibil să faci o asemenea lucrare într-o dugheană, dar cine ştie? Cert e că n-am mai văzut un asemenea cadran şi au trecut mai mult de zece ani de când am ceasul.

În mod normal ar trebui să trag o concluzie la final, dar pur şi simplu n-am nicio concluzie. Doar observaţia amară că lumea asta e din ce în ce mai degenerată, iar noi ne simţim din ce în ce mai bine în ea. Aici e tragedia.

19 comentarii:

  1. Nu fiti dezamagit, asa a fost lumea intotdeaua.
    Bunicul evident a fost om cu stare.Pe vremea lui ceasur era un obiect valoros, oamenii obisnuiti cumparau ceasuri Doxa, Tellus, Atlantic, marci uitate, dar ceasuri ietfine ale vremii.
    Deci Patek a fost intotdeauna scump. Ca acum sunt multe modele, unele fanteziste daca nu discutabile, e evident.Valabil si pentru automobile si altele.
    Dupa cum, o civilizatie care degenereaza nu e chiar o premiera.

    RăspundețiȘtergere
  2. No, fii atent : io-s pasionat de lucruri bune care sa nu fie scumpe.Poate ti-am zis ca cel mai scump ceas al meu e un Orient de vreo 1100 de lei acu vreo 10 ani aprox.Dar cel mai bun ceas al meu e un Q & Q luat de la emag cu 99 de lei, redus de la vreo 250.Ala a vazut o gramada de bazine, marile Europei, si se incapataneaza sa mearga, oricat incerc eu sa ii dau decisiva, nu reusesc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Povestea cu ceasul se aplica din pacate la ORICE. Daca doar ceasurile ar avea "problema" asta nu ar fi chiar o tragedie. Insa TOT dar absolut TOT se incadreaza in aceeasi calapod. Nu comerciantii sunt de vina. Uneori nici producatorii. Anumiti producatori celebri cu succes care nu au acceptat curvasaria au murit cu demnitate. Altii au ales curvasareala si sunt inca pe profit. Asta cere pulimea. Asta li se ofera. Daca ar fi sa citez o fraza celebra: "Esti out-of-target" (din pacate...) :(

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu sunt dealer de ceasuri, nici filogerman, dar în căutarea unui ceas decent, elegant, discret, etc, mi-au rămas în minte astea două:
    https://www.stowa.de/Antea+Klassik+KS.htm
    https://www.dornblueth.com/q2010-centersecond
    P.S. Vă înțeleg perfect frustrarea. Azi m-am întâlnit cu o croitoreasă (meseriașă, din hale vremuri). Azi i s-a stricat mașina de cusut pe care a cumpărat-o acum 6 luni. Nici precedentele 3-4 n-au fost mai breze. În ultimii ani a încercat diverse variante, mai scumpe sau mai ieftine. Degeaba. Era supărată că efectiv nu mai ai variante, toate sunt... de unică folosință. Am întrebat-o de ce a renunțat la vechea ei mașină de cusut românească Ileana: A tras de ea jde ani, nu s-a stricat, dar nu are decât operații de coasere simple.
    P.P.S. Întrebare generică: Oare e mai ecologic, sustenabil, etc., să producem 10 mașini de cusut care să țină câte 1 an, sau una mașină care să țină 10 ani? Evident, mult mai profitabilă (pentru producători & comercianți) e varianta 1. Implicit, anonimul de la ora 11:40 are un posibil răspuns: nu p...mea cere asta, ci băieții deștepți.

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca magazinul e locat in Romania e destul de normal sa fie asa. Nu exista o piata de iubitori autentici pentru ca cei din clasa bogata de la noi sunt inca la prima generatie. Mai au nevoie de 2-3 generatii sa aprecieze in mod autentic un ceas de minim 5000E.

    Nu se apropie de Patek dar Panerai au in general un design simplu, clasic, masculin...
    https://www.youtube.com/watch?v=jQr_L2nuyTY

    Mai e si povestea din spate care nu stiu daca se potriveste.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 5000E?! Vise :D
      Ia uite aici pe unde se invart astea. Trebuie sa fii milionar sa dai 100k pe un ceas.
      Astia au recordul mondial la cel mai scump ceas vandut vre-o data (e si cel mai complex e drept) , ceva ;a 2.5 milioane usd.
      https://www.jomashop.com/patekphilippe.html

      Ștergere
    2. Nu neaparat. Il iei in leasing.

      Ștergere
  6. Un ceas nu este nici o necesitate, nici o invesritie, nici un simbol al statutului social.

    In ziua de astazi esti inconjurat de ceasuri. Ai ceas pe ecranul telefonului, al calculatorului, televizorului, pe bordul masinii, pe strada, in statia de autobuz, tramvai, netrou, in autobuz, tramvai, metrou, in diverse locatii/institutii, etc. Peste tot esti inconjurat de ceasuri. De ce ti-ai mai cumpara inca unul?

    Un ceas mecanic, fie el si elvetian, nu este o mare jmecherie inginereasca. O fi fost acum cateva sute de ani, dar in ziua de astazi nu poti pretinde ca sunt mai jmekere si mai tehnologizate decat ale altora, ca de ex ceasurile japonezilor de la Orient sau Seiko. Pana la urma, in ziua de astazi, orice ceas mecanic este nimic altceva decat o RELICVA din Evul Mediu.

    Nu in ultimul rand, ceea ce ai scris tu despre achizitia unei masini, este valabil si la achizitia unui ceas, cu specificatia ca masina iti satisfacu o necesitate - mobilitatea - in timp ce un ceas nu iti satisface nici una:
    "Am scris acest text lung cu speranţa că vă veţi băga minţile-n cap şi, la achiziţia unei maşini, veţi lua în considerare mai mult chestiunile palpabile şi nu veţi mai lăsa sentimentele induse iraţional să vă domine decizia."

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Peste tot esti inconjurat de ceasuri. De ce ti-ai mai cumpara inca unul?"
      https://www.youtube.com/watch?v=s1OifyDDnYQ

      "Un ceas mecanic, fie el si elvetian, nu este o mare jmecherie inginereasca."
      https://www.youtube.com/watch?v=MnND5Jr9NcY

      Ștergere
    2. Asa e ca faci parte din generatia celor ce au ,,casa la oras" sau pe langa, in ,,campul rezidential", in rate ? Adica esti chirias al bancii ? Si BEMWEUL e tot in rate sau ,,leasing operational" ? Si cumparaturi pe card de credit ?
      Daca este asa nu aveti cum sa intelegeti. Pur si simplu e vorba de educatie. Nu proletcultura sau national-comunismul cu care ati fost crescut.
      E vorba de aceea ,,educatie" ce o au cei care va dau dumneavoastra banii cu imprumut, sa aveti iluzia ca sunteti ,,ceva" sau ,,cineva".

      Ștergere
    3. Corect, dar ai uitat un amanunt. Omus estus emotionalus. Pana la urma este vorba de o afacere. Si daca poti sa le iei bani, do it.

      Ștergere
    4. Linkurile nu ma definesc pe mine ci sunt strict legate de ideile expuse. Exista ceasuri ca si bijuterii tehnologice si exista si ceasuri care ofera experiente unice prin calitatile exceptionale incorporate. Asta e o realitate, faptul ca eu sau dvs ne permitem astfel de ceasuri e o alta discutie.

      Va invit la o intrebare simpla... Daca as invarti sute de mii de euro avand acea "educatie" credeti ca as pierde timp pe acest blog? Ar trebui sa fiu pe strazi in etalare cu bmw-ul, eventual cu ceasul la mana in diverse locatii adecvate.

      Ștergere
    5. @trandafirul galben : comentariul meu (anonimul de la 11:20) nu era pentru dumneavoastra. Era pentru anonimul de la 17:58, de ieri.....Cand am postat eu, nu era postarea dvs. , eu am selectat ,,raspundeti" la cel initial, unde ati comentat si dvs.

      Ștergere
    6. @ Trandafirul Galben

      Asa cum am spus in comentariul initial, un ceas nu satisface absolut nici o neceseitate, nu este o investitie indiferent cat de mult costa si din ce metal pretios este facut (daca vrei asa ceva de ce sa nu cumperi un lingou de aur pur de 24k?) sau din ce hârb nemtesc ii este facuta prezentarea/reclama.

      Un ceas mecanic indiferent cate rotite, rubine, tourbilloane si alte "complicatii" ar avea este nimic altceva decat o RELICVA din Evul Mediu care nu are sens in ziua de astazi si care nu satisface nici o nevoie in afara de una emotionala. Jucarii la supra pret pentru adulti care actioneaza/decid impulsiv sau emotional. Asta este motivul pentru care se si simt ofensati in momentul in care isi prezinta jucaria cuiva, iar persona respectiva nu le acorda nici o atentie sau nu este impresionata in vreun fel.
      Asta este parerea mea si nu am de gand sa mi-o schimb.
      Deal with that.

      Banii sunt rezultatul muncii fiecaruia si fiecare este liber sa-si bata joc de munca lui asa cum doreste, inclusiv achizitionand lucruri fara folos si fara valoare. Vrea unul sau altul sa-si arunce banii pe asa ceva? Foarte bine. Eu nu am absolut nimic impotriva. Dar nu veni pe urma sa-mi spui ca tu esti "rasa superioara" pentru ca apreciezi si detii "o bucata de istorie si tehnologie elvetiana". Pentru mine valoarea este ZERO si nici nu ma intereseaza pe ce isi irosesc unii sau altii banii pentru a-si satisface nevoile emotionale.

      Ștergere
    7. @ Anonimil de la 11:20 si 16:31

      In doar cateva propozitii, desi nu ai adus absoult nici un argument pro sau contra la ceea ce am spus eu in comentariul initial, ai reusit sa faci o gramada de presupuneri insotite de acelasi numar de insulte si mai ai tupeul sa vorbesti despre "educatie", pe care tu o ai si care in mod evident ca mie imi lipseste.

      Nu demult era pe aici un individ, "popescu", dar care se "semna anonim".
      Acest individ pretindea ca este "educat" si ca provine dintr-o "mare familie de ROMÂNI", familie de "MARTIRI si CTITORI de tara si de natiune", familie fara de care natiunea romana si tara nu ar fi putut exista. Problema cu acest individ este ca ne-a facut la toti o mostra din educatia personala cu care se mandrea foarte mult si care considera ca il plaseaza intr-o casta muuult superioara fata de restul "prostimii". Acest individ cu educatie elevata si superioara avea un libaj arogant si agresiv demn de un birjar de la usa cortului. Oricine comenta ceva pe acest blog (si nu numai) era imediat catalogat drept "fiu de grajdar", "jartea taraneasca", etc. Comportament de aristocrat educat si elevat, ce sa mai...

      Acest individ, nu a putut sa stea in banca lui si nici nu poate scrie vreun comentariu civilizat fara insulte. Nici macar nu-si da seama cat de penibil este cu arogantele si cliseele pe care le debiteaza non stop pe orice blog unde comenteaza.

      Inainte iti spunea ca "tu si cei ca tine sunteti fii de grajdari". Acum a lasat-o moale cu grajdul, dar mintea-i bolnava nu il lasa sa doarma noaptea. Desi partial a inlocuit "tu" cu "dumneavoastra" si "grajdul" cu "casa la oras" si cu "campul rezidential" are pretentia ca este politicos si mai ales "educat". Sa nu mai vorbim despre elucubratiile cu masina BMW si leasinguri/credite, evident ca asta isi cumpara "jartelele taraniesti si fii de grajdari" in ziua de azi. Au iesit din grajduri, s-au dat jos din carute, si s-au urcat in "campuri rezidentiale" si BMW-uri pe credit/leasing. Stie el mai bine.

      Acest individ este pur si simplu bolnav mintal! In doar 7 randuri a reusit sa aduca o gramada de insulte la adresa unui om pe care nu-l cunaste si despre care nu stie nimic, dar... se bate cu "educatia" in piept. Incredibil!
      Acest individ este caz de studiu indelungat la Balaceanca/Obregia si apoi caz de pastrat la borcan in formol la Antipa.

      Culmea este ca unii dintre noi intelegem foarte bine lumea in care traim si mai ales cum functioneaza. Nu ca ar fi vreun secret. O mica mostra:
      https://www.amazon.com/CA-HVERTISING-Ad-Agency-Psychology-Anything/dp/1601630328

      Pana la urma, pentru ce atata scandal si atatea insulte?
      Pentru ca eu nu sunt suficient de "inteligent" si "educat" sa pot "intelege" motivul pentru care cineva ar cumparea un ceas elvetian, o RELICVA INUTILA din EVUL MEDIU, o fosta ustensila ieftina, accesibila si intalnita pe toate drumurile, care in acest moment nu are nicio valoare, dacat emotionala pentru anumite persoane (de ex "ceasul lui bunicu").
      Nu in ultimul rand, se pare ca acest individ stie cam totul despre mine: cine sunt, de unde vin, din ce familie, unde locuiesc, ce masini am si conduc ce leasinguri, credite si alte datorii am pe la banci si mai stiu eu pe unde, ce studii, educatie si cariera profesionala sau afaceri am, etc.
      SI TOATE ACESTE LUCRUI PENTRU CA OPINIA MEA CIUFULESTE EMOTIILE UNORA SI PENTRU UN RAHAT DE CEAS!
      Halicinant si incredibil in acelasi timp!

      Ștergere
    8. Dane, nu mai scrie despre ceasuri scumpe ca stresezi postatorii! :)

      Ștergere
  7. Nu stiu de ce generalizezi. Industria orologera este poate printre putinele care inca mai produc bunuri de folosinta indelungata. Chiar si ceasurile ieftine cu mecanisme quartz rezista 10-20 de ani. In ceea ce priveste experienta ta la Patek, sunt surprins ca nu ai gasit un ceas pe gustul tau. Cand am citit articolul m-am gandit imediat la seria Calatrava, care ar fi un urmas demn al ceasului mostenit de la bunicul tau. Cat despre multitudinea de modele produse de Patek, tine cont ca ei produc cca. 50000-70000 de ceasuri pe an. Ceea ce este extrem de putin. Apoi compara populatia de la inceputul secolului 20, cand eram mai putin de 2 miliarde de suflete cu cei 7 miliarde din 2018. Mult mai mare piata de desfacere asa ca se justifica diversificarea portofoliului.

    Apoi, fenomenul "planned obsolence" nu face parte dintr-o conspiratie globala ci este o evolutie a economiei si a intreprinzatorilor care gasesc modalitati noi de a pune pe picioare o afacere profitabila. Unele companii fac profit printr-un volum de vanzari mic la pret unitar mare (de ex. Patek), iar altele prin volum mare la pret mic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Apoi, fenomenul "planned obsolence" nu face parte dintr-o conspiratie globala ci este o evolutie a economiei si a intreprinzatorilor care gasesc modalitati noi de a pune pe picioare o afacere profitabila. Unele companii fac profit printr-un volum de vanzari mic la pret unitar mare (de ex. Patek), iar altele prin volum mare la pret mic."

      1. Esti sigur ca "planned obsolence" nu face parte nici macar dintr-o intelegere de tip "cartel"? In articolul precedent s-a discutat despre masini, in special despre masini germane care au prostul obicei de a se descompune in bucati dupa ce ies din garantie. (nu sunt singurele companii sau tipuri de produse la care se intampla treaba asta.)

      In acelasi fel, aceiasi nemti care au promovat si impus in Europa motoarele diesel, sunt centrul scandalurilor cu poluarea motoarelor diesel. In timp ce ong-urile "verzilor" din Germania castiga procese pe banda rulanta care interzic accesul masinilor diesel in orase, impun masiv masinile cu motoare electrice care snunt muuuuuult mai scumpe si in opinia lor "mai verzi", uitand sa scoata vreun cuvant despre cata poluare produce confectionarea si mai ales reciclarea bateriilor in care masinile respective ar trebui sa stocheze noul combustibil: electricitatea.
      How bizarre!

      2. Tot in articolul precedent unde s-a discutat de masini...
      Ti se pare tie ca grupul Daimler AG ce contine brandurile Maybach, Mercedes Benz, Mercedes AMG, McLaren, Smart + camioane, aurobuze, BMW ce contine bramdurile BMW, BMW M, Mini, Rolls Royce, BMW Motorrad si grupul VAG ce contine brandurile Volkswagen, Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porche, Seat, Skoda, MAN, Scania, Ducati, dupa tine intra la categoria "companii care fac profit prin volum mare la pret mic"?

      Oh, am mentionat faptul ca firmele respective sunt implicate in diverse scandaluri si inselatorii? Sau ca produsele lor dupa ce ies din garantia extrem de scurta si extrem de greu de priceput, se dezintegreaza? (conditiile de garantie se intind uneori pe ZECI de pagini. mergi si citeste conditiile de garantie de ex de la Mercedes si apui du-te si la Toyota)
      Asta numesti tu "evolutie a economiei si a intreprinzatorilor"?
      Dude, are you for real?

      Ștergere
  8. naşpa! parţial adevărat cele scrise. problema actuală nu o să-şi mai găsească rezolvarea la chinezi că am fost destul de proşti să-l împuşcăm pe ceauşescu,tăindu-ne puntea cu chinezii! şi suntem destul de proşti să alegem pe unii ca să ne conducă din bine în mai bine! până nu o să ne luăm la bătaie între noi nu se rezolvă treaba!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)