joi, 16 mai 2019

Dictatura prostului

Democrație e atunci când - anticonstituțional și în sfidarea oricăror norme ale bunului simț - menții în funcție un torționar comunist pentru a se putea retrage la pensie cu peste 30 000 lei/lună. E democrație pentru că tot acel sport halucinant l-ai făcut strict din datorie: cum altfel îl poți răsplăti p-ăla care ți-a închis atâta amar de dosare penale? Tot democrație e și atunci când, după ce ai făcut-o lată cu porcurorul comunist, te-apuci să-i scrii fiului unei disidente marcante că vrei să comemorezi Revoluția din decembrie 89 în mai 2019, întâmplător în plină campanie electorală.

Mă plec în fața domnului Leontin Horaţiu Iuhas, fiul disidentei Doina Cornea. Culmea e că am ajuns în situația stupidă de a nu o face - așa cum ar fi normal - pentru suferințele la care-a fost supus în timpul dictaturii comuniste, ci pentru penibilul la care este supus în așa-zisa democrație de azi. Cum te poți simți atunci când o nulitate ticăloasă vrea să te transforme în instrumentul său de propagandă? Asta după ce ai îndurat în vremea comunismului urmăriri permanente, șicanări grosolane și abuzuri permanente din partea Securității, după ce-ai trăit în chinul obsedant al unei societăți care simțeai că te sufocă?

Stau și mă întreb cum se poate simți fiul Doinei Cornea văzând cum una dintre vioarele principale ale politicii autohtone e un fost melitar de la Securitate care „păzea intersecția” de lângă apartamentul mamei sale? Cum se simte oare văzând cum, sub masca democrației, se instituie același regim aberant în care aceiași securiști - de data aceasta mai tineri, mai impertinenți și mai vocali - fac abuzuri, conduc după bunul plac și sfidează orice normă de bun simț?

Eu unul fac parte din marea masă a viermilor care în acea perioadă a preferat să tacă. Fac parte din marea masă a celor care-a ieșit cu bucurie pe stradă atunci „când s-a dat comanda la televizor”, care a respirat bucuria libertății atunci când lupta fusese deja câștigată. De luptat însă pentru ca marea masă de „tăcuți” să poată respira liber au luptat o mână de oameni. Toți și-au riscat viața, iar unii au plătit cu ea. Poate că unui prostovan de-acum nu i se pare mare lucru să protestezi. Doar azi protestul se face pe bani, ieși să urli și-ți încasezi leafa. Ce poate ști un asemenea exemplar despre ce însemna pe acea vreme să protestezi în fața unui regim care părea perpetuu și care, pentru păcatul de a nu fi de acord cu el, te condamna la ani grei de temniță sau, uneori, la moarte? Pentru că pe vremea aia trăiai disperarea că regimul n-are moarte, iar a i te opune avea aceleași perspective de câștig pe care le-ai avea acum în tentativa de a construi Catedrala Neamului cu lopățica, grebla și găletușa cu care se joacă un copil la mare pe plajă.

Revenind, voi spune că pentru mine - un laș în acele vremuri - transformarea societății în ceea ce a ajuns acum e sufocantă și obsedantă. Ce-o fi simțind omul acela care știe bine pentru ce-a luptat nici nu pot să-mi imaginez. Ce se întâmplă însă, după ce că lucrurile sunt așa cum sunt, când te mai și trezești cu o invitație pompoasă din partea unei nulități care-ți propune să te transforme în jucăria sa propagandistic-electorală? Iată tragedia la adevărata sa magnitudine!

Din păcate am ajuns într-un ceas nefast în care ne dăm seama că, la capătul a treizeci de ani de democrație, ne-am trezit într-o dictatură stupidă în care prostul gust, minciuna, ticăloșia și prostia ne calcă-n picioare fără milă. Pe vremea aceea ne conducea un cizmar. Acum avem o gloată de necalificați care-și bat joc, ne sfidează și ne impun cu ticăloșie o ideologie în care, prin lege, negrul devine alb.

6 comentarii:

 1. Buna incheierea. Toate partidele, cu psd in frunte, care s-au perindat pe la putere si securitatea (fosta si actuala) trebuie decimate si privilegiile retrase.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Psd nu a fost printre partidele care s au pliat pe aspiratiile si convingerile mele. INSA... de cativa ani au devenit singurii care incearca sa repare tot ce s a gresit. Nu intelegeti gresit..nu sunt fan psd dar voi vota cu ei! Pentru ca NU AI CU CINE! Am vazut ca incearca sa faca ceva pentru romani si Romania si au bun simt! Spre deosebire de fascistii si cretinii de la usr,pnl. BUN SIMT! si daca ne pacalesc..asta este! Dar macar imi dau o speranta! Una infima! Cu restul,sorosisti vanduti si corporatisti si sclavi ai securitatii...NO WAY!
   Nu sunt psd ista dar devin! Cu cat se sparg cretineiii in frunte cu joianus ,cu atat mai mult devin fan psd. Nu,nu fac propaganda! Sunt un prost din categoria celor enumerati in articolul precedent si nu vreau sa devin desteptul spalat pe creier si incolonatul la mall.
   Dictatura prostului gust si a marlaniei ne fac pe noi, prostii cei putini ramasi sa simtim revolta ,frustrare si savotam ! Si votam psd ca altii nu sunt!
   Securitatea nu moare,doar s a transformat in maciuca marilor puteri care nu se satura! Ne au luat cam tot in acesti 30 de ani ,acum mai vor si sufletele celor cat de cat rezistenti la mizeriile lor!
   Securitatea ceausista era atroce dar urmarea naibii interesele Romaniei! Asta de acum ce face?

   Ștergere
 2. Lipsa interesului pentru astfel de subiecte arata pana la urma cat de spalati pe creier suntem. Interviul cu fiul doamnei Doina Cornea a aratat cat de aberanta e societatea in care traim. Familiile din sistem trag tot in sistem indiferent de cum se schimba sistemul. Imi place zicala aia sa nu judecam copii dupa faptele parintilor. Corect ca nu ne mai ies schemele.
  Toate mitingurile sunt pe agenda falsa iar lucrurile care conteaza sunt marginalizate.

  Stapanii ne stapanesc in totalitate.
  Internetul a eliberat multi oameni dar a inrobit pe si mai multi.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ai dreptate, cu exceptia faptului ca internetul a eliberat pe cineva anume. Lucrul asta nu s-a intimplat! Catre stirile adevarate s-au indreptat tot cei care au stiut despre ce este vorba, deoarece au dispus de cunostintele necesare. Cei fara cunostinte si discernamint s-au dus catre propaganda pe care o puteau ingurgita. Incearca sa-i arati unui tefelist realitatea, da-i sa citeasca, sa vedem ce reusesti? Nimic! Inteleg ca locuiesti pe afara. Nu-i vezi pe asa numitii diasporeni ca sint total pierduti?! Niste romani din Germanika mult iubita l-au invitata pe Patapievici sa le vorbeasca despre crestinism. A ris de ei peste 2h, sustinid un discurs propagandistic despre "valorile" lor preferate si deci anticrestin. Crezi ca diasporezii au inteles ce auzeau?! Deloc!
   S-a terminat totul! Nu mai ai nici ce si nici pe cine sa schimbi. Timpul in care acestea au fost posibile a trecut si nu se mai intoarce, deoarece distrugerile sint mult prea mari si in consecinta ireversibile.

   Ștergere
 3. "prin lege, negrul devine alb.", prin lege o sa fim pusi sa mergem in patru labe si orice impotriva firii.

  RăspundețiȘtergere
 4. Repostare dupa alegerile dictaturii prostilor..welcome to noland! Parca nu mi vine sa cred! Nu puteam intelege ca exista atata prostie in romanica! Mea culpa! Incepand de astazi chiar traim in dictatura prostiei, pe fata! Ma gandesc sa ma mut in Ungaria, bussinesurile si casa si tot! Nu
  stiu o boaba ungureste dar nu mai pot cu prostii nostri! Nu mai pot!
  Credeam ca vor lua maxim 10% si usr si pnl ,cand colo ce sa vezi? Colcaie tara de idioti! Nu gandesc,sunt zombieficati si atrofiati de te sperii!

  RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Din păcate aceasta este singura metodă pe care am găsit-o pentru prevenirea spamului și descurajarea comentacilor de profesie.